HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Eddie och Jörgens super-tweak

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Eddie Posted - 2008/12/30 : 18:42:26
Jag har sedan en tid besvärats av statiska "smällar" i mitt system när det är minusgrader ute. Min anläggning är tydligen känslig för torr luft.

Att smällarna har samband med min grammofon har konstaterat. Det smäller vid vinylavspelning men även när jag spelar cd och grammofonen står och snurrar. Stänger jag av grammofonen så smäller det aldrig.

Smällarna påminner starkt om när man sticker en nål i en välfylld ballong. Både ljudkaraktären och ljudstyrkan är väldigt likt just en ballong.

Tänkte presentera en möjlig lösning på problemet. Det är ännu inte prövat fullt ut men jag och Jörgen har ju för vana att delge världen våra försök under resans gång. Detta är ingen färdig hallelulejaprodukt avsedd för serietillverkning. Det är ett test än så länge och tweaket kommer att utvärderas.

OK, första bilden...


Fem böjda ståltrådar.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Eddie Posted - 2009/01/08 : 19:42:21
quote:
Klä in lägenheten? Det var ju Eddie som var elektrisk



Underbart! Snorkel vore inte fel.

Jag tycker det blir värre och värre här i lägenheten. Har precis fått hem sex cd-skivor från cd.on men kan inte spela. Jag tror att Jörgen och jag får ta oss en rejäl funderare på mitt problem.

Vi har ju ett antal uppslag här i tråden att jobba med.

Därmed tycker jag att vi kan avsluta denna tråd då den inte längre är en bildtråd. Jag återkommmer eventuellt i en annan tråd angående mina strävanden mot jord.
mrk Posted - 2009/01/07 : 20:33:44
Klä in lägenheten? Det var ju Eddie som var elektrisk
leffee Posted - 2009/01/07 : 18:41:08
Du får bygga in en fjärrkontrol
static man
Tomas J Posted - 2009/01/07 : 17:40:21
Tror inte att det är förbjudet, men om någon dör av det eller något brinner upp så står man garanterat som skyldig om någon kommer på det!
Icke att rekomendera!
soundbrigade Posted - 2009/01/07 : 10:39:50
quote:
När jag jobbade på sjukhus hade vi mycket statisk elektrisitet. Något som hjälpte var lite fet salva på våra kläder. En kopparplåt under grammofon som jordas i ett element kanske hjälper.


INGEN "JORDNING" I ELEMENTEN. Våra värmeelement är ingen given jordpunkt. Istället kan det vara rent livsfarligt att jorda där. Om elementen i sig inte har jordförbindelse; det förekommer; och det läcker ut nätspänning via vår jord kommer ju grannens element att plötsligt ligga på nätspänning.
Fan vet om det inte är rentav förbjudet med sådana kopplingar.
johan.björklund Posted - 2009/01/07 : 06:21:53
Jag undrar om jordad anlæggning hade hjælpt då det ær du som laddas upp
Bardis Posted - 2009/01/06 : 22:17:05
Det gäller att få samma potential på hela kalaset. Varför inte koppla samman soffan med anläggningen. En koppartråd där du sitter i soffan till racket där anläggningen står. Eller julgransglitter om du tycker det är snyggare.
Lite som att jobba med antistatarmband fast i hela rummet.
Eddie Posted - 2009/01/06 : 21:57:40
Grammofonen är tydligen inte inblandad överhuvudtaget. Det smäller ju ändå. Det får bero så länge. Det är ju ändå oftast plusgrader ute.

Nästa höst går flyttlasset till mitt husprojekt. Då blir det jordade uttag till anläggnignen.
svejk Posted - 2009/01/06 : 10:31:20
När jag jobbade på sjukhus hade vi mycket statisk elektrisitet. Något som hjälpte var lite fet salva på våra kläder. En kopparplåt under grammofon som jordas i ett element kanske hjälper.
johan.björklund Posted - 2009/01/06 : 10:30:47
I och med att det smäller mellan dig o diskbänken så är det du som laddas upp. Strumporna kan vara en anledning, du kan väl iaf testa
Torrt väder o burrigt hår kan säkert ställa till det med.
Snabbt test är att duscha, på med en mössa medans håret e blött o kolla om det smäller.
Men som sagt, en luftfuktare hade gjort susen. Det finns ju även dom där mindre ultraljudsmodellerna idag som producerar en fin dimma.


En sak som fungerar super inom det grafiska är att lägga julgransglitter nån cm från matrialbanan i pressarna. Vi har mätt att volten sjunker med åtskilliga tusen o glittret "äts" upp allt eftersom.
Testa det med o glöm inte mössan o kameran !!!!
Bubbel Posted - 2009/01/06 : 10:15:24
Kan det inte var något i elektroniken som krånglar jag hade en kondensator som var trasig och den släppte iväg något som liknar statisk elektricitet ja det är konstigt men det upphörde efter att den blev bytt.

anders
Eddie Posted - 2009/01/06 : 09:38:44
Jag går alltid i shorts och bar överkropp. Dock kan jag inte leva utan strumpor.
Jag har ju stort och risigt hår, om det kan vara det. Jag får raka huvudet kanske...
johan.björklund Posted - 2009/01/06 : 07:07:02
burkarna höjer inte luftfuktigheten med många % tyvärr.
Kolla en sak, ta på dig shorts o gå utan strumpor. Det låter knäppt men det brukar hjälpa.

Iaf, en redig befuktare kan hjälpa men du måste samtidigt kolla så inte ventilationen drar ut för mycket luft för då orkar den inte med.
Eddie Posted - 2009/01/05 : 23:59:51
Jag hittar nästan inga samband alls längre mellan smällar och andra omständigheter. Minusgrader förstås. Det påverkar helt klart.

Gjorde i o f s en intressant iakttagelse ikväll.

När jag reser mig upp ur soffan är jag väldigt uppladdad. Jag kan då inte byta cd-skiva eller överhuvudtaget vidröra metalldelar på anläggningen utan att jag får en riktig "pärla". Därför brukar jag gå ut i köket först. Smeka kylskåpsdörren och där sker en liten urladdning då plåten är ytbehandlad. Sedan tar jag i diskbänken och där kan ytterligare urladdning ske. Först därefter går jag in till anläggningen och kan, riskfritt, vidröra t ex cd-spelaren. Ett annat sätt som jag brukar lösa det på är att jag tar min ölburk (när jag har någon) och går raka vägen till diskbänken och sätter ner burken mot plåten. Då smäller det rejält mellan burk och plåt. Därefter är det riskfritt att röra anläggningen tills jag suttit i soffan igen.

Det som var annorlunda idag var att jag lyssnade på musik i vanlig ordning. Grammofonen var orörd och jag reste mig ur soffan och greppade min ölburk för att gå ut i köket och ladda ur mig. När jag greppade burken på vardagsrumsbordet, small det. Avståndet mellan vardagsrumsbordet och anläggningen är ca 1,5 m.

Då föll min teori om grammofonens inverkan på smällarna. Sedan gick jag ut i köket och kanske vankade av och an en stund. När jag befann mig i köket, small det igen. Inget kylskåp eller sådant som startade, utan smällen kom helt spontant som jag kunde förstå det.

Jag kände mig då tvungen att avbryta mitt musiklyssnande tills det att temperaturen kryper över nollstrecket.

Burkarna på elementen tycks funka dåligt...
pix Posted - 2009/01/05 : 22:05:10
Knepigt Eddie
Är du säker på att det är statisk elektricitet som spökar?
Glapp/skräp i en rörsockel kan kanske vara anledningen
Finns det något samband med någon speciell handling då det smäller?
/Pix

Eddie Posted - 2009/01/05 : 19:43:13
Nu är det illa! Burkarna fungerar inte alls. Det har smällt i anläggningen två gånger ikväll trots att inte grammofonen varit påslagen. Sambandet med grammofonen kom på skam.

En gång small det när jag stod i köket. Jag trodde annars att jag, med min uppladdade kropp, var inblandad.

Jordade uttag och chassiejord måste nog till för att jag ska bli fri från smällarna. Nu blev jag tvungen att stänga av anläggningen och slå på TV:n istället. Buuuu!
Eddie Posted - 2008/12/31 : 20:22:47
-7,9 grader och det smäller otäckt när jag ställer ner tomma ölburkar på diskbänken. Ingen effekt av tweaket tydligen. Buuuu
Jag vågar inte spela vinyl ikväll.

Innan jag byter skiva i cd-spelaren måste jag också ladda av mig. För att byta cd-skiva måste jag ta min pågående ölburk, gå ut i köket och sätta burken mot diskbänken. Först därefter kan jag beröra cd-transporten (Teac P700). Jag tänkte vid ett tillfälle vara smart och avelektrifiera mig med ölburken mot elementet bakom elektronikstapeln med då blir det en sådan urladdning att musiken tystnar för en sekund. Dessutom gör det ont i handen av smällen.

Det kanske är mig det är fel på. Jag har ju en stor hårbuske på huvudet som kanske alstrar statisk elektricitet. Eller också är jag för torr.

Jag kanske borde montera ett stålnät i taket på lägenheten och gå med en antenn på mig där jag ständigt är i kontakt med detta trådnät (ungefär som på radiobilsbanan).

Men jag får ju ändå inte bort smällarna från grammofonen, äh jag vet inte...
Eddie Posted - 2008/12/31 : 18:43:33
Gott Nytt själv magnus1967 och alla andra som orkar med Jörgen och mig!

2009 ska förhoppningsvis bli året då vår "Kapello 1" står klar och blir den bästa kontrollförstärkaren som någonsin tillverkats.

Är det inte det man hoppas på i sina DIY-projekt?

Lyssnar nu på "Samla Mammas Manna" och softar i min ensamhet.
magnus1967 Posted - 2008/12/31 : 17:09:26
Gott nytt år Eddie och Jörgen jag älskar era trådar och givet vis så önskar jag alla andra hififorum medlemmar ett riktigt gott nytt år

Önskar
Magnus

P.s synd att blomman ser lite trött ut vatten hjälper nog inte!
Eddie Posted - 2008/12/31 : 16:53:01
Kan vara den här krukväxten ni menar?


Tror ni inte den tar sig? Den var i princip redan död när jag köpte den för 129:- men jag trodde mig kunna rädda den.

Ser ni inte vad dumt den står? Det är ju i det närmaste omöjligt att komma åt den. Rakt bakom grammofonen.
Eddie Posted - 2008/12/31 : 09:09:19
quote:
Vad är det för döa växter som hänger ner? De verka också knaster-torra. De kanske är de som knakar? Eller har jag pajjat hela tweak-iden nu? Kanske ska vara vatten i blomkrukan istället för pilsnerburkarna? Bara ett litet husmorsknep.


Den där har varit död sedan i våras. Man ska ju orka bära ut den också. Den står så dumt till...

Jag tycker i o f s den står bra till. Den syns ju knappt...
govinda Posted - 2008/12/31 : 01:02:30
quote:
Vad är det för döa växter som hänger ner?

Eterneller

pix Posted - 2008/12/31 : 00:09:23
Det är ju lysande Eddie!
Underbar tråd !
Gröna växter är ett alternativ, fast det här var mycket roligare
/Pix
Marina Jansson Posted - 2008/12/30 : 23:38:39
Vad är det för döa växter som hänger ner? De verka också knaster-torra. De kanske är de som knakar? Eller har jag pajjat hela tweak-iden nu? Kanske ska vara vatten i blomkrukan istället för pilsnerburkarna? Bara ett litet husmorsknep.
Eddie Posted - 2008/12/30 : 23:36:41
quote:
Goa gumman säger att gröna växter funkar bättre


Så länge dom får vatten, ja.


HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.19 sekunder. Snitz Forums 2000