HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - HiFi
 Ståpäls på toppen - JBL Everest

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Micke Y Posted - 2007/10/17 : 22:04:47
Vi var några medlemmar ifrån AÖ som träffades på Audio Consept för att kolla in JBL Everest och jag tänkte skriva lite om mina intryck.

Stativet tog jag inte med mig så det blir få och inte så bra bilder men hoppas att några ord extra kan kompensera för det.



De nydesignade hornen har samma grundform som Array modellerna men är väldigt mycket större med en öppning som är väldigt bred.

JBL har lyssnat noga på vad den Japanska marknaden vill ha för den här modellen vilket gör att man prioriterat känslighet och ljudtrycksförmåga före djupbas. De går inte så djupt som de ser ut att göra samtidigt som de kan spela med full energi hela vägen upp så ibland ville jag att man balanserat lite mer bas än topp.

OlaH fick reda på av Hans-Olov att den vackra(?) lådan är gjord i Danmark.

Här sitter Imperial och tittar i en bok om JBL historien.


Jag smet lite extra tidigt från jobbet så jag fick sitta en stund alldeles själv med mina egna skivor och här är några intryck från den stunden.

Först spelade jag ett körverk av äldre sort i en mycket trevlig inspelning. Everest gräver otroligt djupt in i inspelningen och jag hade ett litet samtal med Hans-Olov om det och han trodde att det berodde på den mycket låga distorsion som mellanregistret har. Jag vet inte men det låter ju ganska logiskt.
Ljudpanoramat var enormt som den här inspelningen har och inspelningslokalen och röster var otroligt fint utmejslade. här fanns värme och finess på samma gång.

Mer kommer snart

Micke
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Micke Y Posted - 2007/10/27 : 14:59:48
Jag håller med om att många blir förvirrade när basen inte studsar runt i rummet under flera sekunder eftersom vi blivit så vana vid det. Många tror att det är så det skall vara men tyvärr så stämmer inte det. När man har kort efterklang vid alla frekvenser blir basen också kort, torr och detaljerad. Precis som den är i Audio Consept rummet.
Sådana rum blir också verkligt neutrala i det att de lyfter högtalarna som de verkligen låter. Rummet lägger inte till resonanser och annat konstigt som ett vanligt vardagsrum gör.

Men vi som sagt lite ovana vid det.

Micke
Audio Concept Posted - 2007/10/26 : 18:16:41
fil..,

debatten om akustikreglerade lyssningsrum har vandrat runt om på forumen en tid. Det mesta verkar vara sagt i den förbindelse. Det som dock är viktigt att notera är att akutstikbehandlade rum (som vårt) kan justeras i basområdet för att passa olika högtalare. Därmed kan man åstadkomma den basnivå som användaren tycker passar honom/henne bäst - för vilken högtalare som helst.


Mvh, Audio Concept
filkingian Posted - 2007/10/26 : 14:02:06
Efter att ha lyssnat de stora MBL'arna utanför lyssningsrummet och sen på de mindre MBL-högtalarna i lyssningsrummet, där de demade Everest, kan jag direkt säga att Everest inte hade fungerat i det rummet. Det är alldeles för basfattigt för en sådan högtalare. Faktum är att de flesta som inte är vana vid ett riktigt behandlat rum, tycker att det blir basfattigt där inne, MÅNGA tycker att det låter konstigt.

Jag har inte hört Everest'arna i det rummet, men jag lyssnade på dem på Malmsjös demo. De har definitivt samma ljudkarraktär som lillebrorsan K2 9800. K2'orna låter jäkligt bra i vanliga rum och de mäter visst bra med (exempel: http://www.stereophile.com/loudspeakerreviews/921/index4.html ).

Everest/K2 har inte den djupaste basen, men korrekt uppställda, är de långt ifrån basfattiga och hissade i övre register.
Audio Concept Posted - 2007/10/25 : 13:11:50
Ett stort tack till JBL/Harman och Lars-Olof Wehlin för demo och engagemang i förbindelse med visningen av Project Everest. Så också till de många som har varit här för att lyssna till vad som får anses vara en av de bästa konstruktionerna på marknaden idag.

I går rullade högtalarna vidare för att beundras av ögon och öron i Belgien, - om vi inte är helt felinformerade. Riktigt kul har det varit att ha dem här. Enda nackdelen som vi ser det är några ömma muskler efter att ha lyft in dem i respektive flightcases. Everest är den absolut tyngsta högtalare vi har haft inne och att lyfta dem var ingen enkel match. Utöver det var det som sagt en upplevelse att ha dem här. Generellt har också kommentarerna varit mycket positiva. Inte så konstigt eftersom Everest är kulmen på JBL#8217;s 60-åriga mycket framgångsrika historia.
Som alltid finns det ett oändligt antal variationer vad gäller matchande elektronik, rum och placeringar i rummet mm som tillsammans kommer att ge den specifika upplevelse användaren söker. En så stor högtalare som Everest kräver dock bra kontroll och de är kapabla att på bästa sätt hantera en mycket välupplöst insignal #8211; en anledning att tillsammans med högtalarna använda mycket kompetent elektronik.

JBL kommer att finnas hos oss även framöver. Det finns många intressanta produkter på programmet, t.ex rekommenderar vi intresserade att lyssna till nya serien som skall visas under helgens mässa i Malmö. Hos oss finns för närvarande Project Array 1400 som också är en mycket intressant högtalare.

Mvh, Audio Concept
CH Posted - 2007/10/22 : 21:30:58
quote:
Batterierna ger spänning av kondingarna i delningsfiltret men varför de sitter där vet inte jag. Vi fick ingen förklaring till deras existens men någon kanske vet bättre och kan posta en förklaring.



Batterier satt även i ett annat flaggskepp från Harman..Infinity Epsilon..
Harry_up Posted - 2007/10/21 : 23:57:18
Fast lite rör på toppen eller att testa en Mac skulle kunna göra göra nytta. Med lite normalt rumsbidrag så är säkert inte Everest så klena i basen heller. Och förstås lite beroende på musikval också.
johan.björklund Posted - 2007/10/21 : 11:35:28
Info om filtret
quote:
The crossover network is designed to allow the woofers to operate in different frequency ranges, a configuration that provides optimum directivity and high output. The crossover network employs a DC battery bias system that keeps the capacitors operating in Class A mode, yielding maximum sonic purity.

gcs Posted - 2007/10/21 : 01:10:46
Jag är säker på att om Everest´en gick lite djupare i frekvens så skulle det uppväga intrycket av att det eventuellt skulle låta för ljust.
Harry_up Posted - 2007/10/21 : 00:05:47
"Men var det inga andra än vi fyra som var där samtidigt som tyckte att det lät horn? Framför allt röster låter som någon satt en tratt framför Eller är det underförstått när man lyssnar på hornkonstruktioner?"

Nja, så behöver det inte vara. Däremot så tyckte jag att mellanregistret lät rent men lite väl ljust. Skulle gärna testat med en McIntosh på högtalarna istället vilket även en av Harmankillarna tyckte.
Lovan Posted - 2007/10/20 : 23:46:42
Behövs resistorn? Räcker väl med att man bara sätter pluspolen där och minuspolen i jord?
DahlbergAudio Posted - 2007/10/20 : 23:01:47
High Fidelity mixtrade en del med det i "Speak-abyss" projektet med som dom beskrev det, bra resultat. Det går dubbelt så många (2) och dubbelt så stora kapasitansvärden (seriekopplade) för att göra "samma sak". Batteriet kopplas från punkten mellan kondensatorena till jord via ett motstånd (ca:10k om jag minns rätt). Om det är samma lösning i det här projektet är iofs en annan femma
Bernt Jansson Posted - 2007/10/20 : 22:48:06
Ibland spänningssätter man kondensatorerna i delningsfiltret, det skall tydligen göra
dem mer linjära har jag läst. Jag har inga egna erfarenheter av detta dock.
Micke Y Posted - 2007/10/20 : 21:48:11
Batterierna ger spänning av kondingarna i delningsfiltret men varför de sitter där vet inte jag. Vi fick ingen förklaring till deras existens men någon kanske vet bättre och kan posta en förklaring.

Alla byglarna är till för en lite nivåjustering av elementen + att man kan välja vilken av basarna som skall ta hand om vilket register.

Så här såg det ut utan luckan på plats


Micke
Niklas Nord Posted - 2007/10/20 : 17:13:49
jag skrev lite på euphonia; http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?showtopic=4586&st=15

Den absolut största marknaden för JBL´s highend-högtalare finns i Japan och Kina ! Därför är den anpassad efter denna marknad vad det gäller avstämningen i basområdet. Just i svanårummet på audioconcept blir detta än mer påtagligt då det finns djupbasabsorbenter, detta gör ju att djubasegenskaperna blir än mer opåtagliga Någonting man kan ha i åtanke.

De skulle låta anourlunda i ett "vanligt" rum, med lite rumsbidrag. Avsaknad av lägre bas, kan ju göra så man blir lyssningstrött, eller tycker att toppen är vass. örat är ju avslappnat i och med att man inte har lika mkt tryck på ytterörat. Dessa högtalare har löjligt låg dist och det spelades rätt starkt, någonting man märkte när man försökte tala med varandra

En idealisk combo, vore... Superduperanläggning i ligan 136db++ kontinuerlig output;

2 x JBL Everest DD66000 fronthögtalare
4 x JBL Array 1500 subbas
TacT RCS 2.2x försteg med aktiv delning
Valfri CD med digitalutgång
Valfritt slutsteg, gärna 600watt ut kont, 2kw peak eller mer !

JBL Everest delas vid 80 - 80 Hz mot bashögtalarna !

Och självklart ett väldämpad lyssningsrum !!
Skurt Posted - 2007/10/20 : 02:16:36
Jag håller med om rummet, tänkte inte så mycket på riktandet av högtalare när jag lyssnade (har inte så mycket erfarenhet av varken horn eller JBL), men jag tror er. Men var det inga andra än vi fyra som var där samtidigt som tyckte att det lät horn? Framför allt röster låter som någon satt en tratt framför Eller är det underförstått när man lyssnar på hornkonstruktioner?

quote:
Den här inspelningen är som så många andra liveinspelningar med rock band lite sådär men den avslöjade två saker om Everest:
Djupbasen är inte riktigt där även om den bas som finns kan spela grymt högt så har man offrat det mot den allra djupaste frekvenserna.


Det syns ju redan på pappret De skärs vid 45 Hz och spelar ned till 32 Hz (-10 dB). Detaljerad info
http://www.jbl.com/home/products/product_detail.aspx?prod=DD66000CH&CheckProduct=Y

/Erik
Harry_up Posted - 2007/10/19 : 15:22:27
Att det lät bra var ingen överraskning för oss som har JBL drivers. :-)
Hoppandet då man flyttar sig lite går att minimera med invinkling också. Dessutom så låter drivers aningen mjukare om man inte får mitten direkt mot sig så, vinklingen skulle kunnat lösa en del "problem".
Däremot så är jag personligen övertygad om att jag inte skulle köpa Boulder till dom där högtalarna.
Skulle valt McIntosh vilket hade gjort toppen trevligare. Tydligheten i mellanregistret (mycket hög) blev också en antydan till för ljust ljud då man spelade lite högre. Eller kanske ännu hellre kört biampat med rör på hornen.
Micke Y Posted - 2007/10/19 : 09:30:23
Jag håller med om att en större invinkling hade kunnat förbättra ljudet för sidoreflexerna var lite för framträdande och gjorde ljudbilden diffus i kanterna. Svanå rummet är otroligt bra men för egen del så tycker jag att diffursion för så starka sidoreflexer som Everest ger inte räcker. Hornet sprider grymt brett. Därför håller jag med att ett lite större avstånd till högtalaren hade varit positivt samtidigt som sidoreflexerna behöver vara mer dämpade eller fördjöjda längre = längre till sidoväggen.

Det tar inte bort att det här en högtalare som gör väldigt mycket rätt och för egen del så blev jag väldigt positivt överraskad av mellanregistret och den snygga övergången ner till basarna som var verkligen elegant. Det var svårt att hitta den helt enkelt. Loreena McKennit hade jag -som alltid - med mig och hennes musik har flera instrument som glider över just den här övergången och Everest klarade den utan minsta svårighet. Återigen så gräver de otroligt djupt in i inspelningen om man sitter i sweetspot men sitter man lite på sidan så drabbades vi av att sitta så nära att hornets riktverkan blev för tydlig. Ljudbilden hoppade lite från höger till vänster om man rörde huvudet för mycket.

Nästa post så skall vi titta på batterierna....

Micke
Harry_up Posted - 2007/10/19 : 00:01:22
Rummet är hyfsat stort, kanske 8m x 5m, men lite för smalt för Everest.
Ifs är rummet som en japansk lägenhet eller en amerikansk entré, men Everest är så breda att det skulle varit önskvärt med kanske 1 meter till i bredd. Annars så är ju hela butiken jättefin och förstås Svanårummet också.
tian Posted - 2007/10/18 : 23:47:18
Förresten, jädra Lovan, när ska du ta med mig på någe intressant lyssning ? Jag vill också höra Everest :)

Iförsig så har jag hört Nerik:s system, är man nära då ?
tian Posted - 2007/10/18 : 23:18:37
Harry_up , Litet ? tycker rummet ser jätte stort ut, är det bara en synvinkel ? eller behöver everest 50kvm+ ?
Jolojl Posted - 2007/10/18 : 23:06:43
Kul att lyssna på högtalarna ... De har absolut en viss charm över sig ... Har annars ungefär samma intryck som Harry_up, ljudbilden var för stor och t.o.m. otydlig (om det nu berodde på högtalarna eller elektroniken vet jag inte ...). Och stundtals tyckte jag att man kunde höra att delar av musiken kom från enskilda element, helheten gick liksom lite förlorad ... Men det är klart att de är imponerande skapelser ...

Johan
Lovan Posted - 2007/10/18 : 21:58:30
Det är alltid intressant att lyssna på sånna här speciella skapelser. På jazz-musik tyckte jag det saknades lite upplösning. Men när Micke satte på Bonamassa förstod jag varför folk gillar dom här högtalarna
Harry_up Posted - 2007/10/18 : 21:06:05
Jag tyckte dom lät väldigt rent, men jag hade väntat mig mer. Ljudbilden tyckte jag var för stor, dvs rent diffus på många skivor. Jag skulle ha vinklat in högtalarna mera. Men rummet blev lite litet med dom där bjässarna så det var väl en kompromiss. Förstärkeri hade jag valt McIntosh, för en varmare klang uppåt.
Micke Y Posted - 2007/10/18 : 18:56:49
Nästa skiva var vår store, nye vän Bonamassa med hans live skiva som jag är grymt förtjust i. Jag körde mest spår 8 där hans spel är nära genialiskt i min mening. De melodislingor han hittar tillsammans med hans sätt att utsmycka låten är makalöst.
Den här inspelningen är som så många andra liveinspelningar med rock band lite sådär men den avslöjade två saker om Everest:
Djupbasen är inte riktigt där även om den bas som finns kan spela grymt högt så har man offrat det mot den allra djupaste frekvenserna.

Diskant hornet kan spela lika högt och det kan bli lite jobbigt när man har lite sämre inspelningar. Sen är vi ju inte så vana vid det och kontrasten till en lite stor mot dome diskanter som mest låter fjsst, fjsst vid lite volym.



Micke
Bernt Jansson Posted - 2007/10/18 : 18:17:53
Intressant när DU formulerar dig så Micke!

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.31 sekunder. Snitz Forums 2000