HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - HiFi
 Guldklimpen-nu med en liten silvertacka på besök

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Adagio Posted - 2007/04/07 : 17:09:42
Har nu köpt min första "riktiga" vinylspelare. Hade tidigare en project RPM-5, mest för att prova vinyl. Denna var tillräckligt bra(mycket bra tom) för att jag skulle bli hooked on a feeling sas.
Nu är det dags för ett litet repotage med bild och ord.
Vi skippar den tråkiga obligatoriska kartongteasern och går in på the real thing direkt.


14 kg spelare.

Under uppackningen inser man vilken gedigen sak detta är, och så genialt enkel.


Plinten är som synes en massiv sak i mässing utan plana ytor(inga resonanser) i form av ett T vridet kl 2 med bäring kl 8 där motorblocket huserar. Avkopplingen sker med hjälp av tre st gummipackningar, minimalt med rörelse men stabilt och ändå till viss mån mjukt. Längst ner i högra hörnet ser man de 2 olika dämpoljorna som ska fyllas i på respektive ställe.


Nästan allt man behöver, en kopp kaffe tillkommer. Den lättflytande oljan ska i centrumlagret som består av en oljekammare, en krage av resin/textil som är supertight. Själva lagret är en enpunktslagrad stålaxel polerad nått så grymt i flera led där slutpoleringen görs för hand med diamantpasta och päronträ, jag har aldrig sett något liknande i något sammanhang. När rätt mängd olja är i tråget sänker man ner hela centrumlagret med subplattan, vid exakt rätt vinkel glider den ner helt friktionsfritt och dämpas den sista cm av oljetrycket för att till slut osynligt stanna av och landa på sin enda lagringspunkt. En lätt snurr på subplattan bekräftar en lyckad operation, den slutar aldrig att snurra.

Armen StogiS är en enpunktslagrad sk unipivotarm som väger 600gr.

Som alla Kuzmaprodukter arbetas alla delar fram ur solida metalstycken genom fräsning och borrning, ingen pressning eller gjutning duger. Mycket spill till skrotvärde mao, tur dom gör den i slovenien annars hade den nog kostat hur mycket som helst.


Hela maskinen är uppbygd kring två horisontella linjer, den första är den linjella tyngdpunkt som utgörs av all "död" massa, dvs plint och motorblock. Den andra utgörs av centrum linjen för all rörlig massa dvs motorpully, rem, platta, subplatta, och unipivotlagret med dess vikter, biasjustering eller antiskate som vi normalt kallar den.
Detta innebör att alla rörliga delar har gemensam tyngdpunkt och rör sig på exakt samma horisontella plan.


Här är en bild på unipivotlagret med dess resoar med silikonoljedämpning, notera det lilla "silversrecket" som visar korrekt oljenivå. Som alla ser ska det mer lut i baljan boys. Sen ska en klick gucka även på själva lagerskålen. Metall mot metall ni vet, måste smörjas. Längst ner i bild sticker en "allenkey" ut denna insekskruv styr två st anlägningsytor inne i cylinderhålet. I detta cylinderhål sitter en kolv av mässing i vilken ytterligare ett hål finns där man sänker ned "stolpen" till armfästet, denna kan även justeras av ytterligare två st insekskruvar, man kan ana den ena precis i skarven mellan de två cylindrarna. VTA kan alltså justeras på två stllen. När allt är inställt används dock bara den som styr hela blocket som på bilden. Passformen och precisionen är exeptionell.


På armbasen stter de två vikterna som styr azimut och nåltryck, finintälningen av azimuten gör man med en inseksnyckel i hålet på den stora motvikten. I denna finns en gängad vikt, fiffigt va?
Vikternas centrum ligger i plan med skivtalriken så att alla rörliga delar har samma horisont, tom biasjusteringens vridaxel är exakt i samma plan som nålspetsen och pivotspetsen.
Det enklaste sättet att hitta rätt VTA är innan armen är att flukta in koppen för pivotspetsen, den ska vara på samma plan som nålspetsen på PU när den är i spåret på en LPskiva. Ett annat sätt är att kolla att "skåran" till nylonlinan och nylonlinan är exakt i höjd med LPskivan, då är VTA rätt enl armen i alla fall.
Piggen som sticker ut längst upp är den stolpe man fäster tonarmskabeln på vid justeringar som kräver att man lyfter bort armen eller transportering. Sedan fäster man den på en annan stolpe på oljeresoaren (nedan). På biden under ser man en annan "allenkey" so man lossar tonarmen från sitt fäste med. Alla infästningar och justeringar utförs med inseksnycklar eller "allenkeys" som det tydligen heter på engelska.

I bilden högra, nedre hörn ser ni antiskatingen eller biasjusteringen som Kuzma kallar den, en pendel som ökar effekten och minskar allteftersom skatingkraften ökar/minskar. Den lilla vikten kan givetvis justeras om man skruvar ut en liten inseksskruv förstås, ni börjar förstå tänket ni med? I innersta läget 1gr och yttersta 2gr.



Nåltryck. Knepigt att få till alla parametrar eftersom en justering av den ena ger en avikelse på den andra och tredje. så när trycket stämmer ser det ut så här på skivan.

Eftersom motvikterna kan rotera sidledes är en liten justering av vikten något som kan resultera i obalans och därmed nya justerningar. Puh!


Lite bättre, men inte helt rätt. Värt att notera är pickuppinfästningen vilken även den görs av ett solit aluminiumblock som fräses och borras till perfektion. Snacka om matrialsvinn, ca 90% som skrotvärde. Frank Kuzma anser att en liten arm att lyfta i är förödande för en arms symetri och balans, så man får vackert hålla i armen eller själva pickuppinfästningen, det kräver lite tilväjning.


Motorblocket, en intressant detalj är att själva motorpullyn är upphöjd och plattan urfräst under så själva drivningen är helt dold och sker i plattan. Toleranserna är små, mycket små, det går knappt att se mellan motorns översta drivhjul och själva plattan, avståndet är säkert under mm. Stor del av plattans 4kg är längst ut så den fungerar som ett svänghjul.

Jag ska ta lite mer bilder sen, om någon vill.


25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Adagio Posted - 2007/09/21 : 16:26:20
Den finns ju i svart iofs. Jag hade också lite "problem" med guldfärgen, hur skulle den matcha resten av det strikta rummet?
Men det är just det den gör, eller inte, den står ut, den är liksom pricken över i. Snacka om avantgarde konst, en riktig skulptur.
Inte nog med att den låter extremt bra, om man gillar att skruva lite(det tog nästan ett halvår att få det så här bra), alla som sett den har verkligen unisont beundrat den, speciellt kompisars flickvänner och fruar har tyckt den var skitläcker. Nåväl impornatoreffekt är väl iofs kul men det viktigaste är hur den låter och hur imponerande renskalad samt ändamålsenlig designen är. Måste upplevas för att förstås, annat än plastgramofoner hur gnistrande de än må vara.
Jag måste lämna in kameran (sand från böda i objektivet) så jag kan fota lite igen, jag har byggt en snygg LPförvaring för ca 1000 skivor.
EngelholmAudio Posted - 2007/09/21 : 08:28:28
Din japanska wiskey brukar min far ha hemma (gåva från företagskompisarna i öst). Faktiskt riktigt god (om det nu är samma sort).

Kul med vinylsvarven!
jonasz Posted - 2007/09/21 : 07:53:47
Det dar ar helt klart den snyggaste vinylsvarv jag sett, om den varit i nan typ av "vit" metall sa hade jag tagit lan direkt!
calle_jr Posted - 2007/09/20 : 22:20:29

Sökte efter en intressant pickup, och såg av en tillfällighet att denna tråd blivit länkad från ett slovenskt forum.
Kul


quote:
Za tiste, ki razumejo ¨vedsko: govor o malem Stabi S gramofonu, ki ga imenujejo "zlato zrno"!
Begriper att det är något med de som förstår svenska...liten rullebör...guldkula
Någon?
Adagio Posted - 2007/05/22 : 22:15:04
Eftersom den är lånad tänker inte jag skruva, men jag kan länka till en plats där man kan se innandömmet.
http://www.musicalsurroundings.com/pp1.html
Bubbel Posted - 2007/05/22 : 17:57:31
Mycket trevligt, men för oss som gillar insidan av saker så vill vi (jag) gärna se hur Lukaschek ser ut utan kläder ;).

Anders
Adagio Posted - 2007/05/21 : 22:50:08
Hur låter det hela då?
Jo tack bra! Hur ska man med hedern i behåll beskriva det här gänget grejjer, jag vet inte. Det är exakt så bra jag någonsin kunnat drömma om, kanske bättre. Inget saknas.

Först jämför jag Kuzma StabiS med Project RPM-5 (samma PU): Det är klart redan vid en okulär granskning att det är två maskiner från olika dimensioner. RPM-5 är en maskin byggd för att toppa i en annan prisklass, det som förmodligen är bäst med denna maskin är den nya kolfiberarmen, i övrigt är maskinen byggd enligt bra, enkla principer. Ljudet från de två är väldigt olika. Kuzman har luftigare, klart mer dynamiskt, renare ljud med mycket tystare bakgrund. Det finns en liten ton av värme i ljudet, som en recensent beskrev det bakgrundsvärtan i den inspelade konserthallen var rödsvart eller varmsvart medans de två andra testdeltagarna, en clearaudio samt en VPI, beskrevs som blåsvart eller kallsvart.


RIAA då? Jo, jag har haft vincent, phonoboxII, Phonobox SE.(plus några testämnen till) PhonoboxSE är en mycket bättre apparat än de billigare, mycket bättre. Ännu mycket bättre än den är Lukashek PP-1, dynamiken är så kraftfull att man blir mörkrädd, alla detaljer står i stark relief minsta lilla detalj kommer fram på ett ytterst behagligt sätt, aldrig vasst, aldrig någonsin kallt. Ordentligt med luft kring alla instrument. Små, små strängljud svävar oansträngt fram, men ändå så naturligt. Kraftfulla bleckblås har precis rätt mängd metall-ljud så det låter verkligt, men varmt. Siblianser markeras tydligt utan minsta tecken till hårdhet , väsande eller någon annan form av dist utan precis som det låter i verkligheten när man pratar med någon. Den dynamiska headroomen överträffar SEboxen med rejäl råge, vid kraftfulla cresendon kunde med SEboxen lägga locket på sas, hela cresendot tappade luften och kom av sig, taket sänktes till precis över orkestern. Med Lukaschek finns det hur mycket takhöjd som helst hela orkestern får spela ut maximalt och gör det. Enskilda intruments klang kan höras tydligt i de mest vilda cresendon medans enskilda soloinstrument låter såå tredimensionellt, fylligt och naturligt i lugna partier. Om ni mellan raderna kan utläsa att jag gillar Lukaschek så misstar ni er inte, detta är nästa objekt på "must buy listan".
Det är ju bara at börja spara igen.


En avslutande bild




calle_jr Posted - 2007/05/21 : 22:03:45
quote:
Benz Micro Lukaschek PP-1

Från klarhet till klarhet, Adagio. Både bildligt och bokstavligt talat.
ninja Posted - 2007/05/20 : 21:28:33
Jag gillar min också

Whiskey skyller jag på Google ... gillar mer travarica

Adagio Posted - 2007/05/20 : 21:23:17
Som Dire Straits skulle sjungit "Brothers in ACE..."
Jag gillar min lilla röda skarpt.
Adagio Posted - 2007/05/20 : 21:20:10

Nikka single malt "Miyagikyou" 10
ninja Posted - 2007/05/20 : 21:13:37
Google

P.S. Jag ser att vi är "ACEbröder"

Adagio Posted - 2007/05/20 : 21:10:45
Säger som Homer: "DAOOOUGH!!"
ninja Posted - 2007/05/20 : 21:06:33
Suntory Yamazaki (12 year)!?

ninja Posted - 2007/05/20 : 21:03:29
quote:
Hur fuskar man? Spåkula eller?


Läser din tråd!
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61034
Adagio Posted - 2007/05/20 : 20:55:42
Kom just på att jag inte visat det coola dammskyddet.

Gissa whisky? någon?
Adagio Posted - 2007/05/20 : 20:50:46
Hur fuskar man? Spåkula eller?
Adagio Posted - 2007/05/20 : 20:46:58
Man behöver inte vara Sherlock Holmes för att säkra fingeravtryck på den här lilla asken.
ninja Posted - 2007/05/20 : 20:44:50
Jag fuskade
Adagio Posted - 2007/05/20 : 20:43:58
Avslöjad direkt!!
ninja Posted - 2007/05/20 : 20:40:54
Benz Micro Lukaschek PP-1 RIAA !?

Adagio Posted - 2007/05/20 : 20:37:50
Ingen kval. gissning?
What´s in a box?

kalvskinns-etui(vet inte hur det stavas, det ser iaf fel ut)
Adagio Posted - 2007/05/20 : 14:43:57

"Som i en liten ask"?
Adagio Posted - 2007/05/20 : 14:00:01
Ska komplettera med lite bilder av ett testobjekt jag för tillfället har på besök lite senare. Tack för possitiva reflektioner.
snaggvovve Posted - 2007/05/20 : 01:44:33
Tack för de fina bilderna.

"Vill ha" begäret är onekligen väckt i mig.

Får väl börja spela på lotto...

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000