HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Medlemmarnas System
 Uppdatering... "Soundstage"

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Joacim Posted - 2005/11/21 : 02:19:18
Ja, då har uppgraderingarna tagit tag i en under en period...!!
Den framtida frågan kommer bara vara om man sitter nöjd, eller inte...

Det började med att jag för drygt ett år sedan skaffade en helt ny anläggning (då jag "kastade ut" mitt 5.1 Pioneer-system).
Jag köpte då in Quad 909 slutsteg, Quad 99 CD-P, Reference 3A Dulcet samt diverse kablage inom serien Analysis Plus Silver (klart overkill i förhållande till totalsystemet, man jag tänkte att de skulle kunna finnas kvar i systemet för kommande uppgraderingar).

Detta system spelade totalt sett väldigt bra, och jag var egentligen rätt så nöjd (så ett tidigt byte skulle inte ske!!).

Uppgradering 2

Det började med att jag fascinerades rejält av högtalarna och såg (hörde) stor potential i dem...även med en undran om det gick att få basen att gå ned "en oktav" till.
Efter några månader fick jag tillfälle att låna hem ett par "tunga" monoblock ASL Hurricane, och då tog det (kanske tyvärr!?) rejäl fart.
Högtalarna växte enormt inom alla ledder med de hemlånade slutstegen, även i botten!!

Denna session började så smått "gro i huvudet", och jag kände att det var dags att se över förstärkar-sidan, och då var jag primärt inriktad på att skaffa ett slutsteg. Quad 99 CD-P skulle jag ha kvar och fortsatt köra direkt in i slutsteget. Rör skulle var uteslutet, då det inte skulle fungera möbleringsmässigt (även om mina högtalare passar väldigt bra till rör...).
Jag läste en hel del, och lyssnade även runt lite överallt i Sverige (Malmö, Växjö, Vimmerby, Göteborg och Stockholm), för att till sist låna hem ett antal förstärkare (totalt 6 st olika kombinationer för lyssning).
Den förstärkare som "stack ut" rejält i denna session var Lavardin IT, och det på alla parametrar!!
Den lyfte musiken "klasser" bättre än de andra.
Det som framför allt kom till med Lavardinen var ett otvivelaktigt lyft inom flertalet parametrar: upplösning (bas, mellan och diskant), tonala balansen, musikalitet, perpektiv, djup och värme (nästan rör-lik).
Mest imponerande var ändå högtalarna som klarade av att spela ut och verkligen leva upp till uppgraderingen! Känslan under testet var också (När går högtalaren in i väggen och "slutar" ge??) att högtalarna ändå hade mer att ge, med tanke på responsen enbart för förstärkar-byte.
Det slutade med att jag beställde en Lavardin IT, vilken jag senare fick hem och var/är mer än nöjd med. Det känns som att jag har en förstärkare "för livet", vilken helt klart kan fortsätta imponera (om det är så att jag någon gång byter högtalare...).

Uppgradering 3

Den känsla som jag hade runt högtalarnas potential växte sig under de kommande veckorna starkare, samtidigt som tankarna började gå mot ett byte av CD...

(Återkommer inom kort...)
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Joacim Posted - 2020/01/11 : 20:55:20
Dags för lite update i systemet...
Joacim Posted - 2020/01/05 : 10:43:02
Åren har ramlat på #128517;...
huzze Posted - 2010/11/09 : 16:18:22
Nu har jag lyssnat på Amused To Death. Jodå, effekterna hamnar långt till höger och vänster trots att jag har toe-in på högtalarna. Helt galen skiva med fasvridningarna.
huzze Posted - 2010/11/08 : 21:08:40
Det har jag glömt.

Står fast vid "imorgon".
Joacim Posted - 2010/11/08 : 20:53:52
huzze: Blev det någon breddning av effekterna?
huzze Posted - 2010/10/28 : 22:40:33
Får ta o testa Roger Waters - Amused To Death imorgon. Får se om effekterna breddats.

Härligt att få läsa om liknande erfarenheter som jag själv upplevt.
Joacim Posted - 2010/10/28 : 21:37:31
Touché vad gäller "...plats i vardagsrummet." Huzze.

Rent allvarligt, och nu är jag allvarlig och sanningsenlig !
Vissa delar är redan utanför rummet
När jag spelar en låt från en grupp Stytz Syndicate så är bas-kaggen från trummorna utanför rummet och halvvägs på väg mot grannen .
Oavsett om jag tittar eller blundar så känns det som om den är typ 10-15 meter bort, och utanför frontväggen, och det är nästan kusligt.
När jag haft vänner och bekanta på besök, som inte är fullt så insatta i HiFi, och när jag bla spelat den låten så brukar de fråga "-men var har Du högtalaren i mitten, den syns inte...?"
huzze Posted - 2010/10/28 : 12:28:28
Som när jag bytte från NAD M55 multispelare till NAD M5 CD-spelare. Allt blev tydligare och placeringen glesades ut lite samtidigt som det blev mer exakt. Pinpoint, så att säga. Vi får inte göra fler såna här uppgraderingar, då får artisterna inte plats i vardagsrummet...
Joacim Posted - 2010/10/27 : 21:46:46
Efter inkoppling och inbränning av de andra kablarna, ytterligare en signalkabel samt högtalarkabeln, så var lyssningsintrycket att "allt" bara kom än mer på plats i systemet.

De intryck jag hade från den första kabeln förstärktes ytterligare ett steg.
Ex Allison's röst tog ett litet steg till upp åt vänster uppskattningsvis inte mer än runt 10 cm, men hennes röst blev ytterligare ett snäpp tydligare. Ljudbilden förstärktes ett klart snäpp till, och blev nu mer tydlig och definierad framför allt utifrån 3D-karaktär. Det är än lättare att förnimma inte bara positionerna på källorna utan också djup-positionen emellan dem. Detta har kommit att bli än tydligare när jag spelar bra inspelad klassisk musik, där orkesterns olika delar framträder på ett mycket realistiskt sätt framför en såsom en mer "komplett" scen.
Ljudbilden har också förflyttats totalt sett ännu ett litet steg mot frontväggen, upplevt som ytterligare runt 20 cm mot den tidigare förflyttningen.
Sammantaget kan jag också säga att upplösningen blev ett steg bättre, ex Allison's väsande i rösten förtydligades än lite bättre. (Den första kabeln gav här ett större steg, än vid införandet av de andra två).

Jag upplevde en ytterligare förbättring mot tidigare kopplat till uppfattning av systemets frekvenskurva, och det var att botten i systemet tightades upp och blev renare samt tydligare. Upplevelsen är att jag fått lite extra botten, men det tror jag inte det är utan det är nog mer att den är "tydligare" definierad?! Det känns som att högtalaren drivs mer effektivt, och på ett mer klart och fast sätt än tidigare?! Vid jämförelse så är det framför allt nya högtalarkabeln som levererat denna specifika skillnad.

Totalt sett måste jag ändå säga att jag är mer än nöjd (trots en rejäl investering ), då jag fått fram det jag tidigare gått och funderat runt att kunna få fram från systemet.
På ett sätt är det som om jag skulle bytt ut och uppgraderat någon komponent i systemet, så stor känns skillnaden!
Jag kommer ihåg upplevelsen av steget när jag först började spela på Avalon Indra jämfört med min Ascendant (och det var också en stor skillnad i investering), men frågan är om inte detta steg på ett sätt faktiskt är större musikaliskt sett?! Indra contra Ascendant handlade mycket om upplösning sett till hela frekvensregistret, inte så mycket om själva soundstage-upplevelsen?!

De kablar jag uppdaterat med kommer från Wire World.
Det är Platinum Eclipse på signalsidan, och Eclipse 6 på högtalarsidan.
Joacim Posted - 2010/10/24 : 16:17:04
huzze: Det Du är inne på runt flytt av högtalarna är talande
Det är en förändring som går att likställas med en sådan åtgärd, dvs stor särskiljande effekt till totalt sett mycket bättre nivå.
Jag har ju tidigare placerat mina högtalare, och mätt i både cm och med ljudutrustning för att verkligen få dem på bästa ställe (där de också står idag). Om jag ex idag skulle flytta högtalarna så skulle jag nog bara få det ett snäpp sämre, även om akustikrummet inte är lika känsligt för placering som ex i ett vardagsrum utan akustisk tillpassning?!
byZan Posted - 2010/10/24 : 10:12:52
Man ska aldrig sluta att förundras Har gjort liknande upptäckt
quote:
Jag återkommer närmare runt vad detta byte gjorde sett till ovan beskrivet med endast en kabel, samt vad det är för kablar jag egentligen talar om här

huzze Posted - 2010/10/24 : 10:01:56
Visst är det härligt att bli förvånad. Eller i ditt fall fullständigt överrumplad. Upplevde samma glädje när jag flyttade fram mina högtalare och förbättringen blev den jag eftersträvade. Största kabelförbättringen fick jag med Monster M1500 signalkabel. Äntligen fick jag botten i det dåvarande systemet.
Joacim Posted - 2010/10/24 : 09:49:00
Den förändring jag varit inne på nu är på kabel-sidan!

Jag har tidigare haft intrycket att kablar kan vara ett sätt att "krydda" anläggningen, utifrån vilket typ av system man har (ex ljusare eller mörkare karaktär) samt att också upplösningen skulle kunna påverkas positivt. Jag har vidare heller inte tidigare haft intrycket att kablage skulle kunna påverka hela systemets karaktär och presentation på ett "stort" sätt.

Det hela började runt en diskussion om att jag borde prova något, utifrån det jag var ute och sökte efter (presentation och soundstage).
Jag lånade hem en signalkabel, och kopplade in den mellan min Ayre CD och Boulder försteget.

Jag lät det hela stå på under 12 timmar, utan att ha lyssnat, spelandes endast Ayre's inbrännings-spår för kablage och utrustning.
Dagen efter satte jag i en skiva, med en låt av Alisson Krauss, vilken jag lyssnat till många gånger som "referens" i systemet.
Det räckte med att jag spelade runt 15 sekunder av öppningen för att inse en klar och remarkabel förändring...
Förändringen var så stor, så den kunde liknas med om jag skulle bytt delar av systemet...! (Har tidigare inte upplevt detta runt kablage, trots att jag i det här läget heller inte hade "dåligt" kablage i form av Cardas Golden Ref.)

Upplevelsen var att hela min soundstage flyttades tillbaka runt en halvmeter mot frontväggen. Soundstagen fick också en klar förändring i upplevd 3D-karaktär, höjden växte rejält (Alisson's röst förflyttades runt 40cm snett uppåt vänster) tillsammans med att bredden blev mycket bättre. Kort sagt så växte ljudbilden på alla ledder.
Detta var ju en "rysare"....-en kabel...
Det var ju också detta jag var ute efter från början
Vidare så blev det också en stor skillnad i upplösningen (än högre utan att bli för ljust eller vasst - bara mer och klarare/bättre) samt "svärtan" i presentationen. Ex Alisson's röst blev betydligt mer klar, tydlig och definierad sett till totala genomförandet (ex vibratot i hennes röst kom igenom klart och tydligt genom hela stycket samt att det tydligt gick att höra hennes röst-avslut vid varje tonstycke som ett klart hest "väsande"). Positionerna hos resten av bandets källor visade på samma effekter.
På det stora hela kunde jag nu också spela betydligt högre samtidigt som ljudbilden fortsatt var framskjuten och avslappnad.

Hela testet slutade med att jag faktiskt har bytt ut hela kablaget mellan komponenterna...(högtalarkablar samt signalkablage mellan CD-Försteg samt Försteg-Slutsteg).

Jag återkommer närmare runt vad detta byte gjorde sett till ovan beskrivet med endast en kabel, samt vad det är för kablar jag egentligen talar om här
Joacim Posted - 2010/10/10 : 12:11:17
Det har nu gått nästan ett år sedan jag var in på tråden...

På det år som gått har det tyvärr inte blivit så mycket lyssnande jämfört med tidigare år, familj (två små barn) och arbete har varit tunga "tids-tjuvar"...
Fördelen med det här intresseområdet är ju att man kan komma tillbaka in i det igen ordentligt, om man varit lite distanserad ett tag . Anläggningen finns ju alltid där, och musikintresset är ju grundmurat i själen. På sätt och vis kan det vara ganska skönt att få lite distans och perspektiv, då denna hobby ibland också kan göra en lite konfunderad och föra en in på lite olika vägar. Känns som att man så att säga kan begrunda sitt system i tanken, utan att vara påverkad av det?!
Vad tycker jag om med systemet idag? Vad skulle kunna bli bättre sett till helheten? Kan dagens komponenter få möjlighet att än bättre kunna leverera deras inneboende styrkor?

Nu har jag kommit tillbaka till området igen under ett par månader tillbaka (börjat läsa runt lite, delta lite runt forum etc), och framför allt börjat lyssna lite mer seriöst igen.

Mina funderingar under senaste året har varit runt om det skulle kunna gå att utveckla beståndsdelar inom ljudbilds-området ytterligare. Detta område är den del jag känner som blivit en än mer betydelsefull del i hela systemet (komponenter och rum) sett till de uppdateringar jag löpande gjort under senare år. Man kan säga att "essensen" runt lyssnandet har "kokat ned" till delar av detta område.
I begreppet "ljudbild" ser jag områden som:
-tydlighet i presentationen sett mot bakgrunden
-3D-bild, djup/bredd men också individuellt positioner i ljudbilden från olika källor som röster och instrument
-bibehållande av parametrar inom ljudbilden i takt med att ljudnivå ökar (avslappnadhet om man nu kan säga så)
-naturlighet i presentation och upplösning sett till inspelning

Detta har lett fram till att jag beslutat mig för uppdatering av systemet.
Jag har funnit en ingrediens som svarat upp mot det område jag är inne på ovan, och förtydligat ett flertal parametrar.

Återkommer inom kort med mer info om vad det rör sig om, och vad det är jag uppnått
Joacim Posted - 2009/11/26 : 22:15:48
Ingemar: De sitter i kasetter vilka sitter dikt an mot taket. De bygger ned ca 30 cm från taket, och det är luft inom kasseten mot taket. Det är också ett avstånd mellan varje GH-kasett, och detta avstånd är täckt med akustikpaneler med hål som är anpassade Hz-mässigt. Om jag nu kommer ihåg rätt (står tidigare i tråden) så tror jag att det är avstämning för 160Hz.
Allt mellanrum uppe i taket ligger på ett par hundra liter, och det dämpar i basområdet.
Hela konstruktionen om totalt 6 kassetter är hermetiskt inbyggd på utsidan med panel och list.
GH i taket har alltså en dubbel funktion, diffusering såväl som avstämning av basen.
Ingemar Posted - 2009/11/26 : 11:50:34
Är nyfiken på ditt arrangemang med Gh i taket,har du dom dikt mot taket eller i en pendlande kasset med luft imellan?
Joacim Posted - 2009/11/25 : 21:41:03
Lite mer förklaringar runt anledningar till uppgradering och förbättring.

Tidigare hade jag högtalarna närmare frontväggen, och fick då också lite mer naturligt stöd från den. Genom utflyttningen så minskar detta naturliga stöd, medan jag vinner i andra parametrar som jag varit inne på (framför allt uppfattning av ljudbilden; djup/bredd/positioner av källor/närvarokänsla).
Till detta hör också att just Avalon tillverkar sina högtalare utan topp i botten, dvs de är hyfsat raka i sin design. Andra högtalarmärken har många gånger en topp i botten, vilken också kommer ned när högtalaren flyttas ut i rummet.

Men det är också en annan finess som kommer av att ha just dubbla subbar längst fram i ett rum av Svanå-modell, när man flyttat ut högtalarna längre ut i lyssningsrummet...
De få rumsresonanser som är kvar i de lägre registen jämnas ut. Det känns då som att ljudet blir tightare och att rumskänslan (inspelningen från källan) ökas avsevärt. Sweetspot blir också bredare, det går ex att sitta flera och lyssna i bredd och få samma typ av upplevelse i de lägre registren.

Det är bla detta som gjort att "helheten" i systemet nu blivit än mycket bättre. Lyssningsintrycket, vad för typ av musik jag än lyssnar på har blivit mer naturligt och enhetligt, och därav också bla att jag kan spela mycket högre utan att uppfatta "ansträngdhet" från örat/hjärnan. Låter kanske som mumbo/jumbo, men uppfattningen är helt sann.

Från början när Matts kom så hade vi också tänkt mäta energitidskurvan, men efter att ha ställt in och Matts bara lyssnat så var han inne på att det behövs inte mätas... Denna rapphet som jag tidigare pratat om kommer just från kombinationen; Svanå-rum/Utflyttade högtalare (utan starkt/direkt stöd från frontvägg)/Subbar absolut längst fram mot frontvägg och ut i hörnen.
Subbasarna löser problemet som normalt alla högtalare har när man flyttar ut dem i rummet, dvs de utsläckningsfenomen som då normalt uppstår.

En annan finess med subbarna, bla tack vare att de har förval, är att jag kan justera upp kurvan några dB i botten-området om jag vill och ändå kunna ha kvar en bra balans i systemet. Jag kan ha ett förval (rak/optimal Hz-kurva), och en kurva för typ hårdrock eller bio-läge där man kanske önskar lite extra skjuts i botten för upplevelsen. När vi höll på och mätte och ställde in så kallade vi denna möjlighet för "Ozzie-läget" (jag har bla börjat lyssna en hel del på gamla Ozzie-låtar). Om jag i detta läge lyfter upp botten med säg runt +6dB så behålls ändå rappheten i basen i rummet!

Hoppas Ni fått en lite bättre förklarad bild nu av anledningarna till mina förändringar?
Joacim Posted - 2009/11/22 : 23:11:20
Då var det dags att visa den nya frekvenskurvan för rummet.Det har hänt en hel del.
Tidgare låg kurvan totalt sett inom +/- 4,5 dB, men nu ligger den inom +/- 2,5 dB.
Den har också jämnats ut sett till olika områden inom frekvensområdet, där topp resp botten fått bättre fördelningar.
Ex områdena 20-100 Hz, 100-125 Hz hade jag tidigare lite utmaningar med när jag byggde rummet, 100-300 Hz.

Men, det är inte egentligen frekvenskurvan som har lett till de nya förbättrade intrycken, utan det är framför allt rumsresonansen som har förbättrats avsevärt. Detta genom utflyttning av högtalarna samt de extra subbarna.

Återkommer om lite mer resonemang runt detta...
Joacim Posted - 2009/11/22 : 23:01:32
Ingemar: Tack
Ja, det har varit mycket slit med rummet för att komma så här långt... Har Du läst tillbaka i tråden (höll ju på och byggde utan lyssande i över ett halvår...)?

Utseendet är lite speciellt.
Jag tycker om det. Känns lite "sakralt" när man går in i rummet och lyssnar. Jag har byggt det enbart utifrån att få det optimalt att lyssna i, utseendet eller känslan att sitta i rummet har varit sekundärt. Eftersom det ju är ett dedikerat rum så spelar det ju mindre roll, så länge funktionen är optimal.
Ingemar Posted - 2009/11/22 : 01:09:00
Ett sånt fantastiskt musikrum,lite månbas alpha över det men på ett mycket positivt sätt!!!!Är själv i startgroparna att ta itu med akustiken med hjälp av Claes Olsson på eora men inte riktigt lika extremt kanske?
Joacim Posted - 2009/11/22 : 00:05:00
Tack Gozzi
Roligt att Du tycker om läsningen!

Jag har ju inte varit inne och skrivit i tråden på näst intill ett år nu. Innan nu dessa förändringar så har ju också systemet fortsatt att utvecklas genom fortsatt inspelning. Detta i sig har nog gjort att det lyft ett steg till mot för ett år sedan?!

Jo förresten högtalarna står ca 1,5m ut i rummet, och det är faktiskt dryga 40cm mer än tidigare.

Skall försöka få in den nya frekvenskurvan också samt kanske förklara lite till runt effekterna av de dubbla subbarna, och vad det egentligen är som de bidrar med...
Gozzi Posted - 2009/11/21 : 21:00:52
Fantastisk anläggning, riktigt rolig läsning...Förstår att den spelar som en dröm..:)
Joacim Posted - 2009/11/21 : 19:47:04
Vad är det då jag justerat...

Vad jag funderat runt ett bra tag har varit att få ut högtalarna mer i rummet, med tanken att få mer djup och släpp.
Begränsningen här har varit mina högtalarkablar som varit för korta... Dags för byte.
Vid ett par tillfällen har jag nu lyssnat till Nanotech Golden Strata, och tyckt att de passat bra till systemet.
Det har blivit inköp om ett par om 2,3m.
Dessa har verkligen lyft systemet ett snäpp till jämfört med tidigare. Bättre upplösning, utan att för den skull gå åt det ljusare hållet, både vad gäller diskant och mellanregister. Tycker också att basen har stramats åt lite jämfört med tidigare. Även ljudbilden har blivit lite tydligare.

Nu var ju de nya kablarna ett "nödvändigt ont" för att komma åt det jag ju egentligen var ute efter, att kunna flytta ut högtalarna från frontväggen och även bredda dem mer mot sidovägg. Att det sedan blev ett plus med kablarna är ju att se som bonus
Jag kan verkligen rekommendera en test av dem, då jag ser dem som klart prisvärda set till vad man får ut.

Jag har nu kunnat flytta ut högtalarna ytterligare ca 30-40cm från frontväggen samt kunnat bredda dem ut till max mot sidoväggarna. Enligt SvanåMatts bör man inte ligga närmare sidovägg (där jag har Golden Horn) än ca 30cm från mitten på högtalaren, och där har jag nu placerat dem. Dvs själva högtalaren står i stort mot sidoväggen.
Vilket lyft det har blivit, jämfört med tidigare...
Ljudbilden har totalt förvandlats, med mycket bättre djup, bredd och perspektiv. Än mer så har högtalaren nu totalt försvunnit i intrycket, borta!
Dessa små förändringar har blivit en mycket stor skillnad mot tidigare!
Högtalarna står nu ca 1,3m ut från frontvägg, och jag har ca 2,9m emellan dem samt ca 2,9m till lyssningsposition.

Jag har också utvecklat vidare...
Med tankarna om att flytta ut högtalarna, så har jag också gått i tankar att lyfta upp basen lite i botten och samtidigt kanske kunna få lite jämnare kurva från 100Hz-området ned till 20Hz. Jag har inte haft någon dålig kurva tidigare, men det har varit runt 2-3dB nedåt.
Har också börjat lyssna mer och mer på rock.
Med flytten av högtalarna funderade jag också runt risken att kanske få lite utsläckningsproblem...
Pratade en del med SvanåMatts runt detta och han var inne på att jag skulle prova dubbla sub-basar att ställa längst fram i rummet, en i varje hörn. De skulle vara slutna lådor, och storlek runt 10-tum vardera som störst. Snabb och kontrollerbar bas. Tanken här var att dela dem vid 40Hz samt ställa ned dem på mycket låg nivå så att de bara kommer in och fyller på.
Kollade runt en del, och fastnade för två st Engelska MJ Acoustics 100 RefII, vilka fått en hel del fin press som ytterst prisvärda med bra prestanda och mätvärden.
De är slutna 10-tum och aktiva med 120W mosfet-förstärkning samt helt styrda med fjärrkontroll varav all inställning är digitaliserad (fas, frekvens etc). De går också ned i 20Hz-området. Utöver detta så har de också en fiffig lösning i och med att de är programerbara med 4 st förval, dvs jag kan ha olika inställningar på dem utifrån vad jag lyssnar på för typ av musik eller vilket humör jag är på
Kablage till sub-basarna föll på Supra, både ström och deras bättre balanserade signal. Prisvärda kablar. Här tänkte jag också att detta sidosystem jämfört med huvudsystemet kommer gå på mycket lägre signalnivåer tillsammans med starkt begränsad frekvens...
Det här har blivit ännu ett lyft!!
Jag är riktigt nöjd med denna lösning, tillsammans med det ovan så känns det som om systemet tagit ett mycket stort steg i utveckling mot tidigare.
Det har "blommat ut" fullständigt, mer helhet.
Basen är så otroligt rapp, och kroppen i musiken har blivit starkare. Helt annat driv. Än lättare att urskilja anslag etc på basinstrument, och detta utan att för den skull mellanregister eller diskant påverkats negativt på något sätt.
Rörelsemönster på ex trummor i rummet är ofantligt bra och naturligt.

Jag har också uppgraderat rummet, vilket varit tanken sedan lång tid tillbaka.
Nu är rummet klart såsom det var tänkt från början...
SvanåMatts kom förbi i helgen med leverans av GoldenHorn-moduler för golvet. Detta var en sista ingrediensen till rummet, och den del som också slutligt skulle påverka tids/vattenfalls-kurvan i rummet.
I samband med detta så hade vi också bestämt oss för att mäta om rummet, och kanske ev ställa om V4'r etc. Men framför allt att ställa in sub-basarna exakt till rummets kurva (fas, delningsfrekvens samt volym).
Nu tog det ny fart...
Det lyfte igen...
Jag hade ju tidigare bara snabbt ställt in subbarna och lyssnat mig fram "hastigt", och det går inte att jämföra med Svanå's mätinstrument.
Det blev en del justeringar mot tidigare (ej av rummet), och nu tillsammans med golvmodulerna... Röster blev mycket tydligare och klarare i artikulation, men framför allt höjden i ljudbilden blev markant bättre. Jag har fått upp höjden med runt 30-40cm mot tidigare, och det har blivit mer av en homogen scen i ljudbilden. Basen som jag nämnde ovan...otroligt rapp och exakt. Det går också att spela högre än tidigare, utan att det blir ansträngt.
SvanåMatts var mycket nöjd med slutmätningen (återkommer med kurvor!), men han var framför allt mycket nöjd med basen. Enligt Matts bland det rappaste han lyssnat på...och han utbröt i liknelser med dipoler...

Mycket har hänt med kurvan i rummet.
Den är nu ännu mera rak, från botten och uppåt, jämfört med tidigare.
Kommer tillbaka med kurvor och kommentarer.
huzze Posted - 2009/11/21 : 09:53:09
Jag följer med...
Joacim Posted - 2009/11/20 : 22:05:10
Då har det gått ett bra tag sedan jag var inne på tråden senast...

Jag har lyssnat en hel del under den här tiden, vilket känts skönt då jag ju tidigare hållit på mycket kring byggnation och andra uppgraderingar.
Systemet i sig självt har fortsatt att utvecklats, och det känns också som om högtalarna tagit ett fortsatt steg med fortsatt spelande. De spelar mer upplöst och homogent över hela registret, och ljudbilden har blivit ett snäpp bättre.

Har funderat vidare under det här året runt fortsatt utveckling/uppgradering av såväl system som rum. Man får ju alltid inspiration någonstans ifrån. I det stora hela har jag ändå suttit väldigt nöjd. En del saker har genomförts, men en del tankar lever fortsatt kvar i huvudet för framtiden. Det är ju samtidigt det här som är lite av det roliga med denna hobby; både musik och HiFi.

Nu har det hänt lite små saker runt om i systemet som jag tycker har utvecklat helheten ett steg till mot tidigare!
Återkommer inom kort med lite närmare beskrivningar runt uppgraderingarna och förändringarna, totalt 4 olika saker har förändrats....

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.21 sekunder. Snitz Forums 2000