HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Akustikforum
 Luftkuddar som absorbent?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
widescreen4 Posted - 2013/01/22 : 18:34:15
Vi har fått en kull med valpar som har fått inackordering i mitt Hifi-rum.
Eftersom dom bara är någon vecka till åldern har jag sovit med tiken och kullen i samma rum.

Det jag sover på är en madrass av modell Intex


Nu när jag satte igång stereon så uppfattar jag det som att den har "ätit" upp lite utav den bas jag hade i rummet..Är detta möjligt? Om den dämpar så vid vilken frekvens skulle det vara mest troligt?Alltså basområdet eller mellan/diskant?

Skulle det ligga något i det så är det otroligt billiga absorbenter då en fullsize bed går att hitta för 600kr.
10   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
poppen Posted - 2014/03/08 : 20:05:59
Blev ljudet det bättre ?
Kanske man kan hänga dem bakom högtalarna.
Annars kanske trasmattor funkar bra
esl Posted - 2013/02/18 : 19:51:19
En kraftig byggplast säck med rockwool i är bättre.
Nackdelen är att man inte kan tömma den och gömma den, men det skall du väl inte göra?
widescreen4 Posted - 2013/01/28 : 17:29:13
Madrassen är 51cm hög och jag tror att den ger den volymen luft jag skrev tidigare.

Jag har en lite annorlunda modell än den på bilden. Den är något dyrare och kostar en tusenlapp ungefär.Dock fortfarande prisvärt i mitt tycke. Har man ett stort lyssningsrum skulle man kunna dölja sådana madrasser på strategiska områden bakom t.ex sammetsgardinerna från Ikea.

Att stämma av den borde vara relativt enkelt med ett mätprogram och en tongenerator.
Helt enkelt variera lufttrycket med den inbyggda kompressorn tills man träffar rätt.
Joda Posted - 2013/01/27 : 16:40:29
quote:
Men, vad händer när högtalaren slutar spela problemfrekvensen? Kommer membranet på någon tiotusendels sekund sluta vibrera?


Om absorbenten har samma Q som problemfrekvensen kommer efterklangstiden av det båda att vara samma (mer eller mindre) och dom kommer jobba mot varandra. Att högtalaren slutar spela problemfrekvensen betyder inte att problemfrekvensen försvinner lika snabbt, det är ju därför det är en problemfrekvens för att den fortsätter låta. Skulle absorbenten sluta låta i motfas när högtalaren tystnar har man ju inte uppnått någon större nytta då man är tillbaka på ruta ett, alltså att problemfrekvensen ringer efter.

Se det lite som att en kondensator kan motverka en spoles induktans och tvärt om, och man utnyttjar inte den isotermiska förmågan hos tex et motstånd.
adhoc Posted - 2013/01/26 : 22:41:55
Som jag ser det: Membranabsorbenten är ett resonant system och membranet vibrerar som mest vid en specifik frekvens (som beror på panelens ytvikt och luftfjädern /avståndet bakom membranet). Om högtalaren spelar en frekvens som ger upphov till en elak resonans i rummet med låååång efterklangstid ("bummelbas / one note bass") vill du dämpa den resonsansen i amplitud och efterklangstid, tex med en membranabsorbent. Om membranabsorbenten är rätt avstämd mot problemfrekvensen och dessutom rätt placerad vid ljudtrycksmaxima, kommer panelen vibrera ordentligt vilket betyder att akustisk energi övergår till värme pga membranrörelsen och friktionen mot rörelsen. Men, vad händer när högtalaren slutar spela problemfrekvensen? Kommer membranet på någon tiotusendels sekund sluta vibrera? Nix, inte i och med att det är ett resonant system. Membranet kommer då agera "högtalarmembran" för problemfrekvensen och tonen ringer därför kvar i rummet en viss tid. Vill du korta den efterringningstiden använder du en skiva isolering inuti lådan. Den porösa isoleringen dämpar hastigheten på luftmolekylerna som rör sig inne i lådan pga membranrörelsen och vid kollisionerna övergår rörelseenergi till värme. Isoleringen bör vara nära membranet där hastigheten är som störst men inte i kontakt med membranet.

Den där madrassen ser ut att vara ganska fet, 30-40cm (?) så den kan nog då gå relativt djupt i frekvens men det är omöjligt att gissa hur djupt pga av kanalerna och förstyvningarna.
widescreen4 Posted - 2013/01/24 : 22:33:51
Ringningar får du väl först om membranet har spänningar? Nu flexar det ju en hel del.
Tyget/gummit har en del egenvikt dessutom. Tror det skapar försumbart med resonans med tanke på vilka peakar man kan ta bort.

Den har ju dessutom olika skikt i sig och där bryter den ju av lite mot en vanlig luftkudde.

Volymen är någonstans runt 500-550 liter luft.
adhoc Posted - 2013/01/24 : 13:06:00
Visst funkar luftmadrassen som basabsorbent, finns ett flertal dokument och undersökningar om det, tex:
http://www.flexac.com/filer/Pdf%20artikler%20mv/The%20flexible%20bass%20absorber.pdf
Det finns fler på samma tema om man börjar googla: http://www.akustikjav.dk/SLAM-basabsorbenten Jag byggde ett gäng liknande dessa för mitt rum efter korrespondens med Voetmann.

Spelar du upp en sakta stegrande sinus och har madrassen nära ett rumshörn, lär du nog känna med fingrarna när madrassen fungerar bäst som absorbent = vibrerar som mest.

Edit / tillägg: Mot störande resonans i rummet behöver du anpassa vikten på den vibrerande panelen mot luftvolymen / avståndet bakåt. Du bör dessutom ha någon skiva lättviktig isolering inuti lådan för att dämpa resonansen från panelen, annars ger panelen en ringning tillbaks ut i rummet en tid efter att högtalaren slutat spela den frekvensen. (Lite marigt att pula in en skiva isolering i en luftmadrass dock ... )
Kilgore Posted - 2013/01/24 : 10:57:40
Eller så är det valparna som är levande absorbenter.
Ljudet blir alltid bättre med en Hifihund i rummet, så ju fler desto bättre :)
CC Posted - 2013/01/24 : 10:43:30
Undras vad frugan min kommer säga nu när jag plockar fram våra gamla luftmadrasser, ställer dem mot väggen i v-rummet, och börjar testa olika lufttryck i dem?

:-)
MatsT Posted - 2013/01/22 : 20:30:58
Skojig erfarenhet!

Det är ju en membranabsorbent förstås och sådana är både kompakta och billiga men svåra att stämma av. Membran kan göras av i stort sett vad som helst men uppspända gummidukar är nog en av de vanligaste och en gummimadrass är förstås en sån.

Slå lite på madrassen så får du en uppfattning om frekvensen den svänger med och sedan går det kanske variera med lufttrycket?!

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.11 sekunder. Snitz Forums 2000