HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Akustikforum
 Hjälp med xtz och basabsorbenter

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
NJR Posted - 2012/07/16 : 13:09:16
Hej

Har precis fått hem min XTZ-RA och tänkte ägna sommaren åt att få bukt med rummet samt mina delningsfilter. Testa, mäta, lyssna och testa igen är valt tillvägagångssätt, men jag har redan ett par frågor som någon kunnig kanske kan svara på?
1. Jag får en tydlig peak/efterklang vid 27hz enligt RA. Men enligt kalkylbladet för kvartsvågspiporna skulle det innebära ett längre rum än jag faktiskt har. Bara en dryg halvmeter eller så, men varför blir det så? Skall jag sikta in mig på 27hz eller använda måtten på rummet?
rummet är ca 5,5x5,8 meter, men bakväggen har ett antal sektioner som kortar ned rummet med ca en meter.Totalt kanske 60% av bredden
2. Vid närfältsmätning, 1m, får jag en hyggligt rak frekvensgång. mätning vid lyssningspositionen får jag ett par tokbranta dippar som inte verkar ligga vid några delningsfrekvenser. Branta och djupa. Vad kan det bero på? Tänkbar åtgärd?
3. Jag tänkte testa att trimma in delningsfiltret också, om jag vill få ett 12db lågpass filter att falla tidigare, kan jag koppla på något mindre värde på kondningen t.ex.? Jag har inga data på mina element så det är trial and error som gäller. Vilket visserligen är kul, men lite teori skadar ju inte...
4. Tankar finns på diffusorer till förstareflexen, men efter att ha sökt på forumet känner jag mig mer förvirrad än upplyst. Kan någon länka till ett hyfsat bredbandigt hemmabygge som inte kräver cnc-fräs eller liknande?

Tacksam för alla svar.

Niklas
2   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
adhoc Posted - 2012/07/19 : 21:34:32
1) Att XTZ:an visar peak vid 27 Hz mot fysisk rumslängd 5,8 m (=> peak vid ca 30 Hz) indikerar att akustiska rumslängden är större. Kan bero på att väggarna inte är massiva och tunga och därmed 100% reflekterande för dessa låga frekvenser eller att dörrar / fönster påverkar. Jag skulle gå på XTZ:ans resultat. När du flyttar lyssningsposition (mik) eller högtalare kommer längdresonansen öka och minska i amplitud beroende på positionerna och samma gäller för ca 54, 81, 108 Hz etc.

2) Om dipparna förändras i frekvens en smula upp eller ned med "spikad" mikplats medan du flyttar högtalarna några dm hit eller dit, är orsaken, som DrBoar var inne på, reflektioner (SBIR) från golv/tak/sidoväggar som interfererar med direktljudet från högtalaren. Om dippen inte förändras nämnvärt är det troligare att det är nollställe för rumsdimensionsresonanser där mikrofonen är.

Iom att du har så brett rum som 5,5 m kanske du har möjligheten att använda en tjock stabil skiva som vinklar bort sidoreflexen mot bakväggen, istf för att att den går mot lyssningsplats (och ger en dipp där).

Att ge sig på att påverka 30 Hz och därunder ser jag som dödfött med acceptabelt stora akustikfix. Bättre då att optimera placering av högtalare och lyssningsplats. (Undantaget skulle vara kanske vara en bakvägg med perforerade skivor med minst 30 cm isolering bakom skivorna)
DrBoar Posted - 2012/07/16 : 17:19:17
1. Har du bredbandiga absorbenter tar de både 27 och 30 Hz och mer därtil. Har du så smalbanding absorbent att den skiljer på 27 och 30 Hz så skall du kunna stämma resonansfrekvensen rätt.

2. Nära högtalaren så dominerar direktljudet från denna. En bit bort Är ljudtrycket= direktljudet + och - effekter av reflexter i fas (+) och motfas (-) samt diverse rumsresonanser.
Åtgärd. Sätt dig i lyssningsplatsen be en kompis att gå runt med en spegel tryckt mot väggarna och sök reda på var du ser högtalarna i spegeln (markera dessa med platser med tejpbitar) gör om för golv och tak om du vill. Prova att dämpa dessa platser med kuddar, madrasser eller vad du har och kolla om det låter och mäter bättre. Sedan kan du börja fundera på hur du kan bryta dessa reflexer på ett snyggare sätt (golvreflexen med soffbord eller matta, väggreflexer med bokhylla eller dämpskiva).

3. Skall lågpass falla tidigare (lägre frekvens) skall man öka värdena på spole och konding inte minska. Är det ett högpassfilter du vill att skall dela högre skall du minska värdena. Ändrar du dessa värden så kommer du att ändra den totala frekvensgången runt delningen. Gäller det högpass och diskantelement så kan det vara ide att sätta in ett krets som sänker diskantelementets impedanstopp. Detta förändrar inte delningsfrekvensen i sig men gör att delningsfiltret fungerar bättre runt resonansfrekvensen. Hur mycket detta spelar roll beror på hur stark denna resonans är, hur nära delningsfrekvensen är och hur brant delningen är.

4. Själv byggde jag pocketbokhyllor med biltemas filt bakom böckerna då får man både diffraktion och absorption.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.17 sekunder. Snitz Forums 2000