HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Vinylforum
 AT-F5

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Johey Posted - 2011/06/06 : 23:58:27
Jag rotade lite i mina lådor och hittade en AT-F5 MC-pickup. Den har ingen nål vad jag kan se. Vad ska jag göra med denna? Jag har en Thorens TD-160B mkII och en Lenco L75 med MM-pickuper (Ortofon OM respektive Shure M75).

Vad skillnaden är mellan MM och MC har jag inte förstått, men MC verkar dyrare och krånligare. Finns det andra fördelar? :)
5   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Eref Posted - 2011/06/07 : 22:40:04
Denons DL103 är en klassisk MCmodell som tillhör de billigare. Det är en fantastiskt trevlig pickupp men den kräver tyvärr special MCförstärkare eftersom utsignalen är så låg. Det finns ett fåtal MCpickupper som har tillräckligt hög utsignal så de går att använda vanlig MMförstärkning, t.ex. har Dynavector en del sådana modeller.
Problemet med ej utbytbara nålar är en stor nackdel med MCpickupper. Jag lyckades fördärva nålen på en DL103 men fick nys om italienaren Torlai som specialiserat sig på att restaurera MCpickupper. Han gjorde ett fantastiskt jobb med min DL103 och det blev en ännu bättre pickupp efter hans operation. Den har nu tjänstgjort flera år hemma hos mig och bidrar till att jag nästan helst lyssnar till vinyl. Vet inte om han tar sig an AT-F5 och vad det isåfall kostar men du kan alltid skriva och fråga. Han (och hans dotter som kan engelska) är väldigt trevliga och lätta att ha med att göra.
ztenlund Posted - 2011/06/07 : 17:48:11
Det beror på hur bra man tror den är (d v s om det är värt pengarna) och om det finns någon som kan sätta dit en ny nål. Jag har för mig att det var någon på forumet som skickade iväg en DL-103 på nålbyte till något mer fräsigt än orginal. Torlai tror jag firman hette. Italiensk som Volvo Sonett.
Johey Posted - 2011/06/07 : 17:10:14
Så en MC-pickup som saknar nål är inte mycket att ha med andra ord?
ztenlund Posted - 2011/06/07 : 09:05:02
I all enkelhet:

MM = En liten magnet sitter på nålarmen och rör sig i ett gap mellan en uppsättning spolar.
MC = Spolarna sitter istället på nålarmen och rör sig i ett magnetgap.

Tanken med det senare är att spolarna är lättare än magneten i MM-fallet och därför så ska pickupen kunna spåra och återge finare nyanser. Nackdelarna blir bl a ej utbytbar nål (det går ju tuuuuuunna ledare från spolarna på nålen) och för det mesta låg utnivå jämfört med MM. Det senare ställer större krav på efterföljande förstärkning. Oftast är MC-pickuper dessutom dyrare, även om undantag finns.
opethic Posted - 2011/06/07 : 08:28:13
MM och MC bygger på två olika principer (Moving Magnet & Moving Coil), MC anses nog vara generellt bättre, men också krångligare.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.17 sekunder. Snitz Forums 2000