HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Vinylforum
 Hjälp med MC-pickuper!?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Raw Sugar Posted - 2010/02/17 : 14:02:59
Hej igen!

Många funderingar nu - här kommer en till:

Jag är lite nyfiken på att testa en MC-pickup i min skivspelare, men det verkar vara lite mer komplicerat att använda sådana. Åtminstone har jag fått det intrycket.
Eftersom min förstärkare(Cyrus One) har en ingång för MC så tänkte jag att det bara var att köra via den, men så läste jag någonstans att en MC-pickup funkar bäst om man kan justera vissa värden på ingångsteget och därför så bör de paras med en dedikerad MC-förstärkare. Jag vet inte om MC-ingången i Cyrusen är något bra eller hur den är uppbyggd men vad jag vet så går det inte att justera något på den.

Dessutom så ska tonarmen visst vara ganska gedigen för att klara de flesta MC-pickuper och jag gissar att tonarmen på min skivpelare är åt det lättare hållet? Skivspelaren är en Pro-Ject 0.5 som jag precis monterat en AT-95:a på. Är den lämplig för MC-pickuper, tror ni? Det här med compliance har jag inte riktigt greppat ännu, heller.

/ Amatörn
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Bubbel Posted - 2010/04/07 : 11:13:28
Nu när du skall göra en ny plint så kan jag rekommendera denna sidan http://www.lencoheaven.net/forum/index.php där har vi en massa trevliga tips på hur man skall gå vidare för att få en så bra spelare som möjligt. Jag hänger där själv en hel del och kommer vad det lider att göra en skifferplint, de ljudmässiga skillnaderna är rätt stora för original chassiet verkar vara en kompromiss. Vid tiden av Lencons tillverkning hade också de stora tillverkarna fjädrande chassi vilket jag tror var den största orsaken.

anders
Raw Sugar Posted - 2010/04/07 : 00:29:41
OK! Då har jag äntligen fått hem min Lenco L78 och testkört den. Det låter ju skitbra! Det satt en Shure M75 MB type 2 som verkar vara i ok skick - det enda som jag noterat på den är att det lilla röret (tror det heter cantilever på engelska) sitter lite snett i förhållande till pickuphuset, men det verkar inte brutet eller skadat på annat sätt.

Lencospelaren verkar för övrigt vara i bra skick och drivhjulet (av metall) ser fräscht ut i gummit och jag hör inga oljud när den roterar. Samtliga funktioner verkar funka som de ska - autostopp, tonarmslyft, on-off switch.

Tyvärr så saknar jag lite detaljer till tonarmen. Jag har ingen antiskating vikt med tillhörande fäste och heller ingen vikt för att justera nåltrycket. Den stora vikten på tonarmen finns och jag har grovjusterat nåltrycket med hjälp av den, men jag skulle givetvis vilja ha alla delarna. Så om någon sitter med dessa delar (eller en hel tonarm) så är jag mycket intresserad.

En fråga för dem med Lenco: Vad kan jag förvänta mig för ljudförbättringar om jag bygger en egen plint till Lenco'n? Tycker det låter bra i originalplinten med fjädrande chassi, men jag har förstått att denna typen av skivspelare helst ska monteras stumt i en tung plint. Hur kommer det sig?

/ Amatörn
Stefaeri2001 Posted - 2010/03/11 : 00:14:22
Ja, det har ju mycket att göra med just det exemplar man köper att göra (hur välbevarat det är) och hur bra man lyckas serva det. Att se till att spelaren står i våg, rengöra och ge några droppar olja till tallrikslagret, putsa upp finishen, sätta på en bra ersättningsrem, skruva åt alla skruvar, ställa in armen noggrant, är sånt som bidrar till den senare njutningen.

Vad gäller M97 har jag aldrig kört en sådan men det är en mycket modernare konstruktion, med borste. Annars sägs ljudet ha samma karaktär...

Här är en test med lite mätningar...

http://www.tnt-audio.com/sorgenti/shure_m97xe_e.html

Annars tycker jag att denna recension pekar på en stor likhet med M75...

http://forum.audiogon.com/cgi-bin/frr.pl?ranlg&1092402094&read&3&4

Man bör uppleva en sådan Shure (vilken som helst av dem) om man gillar vinyl och inte var med första gången (en M75 var förstahandsvalet på många spelare på 70-talet...)

De har nåt speciellt...

Och tycker man det blir för varmt och oupplöst efter ett tag - eller bara vill pröva nåt annat - är det bara att köpa en ersättningsnål som Bubbel sade, finns också till exempel hypereliptiska nålar för några hundringar hos lp gear.

S
Raw Sugar Posted - 2010/03/10 : 11:26:01
Stefaeri2001 - Tyvärr, så bor jag alldeles för långt ifrån Uppsala för att det kan bli aktuellt med någon provlyssning. Jag uppskattar erbjudandet, dock!

Jag har faktiskt precis gått och blivit med en Lenco L78 som jag hoppas mycket på. Kan bli aktuellt med en ny plint så småningom men jag ska testa den som den är ett tag först. Kommer att börja med en AT95:a så får vi se hur det låter. Blir det aktuellt med ett byte till en annan pickup så ska jag verkligen kolla in Shure. En fråga dock - vad är skillnaded mellan Shure M75 och den modell som heter M97xe i ljudkaraktär?

Jag var lite sugen på en Sonab 85s också - det finns ett antal på Tradera t.ex - men det blev en Lenco till slut. Jag vet inte hur de skiljer sig i kvalitet och ljud, men förhoppningsvis låter Lenco bra nog.

/ Amatörn
Bubbel Posted - 2010/03/08 : 20:27:23
Shure pickuper hör till mina favoriter när det gäller MM förmodligen lär de vara ohotade som nr1 rätt länge till. NtR har nog rätt i det han skriver
quote:
Shure Brothers har varit utskällda så många gånger att de antagligen satte en standard en gång i tiden som var svår att överträffa.


Nya nålar är inga problem att hitta till dessa Jico stylus har dessa av mycket god kvalitet vilket annars är problemet med andra parts nålar som inte klarar av original specifikationerna.

anders

NtR Posted - 2010/03/08 : 20:09:29
Han den där Stefaeri2001 är förmodligen nånting på spåren här, jag har aldrig hört en Shure M75 under förhållanden jag kontrollerat själv men det jag hört har varit behagligt och inget man hänger upp sig på. Vilket är bra. Dessutom stämmer det överens med den karaktär jag har på min Shure VST-V och det tyder ju på någon slags in-house-philosophy på det där New York-företaget. Shure Brothers har varit utskällda så många gånger att de antagligen satte en standard en gång i tiden som var svår att överträffa. Sådant brukar rendera i kritik som "tråkig återgivning" och "omodern ljudbild". Och fortfarande så är det så att "Inget spårar som en Shure". Få brukar ha invändningar mot det påståendet.
Stefaeri2001 Posted - 2010/03/08 : 19:55:40
För resten amatörn,

om du befinner dig i närheten av Uppsala så kan du få känna på både Dual, Technics, Lenco, Thorens, Sonab och andra spelare, jag har en 12-13 st olika stående klara för att spela på! :-)

PM:a om du har intresse av det!

S
Stefaeri2001 Posted - 2010/03/08 : 19:49:36
NtR har helt rätt i att många MC har kraftiga diskantlyft, men det gäller faktiskt inte alla. T ex tror jag inte särskilt många Ortofon har det och jag är ganska säker på att en Samba MC skulle låta grymt och inte alls ljust i en Sonab 85S!

(Ja, jag har en sådan och det är nog den mest prisvärda spelare man kan köpa för tillfället - om man hittar ett välbehållet exemplar - tillsammans med Thorens TD166. Båda kan fås för under 1000 kr och spelar skjortan av projecten).

Men jag håller med om att det oftast är bättre att köpa en MM i denna klass än en MC. Jag tycker (tror) till och med att en Shure M75 för 600:- är bättre än de flesta MM och MC upp till tretusen, som sagt! Där får man trivsam och okomplicerad återgivning!

mvh

S
NtR Posted - 2010/03/08 : 13:01:14
Io! Nu har du missförstått åtminstone mig. Jag menar alltså att det i min värld är bättre att köpa en MM än en MC för 3000:-, eftersom MM:n i det fallet har en fin slipning i allmänhet medan MC:n inte har det. Om man kikar på mätkurvor (ja, jag vet att många är allergiska mot sånt) från puppor så har MC-varianterna oftast kraftigt stigande kurva i diskantområdet. Ofta väldigt högt upp, ovanför 16 khz, och där hör många vuxna ingenting och lider därför inte av det. Jag är dock utrustad med öron som fortfarande hör upp till 21 khz, och det är f-n ingen fördel när man ska lyssna på musik via HiFi. Man hör nämligen allt skräp i den övre regionen som andra slipper men som konstruktören har sett till att det är med eftersom det; 1. lurar lyssnaren att det är högre upplösning än det i själva verket är och 2. är modernt. Och detta, kan jag tala om, har inget med VTA eller någon annan vinkel att göra heller. Är jag inte sjukt noga med inställningen, oavsett puppa, blir det fullständigt outhärdligt.
Io Posted - 2010/02/22 : 23:55:51
Att MC-pickuper upplevs som ljusa kan bero på felaktig VTA, en enklare MM har i regel en mer förlåtande nålslipning, medan t ex Shibatas slipning kräver en större noggrannhet vad gäller VTA för att inte peaka i diskanten.

Visserligen använder jag MC själv men skulle utan problem kunna leva med en förhållandevis enkel MM-pickup.
24U Posted - 2010/02/20 : 21:55:26
Japp det gör vi... Rättning i leden... Det som är intressant är ändå att både Du och bob refererar till välmekad och ganska rejäla ombyggnationer. Jag kör en helt original Thorens, där en enda modden var nödvändig för att det var en 320 och inte min önskade 321 med bytbar plint beroende på önskad arm. Jag hade som sagt en Lenco och den var mycket trevlig och välbyggd. Håller med om armen, inte det mest upphetsande jag sett. Vi kan nog debattera det in absurdum. Nyfiken är jag ivf. Skulle vara kul att höra Edra grejor...

Edit Original i avseendet drivning och plint. Arm, puppa och kablar är av annan kaliber...
Bubbel Posted - 2010/02/20 : 21:33:06
quote:
men du kan bara inte mena att det skulle vara en enkel sak hålla på med mellanhjul idag???


Varför inte visst det är en annan teknik och andra förutsättningar som är där men det som skiljer Lencons mellanhjul mot alla andra är att den är vertikal mot de andras horisontell men det vet ju alla . Med lite mek kan man få hjulet att ligga rätt i sitt förhållande mellan motor och tallrik då har du lika mycket oväsen i verket som hos andra spelare.

Det är så att grundförutsättningen i en Lencospelare (originalet) har en bit kvar men det finns redan de som har byggt runt de största problemen med Lenco det kräver en del i arbetsinsats men resultatet talar för sig själv. Jag håller själv på med ett bygge eller rättare sagt två med Lencoverk som grund. Min ständige diy polare PG som jag bollar idéer med har en med ny plint och annan tonarm där finns inga problem alls med oljud från verket.

Att sedan motorn är det bästa man kan använda till skivspelare är inte helt fel heller den kända firman Maxxon säger att de inte kan bygga en lika bra motor den skulle bli alldeles för dyr ut till kund.

quote:
Det är enklare och billigare att titta på en fjädrad spelare med rem istället, det är svårt att argumentera sönder...


Nja de har sina fel och brister jag har varit i det lägret ett bra tag men lär inte återvända det finns så mycket mer där ute med mer spelglädje.

Det är så att jag har haft samma inställning att Lenco var skit ända tills jag fick lyssna på en med plywood plint och allt annat fixat jag fick helt enkelt revidera mina åsikter om den där fula Lencon med det föråldrade och felaktiga drivsystemet.

Men det bara bra att det skapas en negativ inställning att Lenco är värdelös, mellanhjul är skit och annat elände den för med sig, då kan jag fortfarande få reservdelar billigt och få en superspelare för nästan inga pengar .

Man kan undra vad detta har med MC pickup att göra vi sladdar verkligen ute i OT-träsket .

anders
BoB Posted - 2010/02/20 : 20:40:16
Hoppa över Lencon......
Det kan du göra, men en välmekad Lenco med ny plint
kan daska de mesta nya glänsande spelare,

Bo
24U Posted - 2010/02/20 : 19:29:55
Haft en bubbel och håller med vad gäller välljudet, men du kan bara inte mena att det skulle vara en enkel sak hålla på med mellanhjul idag??? Renoverade en TD124 till en kund för ett par år sedan, som spelade underbart om det inte var för det förbenade oljudet från mellanhjulet som kopplar rätt upp i tallriken och in i puppan. Det är enklare och billigare att titta på en fjädrad spelare med rem istället, det är svårt att argumentera sönder...

Vad gäller alla kommentarer om MC som varandes så olidligt ljusa... komsikomsi till mig så skall ni få lyssna benz micro med en tonalitet som ni tydligen aldrig fått erfara. Tror bara ni satt på pupporna på några jäkla anorektiska lättviksarmar så nålen flyttar armen istället för att ge amplitud i basen... Har njurbälte på bara...
Bubbel Posted - 2010/02/20 : 16:51:47
quote:
Hoppa Lenco. Det är en bra spelare, men det är hopplöst numera med gummimellanhjulet.


Hörrududu herr 24U så säger man inte om en mellanhjulare en absolut underskattad och ratat modell som flyger lågt under radarn. Vi får nog diskutera detta mellan fyra ögon om vi träffas .

Det som är absolut sämst med Lenco är deras tonarm tack vare dess knivblock av gummi som har förvandlats till en gägga det mellanhjul man undviker är den av plast och de hjul som har legat mot drivaxeln på motorn. Det som är viktigt att veta att bygger man en bättre plint och byter till en vettigare arm har man sparat pengar mot en TD124, Garrard 301 eller 401 för Lencon är i samma liga. Vänta bara tills Japanerna upptäcker Lencon då blir det som med Garrard och TD 124 de kommer att damsuga hela Europa efter dessa medan ni tycker att de köper skräp mitt tips rädda en Lenco medans tid är.

Nåja Amatörn mitt råd är att du sparar pengar läser en massa info om skivspelare på nätet får en uppfattning vad du vill ha lyssnar hos de som har dessa grejer sedan när du har chans att köpa spelaren begagnad gör du det skaffar riaa och puppa som matchar anrättningen.

anders
Leif Eriksson Posted - 2010/02/20 : 15:48:53
Mina erfarenher säger att om en MC upplevs som ljus, så kan det bero på att den lastas fel.
I mitt fall Clearaudio Symphony så rekommenderas 400 ohm, jag provade mig fram och kom fram till att 100 ohm var rätt hos mig.
Jag tycker att det är viktigt att MC RIAA eller Step-up har möjlighet att justera lasten, det är A och O för att få ut det mesta av sin PU. Det är rejäla skillnader med olika last.
På förstärkare/försteg med MC steg utan möjlighet att justera lasten, så är det stor chans att man får ett mycket bättre resultat med MM ingången och med en Step-up med möjlighet att resistortuna lasten.
Adagio Posted - 2010/02/20 : 15:20:04
Det är sant, billiga MC är sämre än dyra MM. Allt är relativt, vad som är dyrt för en person kan verka billigt för en annan, vidare kan ens uppfatning om pris förändras. I början av min vinylkariär tyckte jag att en PU för tusen kr var absurt dyrt, men jag kunde tycka kablar för tiotusen kr gav en klar förbättring. Varefter man provar bättre/dyrare vinylgrejer inser man vad förbättring verkligen innebär.
Min psykologiska gräns för PU ligger nog vid 5-6.000 kr.
Men pga olika sammanträffanden sitter jag och njuter av en PU för sisådär 20-23.000. (skulle i nuläget aldrig köpa en ny för så mycket pengar, men den dök upp beg. när jag råkade ha råd, ångrar inte det köpet en sekund) Att skicka den på renovering, så den blev som ny, kostade drygt 4.000 kr. Klart prisvärt. Inkosekvent? Kanske.
NtR Posted - 2010/02/20 : 14:38:51
Jo, smaksak förstås. Benz micro har jag hört för många år sen, och tyckt var för ljus och stickig i diskanten. Men alla MC är självklart inte för ljusa, min Goldring elite är bara lite plågsam högst upp på dåliga inspelningar, annars bra. Men det där med att plocka upp småinfo p.g.a mindre rörlig massa i MC tror jag inte är hälften så viktigt som en bra nålslipning. Och MC + bra nålslipning = väldigt högt pris, för det mesta. De MC-puppor som det oftast snackas om har oftast rätt enkel slipning, och då tror jag man prioriterar fel. Princip framför avläsning s.a.s.
Adagio Posted - 2010/02/20 : 11:50:02
OK mer en smaksak asså. Rent logiskt borde det vara omöjligt att plocka upp lika små fina rörelser med tanke på den rörliga massan med en MM som med en MC. Bara en liten teori här, med risk för att få på skallen- Kan det vara så att MC passar på tunga styva odämpade konstruktioner medans MM med fördel spelas på flytande "lättare" spelare med högre resonansfrekvens?
Jag svårt att hålla med dig om dina åsikter ang alla MC, jag har en Benz LP den låter verkligen inte ljust, men högupplöst inte ljust eller anemiskt. Framför allt är det mellanregistret som har rätt magi för mig.
Jag har dock inget negativt att säga om MM.
NtR Posted - 2010/02/19 : 23:10:37
Nja, Adagio, att en MC skulle låta ljust eller spåra dåligt beroende på skick och inställning enbart tror jag inte ett dugg på. Jag tror t.ex. inte att en fullriggad LP12:a med finaste puppan inställd av Linns ambulerande, skotska, demogubbar är särskilt felinställd. Men det låter för ljust. En Denon DL304 som jag haft själv spårar bra, men den är för ljus. AT OC9 som det skrivit spaltmeter om och som många hyllar spårar som en drucken och är lika ljus som den där jäveln som vägrar blända av när han får möte! Gamla slitna MC spårar sämre än nya och har sämre upplösning, men de har i allmänhet blivit av med en del av diskantöverdosen. Nåja, många gillar ju det där, men musiker (även hobbymusiker som undertecknad) vet att akustiska intrument inte låter så ljust som det mesta av modern HiFi. MC-puppor och CD-spelare ligger först i ljus-klangs-toppen enligt min erfarenhet. SÅ är det! : )
Adagio Posted - 2010/02/19 : 21:03:25
Words.24U.. Jag håller med. Räknar man alla mina små snedsprång så blir det dyrt, dock väger erfarenheten rätt tungt, men dyrköpt. Ta tid på dig, du vet ju att vinyl är kul men det kan också vara extremt frustrerande. Läs o kolla in spelare från alla de tunga tillverkrna, bilda dig en uppfatning om vad som får just dig att gå igång. Försök sedan få tillfälle att få lyssna på dina kandidater.
Om ett bra erbjudande i form av en intressant MCPU dyker upp på vägen, typ en renoveringsbar MC så köp den. Du kommer inte få ut max av den men enl mig kommer du ändå få en rejäl kick, du har ju en RIAA som säkert är i klass med separata RIAAsteg i upp till tvåtusen krsklassen, tror jag.
Ang spelare så är det viktigt att just du gillar vad du hör och ser, det finns så många bra spelare och det är inte lätt att välja.
Allt från akrylspelarna från clearaudio till mässingscylindrarna från Kuzma och alla möjliga kombinationer däremellan till frikopplade Linn spelare, ja det finns en helt värld av roliga spelare. Välj vad du vill (bara det är en Kuzma) så kommer du bli en gladare människa. I allafall så länge du kan spela goa vinylskivor.
24U Posted - 2010/02/19 : 19:30:48
Hoppa Lenco. Det är en bra spelare, men det är hopplöst numera med gummimellanhjulet. Dual är väl ok, Sonab likaså, men... MEN... spela musik ett tag med det Du har, köp LP och njut! Lägg samtidigt undan en slant per månad och hoppa över dessa små snedsprången och gå på de tyngre grejorna. Alla som idag har lite skapliga saker tror jag enhälligt säger; om jag bara visste från början... Då skulle jag gett fasen i alla penningslukande otrohetsaffärer och snedsprång och gått rakt på rasbenen direkt... Mellan dom spirorna uppstår ljuv musik och i skötet, den musikaliska helgedomen, förlöses alla inre spänningar, inbilska önskningar att halvbilligt räcker och att i den magiska gravyren på en LP kan väl ändå inte så mycket info finnas, avslöjas och kommer på skam å det grövsta... Tro mig...

Så spara ett tag och köp riktigt innan Du är 47 och har tinnitus, så har Du flera år av nöje än vad jag kommer ha... Det är mitt råd. Jag ångrar som fasen att jag inte lyssnade på min lillebror tidigare... Lev väl, må gott och unna Dig.
Raw Sugar Posted - 2010/02/19 : 18:48:41
Ok! Det verkar som om den "rätta" vägen att gå för mig är att hålla mig till MM-pickuper. Jag har ju precis köpt en AT-95:a som jag verkligen upplever blev ett lyft jämfört med Ortofon 5:an som följde med skivspelaren. Om inte jag "ramlar" över någon begagnad MC i garanterat bra skick för en billig peng så är det nog så att nästa inköp blir en ny skivspelare. Och jag som bestämt mig för att banta ned min anläggning!! Det var nämligen så det här började - jag skulle sälja min lite större/dyrare anläggning och ersätta den med en annan billigare begagnad. Skivspelaren hade jag ju t.ex ute på annons här på forumet! Ärligt talat så tror jag huvudorsaken till att mitt intresse kittlades var att jag köpte min Cyrus One. Den låter faktiskt bara såå bra och passar mig bättre än min förra förstärkare (NAD C350). Dessutom har det visat sig att RIAA-steget i den låter bra också, vilket öppnade dörren till vinylens värld för mig.
Nu har mitt musikintresse vaknat på nytt och jag har dessutom blivit begeistrad av vinyl, något som jag faktiskt hade gett upp så gott som. Lustigt hur det kan bli. :)

Hur skulle ni säga att min Project 0.5 står som gentemot äldre skivspelare av bra kvalitét? Jag tänker på skivspelare som Lenco L75, Sonab 85S eller någon DUAL, kanske. Är det bara ett steg i sidled?


Vill också passa på att tacka för alla generös svar på alla mina frågor och funderingar - både i denna tråd och andra! Det känns nästan lite som att jag utnyttjar Er och forumet och faktiskt är det lite skamset. Jag har ju inte någonting att erbjuda själv när det gäller tips och råd, direkt. STORT TACK!


/ Amatörn
byZan Posted - 2010/02/19 : 18:39:37
quote:
Men MC kräver en riktigt bra rigg som är perfekt trimmad, då är det löjligt bra.

Jag håller med
Adagio Posted - 2010/02/19 : 18:22:25
Hoppas vi inte skrämmer dig, men vi verkar samtliga ha kommit till i stort sätt samma slutsats. Eftersom MC vs MM kampen alltid pågår vill jag bara säga att MC med rätt kringutrustning, rätt inställd, överglänser vilken MM som helst, utan tvivel. Men MC kräver en riktigt bra rigg som är perfekt trimmad, då är det löjligt bra.

Att en bra MC inte spårar eller låter ljust beror inte på MC utan felaktig kombination av prylar och eller dålig instälning eller skick. Så är det.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.16 sekunder. Snitz Forums 2000