HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Vinylforum
 Defekt arm, bilder på spelaren 6/8

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
mangew Posted - 2006/08/02 : 18:51:19
Har fått erbjudande om att köpa en Linn Basik, med Akito arm samt en grön nål som ska vara ganska ny(märke, modell okänd?!)

Nu är armen lite defekt då hållaren för själva tonarmen gått av vid infästningen, skickar med två försök att visa var den gått av:





Vet ej vilken påverkan detta har på själva spelaren? Den har varit limmad en gång och ska enligt ägaren fungerat utmärkt men gått av igen på samma ställe. Borde bara vara att limma ihop igen med superlim men hur stor påverkan kan detta ha? Är ju inte själva armen utan bara hållaren för denna. Har lyssnat och känt på armen och den går lätt utan hack och ljud vad jag kunde uppfatta.

En ny Akito arm kostar ju nästan 10 000:- så den är knappast värd byta ut, vet ej heller vilken nål det är men den är grön iaf någon som vet?

Har provspelat skivspelaren och den fungerar utmärkt ändå, och vi jämförde den med ägarens nya spelare LP12:an och det fanns väl en liten skillnad ljudmässigt men var inte enormt stor.

Är denna Linn Basik bra köp för 1000:- som jag får betala, tror priset är ganska hyffsat?!

Rekommenderat Riaa steg?
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
mangew Posted - 2006/08/16 : 20:15:01
Någon som vet om tonarmskabeln i akito armen är fastlåst av små skruvar. Verkar nästan som det, i så fall vilken storlek samt typ (torx, insex) ska man använda i dem?
mangew Posted - 2006/08/15 : 23:48:24
Går det att demontera armen och ta lös tonarms hängaren före jag limmar ihop denna?

Mycke jobb med detta?
Hepcat Posted - 2006/08/13 : 01:25:41
RIAA steg en project riaa skulle sitta fint till den eller ännu hellre en begagnad LK1a.
KentTomas Posted - 2006/08/12 : 22:12:43
Jo men ett telesamtal till firman och lite specialklister för någon hundring är den väl värd, menar inte att du skall lämna in spelaren till firman.
mangew Posted - 2006/08/12 : 22:10:28
quote:
Glömde ju tipset som jag tänkte på. När jag fick inbrott i bilen så skadades instrumentpanelen så specialister på plast limning och lagning fick tillkallas, och dom hade starka klister för plaster och lagningarna blev helt osynliga. Kanske Du skulle prova att kontakta någon sådan firma


Då börjar vi återigen hamna på fel sida av vad jag tänkte lägga ner på den just nu, kanske blir tonarmsbyte eller vinylspelarbyte såsmåningom men just nu ska jag hitta ett Riaa som fungerar bra i 1:a hand.

Tips på bra Riaa steg med pristak max 5000:- men gärna betydligt billigare?!
KentTomas Posted - 2006/08/12 : 22:00:18
Glömde ju tipset som jag tänkte på. När jag fick inbrott i bilen så skadades instrumentpanelen så specialister på plast limning och lagning fick tillkallas, och dom hade starka klister för plaster och lagningarna blev helt osynliga. Kanske Du skulle prova att kontakta någon sådan firma.
KentTomas Posted - 2006/08/12 : 21:53:50
Den yttre lagerbanan har väl kontakt vid spelläge, eller är jag helt ute och cyklar.
mangew Posted - 2006/08/12 : 21:40:58
quote:
Tror Du skall undvika att sätta kork under som stötta, blir då att vibrationer från chassiet transporteras upp till armen.


Vilken koppling har tonarmsstödet till tonarmen i spelläge?

Är inte kork ganska mjukt, mjukare än trä så det borde bli mindre än att sätta en träbit iaf. EN kudde av något slag kanske kan vara ide.
KentTomas Posted - 2006/08/12 : 21:06:57
Tror Du skall undvika att sätta kork under som stötta, blir då att vibrationer från chassiet transporteras upp till armen.
Pac Posted - 2006/08/08 : 10:43:34

quote:
Finns det forskning som stärker detta?
Ja

mangew Posted - 2006/08/08 : 10:29:39
quote:
En tonarm fungerar som en helhet och varenda detalj på den påverkar dess funktion, enda undantaget är armlyften. Antiskatingen som sitter i den lossbrutna delen påverkar ljudprestanda hos armen. Försumbar??? Nej jag tror inte det...



Finns det forskning som stärker detta?

Nä, tyvärr det blir ingen ny tonarm hur gärna en del verkar vilja jag ska handla en eller repa befintliga med nya grejer. Då faller iden med denna skivspelare som sagt, jag ville inte lägga ner några pengar alls i stort sett på en vinyl då jag har 4-5st plastkassar på vinden med gamla hårdrocksskivor från -80 talet som ska spelas. Köpte denna spelare då det trots allt verkar vara en bättre spelare än vad man normalt får för pengarna tack vare den lilla skadan men spelaren fungerar utmärkt. Det blir att reparera den i 1:a hand och vill jag senare uppgradera tar vi det då .

De problem ni skriver kan kanske finnas?! Får se med tiden, men faktum är att då jag hämtade denna jämförde vi denna spelare med lossnad armlyftare och lite sned pickup vid sidan av tidigare ägares nya Linn LP12:a som är en uppskattad spelare har jag sett. Denna Basik hade kanske lite sämre ljud men knappt märkbart, och för pengarna kändes det riktigt bra.
Pac Posted - 2006/08/08 : 08:31:45

quote:
Renovera med en möjlig ny hållare antar jag blir oekonomiskt också, tror inte Linn säljer reservdelar billigt de heller.


Jovisst så kan det vara, men det är ju bra att veta istället för att tro. Risken med att fippla med lim är ju att man skadar något annat.

En tonarm fungerar som en helhet och varenda detalj på den påverkar dess funktion, enda undantaget är armlyften. Antiskatingen som sitter i den lossbrutna delen påverkar ljudprestanda hos armen. Försumbar??? Nej jag tror inte det...

Tobbe_L Posted - 2006/08/08 : 08:30:19
Cyanoakrylatlim är snabblim, sekundlim o allt vad de nu kan kallas för..
Loctite har bra lim
T.A. Edison Posted - 2006/08/08 : 08:22:24
Med vissa pickuper går det inte att spela utan anti-skate, pickupen hoppar ur spåren då och då. Så jag vill inte kalla antiskate för någon försumbar funktion.

Pro-Ject har en del RIAA-steg.

(Själva Akiton kostade runt mellan 130-140 pund 1992. Att den kostar 700 pund 2006 ( beror dels på att den är uppgraderad med nya bättre lager men mest att Linn tar ur "bra priser". Att den är 3-4 x dyrare än en REGA-arm är IMO ett skämt. Man kan få en relativt fin klocka för 2-3000:- och den är betydligt mer "finmekanisk" än en tonarm.)
mangew Posted - 2006/08/08 : 01:36:47
Akito armarna är ju rätt dyra(relativt), och de jag sett beg. håller klart högre värde än jag ansett värt lägga ner på vinylspelare. Som jag tidigare sagt, själva armen har inte visat tendenser till att vara felaktig i funktionen utan verkar fungera felfritt så den kommer nog fungera väl till mina krav på den. Det är ju egentligen bara en hållare för arm i viloläge, möjligen med någon försumbar funktion som man i värsta fall kan klara sig utan som är defekt för tillfället Och anser jag vinyl vara intressant i framtiden får man se om det blir ännu exklusivare spelare.

Renovera med en möjlig ny hållare antar jag blir oekonomiskt också, tror inte Linn säljer reservdelar billigt de heller.

Vet att han jag köpte denna spelare har betalat långt mer än jag gör till honom då han köpte denna i det skick den är nu, den var av och lagad redan då. Priserna på denna skivspelare ligger väldigt mycke högre än jag betalat på beg. marknaden så jag tror det är bra prisvärt köp i vilket fall. Spelaren är i övrigt i bra skick vad jag ser.

Limning av hållaren, med ett stöd under av kork kommer det bli. En ny puppa kanske i framtiden också men först och främst måste jag få tag i ett prisvärt Phonosteg...tipsa om detta nu oxå!
Pac Posted - 2006/08/07 : 14:37:44


Mange, en idé vore väl att kontakta Linn och kolla om det går att renovera armen?



T.A. Edison Posted - 2006/08/07 : 14:22:39
Hållaren med antiskatemekanism går nog att reparera hyfsat med rätt lim och lite noggrannhet i limningen. Rengör och förbered ordentligt så att du kan staga upp limningen medans det torkar. Av erfarenhet brukar dock sådana här limningar inte hålla i längden. Alternativ är att få tag på en beg Akito eller exempelvis en Project 9cc. REGA-armarna har inte rätt dimension.

Ang. nålen: att försöka vrida tillbaka nålen tror jag är svårt. Bättre skaffa en ny puppa och ställa in den ordentligt med en mall. Du kan ju också skaffa en ny nål till din AT-95E. Kostar 282:- på Svalander.
mangew Posted - 2006/08/07 : 13:08:38
Vad är Cyanoakrylatlim? typ araldit?(blå, fungerar bra och stark men lång torktid)

Nålen är lite sned ser jag nu, försöker nog räta till den lite nu i början innan jag byter nål. Spelaren fungerar fint det har jag själv hört hos den jag köpte den av, inget annat på armen ser trasigt ut annat än själva hållaren.

Nu måste jag först och främst få tag i ett Riaa steg så jag kan prova den, tips på köpvärda ny/beg steg upp till runt 1000:- lappen?

Min inställning till denna spelare var att jag inte ska lägga så mycket pengar på vinylspelare(hade jag velat det hade jag satsat på någon annan), köpte denna då det verkar vara ett bra pris trots eller tack vare en trasig del och funktionen verkar felfri. Den ska egentligen bara spela någon gammal Lp skiva man har kvar på vinden, tror jag...
Tobbe_L Posted - 2006/08/07 : 12:11:28
Cyanoakrylatlim borde funka fint.
Men en liten stödkloss under skadar nog inte

Tror inte att det är någon större fara med resten av armen.

Men som sagt en ny puppa vore bra.
Nålenarmen ser rätt sned ut...
Pipes Posted - 2006/08/07 : 11:23:01
Även om armen känns bra så skulle jag vara mycket tveksam till att köpa och använda en arm som ser ut på det viset. Det krävs en hel del kraft för att kunna bryta loss delar från armen och då är frågan om det inte finns fler skador, måhända dolda, på, eller i, armen.
B-200 Posted - 2006/08/07 : 10:40:01
istället för att limma och limma och sen limma igen sätt på en annan arm. Det behöver ej vara en snordyr som kan prestera, jag har en rega rb 300 arm (en lite billigare arm) med en dyr pickup (Benz ace). det låter fin fint. Spelaren är ju en rikitgt bra en, rega armen är en riktig killer i den prisklassen. Om du köper det i butik så kan de sätta på tonarmen till dig.

Jag rekommenderar denon pickup, billig men bra till de flestas behov.

http://www.hifiklubben.com/SE/Produkter/Tillbehoer/Skivspelartillbehoer/DENON_DL-160_Pickup_.htm
T.A. Edison Posted - 2006/08/07 : 10:15:48
1. Pickupen är defekt (sned nål). Byt (Sumiko Pearl kanske).
2. Innan limning, testa så att du vet hur plastpluggen skall sitta i relation till metallpinnen för att antiskate ska fungera.
3. Om du inte vet vad antiskate är finns det mycket att läsa på internet. Googla.
mangew Posted - 2006/08/07 : 00:53:09
Vad är antiskating?
Bubbel Posted - 2006/08/07 : 00:22:37
Den vita plastgrejen och metallpiggen är armens antiskating. Det ser ut som om metallpiggen skall vara på plastgrejens fasade del (vänster sida på bilden). Nollställ antiskatingen och provmontera den lösa delen innan du limmar fast den för gott.

Ett litet tips som kanske gör livet lättare framöver, du kan göra ett stöd som du sätter på undersidan av den lösa delen annars kan det bli så att du får limma igen.

Det blir belastning på delen då den inte har stöd någonstans nu när den är avbruten. En liten träkloss som du målar svart och limmar dit.

Anders
Ronnie_Ericsson Posted - 2006/08/07 : 00:10:26
Det är fegt med armlyft, din arm är mycket hippare utan.



Nåja. Jag tror inte att det gör nåt för ljudet.
Lycka till med limsökandet!

EDIT: Joo jäklar. den där skivan längst fram ställer man väl in antiskating med, eller nåt sånt? Det finns många Linn-arm-experter på Vinyl Asylum, www.audioasylum.com

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000