T O P I C R E V I E W |
kme |
Posted - 2014/09/29 : 13:26:20 Är det någon som har någon uppgift vad 1 kg kantantareller blir i vikt efter man förvällt dem......................... |
11 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Bubbel |
Posted - 2014/09/30 : 20:49:32 Jag torkar alltid mina kantareller det tar ett några dagar innan de är helt torra men i gengäld så håller de i evinnerlig tid innan man använder dem, om man inte vill mala dem till pulver som man har i sås kan man alltid lägga dem i ljummet vatten så sväller de igen på 10-15 min.
Anders |
Rolf-san |
Posted - 2014/09/30 : 18:14:29 quote: i synnerhet om man häller bort överskottsvattnet.
Jag brukar alltid koka in vattnet för att inte förlora smakämnen. Rätt eller fel, ingen aning. Men om man har mängder, och du menar säkert määäängder, kan jag lätt förstå att det tar sin tid. |
kme |
Posted - 2014/09/30 : 10:41:39 Tack Bernt............ |
Bernt Jansson |
Posted - 2014/09/30 : 09:13:31 OK, när nu frågan är mer förståelig: Marina förväller alltid kantareller för att underlätta frysning. (Hon plockar mängder!) 1kg råa kantareller väger mindre och tar mindre plats när de är förvällda än i rå form, i synnerhet om man häller bort överskottsvattnet. (Hon tillsätter inget vatten utan kokar upp i vattnet som sipprar ut ur svamparna när de värms på.) |
kme |
Posted - 2014/09/30 : 08:36:46 Det var så här att jag skulle köpa 1kg kantareller som jag trodde var färska men när jag kom dit för att köpa dem var dessa förvällda. Och då skulle det vara intressant att veta skillnaden i vikt emot färska kantareller ............... |
fixarstig |
Posted - 2014/09/30 : 07:38:50 Varför i hela friden koka kantareller |
Bernt Jansson |
Posted - 2014/09/29 : 22:38:03 http://en.wikipedia.org/wiki/Phrases_from_The_Hitchhiker's_Guide_to_the_Galaxy |
Rolf-san |
Posted - 2014/09/29 : 21:19:01 kme, då har jag ingen aning.
|
kme |
Posted - 2014/09/29 : 21:02:35 Rolf-san
quote: Koka dem i vatten en stund och sedan slå av vattnet?
Precis
Bernt
quote: 42
Utveckla gärna vad du menar Bernt.... |
Bernt Jansson |
Posted - 2014/09/29 : 17:49:28 42 |
Rolf-san |
Posted - 2014/09/29 : 14:32:55 Vad menar du med att förvälla? Koka dem i vatten en stund och sedan slå av vattnet? Som man förr gjorde med stenmurklor för att få bort giftet. Eller torrsteka dem så att vätskan kommer ut ur svampen och sedan koka in?
För att få bäst resultat ska du nog torka kantarellerna och väga, före och efter. Du kommer ändå gissningsvis ha cirka 10% vatten kvar som är bundet i svampen.
Edit: Naturligtvis beror det även på hur blöta dina kantareller är från början. Jag har för mig att jag någonstans sett att det är cirka 90 % vatten i svamp. Stämmer http://www.smohf.se/Verksamheten/Livsmedel/Matforgiftning/Svamp/
|