Author |
Topic |
|
kme
Musik-Harry 2005
4409 Posts |
|
Rolf-san
Member
2137 Posts |
Posted - 2014/09/29 : 14:32:55
|
Vad menar du med att förvälla? Koka dem i vatten en stund och sedan slå av vattnet? Som man förr gjorde med stenmurklor för att få bort giftet. Eller torrsteka dem så att vätskan kommer ut ur svampen och sedan koka in?
För att få bäst resultat ska du nog torka kantarellerna och väga, före och efter. Du kommer ändå gissningsvis ha cirka 10% vatten kvar som är bundet i svampen.
Edit: Naturligtvis beror det även på hur blöta dina kantareller är från början. Jag har för mig att jag någonstans sett att det är cirka 90 % vatten i svamp. Stämmer http://www.smohf.se/Verksamheten/Livsmedel/Matforgiftning/Svamp/
|
När elefanterna slåss, så trampas gräset ner. |
Edited by - Rolf-san on 2014/09/29 14:49:45 |
|
|
Bernt Jansson
400.000-klubben
19763 Posts |
Posted - 2014/09/29 : 17:49:28
|
42 |
MVH Bernt Mitt system
"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman
Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
|
|
|
kme
Musik-Harry 2005
4409 Posts |
|
Rolf-san
Member
2137 Posts |
Posted - 2014/09/29 : 21:19:01
|
kme, då har jag ingen aning.
|
När elefanterna slåss, så trampas gräset ner. |
|
|
Bernt Jansson
400.000-klubben
19763 Posts |
|
fixarstig
Member
1752 Posts |
Posted - 2014/09/30 : 07:38:50
|
Varför i hela friden koka kantareller |
Mera bilder åt folket |
|
|
kme
Musik-Harry 2005
4409 Posts |
|
Bernt Jansson
400.000-klubben
19763 Posts |
Posted - 2014/09/30 : 09:13:31
|
OK, när nu frågan är mer förståelig: Marina förväller alltid kantareller för att underlätta frysning. (Hon plockar mängder!) 1kg råa kantareller väger mindre och tar mindre plats när de är förvällda än i rå form, i synnerhet om man häller bort överskottsvattnet. (Hon tillsätter inget vatten utan kokar upp i vattnet som sipprar ut ur svamparna när de värms på.) |
MVH Bernt Mitt system
"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman
Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
|
Edited by - Bernt Jansson on 2014/09/30 09:42:47 |
|
|
kme
Musik-Harry 2005
4409 Posts |
|
Rolf-san
Member
2137 Posts |
Posted - 2014/09/30 : 18:14:29
|
quote: i synnerhet om man häller bort överskottsvattnet.
Jag brukar alltid koka in vattnet för att inte förlora smakämnen. Rätt eller fel, ingen aning. Men om man har mängder, och du menar säkert määäängder, kan jag lätt förstå att det tar sin tid. |
När elefanterna slåss, så trampas gräset ner. |
|
|
Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben
6797 Posts |
Posted - 2014/09/30 : 20:49:32
|
Jag torkar alltid mina kantareller det tar ett några dagar innan de är helt torra men i gengäld så håller de i evinnerlig tid innan man använder dem, om man inte vill mala dem till pulver som man har i sås kan man alltid lägga dem i ljummet vatten så sväller de igen på 10-15 min.
Anders |
Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge. |
|
|
|
Topic |
|