T O P I C R E V I E W |
Jörgen_G |
Posted - 2011/01/16 : 20:21:52 Okej grabbar, Micke_Y:s kaffekvarn avklarad.
Nu när det snart lackar mot vårdagjämning, påsk och sommarstugesäsong är det dags för en riktigt hard core off topic hushållsmaskin-tråd.
Är det nån som har kläm på en (ny) prisvärd bakmaskin till ett rimligt pris?
Skall användas på landet- när det lokala brödutbudet emellanåt är obefintligt på grund av oförutsett stängd affär, brödet tagit slut i alla livsmedelsförsäljningsställen överallt inom rimligt åkavstånd på bygden eller att man inte har lust att åka och handla...
/Jörgen G |
13 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
ztenlund |
Posted - 2011/01/17 : 18:18:53 quote: Bröd ska för övrigt inte förvaras i kylskåpet.
Jo, det heter ju det, men jag är tveksam till hur vettigt detta påstående är när det gäller vissa brödtyper så länge man tar en plastpåse och ser till att få ut luften. Nu brukar jag inte ha brödet i kylen ändå eftersom det går åt tillräckligt snabbt för att ligga i ett skåp och dessutom tar det upp plats. |
Jörgen_G |
Posted - 2011/01/17 : 18:17:57 Rejäl assistent-typ har vi hemma. Fungerar alldeles utmärkt och rekommenderas alla som avser baka själva. Hemma bakar vi på 1,5l degspad åt gången. Perfekt hemma men vi vill komma ifrån krabbandet samt att kunna sätta baket på kvällen och ha färdigt bröd på morgonen.
Tack för inspelen i själva frågan!
Jörgen G
|
soundbrigade |
Posted - 2011/01/17 : 18:08:12 Skaffa en REJÄL hushållsassistent och gör brödet i den.
Bröd ska för övrigt inte förvaras i kylskåpet. Skiva, frys in och ta fram så mycket det går åt varje dag. |
drkim |
Posted - 2011/01/17 : 13:50:11 http://www.tretti.se/hushallsapparater/brod/bakmaskiner/tefal-ow500130
http://www.tretti.se/media/pdf/information_sheets/14014.pdf
Verkar väl rätt vettig...
Mvh Jocke |
JonasY |
Posted - 2011/01/17 : 13:27:43 Familjen köpte en ny bakmaskin för ett par 5-6 år sedan, typ OBH Nordica eller motsvarande märke som man förväntar sig fungera (vi köper aldrig skräp). Jättegott bröd MEN tyvärr funkade den inte, misslyckades allt för ofta. Efter tre reperationsförsök/utbytesmaskiner fick vi pengarna tillbaka. Det var trist för vi gillade som sagt verkligen brödet och doften av nybakat.
För något år sedan köpte vi istället en begagnad Panasonic, efter en rekommendation av en vän i England (som for the record drivit en krog med stjärna i guide michelin) som hävdar att Panasonic är det enda märket som fungerar. Den har mig veterligen aldrig misslyckats mer än pga handhavandefel som att vi glömt jäst. Kan inte exakt modellnummer och vet heller inte hur de nya maskinerna är.
Annars gillar jag att baka med surdeg, förbereda degen på kvällen och sen låta kalljäsa över natten. Då kan man få nybakat bröd på morgonen utan att gå upp vansinnigt tidigt. Men det är klart det är extrem skillnad i tidsåtgång samt besvärligthet med alla byttor etc mot bakmaskinen. |
guy gadbois |
Posted - 2011/01/17 : 10:09:30 http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=550 Kanske finns din maskin bland de här?
Edit; Fasen... nu blev jag sugen på att börja baka. Pappa bjöd häromsistens på mustigt mörkt lettiskt surdegsbröd - sånt går inte köpa i butiker. Men att bra och enkelt sätt att börja med egna bak borde vara en sådan liten maskin...
I min ungdom jobbade jag extra på ett större bageri i Eskilstuna, efter ett par tusen limpor och längder så infann sig aldrig lusten att baka själv men nu - 20 år senare så börjar den kommma. |
räven |
Posted - 2011/01/17 : 08:34:30 Det här kanske du redan läst? http://www.bakmaskin.com/
Edit: för snabb, sidan är under uppbyggnad och är som en gammal gubbkalsong. Det står inte så mycket i den. |
Mickel-mackel |
Posted - 2011/01/17 : 08:24:43 Ååååh vad 80-tal det här kändes, rena rama tidsresan.
Bakmaskinens storhetstid ligger väl 20 år bort, finns det ens sådana att köpa idag? Jag hade en jag fick till skänks någon gång under 90-talet. Den "glömde" jag så småningom kvar i en studentkorridor. Ungefär var 4:e gång så lyckades den göra riktigt OK bröd.
Förlåt att jag också sabbar din tråd, för några tips har jag ju tyvärr inte att ge. |
bibl |
Posted - 2011/01/16 : 23:26:59 OT Anders.S: Det där med att baka i en gjutjärnsgryta i ugnen var riktigt coolt, det måste jag bara prova. Hittade recepet på NYT; http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/081mrex.html?emc=eta1 |
Jörgen_G |
Posted - 2011/01/16 : 22:55:22 Jodå - vi har ugn på landet. Och hemma i stan bakar vi mycket. Så den delen kan vi.
Det vi vill slippa är att krabba med att sätta deg, jäsa, göra i ordning plåtar/formar, baka ut, jäsa, grädda, diska alla bakpryttlar och -pinaler i den minimala diskhon och låta bröden svalna.
Vi vill göra det enkelt genom att slänga ihop ingredienserna på kvällen och ha brödet klart på morgonen.
Om det nu finns någon prisvärd o s v...
/Jörgen G |
huzze |
Posted - 2011/01/16 : 22:32:04 Ni har ingen ugn på landet? Annars är ju bakmaskin onödigt. |
Micke Y |
Posted - 2011/01/16 : 22:17:01 Nä, då är det bättre att göra ett riktigt rågbröd som du förvarar i kylen, då håller det i 2 veckor. Det behöver vara stängt ganska länge för att det ska bli problem.
Micke |
govinda |
Posted - 2011/01/16 : 21:20:08 quote: Är det nån som har kläm på en (ny) prisvärd bakmaskin till ett rimligt pris?
Detta är NoNo om man älskar livet med alla sinnen
Varsegod!
här har du ett av dom enklaste godaste bröden där man bara behöver tänka före och baka efter http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
Blir riktigt gott
|