HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Medlemmarnas System
 Rovis - i fullt utblommad uppgraditis

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
rovis Posted - 2006/03/21 : 18:47:58
(bilder längre ner)

CD: Denon DCD-1450AR
S-Kabel: Tara Labs Prism 100a
Vinyl: ERA 444 (Pro-Ject K6, orginalkabel med Linn-kontakter)
Förstärkare: Denon PMA-2000R
H-kabel: QED Silver Anniversary
Högtalare: Dali Concept 6
Lurar: Grado SR-60


Det här med fotografering är inte lätt... Digital källa:


Som sagt... Analog källa:


Och så lite gain på linjen.


Såhär såg det ut när allt precis var uppackat och inkopplat. Har bättre ordning nu, men har inte tagit några nya bilder än.



Övriga planer innefattar ett justerbart underlägg med vattenpass till skivspelaren, byggt i marmor och bänkskiva. Lite experiment med högtalarfötter och nätfilter (och så en förlängningssladd till ett jordat uttag kanske), diffusorer, ett minidisc-däck för inspelning, en separat radiodel, bananterminering av högtalarkablarna m.m, m.m.
22   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
rovis Posted - 2007/11/10 : 12:46:28
Nu är skivspelaren äntligen uppgraderad på allvar. Har skaffat en Technics SL-1210mk2 i nyskick, för det facila priset av 3500kr. Har monterat Prestige Gold-pickupen i ett skal från Stanton, och gjort en första grovinställning med protractorn.

Det låter bra! Men, det finns fortfarande viktiga saker kvar att justera, pickupen är t.ex en millimeter eller två för långt fram och inte helt rak, och så står inte spelaren i 100% våg heller. Är inte heller riktigt tillfreds med VTA:n, men behöver nån form av distanser att montera pickupen på, då armen redan är i sitt lägsta läge.
rovis Posted - 2007/01/15 : 11:30:42
Ytterligare ett nytillskott har kommit hem. En Pioneer TX-6200 som jag hittade smutsig och övergiven i husets festlokal. Tror den har varit där några år, utan förstärkare eller högtalare till sällskap. Har inte kopplat in den för att testa ifall den faktiskt låter något, men den har varsamt och noggrant rengjorts och alla lamporna i belysningen funkar fint och den känns mekaniskt intakt.

Skulle ju egentligen skaffa en Denon TU som går att styra via systemfjärren, men den här var både gratis och skitsnygg.
rovis Posted - 2007/01/05 : 14:47:24
Jag har en ny skivspelare!


Det blev en betydligt enklare spelare än jag tänkt mig, och det är inte en ersättning för den planerade "riktiga", men då ERAn skevat i lagren och glappat i armen det sista behövde jag ändå en sovrumsspelare för den framtid då jag faktiskt har ett sovrum.

Modellen är Sonab 85 S och den är i bedårande fint skick, pickupen ser ut att vara orginal (Shure M75) och är fullt funktionell men låter rätt trist.

Så mycket till planer har jag inte, men lite finns det att pilla med. I första hand ska guld-gradon flyttas över från ERAn, sen vill jag gärna ta bord hela DIN-sladden och köra RCA hela vägen.
rovis Posted - 2006/11/08 : 00:02:30
Tack, tack. Det är på sätt vis resultatet av väldigt mycket efterforskningar och planering, men egentligen mest en lång rad tillfälligheter. Jag vill helst inte veta hur mycket tid jag ägnat åt att plöja tidningar, forum och websidor i sökandet efter lämpliga kandidater... Men när det väl kommit till kritan har det alltid handlat om vad som dykt upp i mitt närområde.

Pickupen gör mig lycklig varje dag, den har helt stabiliserat sin spelstil nu, och det är en för mig oanad nivå av nyanser, skärpa och basdjup. Till 90% lyssnar jag dock på skivor i sämre än perfekt skick och till likaledes på annat än särskilt audiofila inspelningar, och där har jag tyvärr märkt av en ökad tendens till att även det oönskade framträder tydligare än när den var ny. Allt som allt är jag i vilket fall som helst oerhörd nöjd med hur det låter när jag spelar vinyl.

Jag är lite störd av pickupen lämnar rätt låg utnivå (eller om det är RIAA:t som har lite gain), så att volymskillnaden jämfört med CD:n är tämligen stora. Denon-cd:n har visserligen variabel utgångsnivå, men den minns inte volyminställningen när man brutit strömmen, så den börjar om på högsta varje dag.

En ytterligare reflektion är att när jag nu snart sitter med en i övrigt komplett denon-kedja, blir det det nästan störande lockande att leta efter synergier med en av deras egna pickuper och kanske drivverk/armar...
B-200 Posted - 2006/11/07 : 10:36:00
gillar ditt system, välplanerat och är nyfiken på hur ljudet blivit med inspelningen av PU.
rovis Posted - 2006/11/07 : 01:11:38
Håhå! En minidisc från samma serie som cd och förstärkare har trillat över mig. Till ett mycket facilt pris kommer snart en Denon DMD-1000 att ta plats i racket. Ska bli riktigt trevligt att ha en högkvalitativ inspelningsmöjlighet.

I övrigt så har jag fått ordning på vinylförvaring och vägghyllorna, ska låna en kamera och lägga upp fräscha bilder så fort minidiscen blivit installerad.
rovis Posted - 2006/10/07 : 00:09:40
Jag har väntat på att kunna lägga upp bilder, men efter påstötningar via PM så skriver jag ihop en recension med en gång.

Jag fick hem den för drygt en vecka sedan och den låter utmärkt! Jag kan inte påstå att jag hör någon större skillnad jämfört med den gamla marantzen, när det spelar på normalhög volym från cd-skivor, men den är snygg och smidig att använda. Det är guld att äntligen ha en förstärkare med fjärrkontroll. Och det extremt gedigna bygget var en fröjd att uppleva vid inkopplingen, kvaliteten känns i fingrarna när man arbetar med kontakter och dyl.

Vid uppspelning av vinylskivor är skillnaden däremot mycket stor, det märks väldigt väl att riaa-delen håller högre kvalitet, framför allt genom att bakgrunden är tystare. Jag tror att en annan del av den stora skillnaden är att att små knäppar o.dyl inte överstyr förstärkningskretsarna längre. Visserligen har jag en ny pickup som fortfarande inte är helt inspelad, men jag började använda den på marantzen och skillnaden var omedelbar när skivspelaren kopplats in i Denonen. Inget tvivel om den saken.

På låg volym är ljudet något klarare och distinktare, vilket jag antar är kopplat till att volymkontrollen är mer linjär. På högre volym är skillnaden i ljud gigantisk. Det går att spela hur högt som helst utan att kontrollen tappas, spelar ingen roll om man vrider basen i botten och spelar tung hiphop eller vad som helst.





Nu ska jag bara skaffa nya högtalare som är värdiga den fina elektroniken...
rovis Posted - 2006/09/27 : 13:53:20
Pro-Ject K6 aka Grado Prestige Gold



Linn phono-kontakter

rovis Posted - 2006/09/27 : 13:36:18
Idag var jag på Ljudkompaniet och hämtade ut skivspelaren. Pickupvalet föll på Pro-Jects K6, en lite billigare OEM-version av Grado Prestige Gold. Orginalkontakterna hade säckat ihop helt inuti, fråga mig inte hur, men säljaren/montören monterade iaf ett par nya Linn-kontakter gratis.

I denna stund snurrar vinylutgåvan av Håkan Hellströms senaste (Nåt Gammalt, Nåt Nytt, Nåt Lånat, Nåt Blått). Inspelningen är både smärtsam och glädjefylld. Det lät rent och klart från början, men basen är lite tung och diskanten en liten smula instängd. Nåväl... En gradvis förbättring de första hundra timmarna ska det vara. Detaljeringen är redan bättre än den gamla Shure-pickisen i sina bästa dagar, men närvarokänslan är inte framme hela vägen än.
rovis Posted - 2006/09/09 : 15:27:31
Snart vankas det ny pickup och en liten höstgenomkörare för resten av skivspelaren. En Grado Prestige Gold tror jag helt bestämt att det ska bli. Ljudkompaniet har flyttat in i nya lokaler, bara några minuters promenad härifrån!


Och jag har slagit till på en förstärkare. I slutet av månaden hämtar jag en Denon PMA-2000R Här ska spelas musik när löven faller.
rovis Posted - 2006/09/02 : 11:35:34
Inget alls. De är beskurna och och nedskalade, i övrigt helt "orginal". Från början är de i typ 2000x1300 nånting. Tagna med en digital Canon systemkamera. EOS300D tror jag den heter, tyvärr inte min.

Vi trixade lite med ljuset, så det är en blandning av höstsol i nedan över flogsta, och taklampa. Och så är det väl blixt på några av dem förstås, kanske det som ger den hårda känslan i några av dem.
guldfisk Posted - 2006/09/02 : 01:21:45
OT: Hur hårt uppskärpta är de där bilderna egentligen?
rovis Posted - 2006/09/01 : 20:14:00
Jag tänkte att jag kanske skulle piffa till den här tråden med några bilder... Allihop är tagna i oktober förra året, i mitt dåvarande studentrum. Byrån har jag tyvärr sålt, den var bra på alla vis.

Vi börjar vid källan! Jag tror helt bestämt att det är Maria McKees första soloplatta som snurrar på den gamle fransosen.


Lite utzoomat.


Den digitala källan och min gamla Marantz-reciever. Marantzen kommer förhoppningsvis bli utbytt mot en en Denon PMA-2000R, som lite bättre matchar cd-spelare och högtalare.


ERA:s små lakritssnören ser inte så tuffa ut ens bredvid Tara Labs allra billigaste signalsnokar.


Silvergnistrande QED Silver Anniversary möter föga glamorösa klämmor.


I högtalaränden av silverkabeln ser det lite mer rekorderligt ut. Kontakterna är nog det som känns dyrast på hela högtalaren. =) Här ska det snart sitta QED:s speciella bananer, fastmonterade med de hyperavancerade vakumtängerna på hifiklubben...




Det var allt för den här gången. Högtalarna i sig är inte så roliga att titta på, men snart kommer det kanske bilder på den nya förstärkaren.
Bernt Jansson Posted - 2006/05/25 : 15:55:25
Okej, jag får önska lycka till!
rovis Posted - 2006/05/25 : 11:10:57
Tja, det som är lättast att kvantifiera är ju bristen på kraft. Vid lite mer bastung musik, börjar bakgrundsbelysningen fladdra redan på semihög ljudnivå, och vågar man sig på att pressa lite till kommer tydlig distortion som ett brev med posten... Även annars vid vanlig lyssning märker jag också av hur illa den komprimerar transienter redan på moderat volym.

Sen vad gäller allmän ljudkvalitet är det svårt att säga något, eftersom jag inte har något att jämföra med i hemmiljö. Men det är klart att jag kommer provlyssna innan jag handlar. Det var kanske en kvalitetsmodell när den såldes, men det var ju inget spektakulärt.

Sen så är det faktiskt en del som krånglar också, volymkontrollen raspar lite inbland, monoknappen (behövs till radion) måste lirkas med för att stanna intryckt, det är ett par lampor trasiga i belysningen, det trist kvalitet på baksidans kontakter och den tar inte bananer, det finns ingen pre-out, man kan inte koppla förbi tonkontrollerna, den saknar fjärrkontroll, bortsett från frontpanelen är den byggd med typ spånskivearmerad masonit... Tja... Det är lite av varje. =)

Mina ögon och öron är öppna för det mesta, men det är ju tyvärr diverse praktiska hänsyn att väga in. Förstärkarpengarna ska räcka till riaa, hörlurssteg och försteg också... Så om det inte är en integrerad stärkare med allt inkluderat och tillfredställande kvalitet från början, måste jag ju ha råd att köpa separata grejjer.
Bernt Jansson Posted - 2006/05/25 : 09:12:11
Hmmmm, min son har en Marantz receiver liknande SR2010L och den är alldeles utmärkt bra ljud i. Förvånande bra faktiskt. Fråga: Varför vill du byta ut den? Vill du ha mer kraft? Krånglar den?

Skriver detta för jag gjorde själv ett misstag en gång då jag bytte ut min gamla Luxman L-81 mot en testvinnare i Hifi & Musik, Cambridge A3i hette den. Jag upptäckte - tyvärr för sent - att Luxman var bättre på precis allt. Så ett råd i all välmening är att se till att provlyssna ordentligt innan du bestämmer dig.

Numera spelar jag på helt andra grejor men den där historien med Luxmanen var en klart värdefull erfarenhet.

Är begagnat aktuellt? Tips: Kan du komma över ett par gamla Dynaco Mk3 eller kanske en rörförstärkare från Fisher så skulle jag rekommendera en provlyssning.
rovis Posted - 2006/03/27 : 17:09:24
Åhh! Idag var jag inne på hifiklubben en vända och tittade lite på Denon PMA-1500ae. Den är sjukt läcker! Så stor! Och välvda ytor som inte kan kallas något annat än porriga. Fick känt lite på fjärren också, den är sju resor snyggare än denons gamla, svarta plastmodell, men kvalitetskänslan är definitivt i botten. Skulle faktiskt vilja drista mig till att säga att den kändes ännu billigare än den gamla.

Sneglade lite på Thule-stärkarna också. De ser allt ganska trista ut i jämförelse... Men de är fortfarande finare än mitt nuvarande härke.
rovis Posted - 2006/03/24 : 09:25:01
Nja, jag funderar på att prova ett cmoy-bygge, och eventuellt ett experimentellt högtalarbygge lite senare... Men en fullskalig förstärkare tror jag vore att ta väldigt mycket vatten över huvudet.
ockham Posted - 2006/03/23 : 17:52:16
Är bygga ett eget alternativ?
Clas Byrith SE som finns beskriven på Lundahls hemsida var inte svår att bygga, den passade mig bra som inte är någon driven hemmabyggare. Prisvärt DIY projekt tycker jag i alla fall. Visserligen behövs ett försteg till det, t ex men Rosenblits GGP kan man komma undan rätt billigt med.

Såg att det det finns en Edison 60 under säljes







Manga X Posted - 2006/03/23 : 13:51:06
Tyvärr kan jag inte hjälpa dig på den punkten.
- Lycka till.


Mvh Magnus Eriksson
rovis Posted - 2006/03/22 : 11:04:34
Tja, kanske det. =) Men då måste jag hitta någon i Uppsala trakten som vill låna ut en för provlyssning. Det skulle faktiskt vara väldigt spännande!
Manga X Posted - 2006/03/22 : 10:55:43
Köp en Edison 60.
Hitta ett trevligt Riaa samt sats på en trevlig pickup till din spelare.

Njut, njut samt åter njut!!!



Mvh Magnus Eriksson med bara rör eller batteridrift.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.09 sekunder. Snitz Forums 2000