HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Fördelar/nackdelar med likriktarrör vs ss?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Cliffan Posted - 2014/01/29 : 11:48:37
Enligt rubriken, det handlar om ett planerat slutstegsbygge med blygsam uteffekt, tänkt bygga efter schemat på Dcware Zen.

Fördelen med likriktardioder är väl mest att de är billiga, eller?

Jag har inte läst på så mycket om vad som behövs om jag istället vill ha likriktarrör men jag vill gärna lära mig mer, om man bör ha en drossel osv..

Jag vet att om jag först bygger med vanliga dioder med tanken at bygga om senare...så lär jag inte bygga om den senare. Blir ofantligt lat när grejorna väl fungerar!

MVH Peter
14   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
maal Posted - 2014/01/30 : 19:22:29
Här är hittade jag en sida med bra läsning:
http://www.valvewizard.co.uk/bridge.html
Erik Andersson Posted - 2014/01/30 : 14:32:58
Möjligt att det blir en långsam process, och man vänjer sig utan att tänka på att ljudet blir mattare bla.. Skillnaden märks ibland först med ett rörbyte. Det gäller inte bara likriktarör utan gäller rör i största allmänhet.
Ryssen Posted - 2014/01/30 : 10:50:39
quote:
Ett likriktarrör däremot kan ha nedsatt emissionsförmåga, mer eller mindre delvis beroende på använda timmar. Detta medför bla att förstärkaren kanske inte arbetar som den är tänkt från början.

Och detta märker man då inte av på något vis?
(förutom att mäta då?)
Erik Andersson Posted - 2014/01/30 : 09:01:06
En nackdel med kiseldioder är att de kan deformera utgående AC från nättransformatorn. Detta kan i vissa fall orsaka ett mekaniskt surr från transformatorn. Någon negativ effekt på ljudet har det inte då strömmen vi matar till rören är noggrant (hoppas jag) filtrerad DC.

Kiseldioder har oftast endast två lägen: Fullt 100% ös eller kortsluten. Ett likriktarrör däremot kan ha nedsatt emissionsförmåga, mer eller mindre delvis beroende på använda timmar. Detta medför bla att förstärkaren kanske inte arbetar som den är tänkt från början.

Kiseldioder har mycket mindre förluster jämfört med rörlikriktare, vilket medför att den lämnar högre spänning. Det är en sak man bör ta hänsyn till när rörlikriktaren ersättes med dioder i vissa rörförstärkare.

En annan sak är om rörlikriktare typ GZ 32-34 mm användes till förstärkare med direktuppvärmda trioder som 300B,2A3 etc. Där kan det hända om oturen är framme att det uppstår kinesiskt fyrverkeri inuti röret,beroende på att direktuppvärmda trioder har kortare uppvärmningstid jämfört med GZ 32-34 etc. Dessa rör gillar inte max ström vid ej helt uppvärmda katodhylsor. För lugn start rekommenderas hellre ett relä med tidsfördröjning.

Fyller rörlikriktaren någon funktion längre? Tycker inte jag, frånsett att de är estetiskt tilltallande förstås.

Fuling Posted - 2014/01/30 : 01:04:06
Rör eller grus i likriktningen beror för min del ganska mycket på vad det är som byggs. I mina stora pentodmonoblock på 80W styck var det givet att använda kiselbryggor, då behövde jag grejor som kunde leverera ordentligt med ström och stod pall för kraftiga laddningsströmmar.
I små byggen med trioder använder jag däremot gärna rörlikriktare, om inte annat för charmens skull.
Vissa förstärkarkoppling (såna med DC-koppling mellan olika steg) kan vara helt beroende av fördröjning på högspänningen och då är indirekt upphettade rörlikriktare väldigt lämpliga.
Cliffan Posted - 2014/01/29 : 22:46:11
Jag får tacka för alla trevliga svar. Det finns mycket kunskap hos er medlemmar här!
Detta tål att tänkas på.
Det är klart, skulle ju kunna förbereda för ett likriktarrör när jag gör lådan, med den nackdelen att jag kanske har en tom rörhållare som kommer reta gallfeber på mig... Men å andra sidan kanske det i sig räcker för att motivera mig att bygga om den.

Jag hade tänkt ta till lådan lite i överkant eftersom det är mitt första försök med p2p+rör och jag vill inte få för trångt..
Bubbel Posted - 2014/01/29 : 22:44:01
Jag använder kisel av samma anledningar som de flesta skriver här sedan får man ta i beaktande att det också skall göras plats för ett extra rör i lådan med allt vad det medför en brygga kan man gömma nästan vart som helst.

Anders
mr. Triatic Posted - 2014/01/29 : 22:00:37
Skall man köra med kisel (vilket jag gärna gör, av lathet måhända..) så vurmar jag för dioder av typen soft recovery, hexfred,
ELFA för en variant som passar bra både till LS och HS, art. nr. 7008550

Någon jämförde kisel vs rörlikriktare som järnfemma vs gummiklubba,

Rörlikriktare ger en skonsam mjukstart och upplevs som lite "svampigare" i karaktären enligt en del medans kisel är rappare,
själv upplever jag ingen skillnad och hänvisar gärna en stor betydelse till hur man bygger upp resten av strömförsörjningen med de otaliga kombinationer av C, R och L man kan göra.

Till rörets nackdel kan läggas kostnad och begränsningar i hur stor C man kan lasta det med.

Glömde: spänningsfallet över en rörlikriktare är stort jämfört med kisel, att byta från rör til kisel kan ändra förutsättningarna en hel del för en förstärkarkonstruktion och i andra sammanhang inte märkas alls, men man måste se upp med det
Fuling Posted - 2014/01/29 : 21:09:41
Hybridbrygga har jag också kört med många gånger, rör i "benen" mot plus och kisel mot minus. Funkar utmärkt och man får helvågslikriktning och mjukstart utan behov av trafo med mittuttag.
Imperial Posted - 2014/01/29 : 17:25:17
Kör man med både likriktarrör och ett par gruskorn så får man en helvågs likrikning med inbyggd mjukstart.

Ljudmässigt så är det upp till var å en att avgöra vilken variant som passar bäst.

Själv kombinerar jag gärna rör och grus!


/
Ryssen Posted - 2014/01/29 : 15:36:00
Hybridlikriktare då?
Bernt Jansson Posted - 2014/01/29 : 13:52:09
Fördel med rörlikriktning: Inbyggd mjukstart (skonar rören i förstärkaren), enligt många bättre ljud också.
Nackdelar: Mer glödström, spänningsfall, normalt inte möjligt att helvågslikrikta annat än med dubbla lindningar i anodtransformatorn.
Cliffan Posted - 2014/01/29 : 13:42:54
nej inget sådant, bara enkelt basic typ likriktarbrygga. Transformatorn har en 5v lindning på 3A till glöden om jag ska använda mig av det. Om jag använder ett rör istället för diodbrygga får jag lite lägre spänning ut men det ska fungera i vilket fall som helst.
Joda Posted - 2014/01/29 : 13:12:54
Aktiv likriktare med halvledare?

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.16 sekunder. Snitz Forums 2000