HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Fulingsteins triod

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Fuling Posted - 2012/08/23 : 21:29:06
Då var det dags för en ny rond med min ständige nemesis, den fula ankungen från RCA, sändartrioden 808. Skönheten skymtar diskret i mitten av bilden:



Köpte ett exemplar på Tradera bara för utseendets skull, sen råkade det bli några fler allt eftersom tillfälle gavs och i skrivande stund har jag fyra fräscha exemplar samt ett där glödtråden ligger och skramlar i botten av glasbubblan efter en dramatisk resa över atlanten.

Med 7,5V 4A glödtråd, hög förstärkningsfaktor (kräver gallerström), dålig linjäritet, dålig tillgänglighet och högt pris är detta förstås det självklara slutrörsvalet för en självplågare.

En viktig anledning till att de här rören legat i en kartong och inte gett minsta ljud ifrån sig sen jag köpte dem är den löjligt effektkrävande glödtråden. I och med förstärkningsfaktorn på runt 50 i kombination med direktupphettning är AC-glöd bara att glömma, kvar står DC eller högfrekvent AC. Sistnämnda är otroligt krångligt så kvar står att lyckas åstadkomma två kraftaggregat som levererar 7,5V 4A utan nämnvärd mängd brum eller andra störningar. Ingen större konst egentligen men ändå såpass besvärligt att det inte blivit av...

...förrän för ett par dagar sedan, då jag rotade efter något helt annat och råkade hitta ett par ringkärnetrafos inköpta från någon överskottshandlare pga en ganska intressant uppsättning lindningar.
220, 105 och 11VAC är vad som finns tillgängligt, sistnämnda lindning gjord med påtagligt grov tråd. I samma låda som trafona låg ett antal filterspolar med järnkärna och luftgap, även dessa lindade med grov tråd. Någonstans där ringde Fulings löd & rökklocka.

11VAC blev efter likriktning och LCLCRC-filtrering 7,5VDC med modesta 5mV pp överlagrat brum, helt ok för ändamålet och då var jag ändå ganska snål med kondensatorbanken i testuppkopplingen.
Trafon klarade lasten utan att morra eller bli varm, värt att notera.

Nästa steg blev att likrikta och glätta de övriga lindningarna och stacka dem till en nätdel på 0-140-440VDC. Med 440V in på anoden och 140V in på gallret via ett effektmotstånd på ca 4kohm blev anodströmmen runt 100mA, helt enligt databladets kurvor. Gallerström, som sagt. Utan positiv gallerspänning drar den här sortens rör knappt någon anodström alls, i den bemärkelsen liknar de mer bipolära transistorer än trioder.

Med den riggen i ordning kunde jag konstatera att alla fyra rören är verkar friska och drar ungefär rätt anodström, det var en upplyftande och ganska överraskande upptäckt med tanke på att de gissningsvis tillverkades någon gång under WW2.

Uppmuntrad av framgångarna så här långt bytte jag ut effektmotståndet på gallret mot en mosfet (med tillhörande motstånd och annat krafs för att få till en fungerande bufferkrets med justerbar bias) och hängde in en 3kohm 25W utgångstrafo i anodkretsen.
Med hjälp av en antik rörbestyckad tongenerator kapabel till hårresande spänningssving klockade jag in rörets uteffekt till närmare 12W innan klippning, om än med ganska dålig lågfrekvensåtergivning vilket jag skyller på rörets höga inre motstånd i kombination med den ganska simpla utgångstrafon.

Bristen på lågfrekvens åtgärdades tämligen enkelt genom att addera en kondensator och två motstånd och därmed göra om triod-mosfetkombon till en anodföljare, lokal återkoppling helt enkelt. Någonstans här började det hela likna någonting användbart, 12W med vettig frekvensgång och utimpedans från ett rör som ser roligt ut och dessutom lyser gulvitt från glödtråden och rött från anodplåten.

Försöket att lägga till ett ingångssteg baserat på trioden PC86 slutade i våldsamma självsvängningar, inte helt oväntat med tanke på rörets branthet och längden på labsladdarna jag kopplade med. Det får bli nya tester på det temat under mer organiserade former, det var ganska otrevligt när uppkopplingen på bordet plötsligt liknar ett trasigt kärnkraftverk drabbat av åsknedslag.

I nuläget väntar jag på ett paket med experimentkort, kondingar, likriktare och liknande vilka ska användas till att bygga upp mer seriösa nätdelar till den uppsjö av olika spänningar som behövs. Tanken är att få ordning på den biten så att det ska bli smidigt att experimentera med olik kopplingar runt själva röret senare, i nuläget är hela bänken en livsfarlig röra av oisolerad koppartråd, installationskabel, eltejp och labbsladdar. Upptäckte förresten den hårda vägen att labbsladdar inte gillar när man drar 4 ampere genom dem...

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Fuling Posted - 2012/08/27 : 23:36:40
Tackar för erbjudandet, jag ber att få fundera någon dag och återkomma när jag skissat ihop ett hyfsat komplett schema över nätdelarna.

Innan folk börjar skicka humanitär hjälp kan jag väl tillägga att jag inte står på ruinens brant, det är bara så att jag fick en lite dålig lön då det inte blivit någon övertid eller ob under semestern plus att jag redan hunnit köpa en hel del hobbyprylar på sistone
Imperial Posted - 2012/08/27 : 23:29:44
Vi

/
Stajo Posted - 2012/08/27 : 21:40:02
Vad saknar du fuling? Vi kan ju leta i gömmorna. Eller så får du ta mina Gettagrips
Fuling Posted - 2012/08/27 : 21:24:06
Känner mig lite naken (på ett dåligt sätt) utan ett par Dr Martens på fötterna. Mitt senaste par lämnade jag kvar i festivalgyttjan på Peace & Love för ett par månader sen, de var inte i skick att ta med hem...

Hur bygget ska se ut, det tåls ju att fundera på. Jag hoppas kunna åstadkomma någonting som är i alla fall en aning spektakulärt på ena eller andra sättet. Vad jag kan se än så länge blir det i alla fall monoblock med separata nätdelar, dels för att rören blir enormt varma men framför allt för att få undan störfältet från glödströmsfiltreringen från signalelektroniken. Jag kan tänka mig att nätdelarna får bli ett par anonyma fyrkantiga lådor medan förstärkardelarna blir lite mer designade. Rena spekulationer än så länge, först ska rören bevisa att de kan spela såpass att de är värda besväret.

reVintage Posted - 2012/08/27 : 21:14:23
quote:
sluta stimulera


Magnus!
Det ska man väl inte sluta med? Är det bättre att tråka ut dig?
soundbrigade Posted - 2012/08/27 : 21:14:18
Skippa pjucksen och gå barfota. Snön är ännu långt borta.
Kolla BHIABs surpluslista om du letar efter något väldigt speciellt, speciellt högeffektsmotstånd.

Jag är nog mest intresserad av hur bygget ska se ut.
Fuling Posted - 2012/08/27 : 21:02:30
Tjaa, det enda som fattas är egentligen ett gäng olika metallfilmsmotstånd på 1,2 och 3W. Finns mig veterligen bara på Elfa och där är det så dyrt att det får vänta till nästa månad, den här månadens usla lön måste räcka till ett par skor och en distortionsanalysator som jag inte ens minns att jag lagt bud på...
soundbrigade Posted - 2012/08/27 : 17:15:43
Men kan ni inte sluta stimulera och börja bygga nångång?! Vi vill se lite coronaurladdning nu!
Fuling Posted - 2012/08/27 : 14:06:39
Tackar för hjälpen!

Ska som sagt labba mer med de här rören när jag fått ihop en mer hanterlig nätdel, när det blir vågar jag inte säga. Gällande ingångskänsligheten så är det ingen nackdel om den blir ganska låg, mina horn har rysligt hög känslighet och det är bara bra att kunna använda mer än första tiondelen av volymkontrollen.
reVintage Posted - 2012/08/27 : 08:06:45
Notera att R7 sätter den lokala motkopplingen. Minimum ligger runt 400ohm för att servot ska funka. Ökas till dess att en acceptabel känslighet respektive acceptabelt låg dist. uppnås.

Gjorde en tankevurpa i CCSn. Valda värden ger under 1V på opamp-utgången vid 40V på 808ans galler med R7=390ohm. Tryck "refresh" så kommer rätta schemat i tidigare posts.
Fuling Posted - 2012/08/26 : 17:11:42
Där kom det fram ett nytt schema, sedärja. Hotfullt mycket grus i förhållande till mängden glas, men det kan nog fungera.
reVintage Posted - 2012/08/26 : 16:33:02
Nej då, bytte bara ut det första schemat på min server. Vill du att jag ska lägga upp det förra igen?
Fuling Posted - 2012/08/26 : 15:04:19
Ser ingen skillnad mot förra schemat, gissar att du fått upp fel bild?
reVintage Posted - 2012/08/26 : 15:00:59
Idé:


Fuling Posted - 2012/08/26 : 14:28:38
Ja, sånt kan ju vara lämpligt. Har iofs inte märkt av några tendenser till strömrusning eller ostabil arbetspunkt varken nu eller förr när jag höll på med 811A, men det skulle förstås inte skada.
reVintage Posted - 2012/08/26 : 14:21:02
Jag har faktiskt ritat ett utkast till en enkel servokoppling som känner av spänningen över 808:ans katodmotstånd och sedan styr den ström som dras igenom ingångsFETen.
Fuling Posted - 2012/08/26 : 14:11:26
Samma här, jag är ganska övertygad om att det skulle gå att lura de flesta om inte alla med en sådan grej. Nästan vilken chipförstärkare som helst skulle nog duga, ev. men någon ohm i serie med utgångarna.
Tänker på hur Gordon Ramsey dukade upp buffé åt sina elever och bjöd in dem till provsmakning, alla åt och pratade om hur gott det var utan att veta att patén i själva verket var gjord på nermald grillkorv och den fina ostfonduen var billig mjukost ur en tub, bland annat...

Åter till ämnet: DC-varianten med DN2540 på ingången och IRF820 som buffer ser inte så tokig ut. Blir nog till att koppla upp den när jag fått ordning på nätdelarna igen. Måste dock ta en funderare på hur uppstartsförloppet ser ut, det är visst lätt hänt att smälta gallren i såna här rör om spänningarna inte går upp synkat.

Förra gången jag höll på med 808 var jag inne på att använda ett eller annat kraftigt rör i katodföljarkoppling som drivsteg, det kan finnas vissa vinster i distortionsutsläckning samt att arbetspunkten till viss del blir självjusterande. Dock tror jag att en Fet funkar mycket bättre som följare med tanke på att gallerspänningen vid full utstyrning ska ner under 0V och då vill det gärna bli ett hack i signalen om inte följaren har hög branthet och låg utimpedans.
reVintage Posted - 2012/08/26 : 09:05:41
quote:
ett finbygge baserat på utbrända AD1:or och en T-amp inuti chassiet sparar jag dock till framtida DIY-mässor...


Har alltid drömt om att presentera en sån "fuling" i övertygelse/förpoppning om att alla rörförståsigpåare skulle gå på det......
Fuling Posted - 2012/08/26 : 02:26:46
quote:
så kan han fylla chassiet med gammalt junk ovanpå och hjälpa upp det med grus på insidan


Ungefär så. Förtydligande: Jag kan tänka mig att använda grus till både ström- och spänningsförstärkning i ett eventuellt 808-bygge. Hellre grus och en ensam 808 som sticker upp ur chassiet än 808 + tråkiga moderna novalrör, nästan i alla fall. Tanken på att ställa till med ett finbygge baserat på utbrända AD1:or och en T-amp inuti chassiet sparar jag dock till framtida DIY-mässor...
Fuling Posted - 2012/08/25 : 20:37:12
Hinner inte formulera några mer nyanserade ställningstaganden just nu mer än att en ren gruslösning också är tänkbar, slutröret kan få tala för sig själv vad det gäller utseendet. Har ägnat dagen åt att mäta delningsfilter och bygga TH, därefter vankades det kräftskiva. Åter i morgon.
Bubbel Posted - 2012/08/25 : 20:06:41
quote:
Di däringa två me dubbla toppanoder...liknar inte di Horn-Pär..?


Jag tycker mer att de liknar Dalek's förfäder.



Anders
abbot Posted - 2012/08/25 : 19:05:14
Di däringa två me dubbla toppanoder...liknar inte di Horn-Pär..?
Mickel-mackel Posted - 2012/08/25 : 18:39:32
quote:
Med 7,5V 4A glödtråd, hög förstärkningsfaktor (kräver gallerström), dålig linjäritet,
dålig tillgänglighet och högt pris är detta förstås det självklara slutrörsvalet för en självplågare.


quote:
Någonstans där ringde Fulings löd & rökklocka.


... Åsså fortsätter det bara i samma stil ...

Alltid underbart att läsa dina trådar. Jag kommer knappast bidra med något, men kommer gladeligen följa tråden.
reVintage Posted - 2012/08/25 : 09:58:22
Imperial,

Som jag föreslog Fuling så kan han fylla chassiet med gammalt junk ovanpå och hjälpa upp det med grus på insidan.

Här en tänkbar GRUS-Schade med bef. komponenter och ca +40V på gallret:










Imperial Posted - 2012/08/25 : 05:23:55
Tjenare!

Ska du börja med å kasta in grus i kopplingen
Du ska ju köra med ett lr fler balla driv rör å en gammal Beck doppad intersatage trafo som det spretar ut Koppar trådar ur.

Det skulle kunna se ut som nåt man kan återuppväcka Frankenstein med

/

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.23 sekunder. Snitz Forums 2000