T O P I C R E V I E W |
kebarb |
Posted - 2021/06/10 : 23:08:31 Jag har köpt ett par gamla RC-L som jag tänkte testa att köra lite med min Primare.
Och jag minns att detta var en fin högtalare för 20 år sedan, som många gillade att modda med nya delar i RC-L boxen och kanske även delningsfiltret.
Är det någon här som kommer ihåg dessa burkar och hur de blev moddade?
Försökte googla på saken men hittar ingenting på det. De börjar ju bli museumsföremål.
Tacksam för inspel här!
//K |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
FBK |
Posted - 2023/10/09 : 19:38:26 Det slutade med ett klokt val, enbart slutsteg som är hjärtat i anläggningen. |
FBK |
Posted - 2023/10/07 : 04:41:39 JBL Studio 590 verkar vara en riktigt lyckad högtalare. Har hört gott om dem ifrån en person som har "ganska bra" grejer i lyssningsrummet och han har JBL i vardagsrummet och tycker de har prestanda över sin prislapp. När det gäller Canton så åkte det ut en köpes annons. Men jag har lite olika spår då det åkt iväg några mail så jag vet inte vad det blir till slut då Canton spåret kan bli lite dyrt...Så det som var natt svart, har ljusnat liitte då det finns lite pengar, helt plötsligt. |
kebarb |
Posted - 2021/10/21 : 22:33:49 Efter en liten resa under sommaren och hösten har jag nu avverkat följande:
Canton RCL Jungso no.6 WLM DIVA JBL Studio 590
Jag har upptäckt att det måste ligga något i det som tidigare nämnts, att det finns en sorts relation mellan högtalaren och förstärkaren som påverkar den subjektiva upplevelsen.
När jag nu har WLM diva så tycker jag att Primare anläggningen låter överlägset bättre än rörförstärkaren, och med mina JBL Studio 590 likaså.
Måste faktiskt erkänna att JBL Studio 590 som är de i särklass billigaste högtalarna i sammanhanget låter klart bäst.
Jag använder dem tillsammans med WLMs bas-förstärkarlåda och ljudet är helt magiskt bra.
Canton RCL blev ingen höjdare i det rummet, med den elektroniken osv.
Tackar för all input.
//K |
Micke Y |
Posted - 2021/08/17 : 08:40:33 Så nära ligger de väl ändå inte men samma form har de eftersom rummet är det samma. Om jag läser rätt så skiljer det nära 15 dB vid 30 Hz vilket är väldigt mycket. Tillsammans med rumsnoderna kan det säkert göra ljudet tråkigt.
Jag tycker fortfarande att du behöver ta tag i efterklangen i basen för att kunna få nåt styr på det här. Det innebär någon typ av basabsorbent.
Micke |
kebarb |
Posted - 2021/08/17 : 01:36:24 ny graph med 1/3 smoothing
https://imgur.com/ixaVtwt
jag har svårt att tänka mig att boxen bara ändrar nivåerna, gör den något annat också?
Det låter verkligen jättetråkigt utan boxen, men kurvorna ser ju ut att ligga ganska nära varandra? |
kebarb |
Posted - 2021/08/17 : 00:55:01 Japp:
- UMIK1 - laddat ned kalibreringsfilen - kör apple - airtunes till en wifibox och vidare in i dac-försteg-rcl box- slutsteg- högtalare
Bor i villa, kan garantera att en eller flera grannar hörde ljudet från frekvenssvepningen.. själv höll jag för öronen. |
adhoc |
Posted - 2021/08/17 : 00:12:40 Använder du mikrofonen Umik 1 från minidsp och har laddat hem kalibreringsfilerna för den? Något är skumt om REW säger level is low samtidigt som du skriver att du spelade så det skakade i rummet. |
kebarb |
Posted - 2021/08/16 : 23:51:51 Jag tror grannarna vaknade när jag mätte.. Höll för öronen och det var så det skakade. Kanske är en del rumsljud från lösa delar i rummet med i mätningen. Använde funktionen i REW och den sa att jag skulle höja, så jag gjorde det. (står level is low, -63,7db. såg på nätet att man skallligga på -75 så jag förstår inte varför den säger level is low?)
Jag har zoomat in på den sista bilden. Om det säger mer?
Gjorde en ny på basområdet som är ganska perfekt beskuren.
https://imgur.com/TCMeVXU
Gjorde sedan en ny igen med lägre pådrag på anläggningen och kurvan blev då HELT annorlunda:
https://imgur.com/NZyagkI
Ser ut som om diskanten klippte i de första mätningarna för jag var på så sjukt hög volym. Nu är kurvan jämnare, om man kan kalla den jämn.
|
adhoc |
Posted - 2021/08/16 : 23:43:12 Ändra Y-skalan (SPL dB) från nuvarande +150 / -200 dB) till 105 max och 55 dB min. 50 dB diff mellan max och min brukar vara standard vid jämförelse med andras diagram.(Om du nu spelar så högt som 105 dB när du mätt, det är jäkligt högt) |
kebarb |
Posted - 2021/08/16 : 23:27:29 Jag har nu gjort någon uppmätning med REW, som jag använde första gången i mitt liv nu ikväll.
Jag vet inte hur jag skall tolka resultatet annat än jag helt klart kan se skillnad på kurvorna när boxen är inkopplad/utkopplad och när jag vrider på rattarna.
Kan man se något på dessa bilder som direkt antyder problem i rummet, eller skall jag mäta på något annat sätt då?
https://imgur.com/QHt9Yty
Märk väl att övre delen av frekvenserna höjs när boxen är inkopplad, även när de står på +/- 0.
Övre registret blir lite kapat när jag kör direkt till högatlarna utan boxen.
Om jag zoomar in på basregistret (som jag antar är den del som gör att jag tycker det låter väldigt "tunnt" om primareanläggningen) så ser det ut som följande:
https://imgur.com/U49YA7p
Här är det ganska stor skillnad mellan topparna och bottnarna, är detta avgörande för upplevelsen?
Dipparna ser ut att vara runt 72,6hz och 137,4hz - detta ger våglängder på ca 4,7m respektive 2,48m.
Rummet är 4,1 x 3m.
Men högtalaren står 2,43m från ena väggen, alltså framsidan är ca 57cm ut från bakre vägg.
De är placerade längs långsidan i rummet, men inte på mitten.
Känns som att utsläckningen på 137hz kan vara väl relaterad till rummets djup då det bara är någon cm. i skillnad på våglängden och rummets djup.
|
svanbo |
Posted - 2021/07/10 : 13:07:49 Kul att någon leker med dessa gamla burkar :D Jag äger fortfarande mina, som jag köpte nya för ca 8000 inkl frakt från Tyskland. De blev väldigt hajpade då Hifi&Musik tyckte att de var de bästa högtalarna som gick att få för 20 000 - 40 000 kr (de kostade 20 000 i Sverige nya). Jag körde initialt med ett Rotel -steg, men hade en lyssningskväll då någon på forumet tog med sitt PS Audio HCA-2 steg (klass D, 150 watt/kanal i 8 ohm, vilket var mindre än mitt Rotel RB-990). Vilket lyft! Förstärkaren hade järngrepp om basen och underbart mellanregister och diskant. När jag sen hittade ett begagnat HCA-2 var det inte mycket att fundera på. Har varit nöjd sedan dess :) Och detta är ca 15 år sedan.
Ska dock tillägga att jag knappt lyssnar aktivt på högtalarna längre sedan jag fick barn (12 år sedan), de står mest och används till Spotify och film...
Köpte sedemera en matchande center och surrondhögtalare.
Jag minns inte att folk moddade högtalaren speciellt mycket, förutom det aktiva delningsfiltret som har en rätt kass nätdel, det var populärt att byta ut denna. |
Micke Y |
Posted - 2021/06/24 : 09:17:07 Har jobbat igenom placeringstipsen i Kokboken?? Annars är det dags att göra det bums.
Micke |
kebarb |
Posted - 2021/06/23 : 21:57:48 Helt riktigt är det nog bäst att mäta upp rummet. Har jagat en UMIK ett tag men inte hittat någon till vettigt pris, det brukar annonseras ut för typ 800:- men blir ju sålda lika fort som annonsen hamnar i sökflödet.
Har haft mätmic tidigare när jag höll på i gamla dagar, till mina Canton Digital 1. Men allt sånt har nog blivit mycket lättare idag.
Det där med "tonalt korrekt" vet jag inte, jag inbillar mig ibland att det jag gillar är lite mer bas än normalt. Inte som att trycka in loudnessknappen på bilstereon men något åt det hållet ;)
Allt jag har fått höra på HiFi butikerna har vart som att lyssna på en iPhone på högtalartelefon typ. Men då jämför jag ju med hur jag kommer ihåg mina Canton Digital 1 för 15 år sedan som jag upplevde som brutalt fina tillsammans med dubbla 9000ES slutsteg och bi-amp.
Jag kan inte för något i världen tänka mig att min gamla Sony hemmabioförsteg (heldigitalt) + slutsteg på något sätt skall ha en DA omvandlare som ens kan komma i närheten av att matcha Primares DAC30.
Jag har många gånger hört också att den upplevda ljudkvaliteten av dåligt källmaterial kan blir SÄMRE på en bra anläggning än på en dålig. Jag tänkte detta kunde vara en av anledningarna att V30 lät så bra.. Att den är sämre helt enkelt, mindre detaljer eller slätar ut ljudet så det blir mer förlåtande mot mp3s i hög bitrate.
Har all vinylplattor och CDs i Sverige och bor i Norge, så man får ju inte prova med riktigt källmaterial på ett tag..
Sjukt kul är det iallafall att hitta gamla hobbys på nytt och återupptäcka.
//K |
kebarb |
Posted - 2021/06/23 : 21:46:39 Stämmer, 15Kohm var INGÅNGS impedansen, jag läste för fort. Raderade det senare och uppdaterade posten, men tog inte bort alla referenserna till det höga talet. |
lampuradio |
Posted - 2021/06/23 : 21:29:05 Som wikipediatexten nämner, så är den specificerade utgångsimpedansen hos en effektförstärkare den impedans som förstärkaren är gjord att arbeta mot, och det är högst sannolikt inte den "riktiga" impedansen i utgången.
Om en förstärkare anges vara gjord för 4-8 Ohm, så är det OK att ansluta nåt som har en impedans inom intervallet - förstärkaren ska klara det med angiven uteffekt och distorsion. 5 kOhm utgångsimpedans på ett slutsteg låter konstigt.
Dämpfaktorn är beskriven ovan av AlfaGTV. Hur stor roll den spelar kan troligen debatteras, i och med att högtalare är extremt usla som generatorer. Även en kortsluten talspole ger inte så mycket "broms" åt konens rörelse (generellt). Dämpning från luften som membranet arbetar i är mer avgörande, dvs hur högtalaren är monterad (sluten låda, basreflex, horn...). Men att en viss högtalare låter olika med olika slutsteg är nog ett faktum och dämpfaktorn är absolut en del av den skillnaden. |
HerrD |
Posted - 2021/06/23 : 21:19:17 Det är nog inte bara ljudidealet som förskjutits med tiden, det allmänna intresset för hifi och därmed inriktningen hos handlarna har förskjutits mot bio, installation och life-style. Det är svårare att hitta seriöst ljud och riktig vägledning. Räddningen kan vara större sällskap som hififorum om man också kan träffas och lyssna. Att bara skriva något är inte värt så mycket om man inte vet vilken utgångspunkt någon har. Mässor lyser med sin frånvaro för stunden och trots att det är svårt att få till bra ljud på mässor så är det ändå ett bra tillfälle att sampla av marknaden.
Jag tror de flesta gillar tonalt korrekt ljud. Vill du ändra klangen i ett riktigt piano, en gitarr eller en trumpet? Det låter som äkta vara och i min värld ska det även återges utan förändring. Men eftersom rummet påverkar klangen mer än något annat bör du nyttja en eq för att få styr på ljudet. Steg ett är att mäta. Har du möjlighet till detta? Kanske har du högtalarna placerade så att du får en utsläckning i midbasen och gillar därför när rörsteget lägger till mera bas pga den höga utimpedansen? Allt blir egentligen vilda gissningar om du inte mäter och det är ingen bra utgångspunkt för slutsatser. |
kebarb |
Posted - 2021/06/23 : 20:46:32 Testade just att hänga på ett par andra burkar (ett par gamla dyrare kinesiska Jungson högtalare), och tyckte det blev ett jättelyft. Men så såg jag att jag gömt koppla bort RC boxen från canton högtalarna, och när den var borta så var det tillbaka på ruta 1.
Är verkligen Primaren så livlös eller är det kombinationen mellan högtalare och förstärkare som gör detta? Det är ca 15-20år sedan jag pysslade med HiFi sist och har börjat igen nu med helt andra öron.
Har tidigare haft allt möjligt som blandats friskt (IcePower, Rörförsteg, Sony 9000ES, Harman Kardon, osv.) och högtalare från diverse producenter (med canton digital 1 som absolut favorit) men aldrig tidigare upplevt skillnaden så stor. Har dock aldrig haft utrustning som varit lika "dyr" som den här primare anläggningen så jag har dålig med referenser här.
Efter väldigt många nyliga rundor på HiFi butikerna, lyssnandes på B&W och Dali, Dynaudio mm. så tyckte jag allt i butiken lät platt och tråkigt också.
Kanske är ljudidealet som förskjutit sig rejält med åldern.
Men då är frågan vart man skall vända sig? Finns det några transistorförstärkare som kan leverera liknande ljud som en rörförstärkare? (förmodligen gillar jag inte när det är tonalt korrekt)
//K
|
Micke Y |
Posted - 2021/06/23 : 20:20:03 https://en.wikipedia.org/wiki/Output_impedance
Micke |
kebarb |
Posted - 2021/06/23 : 18:18:30 Hade varit väldigt interessant att jämföra denna "dämpfaktor" på alla fyra olika förstärkarna.
Laddade ned databladet till A32 och hittade inget där, kollade också A60 men hittade ingenting där. Listas det som output impedance eller som damping factor?
Att hitta något på en Xindak V30 eller en Jungson 88 är väl chanslöst eftersom det är 10år gamla kinagrejer vi snackar om.
länk A32: https://www.primare.net/wp-content/uploads/2017/06/A32DesignBrief.pdf
länk A60, output impedance 110 Ohm: https://www.primare.net/wp-content/uploads/2017/06/PrimareA60DesignBrief.pdf
Om Jungson skriver de att den har "zero feedback class A" i samma sammanhag som damping, vad det nu innebär?
A60 låter lite bättre faktiskt än A32, när det kommer til basfattigheten hos A32.
//K |
Micke Y |
Posted - 2021/06/22 : 10:08:25 Titta gärna på Stereophiles mätning av rör och trisse steg så ser du att de påverkar ljudet olika. Mätningen du ska titta på är den där de visar frekvensgången i en simulerad högtalarlast.
Micke |
AlfaGTV |
Posted - 2021/06/22 : 07:56:01 Lampur förklarar det bra, jag vill bara förtydliga en egenskap som jag inte tror nämnts. Dämpfaktorn påverkar högtalarelementens rörelsefömåga, alltså om du skickar på en positiv halvvåg till dina element så kommer du att skjuta dem framåt i sina korgar, men fjädringen kommer dra dem tillbaka och i det skedet generera en mot-emk som förstärkaren behöver hantera. Har du då en låg utgångsimpedans/hög dämpfaktor kommer högtalaren i princip uppleva kortslutning vilket stävjar rörelsen betydligt fastare. Så, dämpfaktorn påverkar hur "lösa tyglar" man har till styrningen av sina element. Hög dämpfaktor innebär hög kontroll på elementens rörelse, men alla högtalare är inte gjorda för detta. |
lampuradio |
Posted - 2021/06/22 : 06:33:33 Utgångsimpedansen är nåt i förstärkaren, kan man säga. Det är för transformatorkopplade steg (de flesta rörslutsteg) den önskade/lämpliga impedansen i belastningen (högtalaren), som ska passa slutrörens karakteristik (fast "översatt" genom utgångstransformatorn). Det går inte att "mäta" på utgången på en sådan förstärkare och läsa av en viss impedans, men lasten ska ha den impedansen för att slutsteget ska kunna leverera rätt effekt och rätt ljud.
Dämpfaktorn (rörslutsteg) är i grunden rätt låg för slutsteg med pentoder/beamrör, men bättre för triodsteg. Dock brukar negativ återkoppling i förstärkaren kompensera detta, så att även pentod/beamsteg får OK dämpfaktor. |
kebarb |
Posted - 2021/06/21 : 22:38:32 Aktiv delning kan vara en grej. Jag har funderat lite på att EQa före DACen också.
Om jag kan få "rörljudet" från A32an så är det ju fantastiskt. Kan jag få det från A60 så är det ännu bättre för att A32an är så stor och tung att den inte får plats i racken, plus att den är varm hela tiden.
Xindaken har problemet med att den brummar, inte i högtalarna men själva enheten, och det är en smula irriterande när det inte är en låt igång.
Jag kunde inte för allt i världen tänka mig att skillnaden mellan olika förstärkare var så brutal. Har fyra olika i samma rack nu och har labbat med att koppla mellan dem. Helt sjukt stor skillnad mellan:
A60 / A32 hör jag knappt skillnad Jungson 88 låter nog som ett mellanting mellan Xindak V30 och Primare Xindak V30 är nära vad jag upplever som mitt ljudideal med dessa högtalare
Men så är det ju komprimerad musik, och kanske V30 med rör döljer detta mycket bättre än Primare.
Det är så svårt att veta vad det är som gör att man tycker det låter illa, det kan ju vara dålig kvalitet på materialet som gör det jobbigt.
Aktiv delning, är det då en DA/AD omvandling till där i kedjan eller?
Ang. budget så har jag ingen direkt budget. Jag köper det jag kommmer över när jag ser något till vettigt pris. Har kanske lagt ut runt 50.000:- på allt som står här nu, vilket är en bråkdel av vad det kostade nytt. Men det spelar ju ingen roll när det är den där V30 förstärkaren för 2500:- som låter bäst i mina öron :)
//K |
kebarb |
Posted - 2021/06/21 : 22:22:59 Är utgångsimpedansen något i högtalaren, kabeln eller förstärkaren? Jag har ett gäng olika kablar för högtalare, men Xindak förstärkaren har för exempel en 8 ohm och en 4 ohm utång. Här körde jag på 4 ohm utgången för att vara säker.. |
AlfaGTV |
Posted - 2021/06/21 : 20:20:43 quote: Min avsikt var inte att ändra på delningsfiltret för att få "rätt" karaktär ur högtalaren. Utan bara för att se om det går att lyfta högtalaren på ett fint sätt. Högtalarens karaktär är vad den är.
Det låter klokt, och kan säkerligen vara en lärorik resa. Jag är nog inne på Amatören's linje dock, med ett digitalt delningsfilter och aktiv drivning kan man "enkelt" prova sig fram för att kanske till och med hitta receptet för förändring av det befintliga fysiska.
|