HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Höra skillnad och tro sig höra skillnad

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
FBK Posted - 2020/08/02 : 13:58:06
Det här är en fortsättningstråd ifrån http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=96524 där det diskuterades saker som inte hjälper trådskaparen direkt. Valde rubrik efter Rydbergs inlägg om det är okej,så vi fortsätter här om det finns intresse för att diskutera detta vidare.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
AndersP Posted - 2021/03/18 : 21:04:30
En annan 3886-klon för att visa point to point.
AndersP Posted - 2021/03/18 : 20:56:43
Denna är mitt exempel som jag hänvisat till tidigare.
Den borde vara så lättbyggd att man kan löda den point to point. Försök ha småkondensatorerna så nära chipet som möjligt. Poten ska vara minst 100k Ohm.
MatsT Posted - 2021/03/18 : 13:13:50
Den är nog ganska lik. Jag kommer inte ihåg värdet på potten men det ges av impedansen på ingången som man lyft och satt mitt på potentiometern. Det ska vara ordentligt högre värde på "balanspotten" så att det inte lastar ned på fel sätt. Det kan ha varit 100k, i alla fall inte lägre.
AndersP Posted - 2021/03/18 : 13:09:56
Låter likt den jag föreslog. Pot 100k?
MatsT Posted - 2021/03/18 : 13:01:04
Hembygge med LM3886 och val mellan motkoppling med ström/spänning via högohmig potentiometer. Om jag minns rätt har jag 0.15 ohm i serie med minuskontakten mot högtalaren och där fås strömmotkoppling om så önskas.
AndersP Posted - 2021/03/18 : 12:01:43
Vad för förstärkare är det du har?
MatsT Posted - 2021/03/18 : 09:02:37
quote:
som Anders P nämner, man lyssnar på en "symbios" av högtalare och förstärkare, vissa kombos är guld, andra sopor. Man kanske inte ska komplicera saker mer än nödvändigt...


Visst är det så och normalt brukar jag förespråka användning av liknande förstärkare som högtalarkonstruktören använt vid sin "voicing" av högtalaren.

Vill man försöka förstå vad som händer är det ju enkelt att prova med ett litet seriemotstånd och lämpligt att börja med är något i storleksordningen 0.5-2 ohm med 8-ohmshögtalare. Det ger en relativt måttlig påverkan på frekvenskurvan men ändå tillräckligt mycket "strömdrivning" för att det ska ge en hörbar skillnad.

Jag har en förstärkare liknande den som AndersP har nämnt med ställbart förhållande mellan ström- och spännings-drivning och flertalet av de högtalare jag provat med vinner i mina öron på en del strömdrivning men blir det för mycket drar tonaliteten iväg en del från det neutrala. Om man vill generalisera lite så ger strömdrivning ofta jämnare effektrespons och spänningsdrivning en jämnare spänningsrespons. Effektresponsen brukar ge sig till känna i "rumsklangen" och beroende på lyssningsmiljö kan upplevd effekt av ökad grad av strömdrivning nog variera en del.

FBK Posted - 2021/03/17 : 21:58:57
quote:

Men, som Anders P nämner, man lyssnar på en "symbios" av högtalare och förstärkare, vissa kombos är guld, andra sopor. Man kanske inte ska komplicera saker mer än nödvändigt...

Det här sista med symbios av högtalare och förstärkare råkade jag ut för när jag köpte mina Vintage burkar till dator anläggningen, de lät verkligen illa hos säljaren med en ny Nad stärkare, inga disco burkar precis sa säljaren, okej du får 1500kr sade jag. Och med min elektronik så lät de helt annorlunda Man ska veta vad man ska matcha med bara...
lampuradio Posted - 2021/03/17 : 20:12:25
"... den där boken..."
Den som flaggades tidigare har jag inte läst. Schemana på framsidan antyder att det handlar (åtminstone delvis) om att introducera strömmotkoppling i förstärkaren i stället för (den vanliga) spänningsmotkopplingen. På det viset får man "strömdrivna" högtalare, genom att förstärkarens motkoppling kompenserar för när strömmen inte följer signalen. Mycket förenklat uttryckt.

De flesta här har säkert sett impedansdiagram över högtalare, när man sveper över det tänkta frekvensområdet som högtalaren ska användas i. Normalt är den nominella impedansen (typ 8 Ohm) aktuell bara i vissa små områden av frekvensspektrumet, i övrigt är det ofta fråga om rätt avsevärda avvikelser. På samma sätt är det med hur fasvinkeln mellan ström och spänning varierar genom högtalaren. Jag vet inte om man gör diagram på detta, men det borde kunna vara intressant att studera sådana. Om man dessutom lägger till passiva filter, med kondingar och spolar, får man ytterligare tillskott till den komplexa impedansen och det gör ju hela situationen svår att beskriva (även om det säkert går att få ner på papper med diverse ekvationer). Förstärkaren jobbar alltså mot en belastning, som är "komplex" i alla bemärkelser, med strömvinkel som avviker åt alla tänkbara håll. Detta leder till att man får en viss ljudkaraktär. Ingen värdering här, utan bara att ljudet är ett resultat av en rätt rörig situation.

Om man vill få styrning på detta, kan man exempelvis införa strömmotkoppling. Där kommer den faktiska strömmen genom högtalaren att generera en motkoppling, som får till följd att förstärkaren "kompenserar för" om strömmen minskar (vid en impedanstopp, t.ex). Därmed blir drivningen av högtalaren anpassad till dess variationer i impedans och man BORDE få en jämnare frekvenskurva ut i rummet.

En sorts enklare variant av detta är att seriekoppla högtalaren med en resistans. Ju större resistansen är i förhållande till högtalarens impedans, desto mer inverkan får resistansen på strömvinkeln. Om man har en högtalare på 8 Ohm seriekopplad med ett 80 Ohms motstånd, så kommer den rena resistansen att dominera totalt och lasten (ur förstärkarens synvinkel) blir rent resistiv (nästan). Strömvinkeln kommer att avvika minimalt från spänningen.

Detta kommer att minska uteffekten dramatiskt, och om det "låter bättre" har jag ingen aning om, men det är principen.

Men, som Anders P nämner, man lyssnar på en "symbios" av högtalare och förstärkare, vissa kombos är guld, andra sopor. Man kanske inte ska komplicera saker mer än nödvändigt...
Ryssen Posted - 2021/03/17 : 20:03:21
quote:
Då var det inte så enkelt att bara sätta ett motstånd i serie då.

Ja jag använder ju PEQ i Nadja så visst fick jag "ratta" lite.
AndersP Posted - 2021/03/17 : 19:47:32
Jo. Man kan testa ett koncept på ett enkelt sätt för att lära sig istf att köpa dyra produkter. Ska man hela vägen in i kaklet blir det att bygga seriöst, men det är väl inget konstigt för dig?
solhaga Posted - 2021/03/17 : 19:35:07
Då var det inte så enkelt att bara sätta ett motstånd i serie då.
AndersP Posted - 2021/03/17 : 19:05:26
Det blir förändringar i tonkurvan, men vissa har rättat till detta med eq och då återstår en eventuell minskning i dist som man kan läsa om i den där boken.
Man talar om att förstärkare i högre eller mindre grad bildar en symbios med sin högtalare.
Sen kan man förstås bygga in funktionen på ett eller annat sätt i sitt passiva högtalarfilter, rätta till tonkurvan och få ner disten. Det är ju både förstärkare och högtalare det lyssnas på.
solhaga Posted - 2021/03/17 : 19:05:23
Sorry, fel ordval.
Eller, ta bort "pålagd" helt och hållet.

Är annars helt med på ditt resonemang.

Men man talar också om att distorsionen sänks med seriemotstånd, det skall väl ändå kunna gå att mäta?

Annars är ju det som sagt lätt att testa. Svårt att få till en blindtest dock eftersom volymen måste ändras samtidigt som ett relä kortsluter/öppnar de extra motstånden. Kan gå om man samtidigt öppnar/kortsluter en spänningsdelare på ingången.
Ryssen Posted - 2021/03/17 : 19:01:36
quote:
Det lämnar jag till lampuraudio att förklara.

Me to,men vet bara att det fungerar.
AndersP Posted - 2021/03/17 : 18:52:26
Jag vill inflika att det inte är små skillnader utan detta kan alla höra. Dom flesta kan också genomföra tweaken praktiskt och återställa det hela efteråt. Inget blir förstört.
Hur det fungerar? Det lämnar jag till lampuraudio att förklara.
lampuradio Posted - 2021/03/17 : 18:07:39
@ solhaga: Du skriver
"Men denna upplevelse av ändring av ljudkvalité måste väl gå att objektivt att mäta?

Och hur vet man om denna pålagda fasförskjutning inte förstör de impedansförhållanden som filterkonstruktören noga har designat."

Vad gäller att mäta välljud känner jag att det vågar jag inte uttala mig om. Principiellt måste man kunna fånga upp det med en lämpligt placerad mik och med kontrollerade ändringar i ljudkällan, men det blir lite läskiga tassemarker här, blir det inte? Med högtalare händer det ju dessutom en hel del rent fysiskt, med membran som flexar och olika lådor och så vidare... Men det vore rätt kul!

Vad gäller "pålagd fasförskjutning" så var det inte så jag menade. Högtalaren presenterar en komplex last, en impedans med ett påtagligt inslag av induktans och därmed kommer signalströmmen att få en fasförskjutning mot signalspänningen under vissa förhållanden. Om man lägger till ett seriemotstånd, så kommer den totala lasten, sett ur signalkällans synvinkel, att bli mer rent resistiv, och därmed minskar eventuell fasskillnad mellan U och I. Man kan rita ett vektordiagram som visar detta. Det kan inte vara olika fasläge för strömmen inom en viss krets, så med en serieresistans "tvingar man" strömmen att följa spännigen i viss mån. Därmed kan det nog hända, att ljudupplevelsen ändras en aning.
Ryssen Posted - 2021/03/17 : 16:29:51
quote:
Men det gäller väl bara om man direktdriver högtalaren, det vill säga utan något passivt filter?

I mitt fall var det direkdrivning.Aktiv delning.
solhaga Posted - 2021/03/17 : 16:18:38
Jo, jag kan min bil.
Och jag har även med framgång använt seriemotstånd när jag parallellkopplade ett stort antal element för mina linjekällor.
Den totala induktansen och därmed dess frekvenspåverkan, hade blivit väldigt hög annars.

Men denna upplevelse av ändring av ljudkvalité måste väl gå att objektivt att mäta?

Och hur vet man om denna pålagda fasförskjutning inte förstör de impedansförhållanden som filterkonstruktören noga har designat.
lampuradio Posted - 2021/03/17 : 15:49:05
Alla dynamiska (dvs spole-magnet) högtalare är "strömdrivna"; det är strömmen genom spolen som ger kraften att flytta membranet. Om man "höftar till" och ser högtalaren som en resistiv last är det ju ingen skillnad mot "spänningsdrivning", men i praktiken är det lite annorlunda.

Om man har (passiva) högtalarfilter med i bilden, blir det ännu mer komplext, säkerligen. Jag menar inte att jag "vet" hur en anläggning reagerar på att man lägger in R i högtalarledningen, men jag luftar min uppfattning, att det är skillnaden i fasförskjutning i högtalarsignalen som gör att ljudkvaliteten kan upplevas annorlunda med R jämfört med utan.
solhaga Posted - 2021/03/17 : 15:41:06
quote:
Högtalare är en komplex last, alltså i elektrisk mening (också). Det innebär att dess impedans kan ge faslägespåverkan på strömmen, genom induktans, exempelvis. Om man till högtalaren lägger extra resistans, blir lasten som förstärkaren känner den mer rent resistiv, och strömmens fasläge kommer att ändras lite. Det gör troligen att ljudet blir annorlunda. Man får ju dra på lite mer för att få samma ljudnivå, men ljudupplevelsen kan även bli annorlunda.


Men det gäller väl bara om man direktdriver högtalaren, det vill säga utan något passivt filter?
Annars blir det väl tämligen oförutsägbart?
solhaga Posted - 2021/03/17 : 15:38:43
Jodå, jag har ett exemplar av den boken.

Men det kräver väl högtalare som är avsedda att vara strömdrivna?
MatsT Posted - 2021/03/17 : 15:08:27

https://www.current-drive.info/
lampuradio Posted - 2021/03/17 : 14:34:33
Högtalare är en komplex last, alltså i elektrisk mening (också). Det innebär att dess impedans kan ge faslägespåverkan på strömmen, genom induktans, exempelvis. Om man till högtalaren lägger extra resistans, blir lasten som förstärkaren känner den mer rent resistiv, och strömmens fasläge kommer att ändras lite. Det gör troligen att ljudet blir annorlunda. Man får ju dra på lite mer för att få samma ljudnivå, men ljudupplevelsen kan även bli annorlunda.
Ryssen Posted - 2021/03/17 : 14:12:42
Har för mig att ljudet blev "mjukare" inte så hårt.
IOFS va det ett tag sen jag lyssnade utan motstånd..
Bara att kolla in ett motstånd och prova.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.2 sekunder. Snitz Forums 2000