T O P I C R E V I E W |
Eriksson |
Posted - 2020/05/30 : 16:48:09 Så här var det förr. För ca tio år sedan gjorde man om elemntdata å det grövsta. Då var det naturliga att Q-värdet allt som oftast var i balans med Vasvärdet, så är det inte alls längre. Q-värdet har i alla hänseenden fördubblats i förhållande till Vas-värdena för ett element i fråga.
Det jag vill mena med detta är att Q - värdet oftast är oerhört högt samtidigt som Vas fortfarande kan vara ganska normalt.
Det här är lite som att vända på steken vad det gäller baselemntne från förr-
Ett relativt högt Q, innebär rätt höga basnivåer, men det innebär samtidigt problem med hifi återgivning, som faktiskt innebär återhållsam bas
|
16 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Eriksson |
Posted - 2021/04/10 : 21:04:45 Nu gäller det här kanske främst element på 6,5 - 7 tums element,, de har jag bäst erfarenhet av. |
Eriksson |
Posted - 2021/04/10 : 20:32:36 Så, så här är det. Ska du göra egna högtalare, välj då rätt element från början. Sådana som passar ihop, element med liknande elektriska värden. Då blir allting så mycket enklare. Då har du större frihet med filtret. Filtret ska Kunna skapa en så omärkbar övergång från bas till diskant med så få fasförjutningar som möjligt.
Och vill du ha hifimässig högtalare, välj då element med låga Q-värden under förutsättning att det är basreflex det är frågan om. Gör den lika stor som Vas-värdet anger. Då kommer det att bli bra.
|
Eriksson |
Posted - 2021/04/10 : 19:42:23 Sen har vi filtret, och det är inte det lättaste. Det som finns att koncentrera sig på är antingen ett parallellfilter eller ett seriefilter. Alltså 12 eller 6 db;filter, Seriefilter med endast 6 db;lutning från delningsfrekvensen kan oftast användas om de ingående elementen har identiska samma elektriska värden. Alltså element med samma impedans etc. Det går även att konstruera 6 db;filter med 12 db; karaktäristik, med då bibehållen impedans som brukar hamna runt 8 ohh;ms sträcket. Grunden är att man har element som fungerar bra med ett brett överlappningsområde då kan man med fördel använda detta filter och som haridentiska värden.
Använder man däremot element med olika värden, och som inte har lika bra överlappningsområden, då måste man i regel gå över på parallellvariantentera, det vill säga 12 dB; varianten. Här har man större frihet med varsin filtergren, men impedansen går sällan att komma över 6 ohm, som får räknas som standard för detta filteralternativ
Förelen med seriefilter kan vara att den rumsliga 3 dimensionella informationen såsom, alltså musikers placering i ljudbilden kan vara bättre. Ett seriefilter kan dessutom bli helt helt elektriskt faslinjärt, vilket inte ett parallallfilter kan bli. Men däremot kan man istället få akustiska fasförjutningar med detta filter. Så man får prova sig fram. |
Eriksson |
Posted - 2021/04/10 : 18:48:26 Som svar på Leif B: kommentar vill jag säga så här. Q-värdet är ett svar på elementets dämpning. För att ett element skall passa väl in i ett basreflexsystem bör dämpningen vara inom intervallet 0,25-0,30. Då finns de rätta förutsättningarna för att göra sin högtalare i sk avvikande volym, detta kan betyda att högtalarens volym kan bestämmas med avseende på högtalarelementets Vas-värde, för ett Hifi mässigt resultat. Alltså har elementet ett Vas-värde på låt oss säga 25, så kan en låda på just 25 liter passa bra, men det alltså under förutsättning att Q-värdet inte överstiger 025-0,30. Högre Q-värden passar bättre i den slutna värden. |
Eriksson |
Posted - 2021/04/10 : 18:13:31 Ur en högtalarekonsrtuktörs synvikel handlar det om att konstruera sin högtalare som om det vore ett välstämt musikinstrument för hifi ändamål. |
Eriksson |
Posted - 2021/04/10 : 18:04:32 Det är väldigt mycket svårare att tex konstruera en exakt högtalare för mera akustiskt akustral musik än vad det är för mer vanlig poptjosan. Detta kräver att hela kedjan mellan teknik och rätt element är rätt rakt igenom för att öppna rätt förutsättningar, |
Eriksson |
Posted - 2021/04/10 : 17:41:49 Ja, det här med att inte förstå hifi mässiga förhållande förbryllar en hel del, men de unga är inte intresserade det minsta av detta- det ska bara dunka där det ska.
Men det här duger inte för än hifiurst, för en sådan är det mera ett konstverk att få det att funka rätt på alla nivåer. |
miaber |
Posted - 2020/07/02 : 14:27:18 quote: Eftersom jag knappast är aktiv längre så kan jag inte direkt säga vilka element detta gäller/gällde. Men trenden var solklar för ca 15 år sedan. Man såg förmodligen ungdomen som nutidens/dåvarande köpare främst.
Det gällde förmodligen att få köpare intresserade av en mer dunkande högtalare, före en mera traditionell fin hifiskapelse, Detta har mycket med musikintresset/musikstilen att göra samt i viss mån utrymmet i den ungas lägenhet. I en mindre lya, kan ett mera mediokert system funka rätt så bra för den som inte är mera allätare av musik. All musikalisk kvalitet på högtaleri har med ökad förståelse för riktig musikalitet att göra. Den här förståelsen finns inte hos ungdom, den kommer successivt med ökad ålder. Och har mycket att göra med den skräpmusik de helst lyssnar till. Här passar dessa pressade små basar ganska väl, som presenteras i di verse högtalarsammanhang nu.
Men med längre perspektiv på musik, blir det här lika med tragik,
Min erfarenhet är att ungdommar i stort är helt ointresserade av välljud. Det är nog mest (vi) 50+'are. Finns undantag, givetvis.
Sedan är nog förutsättningarna för dagens högtalare andra än när Olle byggde sina. 1. Från CD'ns inträde försvann vinylens fysiska begränsningar för basåtergivning. 2. hembio! förr fanns inte kravet att kunna återge åska och jordbävning. Det ställer andra krav. |
Eriksson |
Posted - 2020/06/26 : 16:46:41 Nu har vi filtret kvar. Det enklaste är alltid ett 12 db; filter. Men det är inte alls säkert att det låter bäst med ett sådant.
Har du element med liknande värden, kan du prova med seriefilter, seriefilter ger mera musikaliska fördelar. De ger oftast mer rumsligare information såsom tredimensionalitet och dylikt. Men även här måste man prova sig fram. |
Eriksson |
Posted - 2020/06/26 : 16:28:11 Min erfarenhet är denna. Nu är det så att det finns två teoretiska vägar att gå när man ska konstruera högtalare- Antingen kan man göra dem enligt principen optimal eller avvikande volym. Optimal innebär i princip att man använder en sorts standardvariant för Vas och Q-värde för det valda elementet i basregionen. Det här innebär oftast att man får en högtalare som har en idealisk form på baskurvan, men den har ingen djupare bas att tala om.
Idealisk på det viset att den är helt rak i sin basåtergivning. Men nu kommer vi till det primära. De allra flesta midbasar på marknaden kan även fungera långt ner i basomrpådet. Begränsningen är basens resonansfrekvens, den bör inte understigas enligt datablad, om det enligt lyssningintryck inte är avgörande. Nu kommer vi alltså in på det som kallas avvikande volym. Och det är det här som de flesta konstruktörer använder sig av. Det är nämligen så att det vore ett sorts slöseri att inte använda tex ett 6.5 tums element fullt ut, för sin kapasistans i basen även om det enligt datablad fungerar bäst som optimal volym.
Och nu kommer det, det är så att har du ett element på låt oss säga ett vasvärde på 25 och ett Q på 0.30, då funkar en låda på ca 25 till 30 liter jäkligt bra för hifiändamål, alltså även om inte elementet är större än 6,5 tum.
Är det basreflex som är målet, så lägger du resonsfrekvensen strax ovanför elementets egenresoans, det brukar klassikst hamna vid 38 hz,
|
Eriksson |
Posted - 2020/06/26 : 15:25:36 Ja, jag sa tack å adjö för denna gång. Men jag vill ändå när jag iallafall är igång säga att allt det här med allehanda basåtgärder oxå är enbart en paradox av samma problem. Det behövs inga rumsliga basåtgärder inom ramen för vettiga Q-värden.
Hur många av er har hört en Carlsson eller Mirsch, här har det aldrig varit tal om något sådant. Högtalarna har varit gjorda för vardgsrum helt enkelt, ja så var det. Och så borde det vara nu också.
Och därför så vågar jag påstå att dagens högtalare, om de är beroende av rumskorrigering, är felkonstruerad, eller tar inte iallafall hänsyn till rummet de skall jobba i .
|
Eriksson |
Posted - 2020/06/26 : 14:35:02 Alltså, här kommer förklaringen. Tillverkarna av hifiriktig kvalitet, har med i viss mån för dem själva varit tvungna att ändra sin stradigi för överlevnad helt enkelt.
Det är ungdomen som köper högtalare av rang, de äldre bryr sig inte. De har vad de behöver. Så de behöver vi inte bry oss om, (resonerar de).
Härav kommer de höga Q-värderna, därför att de passar bra för en ungdom i en mindre lägenhet. Höga Q passar höga baser och även på låga volymer. vilket just det, passar lågenhets människor.
Här har ni förklaringen till varför det är som det är.
Men det blir ett helvete att filtrera dessa element för den rätt trogne hifinisten.
Tack och adjö för denna gång, |
Eriksson |
Posted - 2020/06/26 : 14:12:53 Eftersom jag knappast är aktiv längre så kan jag inte direkt säga vilka element detta gäller/gällde. Men trenden var solklar för ca 15 år sedan. Man såg förmodligen ungdomen som nutidens/dåvarande köpare främst.
Det gällde förmodligen att få köpare intresserade av en mer dunkande högtalare, före en mera traditionell fin hifiskapelse, Detta har mycket med musikintresset/musikstilen att göra samt i viss mån utrymmet i den ungas lägenhet. I en mindre lya, kan ett mera mediokert system funka rätt så bra för den som inte är mera allätare av musik. All musikalisk kvalitet på högtaleri har med ökad förståelse för riktig musikalitet att göra. Den här förståelsen finns inte hos ungdom, den kommer successivt med ökad ålder. Och har mycket att göra med den skräpmusik de helst lyssnar till. Här passar dessa pressade små basar ganska väl, som presenteras i di verse högtalarsammanhang nu.
Men med längre perspektiv på musik, blir det här lika med tragik, |
Leif B |
Posted - 2020/06/01 : 21:28:38 Vilka elementtillverkare tycker du har höjt Q värdet? |
Eriksson |
Posted - 2020/05/30 : 17:13:28 Och här kommer samtidigt de flesta rumsproblemen, de uppstår inte med rätt element och rätt dimensionering. |
Eriksson |
Posted - 2020/05/30 : 17:04:39 Det har alltså blivit svårare att göra hifineutrla högtalare vad jag kan förstå, med dessa avvikande elementvärden so nu råder.
Det finns fortfarande element med lätta värden att jobba med,vad jag sett. |
|
|