Av: Micke Y Foto: Dazzin Datum: April-05

Plats: Stockholm


Belles 21A försteg och Belles 150A Reference slutsteg

Tillverkare i den här branschen har lite olika framtoning. Vissa hävdar att de tagit fram nya lösningar och beskriver dessa i lite fluffiga ordalag som inte skall avslöja företagshemligheter men inte sällan får man en känsla av att de bara bytt namn på det ena eller det andra. Raka motsatsen gäller när du läser på Power Module Inc.'s hemsida. David Belles är inte en man som döljer vad han håller på med i en massa förförande ord för att ge en känsla av mystik. Nä, de här produkterna är beskrivna i raka ord som inte döljer något väsentligt i konstruktionen. Det tycker jag är ganska uppfriskande och vittnar om både självförtroende och en insikt att kunder hellre betalar för något man vet mer om. Kanske beror det på livserfarenhet, David Belles har varit konstruktör i 47 år (!). De senaste 30 åren har han konstruerat och producerat hi-fiutrustning. Sedan 1996 har han verkat i det egna bolaget Power Modules. Han har tidigare designat för både stora och mindre kända tillverkare och nu senast under eget märke.

Den skandinaviska agenten Studio Sound och Karsten Elkjar har lånt ut inte mindre än ett försteg och två slutsteg ifrån David Belles produktlinje. Studio Sound representerar produkterna i hela Skandinavien och du kan med andra ord köpa direkt av dom. Vilka produkter de har mer hittar du här.

 

Försteget
Försteget, som är ett linjesteg, har ett sobert och diskret utseende med fyra vred på fronten som reglerar volym, balans, ingång och inspelning. De kompletteras med två små brytare för av/på och tyst (mute). Vid påslag ställer sig försteget omtänksamt i tyst läge så att inga knäppar eller andra ljud når högtalarna. Den är lika tyst vid omkoppling och när man slår av/på strömmen vilket är skönt och bra. Det finns fem RCA-ingångar och två utgångar, en RCA och en balanserad XLR som matchar möjligheterna hos slutsteget perfekt. Lådan är ganska stor men med en beskedlig vikt.

Ljudet
Ljudet ifrån detta försteg är rent, klart och mycket välupplöst. Toppen är så neutral som jag kan upptäcka och tappar inte i nivå så långt jag hör och mina högtalare når. Jag hör ingen vasshet eller andra otyg, men där finns inte heller något förlåtande. Det som finns på skivan är där, presenterat med skarp nykterhet och ger insikt i allt som händer i inspelningen. Basen är djup, torr och skarp och så välupplöst att olika miljöljud runt bastonerna hörs klart precis som de skall. Även om det är fråga om små nyanser så tycker jag att basen är en liten aning återhållen i förhållande till andra register. Mansröster är mycket tydligt presenterade men kanske saknar i mina öron en liten aning kropp tillsammans med viss orkestermusik. Glöm nu inte att sådana här små skillnader verkar större i ord än de är i verkligheten och är kanske inte så lätta att upptäcka om man inte jämför sida vid sida. Tolka därför inte detta för skarpt för det är små saker vi talar om. Det spelar ingen roll hur komplex musiken blir för den har all upplösning som behövs för att kunna bena ut allt som händer i musiken. Försteget är trots det inte det tystaste jag hört och man hör ett svagt brus när du är nära högtalarna.

 

 

PostScript om försteget
Nu kan jag avslöja att försteget är rörbaserat med två 12AU7 rör som aktiv komponent. Vi drabbas så lätt av förutfattade meningar om vår omvärld och hade jag sagt att försteget var rörbaserat hade flera av er direkt tänkt vissa attribut för ljudet och som troligen inte var så nära det jag skrev här. Därför ville jag beskriva det innan jag avslöjade att det fanns rör i signalkedjan. Då vet du också att genom byte av rören så kan du själv påverka ljudet lite. De olika typer och tillverkare som finns ger dig en möjlighet att själv bestämma hur just ditt system skall låta. Subtila skillnader finns mellan olika rörtillverkare och dessa kan man använda till sin egen fördel genom att välja den typ man söker. Det är kul och inte är de särskilt dyra heller. Från någon hundring till några hundralappar styck.

 

Sida 1 Sida 2 Sida 3
 
 © Hififorum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved