HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Är High End värt pengarna?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Vox
fd. Eric V-ås

3549 Posts

Posted - 2019/03/04 :  17:59:42  Show Profile Send Vox a Private Message  Reply
För tillfället vill jag inte gå högre inom hifi. Det måste ju då innebära att jag har high end, eller hur?

"Om Gud ville att vi skulle lyssna på fler kanaler än 2 skulle han gett oss fler öron"

Edited by - Vox on 2019/03/04 18:00:22
Go to Top of Page

Figge
100.000-klubben

2111 Posts

Posted - 2019/03/04 :  18:30:09  Show Profile Send Figge a Private Message  Reply
Leif B
Du verkar ha en agenda som brukar förkomma på ett annat forum du kanske är medlem där också ?

Meridian G08, Thorens 160 Super med SME III och Soundsmith Aida, Trilogy 907, Kimber KCTG, Music First Baby Reference, Pure Audio Reference 2, Vertere Pulse R XLR, Vertere Pulse B Rca,Chord Sarum T och Chord Sarum T jumpers.Verity Audio Rienzi med Cerabase. Nordost Vishnu, GigaWatt PF 1e och LC 2 MK III.
Cerabase, Cerapuc och Ceraball. X-can V8, Hifiman HE-400i. Luxman T-12.
Lyssna på bra musik med god mat
Cykling och randoné på skidor.

Go to Top of Page

FBK
600.000-klubben, Klubbmästare i AÖ & UA

6405 Posts

Posted - 2019/03/04 :  23:14:24  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
quote:
Pac
Gå på?
Vi har ju inte High End.
Varken du eller jag.
För oss innebär det att vi får nyttja Low End tills vi dör.
Skulle du ta lån för flera miljoner för att kunna njuta av High End?
Och konstatera att det låter bättre i verkligheten !

Vet inte vilken agenda karln har men han är ute och cyklar totalt.
Du lever i en värld där det krävs miljoner för att kunna njuta och få till High End, du borde lyssna på lite mer burkar för det kostar inga miljoner för att få ihop sk. High End system om man lyssnar runt lite seriöst.

Sk. Neutrala högtalare är kanske mer för tekniker som utvärderar andra komponenters egenskaper eller dem med större intresse av mätvärden och konstruktionsprinciper än av själva musikupplevelsen.
Och söker du så bra ljud som möjligt för en begränsad summa och är beredd att tänka utanför boxen Hifi ,titta i mina systemtråd.

Edited by - FBK on 2019/03/04 23:14:59
Go to Top of Page

Pac
Administrator

21407 Posts

Posted - 2019/03/05 :  08:25:56  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message  Reply
quote:
Pac
Gå på?
Vi har ju inte High End.
Varken du eller jag.
För oss innebär det att vi får nyttja Low End tills vi dör.
Skulle du ta lån för flera miljoner för att kunna njuta av High End?
Och konstatera att det låter bättre i verkligheten !
Okej Leif, då gör vi så här istället för att du skall förstå vad jag säger:

På HifiForum vill vi ha fika stämning, dvs samma typ av dialog och gemytliga stämning som man har när man sitter och tar en fika ihop.
Att få till fikastämningen bygger på dialog och att man lyssnar på varandra, det vill säga raka motsatsen till den aggressiva och argumentativa stil du bedriver i denna tråd.

Jag har försökt få dig att ta det lite varligare, lyssna på vad andra säger och bli en del av diskussionen snarare än att fortsätta med den "jag har rätt ni har fel!"-stil som du visar prov på om och om igen. Men nu fungerar det inte längre. Mitt mått är rågat och det är dags för en förändring.

Jag tycker att vi bägge skall fundera på om du kan ändra din stil och lyssna / delta i vår fikastämning eller om du skall söka dig någon annanstans?

Vänligen,
Per Adelsson
Admin HiFiForum.nu

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Kaktus
Member

503 Posts

Posted - 2019/03/05 :  08:53:47  Show Profile Send Kaktus a Private Message  Reply
Jag tycker det är naturligt att vi hifi-nördar behöver vrida och vända på det här. Speciellt om man har fler åtaganden än att uppgradera sin musikåtergivning. Min take är att det finns många områden idag där prisspridningen blivit extrem och inte helt rationell. Tänk båtmarknaden t ex. Pluggen har helt gått ur marknaden för äldre segelbåtar. Man kan få en 30-40 fots välbyggd och extremt långlivad båt som var en ouppnåelig dröm när jag var ung för ett par tusen. Samtidigt säljs det nya båtar i ett lyxsegment där en båt kostar kanske 2 miljoner. Det är den marknaden tillverkare måste sikta på om de ska överleva som tillverkare av små serier. De nya lyxbåtarna har egentligen ingen radikalt ny teknologi och man kan argumentera för att seglingsupplevelsen t.om är starkare med en äldre båt. Samtidigt kliar det förstås lätt i en att äga det nyaste, finaste och vassaste. Andra kan säkert ge andra exempel.

Jag tycker själv inte det är så intressant att kritisera den här världsordningen. Det känns meningslöst för mig. För mig är det viktiga att hitta sitt eget mål för hifi-intresset som vägrar att dö. Det som är svårt med hifi (förutom att LP som artefakter ersattes med allt på en gång gratis, folk slutade att samla) är att jag växte upp med en tanke att jag skulle uppgradera successivt för att ha finare och finare grejer som skulle ge bättre och bättre musikmagi. Dyrare skulle bli bättre och bättre. För en del finns det där kvar. För mig funkar det inte längre. Jag tror nu i efterhand att det vände när John Atkinson 2006 testade Squeezebox med DAC och i princip skrev förvånat att det där lät ju faktiskt så bra som de bästa cd-spelare som fanns på marknaden.
Så mina grejer imponerar inte på någon. Men det är kul att bygga och att prova och att gå in i musiken är fortfarande lika häftigt.
Det fina i den här situation är att man kan skaffa så otroligt fina grejer för rätt så lite pengar. På så vis har high-end aldrig varit billigare.
Go to Top of Page

lampuradio
Member

497 Posts

Posted - 2019/03/05 :  09:21:48  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Det känns bra att modererandet här sköts på ett så snyggt sätt.

Grundfrågan fortfarande är ju om "Hig-End" är värt pengarna, inte om det finns nån form av feltänk hos dem, som köper sådant. Jämförelsen med båtar är inte helt fel och troligen ligger lite av den uppfattning man har i vilken attityd man har till tekniken som finns. En blixtsnabb, planande plastbåt som studsar fram över fjärden, eller en Hjälmarsnipa som glider fram - vilket är mysigast? Alla tycker inte lika. Ändamålet påverkar hur man uppfattar priset. Om ändamålet är att man själv ska må fint, finns det väl ingen gräns för vad man kan motivera; om ändamålet är att köra från A till B med sina matkassar går det lika bra med en Volvo 245 som en Tesla (kanske bättre). Själv är jag lödnörd och bygger en del själv, tror mig veta en del om tekniken, fast mest old school. Vissa prislappar ser jag som helt absurda, men det är ur teknisk synvinkel, inte moralisk.

Edited by - lampuradio on 2019/03/05 09:22:29
Go to Top of Page

Håkan64
Västkustkille i Syd, 700.000-klubben

3769 Posts

Posted - 2019/04/21 :  22:01:26  Show Profile  Visit Håkan64's Homepage Send Håkan64 a Private Message  Reply
Tänkte på den här tråden ikväll... jag har fått hem lånekablar av min handlare för mina Frey är på reperation i USA. Lånekablarna är inte fy skam men jisses vad jag saknar mina Frey. Så ja varje spänn är det värt.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn

6905 Posts

Posted - 2019/04/22 :  15:26:22  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Jag slängde ut frågan och sedan försvann jag för att annat kom emellan. Så kan det bli men det spelar ingen roll, många bra inlägg blev det på en i grunden omöjlig fråga.
Jag har slutat att investera i min hifianläggning bara för att inse att investerandet flyttades till bärbara musikspelare.
Nu sitter jag med en highend spelare och kan då fråga mig, är den värd pengarna? Nej, objektivt sett, nej. Allt de har gjort för att förbättra ljudet och som höjer priset har en för dålig utväxling. Den kostar 31.000 kr och det är fyra gånger mer än en annan jämförbar spelare jag har som dessutom kan streama musik.
Subjektivt? Jag gillar verkligen ljudet . Organiskt, fylligt, naturligt med mycket detaljer som ändå inte tar över. Men den billigare spelaren låter också bra och ger musikglädje. Hur värderar man skillnaden i pengar.
Två problem som jag ser det.
För det första så ser vi ljudskillnader olika, om någon exempelvis tycker att en objektivt liten skillnad får allt att falla på plats, så ses den skillnaden som mycket större än för någon annan. Skalorna blir helt olika beroende på subjektiva upplevelser.
Sedan har pengar olika värde för oss. Irriterande, men så är det och vi bör undvika att ge oss in i diskussioner om pengars rätta värde.
Jag köpte spelaren begagnad, till ett något lägre pris än en ny. Det gjorde att de pengarna jag betalade inte kändes lika dyra som om jag köpt något nytt för dessa pengarna, jag gjorde, tyckte jag, en bra affär. Pengarnas värde hade plötsligt minskat. Fartblindhet kan också göra detta.
En annan sak som spelar in i min utvärdering av köpet är känslan av lyx när jag håller i spelaren. Det förstärker onekligen min upplevelse.
Jag ångrar absolut inte köpet, skulle nog inte förmå mig att betala fullt pris och skulle naturligtvis inte rekommendera någon att betala merpriset för det man får. Men spelaren behöver ingen rekommendation, som all highend säljer den sig själv på sina egna premisser.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

coldcut
Member

721 Posts

Posted - 2019/04/22 :  15:58:09  Show Profile Send coldcut a Private Message  Reply
quote:
Jag har slutat att investera i min hifianläggning bara för att inse att investerandet flyttades till bärbara musikspelare.
Nu sitter jag med en highend spelare och kan då fråga mig, är den värd pengarna? Nej, objektivt sett, nej. Allt de har gjort för att förbättra ljudet och som höjer priset har en för dålig utväxling. Den kostar 31.000 kr och det är fyra gånger mer än en annan jämförbar spelare jag har som dessutom kan streama musik


Kan det vara en Sony WM1Z?

Håller för övrigt med om åsikten i förra inlägget. Egentligen, pengar blir ju först värda något när man förbrukat dom och använder det man köpt. Pengar har ju inget egenvärde, de är ju bara ett medel att skaffa det man måste, behöver, önskar och drömmer om. Så frågan blir kanske knepigt ställd. Eftersom referensen till egenvärdet inte har något med mängden papperspengar att göra, utan snarare till din utvärdering av ditt val. Och ev. konsekvenser av annat du prioriterat bort.

-
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn

6905 Posts

Posted - 2019/04/22 :  18:50:57  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Sony WM1Z
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=90312&whichpage=10

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

FBK
600.000-klubben, Klubbmästare i AÖ & UA

6405 Posts

Posted - 2019/04/23 :  08:16:35  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
Handlar så mycket om personliga preferenser också. Jag har gått ifrån ett nytt 20.000kr försteg till ett begagnat för 1500kr tex.

Sk. Neutrala högtalare är kanske mer för tekniker som utvärderar andra komponenters egenskaper eller dem med större intresse av mätvärden och konstruktionsprinciper än av själva musikupplevelsen.
Och söker du så bra ljud som möjligt för en begränsad summa och är beredd att tänka utanför boxen Hifi ,titta i mina systemtråd.
Go to Top of Page

sladdbarn
Member

2760 Posts

Posted - 2019/04/23 :  11:48:40  Show Profile Send sladdbarn a Private Message  Reply
quote:
Tänkte på den här tråden ikväll... jag har fått hem lånekablar av min handlare för mina Frey är på reperation i USA. Lånekablarna är inte fy skam men jisses vad jag saknar mina Frey. Så ja varje spänn är det värt


Man ska nog inte ta för givet att alla här vet vilken kabel du skriver om

Drömmer om bra ljud...
Go to Top of Page

Håkan64
Västkustkille i Syd, 700.000-klubben

3769 Posts

Posted - 2019/04/23 :  12:41:28  Show Profile  Visit Håkan64's Homepage Send Håkan64 a Private Message  Reply
sladdbarn; är det så illa tror du.
Go to Top of Page

Håkan64
Västkustkille i Syd, 700.000-klubben

3769 Posts

Posted - 2019/06/25 :  15:03:49  Show Profile  Visit Håkan64's Homepage Send Håkan64 a Private Message  Reply
Det heter att man inte ska skriva något i affekt så det ska jag försöka anamma. Men efter samtal med min handlare (som är lika förbannad) undrar jag stilla om high end är värt pengarna. När saker och ting råkar gå sönder kanske man förväntar sig lite förståelse från tillverkaren/generalagenten, men icke.

Men vad vet jag, branschen kanske är nerlusad med kunder som är villiga till att betala vad som helst hur sjukt det än låter. För mig åker märket ut från lägenheten. Det blir att kolla upp vad reservdelar kostar FÖRE inköpet.

Edited by - Håkan64 on 2019/06/25 15:04:15
Go to Top of Page

lampuradio
Member

497 Posts

Posted - 2019/07/09 :  20:44:02  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Det finns väl nån sorts high-end-träsk inom de flesta områden. Det finns kaffe, som kostar en månadslön per kg... bilar, viner, klockor etc, för utomjordiska summor, som troligen endast köparen menar är lagom pengar för varan. Men vi har ju ännu vår frihet att använda våra resurser som vi vill (i stort sett); när slöserimyndigheten skapas, har det liksom gått för långt med kontrollviljan....

Det som är lite trist, för de flesta som har lite ingenjörsgener i blodet, är när yta går före innehåll. När tekniska prylar av rätt enkelt snitt, säljs för fantasisummor för att de har rätt utseende, rätt tillverkarnamn, rätt marknadsföring och rätt recensioner, trots att det inte finns annat än mycket bräckligt stöd för att de vore bättre än andra liknande produkter, börjar man fundera på hur marknadsmekanismerna arbetar - och på hur köparna fungerar. Men -återigen- det finns inget skäl att begränsa den enskildes rätt att handla det vederbörande känner för. Och om man ser holistiskt på det hela, så kan det ju befrämja harmonin i upplevelsen, att man vet att det är det mest exklusiva som har anskaffats.
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000