HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 WiFi och flerkanalsHiFi
 Bluesound & Nad streamers
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2015/01/26 :  11:15:01  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Bluesound
Bluesound Node är en av flera produkter i företagets sortiment. Man kan se tydliga likheter med Sonos-konceptet men utvecklarna av Bluesound vill gärna appellera till mera ljudmedvetna musikälskare då man har fullt stöd för högupplöst musik också, även över trådlöst nätverk. Högupplöst i detta fall betyder musikfiler upp till 24bitar 192Khz. Övriga produkter är PowerNode, alltså en streamer med inbyggd förstärkare, "just add speakers and network". Det finns även en Bluesound Vault, vilket är en komplett streamer/ripper/mediaserver. Men, den jag provat hemmavid är Node!Bluesound Node är motsvarigheten till Sonos Connect (ZP90), alltså en liten låda utan inbyggd förstärkare eller högtalare, anpassad för att kopplas analogt eller digitalt till din stereoanläggning. I Bluesounds fall erbjuder man optisk digital koppling eller analoga RCA.


Det finns ju ett flertal konkurrenter på marknaden idag när det gäller musikspelande flerrumslösningar men Bluesound var tidigt ute.
Jag fick tillfälle att testa en väldigt tidig Node, men den uppförde sig inte riktigt som väntat och jag tyckte inte att det var värt att beskriva den då. Nu har jag fått chansen att testa en lite nyare Node med senaste firmware och kontrollapp och tänkte att det kan vara intressant för ngn part.

Att komma igång med den var enkelt! Även att direkt ansluta den till ditt befintliga trådlösa nätverk. Ta hem Bluesound-appen till din smartphone/tablet så förklarar den hela proceduren!
Första gången du startar upp den så har den ingen konfig utan startar som en trådlös accesspunkt med namnet NODE_272. Vad du gör är att ansluta din tablet/smartphone till detta nätverk, starta en webläsare och gå till adressen http://setup.bluesound.com Du blir automatiskt skickad till din Nod för konfigurering. Där kan du ange uppgifterna för ditt vanliga trådlösa och när Node'n starta om kommer den att ansluta till detta istället. (Skulle den misslyckas kommer det att gå tillbaka till accesspunkts-läget)

Funktionellt är den väldigt lika Sonos och även gränssnittet i appen är uppbyggt på ett liknande sätt.
Bluesound har Spotify Connect, Wimp Hifi klient med flera musiktjänster.
Internetradio fungerar mha TuneIn tror jag det heter och är enkelt att komma igång med.

Vyn visar hur Albums ser ut, den grupperar som du ser på begynnelsebokstav.
Genom att "swipe'a" höger/vänster i den vänstra delen kan du visa innehållet i ditt musikbibliotek på olika sätt:
Artister, Album, Nytt, Mappar m.m.


Spotify Connect fungerar väl, inga konstigheter vid uppspelning.
Wimp klienten är lite meckigare än den egna appen, vilken i sin tur (i min mening) är lite mindre intuitiv än Spotifys app. Men, "ska det låta fin(t) får man lida pin"...
Och det kan gälla för Tidal också som är det jag nyttja på senare tid.

Mitt eget intresse är i första hand att spela filer dock och detta fungerar mycket väl efter att man angett sökvägar till dina bibliotek. OBS! Bluesound (och Sonos) kräver inte ngn UPnP-server utan bygger upp en egen databas över vilka filer som hittas på de utdelade mappar du hänvisar den till. Utan att ha provat hävdar jag att en modern router med möjlighet att häkta på en extern USB-disk är fullt tillräckligt för att kunna börja spela musik över ditt nätverk.
Du behöver alltså inte ngn server eller NAS som står och brummar med UPnP mjukvara som t.ex. Twonky Media , JRiver eller så.
Och! Du kan även ansluta en extern HD direkt till en Bluesound och spela filerna utan krapå nätverkskoppling annat än för fjärrstyrningen. Detta har jag inte testat men har för mig att den accepterar FAT32 formaterade USB-diskar och stickor.

Filerna som håller en högre bitrate än 16/48 betecknas enkelt med en lite HD-symbol i fillistan och uppspelningen är intuitiv och väl fungerande. Och som synes identifieras MQA-kodat innehåll med en symbol som visar detta. Den lilla blå pluppen betyder "MQA Studio" men vad det eg. betyder är höljt i dunkel för mig. Den kan tydligen också visas som grön för en annan variant av MQA som är ännu dunklare.


Här är Genre (blåaktig gitarrr-symbol uppe till höger) aktiverat och jag har valt Jazz. Listan över album i den högra delen scrollar upp/ned och då du gör detta dyker bokstavs-listen upp för snabbare navigation.


Enheten jag lånade hade även en liiiten blåtandsadapter inkopplad men den plockade jag bort och har inte provat den möjligheten.

Ljudmässigt få du bilda dig en egen uppfattning! Visst spelar Bluesound upp högre upplösningar utan att knorra men om det är värt de ökade bandbreddskraven och om du får ut mervärdet av det hela via en sån här pass enkel streamer kan nog diskuteras.

Den enhet jag fick tillfälle att utvärdera hade även den ngn egenhet, vilket resulterade i att den inte sparade konfiguration och index över filer vid omstart/nedstängning. Detta SKALL enheterna göra, men tydligen fanns en del brister i den första generationens Node.

Att indexera mina ca 10.000 filer på NAS tar ca 30 minuter vilket är helt OK. Tyvärr slog det mig inte att testa koppla en USB-drive till den för utvärdering.

För mera info kolla gärna Hifi-Klubben eller varför inte Bluesound's egen sida?

Edited by - AlfaGTV on 2016/06/06 11:29:30

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7939 Posts

Posted - 2015/01/27 :  23:00:37  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Bluesound samarbetar med NAD vilket bl.a. innebär att de använder samma app till sina produkter.
Jag kör själv med nätverkspelaren NAD M50.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2015/01/27 :  23:04:33  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Aha, det visste jag inte? Jag kände till att NAD's utvecklingsteam var inblandade i denna också. Kan inte du beskriva M50'n lite Björn-Ola?

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2015/10/15 :  20:11:15  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Bluesound Node2
De nya Bluesound-enheterna börjar bli tillgängliga och jag har köpt mig en ny Node2 faktiskt. Den är betydligt smidigare i formatet än den gamla. Nu köpte jag en svart också som blir mindre iögonenfallande än den vita.


Gränssnittet är väldigt likt det som visas här i början av artikeln så det kommer jag inte beskriva ytterligare. Låt mig bara säga att det är nära nog lika moget, logiskt och stabilt som Sonos så förstår ni som testat att det är ett mycket gott betyg. Det finns lite mera konfigurationsmöjligheter och diagnostiska rapporter och det är på dessa man förstår att det ligger en högst anpassad linux i botten.
Utrustningsmässigt sitter en modernare och snabbare processor under skalet. Helt ärligt märker jag ingen större skillnad på snabbheten mot min gamla Node. Det tar ca en timme att katalogisera mitt musikbibliotek på 40.000 låtar vid installation. Fullt acceptabelt och likvärdigt med en normal-PC med J River MC.


Vad som tillkommit är inbyggd Bluetooth (aptX) och lite fler (och lättillgängligare) in- och utgångar;
In - 3.5mm stereo/Optisk Toslink
Ut - Optisk & Elektrisk SPDIF! Analog Stereo givetvis och även en subwooferutgång.

Vad som finns kvar är möjlighet till filspelning från USB-disk, alla musiktjänster samt givetvis den huvudsakliga funktionen att kunna spela filer från en utdelad disk på ditt nätverk, eller din styrplatta/tlf. Givetvis finns fortfarande Internetradio via "tunein" likväl som Spotify Connect... Klockrent!

Man har också utrustat ovansidan med eleganta touch-kontroller för att välja spår, styra volym och pause/play. Utöver detta kan man numera också styra samma saker via en valfri fjärrkontroll med lämplig knappsats. Programmering av detta görs via gränssnittet från en dator eller tlf/platta på ditt eget nätverk. Det tar fem minuter på sin höjd och jag använde en Apple fjärr, rätt antal knappar och funktioner.

Kort sagt, man har utökat användbarheten och anslutningsmöjligheterna.
En mycket smidig lösning för att strömma merparten av ditt filbibliotek i hemmanätverket.

Nackdelar:
Klarar bara PCM upp till 24bitar, 192khz, inte DSD eller DXD.
Lysdioderna i nätverkskabeljacket lyser som fyren på Bjurö klubb vilket gör att man får placera den med eftertanke om den skall användas där ett fladdrande lyse kan vara störande.

Övrigt:
Bluesound Vault 2 hade jag hemma för test först och den har samma funktionslitet men dessutom rippar dem automatiskt dina CD-skivor och gör dem tillgängliga på ditt hemmanätverk. Rippningen verkar mycket gedigen och noggrann och man kan lagra i WAV eller FLAC m.m. Den verkar även vara duktig att katalogisera albumen duktigt vilket är jätteviktigt om man inte ska behöva justera efter. Efter utförd rippning spottas skivan ut och efter upp till tio minuter har samtliga låtar katalogisterats och blivit tillgängliga för övriga Bluesound-enheter i ditt hem. Vet inte varför det tar ytterligare tid efter att skivan spottats, men jag saknade ett antal låtar på Amused To Death med Roger Waters. När jag kikade på albumet lite senare fanns allt med, korrekt taggat.
Den Vault jag fick testa "kvittrade" hårdisken rätt duktigt i, kolla att det inte blir störsnde för dig!

Aktuella tjänster som stöds:

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd

Edited by - AlfaGTV on 2015/10/15 20:32:02
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2016/01/28 :  21:18:54  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Har upptäckt att det finns långt framskridna planer att få in MQA avkodning i en närliggande uppdatering. Det kommer gälla både första och andra generationens spelare. Dessutom räknar man med att kunna spela upp DSD också!
quote:
Future plans: BlueSound#8217;s roadmap includes:
--adoption of Meridian#8217;s MQA (Master Quality Authenticated) audio technology. BlueSound products will likely be in the first wave of MQA-equipped products, which will likely be available this year, the company said. For streaming and downloading music, MQA files deliver higher performance sound quality in smaller files compared to today#8217;s high-resolution music files. Music from analog, PCM and DSD masters can be MQA-encoded and placed inside any lossless-audio #8220;container#8221; such as FLAC, ALAC or WAV and can be played back in lower resolution on non-MQA devices.
--adoption of DSD high-resolution playback to complement 192/24 playback, likely later this year as a software upgrade that will convert DSD to PCM.


Dessutom påstås samarbetet mellan Bluesoundoch Roon Labs resultera i att Bluesound blir en Roon Hardware Endpoint! Yes!

Låt nu dessa nyheter manifestera sig i apparaterna!

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2016/04/15 :  09:27:26  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
BluOS 2.0 har relativt nyligen släppts och jag skall se om det går att få till några nya skärmdumpar. Det har förändrat gränssnittet en del och det är just nu en väldigt livlig diskussion om detta hanteringsmässigt var en bra uppgradering.

Onekligen en ganska stor förändring, men nu när man vant sig i ett par veckor tycker jag det fungerar väldigt bra.

En av de funktioner som fått mest skäll är vad Bluesound kallar för SmartPlay. Det innebär att om du "klickar" på den tredje låten i albumet Abbey Road så läggs denna och resten av albumet omedelbart till i aktuell spellista och uppspelningen påbörjas av låten du klickade på.
Om du vill lägga till som "nästa" eller sist i kön så kan man klicka på en symbol till höger om varje spår/album/spellista (tre små punkter) och välja från olika uppspelningsalternativ.
Tidigare kunde man i inställningarna välja mellan olika standarduppföranden; Spela nu, Spela nästa, Lägg till sist
För mig är detta inte ngt stort bekymmer utan jag tycker beteendet är logiskt.

Vyerna i den nya versionen är bra upplagda och det är snabbt fixat att bläddra runt i stora bibliotek. Oavsett om man väljer att sortera/bläddra baserat på Artist, Album, Genre eller Senast tillagda.

Lite mera info:
http://www.bluesound.com/en-eu/news-en-eu/2016/new-bluos-controller-is-here/

Edit:
Radio Paradise är nu upplagd som en musiktjänst, utöver som Internetradio! Bra val för musikentusiaster!

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd

Edited by - AlfaGTV on 2016/04/15 09:31:35
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2016/06/01 :  20:19:25  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Då är det officiellt, Bluesound stödjer MQA fullt ut i sin senaste mjukvara, 2.2
Det innefattar både uppspelning av MQA-filer från disk/nätverket, likväl som streamat från Tidal. Jag har dock sommaruppehåll i mitt Tidal-abbonemang så det kan jag inte verifiera (om det finns ngt material ännu då?)
Jag har inte ännu lyckats spela upp ngn MQA encoded fil. Återkommer snarast med ngn form av lyssningsintryck!

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7939 Posts

Posted - 2016/06/03 :  12:55:47  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Tyvärr har de inte fixat problemet med att alla låtar efter den låt man väljer läggs till spellistan.

NAD har slutat att uppdatera sin version, som egentligen var samma app men med ett annat utseende. De hänvisar istället till den nya appen.
Men jag ligger kvar med den gamla appen just p.g.a. problemet i den nya appen med att smidigt lägga till låtar till spellistan.
Det är lite osmidigt i den nya appen då man måste först välja låt och sedan tala om att det bara är just den låten man vill ha tillagd.
Jag undrar hur dom tänker där egentligen och varför de inte fixar till detta efter all kritik?

Krävs det någon speciell hårdvara för MQA eller handlar det bara om uppackning med hjälp av mjukvara?

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2016/06/03 :  13:30:03  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Jodå Björn-Ola, det gjort det till en inställning, under Player, som kallas Enable Auto-fill...
Det betyder fortfarande att det du klickar på kommer spelas omedelbart (Album/Låt/Spellista) om du inte istället väljer de tre prickarna till höger, där du kan lägga till i kön eller andra alternativ.
Jag gillar detta personligen, det är uppenbart. Gillar dock inte att du alltid har en kö/spellista som man måste städa då och då. Det var även vettigt att ha, som tidigare, att man själv väljer standardbeteende; Spela nu, Lägg till härnäst eller Lägg till sist i kön.

Vad gäller MQA så kodas formaten av i mjukvaran på något sätt. Det lite udda är att den avkodade strömmen skickas ut digitalt också, fast nedsamplad till max 96khz, eller 88.2khz om originalet var i DXD (24bit, 352.8khz) eller ngn annan multipel av 44.1khz

Det är inget snack om att det låter bra, men det är inspelningar från välljudsspecialisten 2L (Lindberg Lyd) så även i 16/44.1 låter dessa toppen.
Helt ärligt så tycker jag nog att MQA-filerna spelas upp med en annan stadga än vanliga högupplösta? Trots min skepsis, skall tilläggas!

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd

Edited by - AlfaGTV on 2016/06/03 13:45:26
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7939 Posts

Posted - 2016/06/05 :  21:14:42  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Tack AlfaGTV.
Då är allt frid och fröjd.
Det som irriterade mig gick alltså att stänga av.
Jag vet inte vad jag skulle kunna skriva om M50. Jag har aldrig nyttjat den som annat än nätverkspelare och den har bara digitala utgångar. Den är helt beroende av att du använder en iPad eller smartphone för handhavandet, den saknar själv vad som behövs för ett enkelt handhavande. Och det är alltså Bluesounds app som Nad använder, och den har du ju redan beskrivit på ett bra sätt. Då är det inte mycket kvar att skriva om.
Jag köpte den för att jag tyckte att kombinationen Squeezebox Touch och Nad M2 var en besvikelse med ett lite kantigt ljud.
Jag läste på internet att M50 lät bättre än SB Touch och det stämde ju.
Den har en cd-läsare som kan användas för rippning och avspelning, något jag aldrig gjort.
Upple

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7939 Posts

Posted - 2016/06/05 :  21:18:42  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Jag kan nämna att det går att koppla en datakabel mellan M50 och M2, viljet möjliggör att man kan styra volymkontrollen på M2 från appen, vilket är mycket praktiskt, naturligtvis.
Det ger höga poäng, minst 5 latmaskar från mig.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2016/06/06 :  11:15:38  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Bra input Björn-Ola, låter intressant med kombinationen!
Jag har lagt till och uppdatera bilderna i första inlägget för att visa aktuellt utseende på kontroll-programvaran som den ser ut på iOS (iPad).

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7939 Posts

Posted - 2022/01/19 :  22:22:37  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Cyrus kommer fortsättningsvis att använda plattformen i sina streaming produkter.

https://hifipig.com/cyrus-audio-join-bluos/

Tyvärr ingen bakåtkompabilitet.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"

Edited by - Björn-Ola on 2022/01/30 13:55:18
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2022/01/20 :  08:38:04  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Jag tror det är ett klokt val, att låta de som besitter den kompetens som krävs hantera mjukvara och den tillhörande mjukvaran. Allt för många ljudkonstruktörer har varit inne och pillat i mjukvaror och användargränssnitt genom åren. Med föga framgång, kan jag tycka.

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2022/01/23 :  22:45:40  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Spännande att läsa dina utförliga kommentarer och förklaringar av tekniken/systemet.

Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!

Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2022/01/30 :  16:50:49  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
Kanske lite OT, men för en som inte hänger med:
Vad tillför en streamer som en dator inte har?
Jag kör själv från en labtop.

När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7939 Posts

Posted - 2022/01/31 :  14:18:37  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Du slipper att ha datorn vid din stereoanläggning.
Streamern är optimerad för att leverera bra ljud.
Enkelt att styra via en bra app på din surfplatta.
Men jag har själv aldrig kört direkt från en dator så jag är inte den att tala om för och nackdelar.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Rolf-san
Member

2137 Posts

Posted - 2022/01/31 :  14:55:01  Show Profile Send Rolf-san a Private Message  Reply
Tack för svaret Björn- Ola.
Det verkar som att de gör samma saker, fast kanske då med olika kvaliteter.

När elefanterna slåss, så trampas gräset ner.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7939 Posts

Posted - 2023/02/11 :  15:19:16  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Det finns fler som har produkter som bygger på BluOS förutom NAD enligt Bluesounds hemsida.


Roksan
Cyrus
Dali
Monitor Audio
Peachtree
PSB

Jag är lite tveksam till att köpa en dyr Streamer från ett mindre företag med egenutvecklad programvara.
Vem vet hur länge en sådan programvara stöds?
Känns mycket tryggare med företag som samarbetar med exempelvis Bluesound.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.31 sekunder. Snitz Forums 2000