Tjolahopp! Tänkte ev. ge mig på att försöka plocka signalen direkt från TDA1541A i mitt DAC-bygge. Nu är jag rätt så novis både på D/A-omvandlare och rör, så detta är en utmaning(kul sådan). Har bl a ett par ECC86 som jag tänkte kanske kan passa för jobbet. Sen hur jag plockar signalen på lämpligt sätt från DAC-chippet, konstruerar ett rör-baserat utgångssteg osv...där är jag helt lost.
Schemat innehåller en del fel, men det viktigaste går väl fram.
PCB.
Tacksam för konkreta tips om hur jag ska bygga utgångssteg mm mm
Hej! Du kanske skulle kunna prova modifiera någon av dina marantz cd-spelare innan du börjar bygga om din nya dac? Jag lusläste på sidan "lampizator.eu" om hur han går tillväga. Han gillar verkligen tda1541 och har moddat ett antal spelare.
Däremot är hans lösning med srpp steg kanske inte direkt "optimerad", många förespråkar andra typer av kopplingar.
Du kan läsa här på forumet också, bl.a. finns ett par artiklar som Bernt skrev om modifiering av en cambridge cd och där blev det rör...
Du fimpar kretskorts banorna innan utgångssteget direkt efter tda1541 åsså via ett lp filter till röret åsså ut. Om du har en trafo mellan dac å rör så funkar trafon oftast som lp filter.
Mvh...
Rör å tillbehör när jag är med i matchen. jbl2480@hotmail.com Deltidare på Hifikit
Ska jag göra det med dad:en så gör jag det så att det går att återställa, men det är sant att jag bör pröva på någon av CD-spelarna först.
Imperial: Jag fattar inte mkt av den sidan, e ju på italienska. Kan inte tillräckligt mkt rör för att fatta av att kolla på skisserna.
Skulla man inte på ngt sätt kunna plocka signal till rör-steg från opamp-socklarna? Då kan man ju löda en sockel att sätta i sockeln som funkar som kontakt till rör-delen?
Jo så kan man göra. Du får kolla då så att signalen inte går bakvägen via op-amparnas motkoppling.
Du bör ändå ha ett lp filter för att inte skicka ut 44 eller 48KHz från dac'en ut i anläggningen. Det är kanske ingen fara i detta fallet.
Ang schemat i länken så är det bara komponenterna runt ECC86 du behöver tänka på nu för att komma igång.
Det är sant att det är ju ingen bra sida att börja med när man inte kan språket. Jag kan inte heller It Jag kollade bara på schemat i sin helhet å tyckte att det såg enkelt ut. Du skulle behöva en mer pedagogisk ledstjärna än vad jag är Pix! Vart är du
Jag har inte kollat hurvida hans schema är bra men det är en utgångspunkt iallafall. Du behöver en 12V DC till rörets anod å en 6,3V AC/DC gemensamt till rörets glöd. Jag vet inte hur man får in bilder i burken å skriva tusen ord hinner jag inte i år
Då har du pin-konfig så du vet vilket stift som går var.
Du skulle kunna koppla upp allt på en separat labplatta som en ren linje förstärkare innan du stoppar in den i cd'n Då kör du cd rakt in som vanligt i linjesteget. När rörbiten funkar så kan du gå vidare med att koppla in den i cd'n.
Har du rörhållare?
Mvh...
Rör å tillbehör när jag är med i matchen. jbl2480@hotmail.com Deltidare på Hifikit
Det är inte straffbart att kolla lite på vad Lampizator har ställt till med. Du kan väl hämta inspiration därifrån men tänk på att han inte alltid har 100% koll på vad han gjort, men som sagt hämta inspiration. Det har föresvävat mig att någon gång köra med rörutgång på en DAC jag köpt av Gastone och skulle då välja ett subminrör vilket inte kräver sockel ut löds direkt på mönsterkort.
Har faktiskt som hastigast(nån timme) kollat den sidan igår. Rör behöver väl bytas ibland, svårt m rör lödda direkt på pcb. Som sagt helt novis på att bygga m rör. Svårt att veta vilka scheman som är bra osv då. Har redan ecc86 och ett gäng andra som imperial skickade mig.
Jag tycker nog inte du skall välja det röret, sen har du väl tillgång till +/- 18V på kortet? -det skulle ge 36V till en rörkoppling, betydligt bättre förutsättningar för välljud alltså
Har inga bra förslag just nu i denna sena timme men ett vanligt ECC88 kan komma ifråga här!
Jag har detta rör och ett gäng andra, men inte ecc88 eller ekvivalenser. Lovan: har ingen aning, kan som sagt inte detta. Vore kanske om man använde ett rör/kanal? Dvs utnyttjade halva röret bara, om det ens är möjligt? Vill nog testa rörsteget i cd först, sen vore det kanon om man fick modul som gick att peta i cd, dac eller som försteg(m pot) om man nu skulle vilja det.
Dessvärre har ECC86 medioker linjäritet. Den höga utimpedansen i ovanstående steg gör det nog olämpligt som utgångssteg då det gissningsvis kan ha 20-30k Zout innan poten. Om du ska använda röret så bör B+ vara över 24V, något mindre om man kör CCS.
Vad skulle skillnaden vara? Nada, som jag ser det.
ECC86 är nog det som gäller utav de uppräknade. Rekommederar Google för att se om de andra öht använts i audiosammanhang.
Läs igenom "dmitrynizh"!
Har läst och klurat lite. ECC86 med Ua ca 20V och Ia bortåt 5mA kan funka. Har för med att en 1541 med passiv resistiv I/V aldrig ger ut mer än 100mV, snarare betydligt mindre(25mV?). Detta ger att 86:an ev. kan fungera, men med aningen låg utnivå. Den har ca 12ggr gain.
Gjorde också en enkel/snabb Spice-simulering med en enkel MOSFET CCS där signalen tappas på MOSFETens source. Vid ca 1,5rms ligger H2 runt 0,4% och de övriga minst en 10-potens under. B+ 36V Ia 5mA.
mvh Lars "Back To Basics" Bygger reVintage Amps, www.revintage.se Sur man med svart själ!
quote:Vad skulle skillnaden vara? Nada, som jag ser det.
ECC86 är nog det som gäller utav de uppräknade. Rekommederar Google för att se om de andra öht använts i audiosammanhang.
Läs igenom "dmitrynizh"!
Har läst och klurat lite. ECC86 med Ua ca 20V och Ia bortåt 5mA kan funka. Har för med att en 1541 med passiv resistiv I/V aldrig ger ut mer än 100mV, snarare betydligt mindre(25mV?). Detta ger att 86:an ev. kan fungera, men med aningen låg utnivå. Den har ca 18ggr gain.
Gjorde också en enkel/snabb Spice-simulering med en enkel MOSFET CCS där signalen tappas på MOSFETens source. Vid ca 1,5rms ligger H2 runt 0,4% och de övriga minst en 10-potens under. B+ 36V Ia 5mA.
Wow, iofs är jag febrig, åkt på värsta attack-förkylningen... Men jag får nog ta och läsa lite om rör, fattade förbluffande lite av det som skrevs.
Skulle gärna vilja någorlunda hög utgångssignal, i stil med den som CD-60 har med opampar(original).
Kan man inte använda sig av någon form av aktiv i-v? Jag har för mig att strömutgångarna på dacar vill ha en så låg impedans som möjligt för att inte behöva ha så högt spänningssving? Annars kan man ju tycka att databladen skulle förespråka resistor med en opampbuffert bara?
Jag läser det som skrivs och kommer läsa upp mig i ämnet så fort jag blir frisk...feber och hostar upp lungorna nu. Men fortsätt gärna skriva era tips och idéer!!
En fråga(dum?) vad är I/V, I-V osv som jag läser om lite här och var? Nån tipsade om motstånd:
"If you use a resistor for I/V make sure to pick the absolute best you can find. That is the most critical one. Low inductance is key."