HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 WiFi och flerkanalsHiFi
 Vad behöver jag köpa? Blir snart galen.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2011/06/09 :  16:25:24  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
quote:
Kan jag inte installera en router själv vill jag inte tänka på hur det skulle gå om jag köper en NAS.

Det är hur enkelt som helst, bara du har DHCP aktiverat!

Skämt åsido, du behöver INTE oroa dig för att du väljer fel format att rippa i så länge du väljer ett ickeförstörande format; Apple Lossless, FLAC, WAV eller AIFF är väl de vanligaste även om det finns WMA Lossless och lite flera att välja på. Det finns verktyg att konvertera mellan dessa olika format och de är som sagt ickeförstörande vilket i praktiken innebär att du kan konvertera mellan dessa hur många gånger som helst och slutresultatet är identiskt med utgångsmaterialet.
Visst, det tar några timmar att konvertera en hel musiksamling, i mitt fall ca 6500 låtar i okomprimerat AIFF-format. Men det är ändå försumligt jämfört med tiden det tar att rippa om musiksamlingen.

Som sagt, rekommenderar Easy CD-DA extractor som bara kostar ngn hundralapp och klarar av att konvertera format, rippa, bränna CD-skivor och även att editera metadata (såsom artist och låtinformation, skivomslag och liknande.)

MVH /Micke

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

gerward
Member

92 Posts

Posted - 2011/06/09 :  22:57:49  Show Profile  Visit gerward's Homepage Send gerward a Private Message  Reply
För att kasta mig in i debatten om olika lösningar så skulle jag nog vilja slå ett slag för att du skaffar en hederlig mediaPC.

Då kan du utnyttja alla de fördelar / mindre begränsningar en dator ger. Finns otroligt mycket material och stömma och detta tror jag är något du bör ha i beaktan.

Jag byggde nyligen en mediapc till mina föräldrar och de är helt klart nöjda. HDMI till Tvn med allt vad olika filmformat heter. Optiskt ljud ut till deras Marantz.

En mediaPc är också en relativt billig och uppgraderingsbar liten sak.
Som tidigare frågat är fläktar ett problem. Jag byggde på följande låda och genom att köra fläktarna på 5 volt istället för 12 är fläktljudet mkt lågt.

Sen kan du köra Raid om du vill, välj bara ett moderkort som stödjer det.

//Andreas
Go to Top of Page

more10
Member

2112 Posts

Posted - 2011/06/10 :  01:19:43  Show Profile Send more10 a Private Message  Reply
Det bär mig emot att rekommendera Apple (jag gillar inte deras affärsmetoder), men det är tyvärr så att det brukar fungera även för "tekniskt okunniga" personer. Man betalar ganska mycket för hårdvaran, men hanteringen är så mycket enklare än allt annat. Jag har ingen egen erfarenhet av att bygga med Apple, men har förstått av bekanta att det finns det mesta samt att det är enkelt. Kan någon kanske bekräfta?

Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet
Go to Top of Page

Lars S
Starting Member

48 Posts

Posted - 2011/06/10 :  14:28:04  Show Profile Send Lars S a Private Message  Reply
Jag tackar som vanligt för svaren. Jag ska definitivt skaffa Easy CD-DA extractor, det verka vara ett fantastiskt användbart program. Så tack Micke för tipset! Jag har ungefär lika många låtar som du, drygt 6000, och om man ångrar sig går det alltså att konvertera till något annat format och det låter väldigt bra. Då slipper jag ha ångest för att välja fel format. Men om man har 6000 låtar där varje skiva ligger i en egen mapp och den mappen ligger i sin tur i en mapp med artistens namn etc. Tar det verkligen bara några timmar att konvertera alla låtar då? Kan programmet läsa hela trädstrukturen. Eller har du valt att lägga alla dina 6500 låtar i en enda mapp? Det har jag svårt att tro.

Jag är lite av en pedant och vill tex att alla mina Dylan-skivor ska ligga i en mapp som heter "Dylan, Bob" och under den ligger en mapp som heter "Desire" osv. Klarar programmet att konvertera ett helt sådant musikbibliotek på några timmar är det imponerande. Klarar det dessutom att få med metadatan oförändrad är det fantastiskt.

Jag har funderat lite fram och tillbaka och kommit fram till att jag nog ska skaffa en NAS trots allt. Hoppas att jag ska få tillbaka lite på skatten så att jag kan finansiera det. Jag tänker mig en Qnap TS-412 och fyra diskar på 2TB. Detta kör jag i RAID5 och får alltså 6TB lagringsutrymme vilket är på gränsen till för lite i mitt fall. 4TB ryker direkt till filmer och så ska hela musikbiblioteket in, alla bilder samt att jag vill kunna använda den till diverse backup och lagring. Kanske ska vänta tills att 3TB-diskarna blir billigare.

Denna ansluter jag till min router och så skaffar jag en Boxee som jag också ansluter till routern. Filmtittandet är inga problem, det sköter man nog enkelt med ett grafiskt gränssnitt på TV:n och Boxeens fjärrkontroll. QNAP har inbyggd iTunes server (vad det nu betyder) och då antar jag att jag kan styra musikuppspelningen med hjälp av appen "Remote" på min iPad. Alltså att iTunes står och spelar på NAS:en utan att min stationära dator ens behöver vara påslagen. Har jag förstått rätt så långt?

Med risk för att upprepa mig och verka tjatig så är alltså prioritet nummer ett att jag kan se och styra hela min musiksamling via iPaden utan att datorn behöver vara påslagen. Att jag kan se filmer och bilder på TV:n ser jag som en trevlig bonus. Men musiken kommer absolut först. Om jag kan det med ovanstående lösning finns det väl egentligen inga skäl att inte välja Apple Lossless. Inte om man kan konvertera om dem till tex FLAC på bara några timmar om man ångrar sig någon gång i framtiden. Så kan någon bekräfta att detta kommer att fungera om jag gör som jag beskrivit i ovanstående text vore jag mycket tacksam. För jag har nog aldrig fått ett klart ja på den frågan.

Men som jag sagt så älskar jag varken Apple eller iTunes och finns det någon annan och bättre lösning kan jag mycket väl tänka mig det. Jag gillar inte heller Apples affärsmetoder men det är nog bara att hålla med more10 och konstatera att det är enkelt och det fungerar. Och det är viktigast för en okunnig person som jag. Kan man knappt installera en router så blir det inte lätt att få till det med en NAS. Det kommer nog att ta hela sommaren att på ordning på den.

Och vad jag inte riktigt begriper är hur man kommunicerar med NAS:en. Om man vaknar på morgonen och vill lyssna på lite musik, hur tusan får man då igång det iTunes som är installerat i NAS:en? Måste man "väcka" NAS:en med Boxee då eller hur fungerar det? Jag begriper inte alls hur en NAS fungerar är det bara att konstatera. Och den viktigaste frågan av alla (som börjar bli tjatig nu) är, kan jag verkligen sköta mitt musikbibliotek och starta uppspelningar etc via min iPad. Det vore bra snopet om jag upptäcker att det inte fungerar när jag bränt en massa pengar och väl fått igång NAS:en.

Behöver jag kanske en app till iPaden för att styra QNAP:en, eller en app till Boxee? Ju mer jag tänker på det desto mer förvirrande känns det. Jag skulle önska att det fanns något företag som sålde färdiga lösningar och kom hem till mig och installerade rubbet så att allt fungerade. Hade varit värt en slant. Jag har frågat diverse datorbutker som säljer QNAP men de kan inte ge mig några svar. De vet inte helt enkelt om det kommer att fungera som jag vill.

Att bygga en mediaPC skulle säkert vara ett trevligt alternativ om man hade kunskaperna. Men som sagt, jag kan knappt installera en router, så att bygga en mediaPC är nog inget för mig. Kanske om man kan ragga upp något proffs på något datorforum och betala en slant att det går att lösa. Men vad är fördelarna jämfört med en NAS? NAS:ar idag verkar väldigt kompetenta om man läser deras produktspecifikationer.

Jag ser att det här blir ett rörigt inlägg men jag känner mig ganska rörig i huvudet just nu. Så ni får ursäkta. Egentligen har jag bara en fråga men ingen tycks veta om det kommer att fungera som jag vill. Jag kanske ska ta ett lån och köpa en Meridian Media Core. Då lär det både fungera och låta bra. Men jisses vad dyrt det blir.

Men stort tack ska ni ha för att ni står ut med mig. Och jag kanske ska säga att jag är egentligen inte varken speciellt dum eller ointelligent. Jag klarar både att renovera hus och laga bilar och har klarat en högskoleutbildning. Men det här med nätverk, NAS:ar, Codecs och diverse medialösningar är en total djungel för mig. Förstår faktiskt inte varför jag har så svårt att ta till mig det. Och det känns lite bakvänt men ju mer jag läser på desto mer förvirrande blir det. Märkligt. Men skam den som ger sig, jag kämpar vidare och hoppas kunna begripa det här någon dag. Tack ska ni ha för hjälpen i alla fall!

//Lars
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2011/06/10 :  18:59:10  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
quote:
Men om man har 6000 låtar där varje skiva ligger i en egen mapp och den mappen ligger i sin tur i en mapp med artistens namn etc. Tar det verkligen bara några timmar att konvertera alla låtar då? Kan programmet läsa hela trädstrukturen. Eller har du valt att lägga alla dina 6500 låtar i en enda mapp? Det har jag svårt att tro.



Jajemän, detta är inget bekymmer, du kan dessutom ändra i strukturen automagiskt i samma svep. Du bestämmer själv hur strukturen skall se ut och kan t.ex. använda följande "parameter":
<Year>\<Artist>\<Album>\<Track> - <Title>
Det betyder att om du konverterar t.ex. från WAV (eller rippar direkt från CD) en skiva med hummm... låt se.... Jag tar den som låg bra till: Mustasch - The New Sound Of The True Best.
Först skapas en mapp med Utgivningsåret, 2011, som namn, i denna mapp skapas ytterligare en mapp med artistens namn, Mustasch. I denna skapas då en mapp med det aktuella albumets namn, The New Sound Of The True Best, i vilken filerna sedan hamnar, med namnet: 01 - Angel's Share.mp3, 02 - Parasite.mp3 osv osv.
OBS! Detta är naturligtvis helt frivilligt, att döpa om/göra om strukturen alltså.

Och vad gäller tiden det tar, det är i högsta grad beroende på vilken dator du använder. På min ganska gamla HP Business laptop med Dual Core Intel processor tog det runt ett par dagar sist jag gjorde det. Jag tog då album i bokstavsordning t.ex. A-E och konverterade dessa i ett svep, senare F-K i nästa osv.
Enklare att hantera om man gör det i olika svep och så är det lättare att börja om om datorn skulle bråka eller nåt.

Jag använder ju själv QNAP som lagring, men jag använder inte någon "icke-dator" som uppspelare. QNAPen kan dock INTE agera som en PC i den bemärkelse att den själv skicka ngn ljudström till t.ex. din Air Play. Däremot kan den göra musiken tillgänglig via DLNA så att du t.ex. kan använda Windows Media Player på din PC för att lista musiken på QNAPen och skicka den till en Linn Majik DS eller liknande. Den kan också dela ut ett iTunes kompatibelt bibliotek till alla iTunes-utrustade datorer på ditt hemmanätverk.
Nu börjar det bli lite rörigt då iTunes har utrustats med något som kallas Hemmadelning, detta gör att min Mac's iTunes-bibliotek blir tillgängligt på t.ex. min iPad och vice versa. OBS! Detta är inte samma sak som att jag kan fjärrstyra iTunes med Apple Remote.

Huh, det är inte enkelt detta, jag har all förståelse för att du känner dig förvirrad. Jag har jobbat i IT branschen sedan tidigt 90-tal och är ganska påläst, men jag känner mig otroligt korkad emellanåt som inte fattar hur allt hänger ihop! Nåväl, envishet och intresse brukar lösa alla ev. bekymmer...

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

Lars S
Starting Member

48 Posts

Posted - 2011/06/11 :  13:08:15  Show Profile Send Lars S a Private Message  Reply
Tack Micke! Nu förstår jag ungefär hur det fungerar. Jag har en hyfsat snabb dator (Intel Core i7 950, 3.06GHz, 120GB SSD och 12GB RAM) så det ska nog gå att konvertera relativt snabbt om det blir aktuellt. Gör ju inget om datorn får stå och tugga några dagar heller för den delen.

Jag fick också svar på min fråga från Inet idag och de säger som du, jag kan inte göra så som jag vill. Ska jag styra musiken med iPaden och Remote via Airplay måste datorn tyvärr vara på. Så det går alltså inte att få till det som jag önskade och det var väl det jag misstänkte. Hade varit för bra för att vara sant. Men min dator står i praktiken alltid på så egentligen spelar det inte så stor roll.

Men om jag skaffar en Boxee så kan jag väl spela upp min musik via den med hjälp av ett grafiskt gränssnitt på TV:n? Ville ju helst kunna spela musik utan att TV:n är inblandad. Men det skadar inte om möjligheten finns. Men om jag förstod killen på Inet rätt så kan jag lagra mitt iTunesbibliotek på NAS:en och spela upp det med iTunes på datorn. Men jag förstår nog inte riktigt nyttan med det.

Jag försökte söka på Linn Majik DS men det var inte lätt att hitta någon information om den. Det mesta handlar om Linn Majik DS-1 och den har inbyggd förstärkare vad jag förstår och det har jag ingen nytta av. Orkar du förklara lite närmare vad en Linn Majik DS är för något vore jag tacksam. Har jag någon nytta av en sådan om jag har en Boxee? Vad gör den för något egentligen och har den någon inbyggd hårddisk?

Jag tror du förstår ganska väl vad jag är ute efter. Vad skulle du rekommendera mig att satsa på för att få det så nära mina önskemål som möjligt? Hur skulle du lösa det om du var i min situation? Det skulle vara väldigt intressant att höra.

Men om jag tex rippar musiken till Apple Lossless, lagrar den på en QNAP, spelar upp den via iTunes på min dator och fjärrstyr hela härligheten från min iPad med hjälp av Remote, kommer ljudet att bli tillräckligt bra då. Det är mycket prat om DAC och vikten av att ha en bra sådan. Men i ovanståande lösning, går inte musiken digitalt hela vägen till min receiver och DA omvandlas där? Skulle jag tjäna något på en extern DAC?

Eftersom musik har högsta prioritet vill jag ha en lösning där jag får så bra ljud som möjligt och jag är beredd att betala en slant för att det ska bli bra. Och jag måste säga att jag är väldigt imponerad av Meridian Media Core, den är verkligen smidig att använda och den låter fantastiskt. Hade jag haft pengarna hade jag inte tvekat. Men det har jag tyvärr inte.

Jag tar som sagt tacksamt emot förslag på lösningar men det känns som att det lutar åt en QNAP med 4x2TB och en Boxee. Om inte datorn står på kan jag leva med att ha TV:n påslagen när jag lyssnar på musik.

Men stort tack Micke för att du besvarade min fråga. Nu vet jag att det inte går att lösa så som jag ville och även om det är lite trist är det skönt att äntligen ha fått ett rakt svar på min fråga. Nu får jag gå vidare och undersöka andra lösningar.

Många tack för ditt svar!

//Lars
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2011/06/12 :  10:32:32  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Kommer bara ett kort svar då jag sitter på skogen med bara en tlf som verktyg. Linn's DS maskiner, Klimax, Akkurat, Majik och en lite mindre variant som jag inte minns namnet på. Dessa är rena omvandlare från en digital ljudström till analoga utgångar rakt in din stereo. De har i stort sett inga reglage alls och kräver en dator/smartphone/läsplatta för att rikta ljudströmmen från valfri lagring till DS enheten.
De har, om jag förstått rätt, stöd för de flesta filformat och klarar även internetradio och liknande.
De gör i stort sett samma sak som din AirPlay enhet med andra ord!
Mvh Micke

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

Lovan
Member

3166 Posts

Posted - 2011/06/12 :  14:42:09  Show Profile Send Lovan a Private Message  Reply
Jag kanske har missat det men varför inte en sonos? Dom är ju relativt billiga, har en iPad app och är relativt smidiga. Jag tror att du får komplettera det med en annan enhet för att spela upp film t.ex. en dune. Dune kanske har en app också?

Jag har inte fått en känsla av att boxee är så smidig att använda för musiklyssning så jag är orolig över att inte bli nöjd över hanteringen.
Go to Top of Page

byZan
200.000-klubben

4435 Posts

Posted - 2011/06/12 :  20:41:47  Show Profile Send byZan a Private Message  Reply
Lars S - Jag följer tråden med stor spänning och fattar nada Jo lite kanske

Du beskriver din situation som om det vore jag själv som skrivit det
Tack för din ärliga och uppriktiga beskrivning av något som vi båda tycks veta alldeles för lite om, men som vi skulle vilja förstå mer av, tack

Jag fortsätter att läsa tråden och försöker förstå det som skrivs, om inte det fungerar så bjuder jag hem dig när du lärt dig och när du kan allt

//byZan


"Att lyssna är berikande - att berika är att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper"

Mina system...

Huvudsystem
Dan D#8217;Agostino S250 / Dan D#8217;Agostino HD Preamp / Lumin X1 / Clearaudio Master Reference, Absolute Inside, Goldfinger v2 / Roon Nucleus / PS Audio P20 / TAD Reference One / Stillpoint Ultra 5
Andrasystem
Absolare Signature Integrerad / Lumin S1 / Nucleus - Roon / TAD CR 1 /PS Audio P10

Hemma hos reportage...

HiFiForum Magazine
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2011/06/13 :  12:35:25  Show Profile Send CC a Private Message  Reply
Har inte läst tråden i detalj, men om jag förstått rätt så är ditt primära att kunna spela din lagrade musik och styra med en ipad, iphone, "vanlig smartphone" eller liknande? Samt gärna bra ljudkvalité?

Mitt tips är följande:
1. Rippa med EAC av din musik till hårddisk. Välj formatet FLAC för att ha friheten att själv kunna välja. Det finns massor av bra guider på hur du rippar med bästa kvalité. (Observera att det är skillnader på ljudet beroende på hur man rippar! Så var noga!)
2. Koppla din av musik fullproppade hårddisk till en dator som får agera Server. Du kan köra med vilken dator du vill och det operativsystem du känner dig bekväm med. Installera programmet "Squeezebox Server". Konfigurera det efter bästa förmåga (finns massa bra manualer och tips för detta på nätet).
3. Köp en Squeezebox! (Classic finns ibland begagnade på nätet, annars så kanske en ny "Touch"?)
4. Ladda in någon/några "appar" till din pekplatta/dator/smartphone som du kan styra din "Squeezebox Server" med. Om du inte gillar fjärrkontrollen som följer med till Squeezeboxen...(!)
5. Om du inte redan har en bra DAC så investera i det framöver...

Varje moment kräver sitt, men det är egentligen inte speciellt svårt om man tar sig lite tid och "googlar" lite... Tänk på att vara noga när du rippar, jobbigt att göra om. Backa upp din hårddisk med jämna mellanrum, gärna till en extern hårddisk som du kan placera på annan plats.

Fördelar:
Ljukvalitén blir hög. Valfriheten blir stor. Inga större summor pengar behövs. Massor finns att läsa på nätet om detta förfaringssätt...

Nackdelar:
Squeezebox endast för musik, endast musik... För film kör med exempelvis AC Ryan mediaspelare eller nåt? Lagra filmer på egen hårddisk, dela ut innehållet och låt mediaspelaren göra det den är bäst, visa film.

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -

Edited by - CC on 2011/06/13 12:43:08
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2011/06/13 :  13:03:07  Show Profile Send CC a Private Message  Reply
Ett förtydligande (?) på hur man kan koppla:

Hårddisk med din musik -> dator med "Squezzebox Server" installerat -> tp-kabel till Switch -> tp-kabel till Squeezbox -> digitalkabel till din dac eller analog kabel till din stereo.

Din pekplatta/smartphone/bärbara dator/fjärkontroll styr enkelt "Squeezebox Server".

(Du kan hoppa över switchen, men det är praktiskt om du vill koppla fler enheter, ex mediaspelare för film)

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -

Edited by - CC on 2011/06/13 13:03:55
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2011/06/13 :  15:27:29  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
quote:
Jag har en hyfsat snabb dator (Intel Core i7 950, 3.06GHz, 120GB SSD och 12GB RAM) så det ska nog gå att konvertera relativt snabbt om det blir aktuellt. Gör ju inget om datorn får stå och tugga några dagar heller för den delen.

Jösses, du kommer att kunna konvertera om hela biblioteket på någon timme vid behov!

quote:
Men om jag skaffar en Boxee så kan jag väl spela upp min musik via den med hjälp av ett grafiskt gränssnitt på TV:n?

Det antar jag, utan att ha läst in mig specifikt på denna grunka.
Även med en modern TV apparat har du denna möjlighet, iaf vissa modeller som stödjer nåt som kallas DLNA.

quote:
Men om jag förstod killen på Inet rätt så kan jag lagra mitt iTunesbibliotek på NAS:en och spela upp det med iTunes på datorn. Men jag förstår nog inte riktigt nyttan med det.

Sant, det är lite tveksamt vad man har för glädje av det. Om man har många datorer så finns det ju en poäng med att samla musikbiblioteket på ett och samma ställe och ändå ge flera "klienter" tillgång till det. Å andra sidan ger Apples egna "Hemmadelning" en bättre, smidigare och flexiblare lösning även om du måste ha den dator igång som har själva huvudbiblioteket.

quote:
Men om jag tex rippar musiken till Apple Lossless, lagrar den på en QNAP, spelar upp den via iTunes på min dator och fjärrstyr hela härligheten från min iPad med hjälp av Remote, kommer ljudet att bli tillräckligt bra då. Det är mycket prat om DAC och vikten av att ha en bra sådan. Men i ovanståande lösning, går inte musiken digitalt hela vägen till min receiver och DA omvandlas där? Skulle jag tjäna något på en extern DAC?

Ljudet är helt OK via iTunes i Windows-miljö, men du kommer att få leva med att inte förbigå Windows egna ljudfunktioner. Användarvänligheten är dock oslagbar i mitt tycke. Med en Mac-baserad lösning har du möjlighet att köra Amarra, som är en slags "plugin" till Mac OS-X som använder iTunes bibliotek och funktioner. Med Amarra går du förbi samtliga ljudpåverkande funktioner i operativsystemt för en "bitperfekt" ström med musik ut ur datorn. Samtidigt behåller du iTunes för administration av ditt bibliotek med dess bra handhavande. Äta kakan och ha den kvar, tycker jag!


Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

Lars S
Starting Member

48 Posts

Posted - 2011/06/14 :  20:08:13  Show Profile Send Lars S a Private Message  Reply
Jag tackar alla som svarat, det här har blivit en lång tråd och det är jättekul att få diskutera det här komplicerade ämnet med så många andra som antingen har samma funderingar själva eller har förslag på lösningar. Är det någon annan som har liknade funderingar så känn er fria att ge er in i debatten och ställa era frågor. Det är bara kul att så många engagerar sig!

AlfaGTV, du föreslår en Linn Majik DS (eller liknande) och det verkar vara en mycket spännande och bra lösning men väldigt dyr, runt 25 000:-. Naim UnitiServe-SSD verkar vara en likartad apparat i samma prisklass. Och så har vi förstås Meridian Media Core som är en allt i ett lösning med inbyggd hårddisk och DA omvandlare etc. Jag skulle kunna satsa på en sådan lösning men då får jag spara ett år eller två för att ha råd. Och det skulle jag naturligtvis kunna göra. Det kanske blir så till slut.

Jag tror att framtiden är att man spelar upp musiken via hemmanätverket och inte står och fipplar med fysiska CD-skivor. Jag tror att CD-skivan kommer att vara helt borta om några decennium. Vår generation är nog den sista som köper fysiska CD-skivor. De som är unga idag kommer att köpa sin musik via nätet och det är ju inte längre några större problem att ladda ner 500MB, eller hur stor en skiva nu är i okomprimerat format. Just Digital Streaming avspelning är vad som gäller i framtiden tror jag. Och jag tror att det kommer att dyka upp många nya produkter för detta efter hand som tillverkarna inser detta. Meridian Media Core hade jag köpt direkt om jag haft pengarna och den hade haft en 1TB hårddisk. 500GB är för lite till det priset. Naim NDX verkar också väldigt intressant om man bortser från priset.

Så teoretiskt kan man snart packa ner sina CD-skivor i lådor och bära ner i källaren. Det skulle frigöra några meter golvyta. Men jag tycker om att se mina skivor, bläddra i texthäften etc. så det dröjer nog ett tag innan mina skivor försvinner. Mina eventuella barnbarn kommer att undra vad det är för konstiga grejor gubben har i sina hyllor:-)

Lovan, du föreslår Sonos och jag ska titta närmare på det. Men det verkar inte vara riktigt vad jag vill ha ser jag efter en snabb koll. Men jag ska definitivt titta närmare. Det verkar mest vara en lösning för att spela musik trådlöst i flera rum. Eller har jag missuppfattat det?

Och byZan, känn dig välkommen att fråga på om du har några funderingar. Ju fler som skriver desto roligare. Jag tror att detta är ett område som många, med rätta, känner sig osäkra på. Och när jag kan allt som behövs kommer jag hem till dig och förklarar. Men du får nog vänta åtminstone fem år. Tyvärr.

CC, du föreslår en Squeezebox och det vet jag knappt vad det är. Men jag har tyvärr ingen dator över som kan agera server. Men jag har tittat på denna, skulle det fungera med en sådan? https://www.inet.se/artikel/1968819/hp-mediasmart-ex-490-home-server-1tb Alltså en HP MediaSmart EX 490 Home Server. Skulle detta vara ett bättre alternativ än en NAS tror ni? Kan jag lagra film på den och ta ut den via tex Boxee till TV:n? Och använda en Squeezebox till att ta ut musiken. Men då behöver jag en DAC säger du. Kan man ta ut musiken från Squeezeboxen digitalt och sedan koppla den till en DAC och så vidare till förstärkaren?

Logitech förknippar jag inte med högkvalitativa HiFi-lösningar precis och Logitech Squeezebox Touch ser lite liten och leksaksaktig ut. Är det verkligen en lösning som ger ett riktigt bra ljud? Med en bra DAC då förstås. Vad säger ni andra, är detta en bra lösning?

Just nu lutar det åt att jag köper en NAS, eller servern ovan, och en Boxee. Då har jag löst filmbiten. Jag har ju 4TB film som väntar på att kopieras över. Min TV är en Sharp LC-52LE700S och har nog inte stöd för DLNA. Men en Boxee måste väl ändå kunna visa sitt grafiska gränssnitt på TV:n. Eller? Om inte är Boxee inget alternativ.

Kul att du tycker att min dator är snabb AlfaGTV! Jag arbetar med 3D-visualiseringar och CAD och behöver all kraft jag kan få. Men om jag kör på en NAS (eller server) och en Boxee så länge och sedan sparar i några år kanske jag har råd att köpa en bra mediaspelare som bara hanterar musik helt förlustfritt och bit-perfect, eller vad det heter. Jag vill att min musik lagras på en NAS (eller server) och sedan skickas digitalt till mediaspelaren, alternativt lagras musiken i mediaspelaren. Gärna på en 1TB SSD-disk :-)

Jag vill som du skriver förbigå Windows egna ljudfunktioner så mycket som möjligt för de förstör nog musiken en del. När jag skulle köpa en datorhögtalare blev det B&W MM-1 just för att de har inbyggd DA-omvandlare så att jag slipper datorns sunkiga motsvarighet.

Jag hoppas att debatten fortsätter för jag har inte bestämt mig ännu och det är säkert många som har liknande funderingar som jag. Men som sagt det lutar åt en NAS (eller server) och Boxee så får jag spara ett par år och köpa en "riktig" lösning. En Meridan, en Naim eller en Linn. Men smakar det så kostar det så det blir till att leva på vatten och bröd några år.

Jag tar gärna emot fler förslag på lösningar. Både enklare och mindre välljudande samt rena high end-lösningar är intressanta. Och jag tar tacksamt emot åsikter om HP MediaSmart EX 490 Home Server eller något liknade skulle vara en bättre lösning för mig än en NAS. Kan någon förklara vad som är skillnaden mellan en sådan "server" och en NAS. Hur styr jag servern och hur kopplar jag in den? Dyker den upp som en enhet i utforskaren och vilket operativsytem etc har den. Tror ni att det skulle fungera att köra iTunes på den och använda Airplay? Detta går ju inte via en NAS tyvärr. Som NAS lutar det åt en Qnap TS-419P+. Är det en bra NAS eller vad säger ni?

Tusen tack till alla er som engagerar sig och skriver i tråden! Alfa GTV, CC, everwake, more10, theseal och alla er andra, jag uppskattar verkligen att ni tar er tid och hjälper mig i denna fråga. Ber om ursäkt om jag glömt någon i hastigheten. Hoppas att alla ni som har likartade funderingar ger er in i debatten för ju mer som skriver desto roligare.

Tack! // Lars
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2011/06/14 :  23:57:52  Show Profile Send CC a Private Message  Reply
Squeezebox är faktiskt riktigt seriöst, trots "Logitech" som firmamärke. Läs gärna exempelvis http://www.stereophile.com/digitalprocessors/906slim/index.html

Den inbyggda dacen fungerar och är okej. Som en cd-spelare runt ett par tusen kanske? Men den har som sagt både analoga utgångar samt digital för anslutning till extern (och kanske bättre?) dac. Valfrihet.

Som dator kan du köra i princip vad du vill. Något gammalt skrot från blocket för 500 pengar räcker om den klarar att köra Windows Xp eller motsvarande... Fixar inte datorn att handskas med stora diskar (1 TB räcker långt. Jag har rippat kanske 1000 album i flac och tror inte jag e uppe i 400mb ännu?) så häng på en extern disk. Sedan har en extra disk för backup. Kostnad för båda runt 1500kr.

Film kräver lite mer. Men inte mycket. Jag körde länge en gammal Pentium 3:a med 128mb i minne samt djädrans massa diskar. Gick inte fort. Men fungerade utan problem. Med en mediaspelare som exempelvis AC Ryan som jag kör med så är det den som får arbeta. Datorn bara delar ut data. Musik samma sak där fast med knappt någon belastning alls....

Server = vanlig dator (med valfritt operativsystem) som du dedikerar till att vara en central för vad du nu vill? Du kan ha den till vad som helst, i princip... Flexibilitet.

Ett snabbt & kort (ehm?) svar denna gång :-)

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

AlfaGTV
600.000-klubben

4819 Posts

Posted - 2011/06/15 :  08:17:27  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
quote:
har rippat kanske 1000 album i flac och tror inte jag e uppe i 400mb ännu?)


Hihi! Tror det blev lite galet där?

En CD rippad till AIFF eller WAV brukar käka upp ca 4-500Mb, använder du istället FLAC eller Apple Lossless (ALAC) brukar CD'n ta upp nånstans runt 250-350Mb beroende på komprimeringsgrad och innehållets egenskaper.

Och visst, Squeezebox systemet är inte att förakta, men det är INTE trivialt att sätta upp och konfigurera optimalt. Där har ju Sonos en fördel. Men Lars S, om det nu blir en Qnap 419, så kan du ju skaffa en beggad Squeezebox Classic och labba med grejerna. Det finns nämligen Squeezebox server mjukvara till QNAP, precis som den redan har DLNA-server och iTunes-server inbyggd. Och Squeezebox stödjer de flesta formaten också, men inte Apple Lossless, tror jag...

För övrigt hittar du förmodligen inte en bättre NAS än den 419 du nämnde, optimal i mina ögon bortsett från att den inte är passivt kyld. Jag gillar inte fläktar...

Slutligen bara en kommentar, min text om att " förbigå operativets ljudpåverkan" inte egentligen har med hårdvaran att göra, utan bara mjukvarans (operativsystemet) mixerfunktioner och förmågan att dirigera systemljud likväl som musik via samma ljudenhet. Så med dina B&W högtalare fick du säkerligen en kraftig förbättring av ljudet genom att flytta DA-omvandling till dessa istället för att göra det i datorns ljudkort. Och jag är helt övertygad om att du hittar mycket mera välljud genom att installera t.ex. ASIO4All och sedan spela upp via denna drivrutin istället. Du behöver dock en gammal J River Media Jukebox, Foobar 2000 eller någon annan spelare då iTunes och Media Player inte tillåter dig att välja utenhet. Att gå via Asio4All (eller motsvarande för just ditt ljudkort) är för mig att " kringå operativets ljudpåverkan".
Mvh Micke

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

Lovan
Member

3166 Posts

Posted - 2011/06/15 :  08:49:09  Show Profile Send Lovan a Private Message  Reply
Sonos är byggt för att kunna köras som multiroom lösning men det funkar lika bra för bara ett rum. Trådlöst är bara en option och jag skulle kört trådbaserat alla dagar i veckan. Det jag gillar är det relativt låga priset och det bra gränsnittet. Där tycker jag att boxee ligger efter och jag skulle bara bli irriterad över ett sånt gränssnitt. Tom ipeng med Squeezebox känns som en bättre lösning. Men så vill jag kunna göra spellistor på ett smidigt sätt

Boxee känns dock väldigt trevlig för film!
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2011/06/15 :  11:24:10  Show Profile Send CC a Private Message  Reply
Ehm... Skulle vara GB..

(Vid en snabb koll så såg jag att mina flac-filer är över 11000 stycken till antalet och tar 310GB)

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

Lars S
Starting Member

48 Posts

Posted - 2011/06/15 :  13:04:37  Show Profile Send Lars S a Private Message  Reply
Tack för alla svar på konkreta lösningar! Eftersom jag är ledig idag ska jag gå runt bland butikerna och kolla de olika förslagen. Ska kolla på Linn, Meridian, Naim, Sonos och Logitech. Det är naturligtvis bara de två sistnämnda som är realistiska men man måste ju få ha drömmar och något att spara till:-)

Sonos verkar väldigt intressant. Jag antar att jag behöver en ZP90 till vilken jag ansluter receivern och nätverket. Behöver jag något mer eller räcker det så? Behöver jag kanske en BR100 ZoneBridge också? Men en fråga har jag. Hämtar Sonos musiken från NAS:en? Finns det möjlighet till det eller måste den stationära datorn stå på? Då förlorar den ju en del av sin smidighet. Men den verkar ha en bra app till iPaden och det verkar vara en allmänt trevlig lösning. Och att man kan sätta upp så att man får musik i tex köket också ser jag bara som en fördel. Men det var det där med om datorn måste stå på eller om den fungerar med en NAS?

Squeezebox har klart stigit i aktining för mig och priset gör inte saken sämre. Dock tror jag att jag behöver en DAC för att få till ett bra ljud. Men det är överkomligt det också. Att det är klurigt att sätta upp och konfigurera på bästa sätt skrämmer mig dock en aning. Men jag har snart semester och då har jag tid att pilla med detta. Att det finns Squeezebox server mjukvara till QNAP är naturligtvis ett stort plus. Har inte Sonos detta är det ett stort minus.

Att sätta upp en server blir nog inte aktuellt, jag har helt enkelt inte kunskaperna. Och inte riktigt utrymmet för en dator till. Det skulle i så fall vara en HP MediaSmart EX 490 Home Server eller HP ProLiant N36L som min datorhandlare rekommenderade. Dessa är små och går att ställa i arbetsrummet på en hylla. Är det någon som vill kommentera dessa vs en QNAP? Vilket är enklast, användarvänligast, kompetentast etc. Vilket rekommenderar ni mig att välja, en miniserver av ovanstående slag eller en QNAP NAS?

Att det blir en Boxee till filmerna är nog i det närmaste spikat. Min sambo som älskar film är på mig och undrar när jag ska börja kopiera över de 4TB med filmer som jag lovat. Och visst tycker även jag om film. Annars hade jag inte köpt en surroundreceiver och en BluRaty-spelare och en massa högtalare. Men anläggningen spelar gissningsvis musik 95% av tiden så det är där prioriteten ligger.

Nu ska jag gå ut och förpesta tillvaron för personalen i diverse butiker med mina underliga frågeställningar och knepiga önskemål. Och så får jag anstränga mig för att dölja min okunskap för att inte framstå som idiot.

Jag kanske får svar på en del av mina funderingar men vet någon av er svaren så tar jag tacksamt emot dem. Min erfarenhet säger att handlarna gärna vill sälja sina produkter och ibland överdriver deras förträfflighet och "glömmer" att nämna dess nackdelar. Och jag är förvirrad nog som det är så jag brukar glömma att ställa de rätta frågorna.

Så om någon vet om Sonos kan hämta musiken från en NAS samt vilket som är klokast val för mig, en QNAP NAS eller en av de miniservrar jag nämnde ovan är jag som vanligt mycket tacksam.

Tack för hjälpen ska ni ha!

//Lars
Go to Top of Page

Lovan
Member

3166 Posts

Posted - 2011/06/15 :  19:40:46  Show Profile Send Lovan a Private Message  Reply
Sonos+Nas fungerar. Du behöver ingen stationär igång eller överhuvudtaget. Zonebridge behöver du om du ska köra trådlöst till zp90. Behöver du inte det så räcker en zp90.
En DAC kanske du vill ha oavsett vilken mediaspelare du köper. Du kan också använda digitalingången på receivern om du tycker att den är bra. Börja med att testa det och analoga utgångarna. Det kanske förvånar

Ska du använda boxee och sonos räcker det med en Nas så slipper du krångla med en server. Squeezebox tror jag bara fungerar med vissa Nas men det vet andra bättre
Go to Top of Page

Lars S
Starting Member

48 Posts

Posted - 2011/06/15 :  21:45:57  Show Profile Send Lars S a Private Message  Reply
Men vad trevligt! Du menar alltså att jag kan köra Sonos på NAS:en utan att datorn är på? Det vore ju helt fantastiskt. Ta inte illa upp men är du helt 100% säker på det här? Det låter för bra för att vara sant, är van vid att allting är så komplicerat och att ingenting fungerar som jag vill.

Nu när jag kör med iTunes och Airplay så har iTunes en irriterande egenskap att hänga sig jämt och ständigt så att jag får starta om programmet mest hela tiden och så kan jag inte ha det. Är inte alls nöjd med den lösningen även om den är mycket vacker i teorin och när det fungerar.

Så allt jag behöver är en Sonos ZP90? Och en NAS naturligtvis. Var har du hittat information om detta om man får fråga. Vill gärna kolla att det fungerar med QNAP 419+ eller om det är bättre att satsa på någon annan NAS.

Och om jag får ställa en fråga till. Jag kommer att fortsätta att använda iTunes till mitt komprimerade bibliotek för att ta med mig min musik på min iPhone. Men om jag kör Sonos kommer jag nog att rippa till FLAC och det formatet tar väl inte iTunes. Vilken musikuppspelare rekommenderar ni mig att använda till denna förlustfria musik?

Eller det är väl iPad appen till Sonos som styr detta och den bryr sig väl inte om någon mediaspelare när jag tänker efter. Någon här som använder Sonos som kan berätta mer om hur appen är? Finns det möjlighet att se alla sina skivor som miniatyrer och bläddra bland dem som man kan i iTunes? Just detta tycker jag är väldigt trevligt eftersom jag har en tendens att glömma mina gamla skivor. Om jag då får se en miniatyr blir det ofta att jag återupptäcker gamla favoriter jag glömt att jag hade.

Tack Lovan och hoppas verkligen att du har rätt. För då tror jag att jag funnit en lösning som fungerar bra för mig. Med reservation för hur Sonosappen ser ut. Och jag kan ju pröva utan en DAC och höra hur det låter först, det kanske är tillräckligt bra som det är.

Tusen tack Lovan!

Go to Top of Page

Ryssen
100.000-klubben

8476 Posts

Posted - 2011/06/15 :  22:15:57  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message  Reply
quote:
Squeezebox tror jag bara fungerar med vissa Nas men det vet andra bättre

Det funkar med Qnap#180;s produkter i alla fall.

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-

Edited by - Ryssen on 2011/06/15 22:16:22
Go to Top of Page

Lovan
Member

3166 Posts

Posted - 2011/06/16 :  13:53:19  Show Profile Send Lovan a Private Message  Reply
Jag tar inte illa upp
Jag har försökt att kolla i manualerna för att dubbelkolla. Jag hittar inget som säger att man behöver ens en dator igång. Mjukvaran dom skickar med är för att underlätta för inställningarna bara. Det står att man kan konfigurera med hjälp av kontrollerna(oavsett om det är deras egen eller en iPhone/iPad).
Jag tror att det är bäst att fråga t.ex. Hifi-klubben eller någon annan som säljer Sonos för säkerhets skull men jag tror det fungerar

Undrar om du inte kan använda appendix redan utan någon apparat?
Go to Top of Page

Lovan
Member

3166 Posts

Posted - 2011/06/16 :  13:56:24  Show Profile Send Lovan a Private Message  Reply
Appendix skulle vara app
Go to Top of Page

Lars S
Starting Member

48 Posts

Posted - 2011/06/21 :  12:27:21  Show Profile Send Lars S a Private Message  Reply
Nu har jag kollat med Sonos direkt och en Svenska återförsäljare och båda bekräftar att jag inte behöver ha datorn igång om jag använder Sonos. Det räcker med NAS:en. Och det är ju bra.

Nackdelen är väl att Sonos främst är tänkt som en multirumslösning och det syns i deras iFad-app. Det ser inte ut som om man kan se alla sina album som miniatyrer som i iPad. Utan appen ägnas till stor del åt hanteringen av de olika Zonerna och musiken känns secundär.

Så visst, Sonos är en tänkbar lösning men inte den optimala. Det lutar mer och mer åt att jag sparar ett tag och sedan köper en Meridian Media Core eller något liknande. Kanske Naims lösning är ändå bättre. Får fundera på det ett tag.

Ska ta och läsa igenom tråden en gång till riktigt ordentligt och ta mig en rejäl funderare. Tack alla som bidragit i diskussionen och är det någon som har andra förslag på lösningar tar jag tacksamt emot dessa. Kanske finns andra lösningar än de som tagits upp hittills.

Tack för hjälpen!

//Lars
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.55 sekunder. Snitz Forums 2000