Author |
Topic |
|
miaber
Member
1345 Posts |
Posted - 2011/01/17 : 22:02:37
|
Semestertrippen till Italien i sommras fick mig att undra över kaffe. Varför smakar italienarnas kaffe såååå mycket bättre än kaffet i sverige? Prövade olika sorter, men oftast kaffe americano. Spelade ingen roll om det var på restaurang, café eller bensinstation. Det sopade alltid mattan med vårt svenska kaffe.
Hur bär man sig åt för att åstadkomma den smaken i Sverige? Jag har funderingar på kaffemaskin som mal bönor (kapsel går fet-bort), men vill inte lägga en smärre förmögenhet på en maskin som inte lockar fram magin.
Vad är era erfarenheter av kaffemaskiner? Eller "vad krävs för att lyckas i köket?" |
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=50098 |
|
ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben
8776 Posts |
Posted - 2011/01/17 : 22:08:38
|
quote: oftast kaffe americano
Det är ju inte bryggkaffe utan en espresso med hett vatten i. Självklart smakar inte det som bryggkaffe då det är annan blandning, rostning och framställningsmetod. I Sverige är ju kaffet överallt bryggkaffe om man inte går till ett ställe som har en maskin värd namnet (och någon som kan hantera den...).
Steg 1 blir rimligen att välja samma typ av kaffe och metod. Sedan har ju kaffe, maskin, vattenkvalitet och kvalitet på operatören betydelse. Vidare kanske inte semesterhumörets inverkan ska underskattas. |
Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!HiFiForum.nu's Artikelregister | Regler |
|
|
huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben
10180 Posts |
Posted - 2011/01/17 : 22:11:40
|
Vattnet... |
|
|
ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben
8776 Posts |
Posted - 2011/01/17 : 22:14:11
|
Jo, men som sagt så är det framför allt en helt annan kaffetyp än den som kan kallas för svenskt normalkaffe.
Edit: Det är ju samma sak i Frankrike. Beställer man "un café, s'il vous plaît" så kommer det in en espresso och inte något bryggkaffe som man med svensk utgångspunkt kanske skulle förvänta sig. |
Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!HiFiForum.nu's Artikelregister | Regler |
|
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2011/01/17 : 22:22:55
|
quote: Varför smakar italienarnas kaffe såååå mycket bättre än kaffet i sverige?
Location, location, location
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2011/01/17 : 22:31:18
|
Som Ztenis säger, det är en helt annat kaffe.
Vi brukar göra en hel del americanos på diy-träffarna till de som inte vill ha en ren espresso |
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
|
theseal
SW-hantering
674 Posts |
Posted - 2011/01/17 : 22:40:05
|
Vi är rätt ensamma här i norden om att blötlägga kaffe så länge som vi gör. Kokkaffe tex är ett mycket effektivt sätt att dra ut alla beska och sura ämnen. Dessutom är kaffe lockvara i Sverige och därav följer kvalitén ner med priset.
Det GÅR att göra skitgott bryggkaffe, men det involverar en kvarn, en bryggare som kostar mer än 199kr på Coop och att man ger fan i billigt kaffe från dom "vanliga leverantörerna".
Mokkamaster har hyllats här tidiagre och jag kan inte annat än instämma, kombinera med ett sk guldfilter (för att inte få bismak av pappret) och en färskmalet kaffe av god kvalitet (läs iallafall 150kr/kg, drickbart kaffe som är billigare än 150-200kr är tillfälligheter)
En stadig kvarn med malskivor av stål med iallfall 50mm i diameter är grundstommen i varje kafferigg, med den kan du mala kaffe till alla extraktionsmetoder från turkiskt kaffe (finast) till brygg och kok. En kvarn som jag hört mycket positivt om är Compak K3 som man iallfall kunde köpa direkt från fabrik för ung 2700 ink frakt. I svettigaste fall kan en bra kvar kosta uppåt 8-9000kr ny, men jag gav tex 1800kr för min Compak K6 som mäter nära 70cm och har 64mm malskivor.
Med en kvarn kan man gott utforska kaffe i bryggaren och press/aeropress utan att det blir tråkigt på flera år, DOCK får man inte fram den kropp, intensitet och smakpalett som man nästan endast kan få fram med en bra espressomaskin. Här är det dock enklare; en väl smord barista kan med hjälp av en gaggia classic eller rancillio silvia (från 1000kr på blocket) få fram espresso som får strumporna att flyga av. Det är dessa maskiner som är entrylevel maskinerna framför alla andra.
Att lära sig att hantera sin maskin tar tid och tålamod. lycka till. |
|
|
huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben
10180 Posts |
Posted - 2011/01/17 : 23:00:23
|
Tänk att en örebroare tipsade mig om det. Jäkligt gott kaffe var det. |
|
|
ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben
8776 Posts |
Posted - 2011/01/17 : 23:01:30
|
quote: (läs iallafall 150kr/kg, drickbart kaffe som är billigare än 150-200kr är tillfälligheter)
Det beror nog på vad man har för krav och referenser. En kaffenörd som du kan ju eventuellt ha högre sådana än många andra.
Man måste inte göra kaffe i en kaffebryggare. Man kan köra med vakuumbryggare, presso och en hel hög andra mer eller mindre obskyra metoder utan att för dens skull gå över på espresso. Sedan är en vanlig sketen tratt och vattenkokare/kastrull underskattat. Det är bra mycket bättre än 99% av alla kaffebryggare som säljs.
quote: Wollmar Yxkullsgatan
Dagens onödiga vetande: Där bor en av poliserna i Leif GW Perssons romaner, t ex Grisfesten.
Edit: Alltså, jag säger inte att billigare kaffe nödvändigtvis är jättebra men det går att pressa ut mer ur det än vad många gör. Sedan börjar det ju i vissa fall närma sig 80-100 spänn kilot. Sedan har ju de stora leverantörerna även några lite dyrare kaffen, men jag vette sjutton om jag tycker att de är bättre i samma omfattning som priset ökar. Det känns mest som ett sätt att få upp marginalen. Vad man främst kan sluta sig till är att inte köpa kaffe på samma ställe som de säljer tandkräm, precis som att inte köpa HiFi där de har rea på brödrostar. Om man vill få upp kvaliteten alltså.
Nu brukar jag ha vanligt sketet Zoega's eller Classic här ofta, vilket fungerar ok som storbalja med mjölk i. Det avslöjar sig dock när man kör det svart... |
Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!HiFiForum.nu's Artikelregister | Regler |
|
|
Burmäster
Fd. Dan
2853 Posts |
Posted - 2011/01/17 : 23:12:42
|
Miaber, jag köpte som total novis en kanonmaskin av PAC för 2-3 år sedan. Kan bara säga att vi använder maskinen utan undantag varje dag och tycker det är helt underbart att kunna göra riktigt gott kaffe hemma. Jag vet inte ifall jag är ute och cyklar, men jag fick för mig att det inte var en engångsföreteelse att PAC köper in en kaffemaskin lite då och då för att renovera, sedan sälja den och köpa något annat och renovera igen. För att det är skoj! Eller Pac? Oavsätt kan du säkert få goda råd av honom - utöver de du redan fått |
Artphotography |
|
|
theseal
SW-hantering
674 Posts |
Posted - 2011/01/18 : 01:43:12
|
TobbeL är inte så blyg han heller när det kommer till kaffemaskiner, det är hans gamla Faema som fått flytta in hos mig. |
|
|
miaber
Member
1345 Posts |
|
Burmäster
Fd. Dan
2853 Posts |
Posted - 2011/01/18 : 09:00:41
|
Min maskin är en Coffee Queen MiniCrema
|
Artphotography |
|
|
plind
Member
1378 Posts |
|
Ampalang
fd. drbob
1136 Posts |
|
theseal
SW-hantering
674 Posts |
|
guy gadbois
Member
2415 Posts |
Posted - 2011/01/18 : 11:32:44
|
quote: Den bästa "budgetmaskinen" är klassikern Rancilio Silvia
En sådan har vi haft nu i drygt ett år och är mycket nöjda, helt klart en prisvärd och kompetent maskin. Avsevärt mycket bättre än de skräpmaskiner vi hade innan. |
Min anläggningstråd |
|
|
ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben
8776 Posts |
Posted - 2011/01/18 : 11:50:40
|
Gaggia Classic verkar kosta 2500-3000:- ny om man beställer från Tyskland (mot 4000-4500:- i Sverige). |
Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!HiFiForum.nu's Artikelregister | Regler |
|
|
miaber
Member
1345 Posts |
|
theseal
SW-hantering
674 Posts |
Posted - 2011/01/18 : 19:15:03
|
Om du refererar till sk helautomater där du trycker på EN knapp och det kommer ut kaffe så nej! Det finns folk som hävdar att en helautomat kan göra bra kaffe, men jag hävdar att dom aldrig druckit en riktigt bra espresso. Man kan komma VÄLDIGT långt, kanske 80-90% av en perfekt espresso och handhavandet är ENKELT. Dock kommer det knappt ur kattpiss ur dom billigaste maskinerna som finns hos elgrotesken osv.
Det finns espressomaskiner som har inbyggd kvar, men kräver hantverk med maling, dosering, tampning och rengöring. Dom har rätt förutsättningar för att producera magisk kaffe.
|
|
|
|
Topic |
|