Finns det nån speciell anledning till varför man väljer växelström till glöden i många rörkopplingar? Rent spontant kan jag tycka att det bara verkar dumt att leda in 50 Hz brum så nära signalvägen.. Om jag nu skulle få för mig att likrikta glödströmmen, ska jag fortfarande hålla mig på samma spänning eller måste jag gå upp högre?
I mitt fall gäller det en steg med ECC88 samt EL84.
Växelström är mycket enklare att bygga med. Och mindre som kan gå sönder.
Konstigt nog så har de som pubblicerat jämförande lyssningstest kommit fram till att det bästa är konstantström, följt av växelström och sist ren likström. Allra bäst påstås högfrekvent växelström vara, men då blir det mer komplicerat hur den ska genereras.
Om du bygger ett slutsteg med ECC88 och EL84 behöver du inte köra med likriktad glöd. Den vanligaste orsaken till att ett sådant slutateg brummar är jordnings problem eller nån brumm slinga.
Ska du bygga ett Riaa med ECC88 bör du likrikta. Då kan 50Hz höras om du inte likriktar.
Många direkt upphettade trioder måste man köra med likriktad glöd pga att då är glöd tråden åxå katod. Och vissa trioder måste man tillockmed köra med batteri glöd.
Mvh...
Rör å tillbehör när jag är med i matchen. jbl2480@hotmail.com Deltidare på Hifikit
Hej Om det handlar om icke direktupphettade rör typ ECC88 eller liknande skulle jag använda konstant ström Det blir enkla kopplingar med minimalt med komponeneter En LM317 kopplad som en CCS (317 med ett motstånd i serie med utgången).
Har du flera rör med likartad glöd kan du koppla dessa i serie (föutsatt att du har tillräckligt med spänning) Detta ger en inbyggt säkerhet då hela kedjan bryts om ett rör brinner.
Mvh /Pix
"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.