He he...det är väl knappast en hemlighet efter den rubriken och inledande bilden
Värre än Bernts, nja, det beror på vad man menar. Hans spelar högre och går djupare, men mina har högre hänslighet och går högre i frekvens. Vi har helt olika mål med våra tappade horn. Förhoppningsvis blir jag lika nöjd med mitt som han med sitt
Det tappade hornet i fråga har designats för att kunna möta upp mina midbasar vid 100-110 Hz ungefär. Således behövs en rätt stor mynning på hornet för att känsligheten i de nedre regionerna ska matcha känsligheten vid dessa höga frekvenser. Jag mätte upp hur mycket golvyta jag hade bredvid midbasarna och simulerade fram det största hornet jag kunde få plats med.
Så här blev resultatet, 388 liter styck netto, omkring halva kubiken brutto...:
Jag har simulerat ett exponentialhorn som jag sedan approximerat med två koniska segment. Vågigheten i tonkurvan är tänkt attförsvinna i det verkliga hornet. Annars kan man koppla på 2 ohm i serie så blir det riktigt snyggt ändå.
Det ritas upp och borras...
Hela hallen är beslagtagen
Så är det att bo i lägenhet utan tillgång till snickerirum Tur att man har en förstående flickvän!
Fruvänlig...nja...men de ska in i hörnen där de nuvarande står, så förhoppningsvis kommer det inte se allt för illa ut. Hon har dessutom sagt att hon vill ha myslampor uppe på dem
Nu är allt färdigborat och det är dags att börja pussla!
Det gick fort
CDn, Storleksreferens
Nu är det dags för lunch. Sen fortsätter jag med stagning. Har dock inte bestämt mig än riktigt var de ska sitta utan kommer gå på magkänsla.
Principen ser lovande ut! Jag räknade bort tappade horn tidigare eftersom jag då inte sett någon konstruktion som gått högt nog för att möta mina midbasar men nu har det börjat dyka upp konstruktioner som verkar fixa det med marginal. Ser fram emot lyssningsintryck!
"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Det jag är lite orolig för är resonansen vid 100 Hz då det bara är ett veck. Finns den kvar vid mätningar kommer jag koppla på en HH-absorbent i halsen på hornet.
Näe, skämt å sido, den eventuella HH-resonation är ett gammalt knep för att få bort oönskade pipresonanser, likt Lenn-Arts Lancetta. Hur det påverkar impulssvaret får framtiden utvisa. Däremot kommer fasen och där med group delay se finare ut runt 100 Hz.
quote:Näe, skämt å sido, den eventuella HH-resonation är ett gammalt knep för att få bort oönskade pipresonanser, likt Lenn-Arts Lancetta. Hur det påverkar impulssvaret får framtiden utvisa. Däremot kommer fasen och där med group delay se finare ut runt 100 Hz.
Jag har själv testat HH i TL tidigare men ej riktigt vetat hur man skall göra en jämförande impuls mätning med och utan
Var skulle pipan behöva veckas teoretiskt för att släcka ut 100 Hz resonansen?
quote:Var skulle pipan behöva veckas teoretiskt för att släcka ut 100 Hz resonansen?
Hade jag vetat det hade jag varit mycket rikare än vad jag är nu. Det är alla pipors gåta som enbart några få kan svara på. Tom Danley t.ex.
Man mäter tonkurvan i hornets mynning. När resonansen minskat i amplitud är man hemma Impulsvaret är sjukt svårt för en människa att omvandla till tonkurva.
quote:Vilken tur du har Petter undrar lite försiktigt om flickvännen din har syster som är lika förstående för då är jag intresserad .
Visst har hon systrar dock är de 18 och 21 år...men de tycker också att hornen är grymma Den yngsta har sagt att hon önskade att hennes pojkvän inte var så slö eller mekade med bilen så mycket så han också kunde bygga något likande...
Stagning klar på den ena. Jag har med flit utelämnat snedkilen i början på hornet då jag tror jag kommer ha mer problem 100-Hz-resonansen än impulssvaret. Det är svårt att koppla på en HH-resonator om kilen är där. Framtiden får utvisa hur det blir.
Magilsinspirerad stagning, varannan i andra delen på hornet.
Nja, jag har mina teorier, men måste utforska dem först och vill inte sprida lögner förrän jag fått det bevisat.
En stående våg (grundton) uppstår mellan två parallella ytor då avståndet är en halv våglängd. Alltså, 100 Hz motsvarar 344/100 = 3,44 meter -> 174 cm mellan två parallella väggar skapar en stående våg.
quote:Jag är bara nyfiken på detta med resonansernas beteende mellan 2 ytor, när det släcker ut respektive förstärks.
En bra fysíkbok på gymnasienivå borde täcka det. Annars så är "Master Handbook of Acoustics" av Everest en bok jag starkt rekommenderar.
Men vad gäller resonanser så är det som Petter skriver att man får stående vågor då avståndet är halva våglängden. Man får också resonanser (vilket rent fysikaliskt innebär att resonatorn kan ta upp energi) då avståndet är 1/4 1/8 1/16... gånger våglängden fast vanligtvis så är Q värdet för dessa lägre (i teorin -men inte alltid i praktiken- går Q som 1/n). Observera att detta endast gäller parallella ytor; det går att räkna analystiskt för cirkulära rum etc också men rent generellt behövs numeriska beräkningar (som iofs är rätt enkla om man har rätt mjukvara).