HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Personlig HiFi
 Trådlös lur, Sennheiser RS 140
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Gaffa
fd. Mabuse

1455 Posts

Posted - 2009/07/19 :  23:57:08  Show Profile  Visit Gaffa's Homepage Send Gaffa a Private Message  Reply
Köpte för en vecka sedan en trådlös hörlur av märket Sennheiser, modell RS-140.

Skaffade den mest för att inte behöva störa frugan när jag sitter uppe sent på kvällarna och tittar på TV/video.

Har tidigare haft en Philips-lur SBC HC8322, men den behövde pensioneras. Den var brusig, väldigt känslig för hur man höll huvudet, den satt obekvämt över öronen och hade halvdant ljud. Räckvidden var väl tveksam den med. Både den gamla Philipsen och Sennheisern använder "analog" överföring med FM-sändare.

RS-140 var för sina 1500:- som jag gav för dem på SIBA, ett riktigt lyft.
Basenheten har en stålbåge som man hänger upp luren på när man inte använder den, och då laddas de två utbytbara AAA-batterierna som driver den. När laddningen är klar går den över till underhålls-laddning för att inte överanstränga batterierna, vilket är ett stort plus: min trådösa philips DECT-telefon är alltid 30-35 grader varm när den sitter i dockan (och den bränner batterier som om de hade serviceavtal med batteritillverkaren).

Nåväl.

Luren är skön att ha på huvudet, den sitter bra över öronen, men man blir lite varm och något lite svettig när man närmar sig timmen. Men så är det väl med alla heltäckande lurar? Själva öronmuffen är i alla fall utbytbar: med ett enkelt handgrepp lossar man den och kan byta ut den om den skulle bli allt för saggig.
Den stänger inte ute ljud så bra som man kanske hade väntat med tanke på att hörselkåporna sluter runtom örat istället för att ligga utanpå örat som mindre lurar typ Koss Porta Pro, eller mina Sennheiser PXC 300. Men det gör inte så mycket, jag använder dem inte i bullrig miljö, utan hemma sent på kvällen.

Ljudet är riktigt bra tycker jag (men jag saknar referenser till dyrare hifi-lurar). Klart och krispigt, men tyvärr ganska tunn i basen. Men det kan ju ändra sig, jag har inte hunnit använda dem mer än runt 10 timmar så de är inte inspelade.

Ingången på bashenheten (sändare) har automatisk gain-control med riktigt lång integreringstid. Det gör att man inte riskerar att överstyra sändare eller mottagare så att luren distar, utan att för den skull få problem med att tysta partier i en film pressas upp för att låta lika högt. Integreringstiden verkar vara någon minut i alla fall. Riktigt bra faktist. Volymen regleras alltså först och främst med kontrollen på själva luren.
Å andra sidan vill jag ge ett minus för att basenheten kräver ganska hög insignal. När jag pluggar i basenheten i hörlursuttaget måste jag höja volymen på förstärkaren runt 20-25dB för att inte basenheten ska larma för "för låg insignal".

Jag har inte mätt impedansen på basenheten, men jag kanske kan få något förslag till hörlursförstärkare som jag kan koppla in mellan stereon och basenheten för att kompensera för det där tappet på 20 dB. Jag har letat i dokumentationen på min Yamaha-förstärkare utan att hitta något "offset" till hörlursuttaget. Bara extra bass-boost om det skulle behövas.

Sammanfattningsvis:
En mycket kompetent lur för den som vill se på DVD eller divx-filmer från HTPCn. Hur den lämpar sig för de övre klasserna av hifi låter jag vara osagt.




Skeptic Friends Network
"When the going gets tough, the tough get duct-tape..."

"När Höginkomsttagarna kallar sig arbetarparti måste även sagoboksförfattarna ana nya läskretsar..." - Arne Anka

Kmj
Member

2870 Posts

Posted - 2009/07/20 :  09:39:13  Show Profile Send Kmj a Private Message  Reply
Jag har samma lurar och jag kan inte annat än att hålla med. Jag använder dem till sent tvtittande eller tv-spelande men med ett tillägg. Mina har en tendens att halka av om man lutar huvudet frammåt. Till musik hade jag nog annars köpt nått med sladd då man bör få aningen mer för samma slant om de inte är trådlösa.

.....where the music comes to die.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.17 sekunder. Snitz Forums 2000