Author |
Topic |
Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben
6797 Posts |
Posted - 2007/12/29 : 19:43:55
|
Lyxfiskpinnar...
Då får jag slänga in ett av mina favoritrecept som är egenkomponerat då jag tröttnade på att alltid tillreda öringen/laxen likadant.
Man serverar klyftpotatis till detta och gör man dem själv så har man på olja, salt, peppar och timjan i lagom doser på 225-250gr värme med ett foile ovanpå.
Laxen skall vara utan skinn och gärna med sidorna lika stora men rektangulär. Fisken får simma en kort stund i ett vispat ägg därefter så lägger man över fisken i ett ströbröd som är blandat med salt peppar parmasanost och lite persilja gör detta två gånger, den blir så god då.
Efter att fisken har legat till sig under tiden stekjärnet blir varmt så skall den stekas långsamt i smör på alla sidorna tills den får en härlig färg.
Sallad består av välhackad tomat tillsammans med lite rödlök några stänk från en väldigt god balsamvinäger höjer smaken.
Antal av allt får du bestämma själv men gott är det.
Anders |
Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge. |
|
|
Roq
RödaTråden Vinnare
2892 Posts |
Posted - 2007/12/29 : 22:11:30
|
OK, här finns ju fler bra förslag. Bidrar med ett enkelt recept - 3 ingridienser. Klart mycket roligare än andra tråkiga fiskblocksrecept.
Om du har fryst torskblock så ta det...
1 torskblock 1 matlagningsgrädde citronpeppar
stek blocket lite lätt på bägge sidor häll över all grädde 2,5dl krydda rikligt m citronpeppar på fisken låt puttra kanske 20 min. (vänd ev. och krydda på andra sidan) servera med ris och se till att använda såsen!
Blir god vardagsmat och tillräckligt bra för att bjuda på i enklare sammanhang. Dock inte nyårsmiddag... |
Edited by - Roq on 2007/12/29 22:12:34 |
|
|
Burmäster
Fd. Dan
2853 Posts |
Posted - 2007/12/29 : 22:55:51
|
Euphonic: Bläckfisk går alldeles utmärkt att lägga i gambas pilpil. Hacka i ungefär samma storlek som räkorna så får de samma prioritering. Annars är min favoriträtt med bläckfisk, Pulpo a la Gallega. Är en rätt som dock inte rekomenderas att tillredas om man inte vet exakt hur det ska göras. Jag gör den inte. När det gäller olivoljor så är jag lite tråkig då jag av gammal vana nästan alltid köper kvalitetsolja som heter Hojiblanca Virgen Extra eller Carbonell Virgen Extra. Vet ej ifall dessa finns i Sverige, jag tar med mig femliters från Spanien.
Edit: stavis |
Artphotography |
Edited by - Burmäster on 2007/12/29 22:59:16 |
|
|
Roq
RödaTråden Vinnare
2892 Posts |
Posted - 2007/12/30 : 21:08:25
|
Dan: den där frukostbullen kommer jag definitiv att prova. Såg just Jamie Oliver göra en variant på den - ruggigt frestande. |
|
|
räven
Member
3653 Posts |
Posted - 2007/12/30 : 22:42:25
|
Olivolja är fin grejor men köps med fördel från Italien då de spanska kan vara lite väl smöriga i smaken (tycker jag). Och skippa de billigaste varianterna till fest, typ Zeta. |
ombud för Intelligent Sound |
|
|
EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr
3091 Posts |
Posted - 2007/12/30 : 23:03:12
|
Hittade som tur var färsk bläckis så det kommer att bli en kombi-tallrik med grönmusslor med hemgjord örtaioli, gambas al ajillo med tilllägget färska bläckfiskringar
För att det ska bli lite mindre kladd och mer serverbart så kommer jag att skära baguetter på sniskan så att det blir rätt långa bitar och sedan hälla rikligt med frityrolja på brödet och över resten på tallriken ist. för att man slabbar på direkt i krälet - vi är lite för många vid bordet för det tror jag.
Tack igen Dan för receptet, detta blir 3:e vändan och det känns lite som en ny favorit, inte minst för smaken utan också för den oslagbara enkelheten! |
/Jonas
|
|
|
EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr
3091 Posts |
Posted - 2007/12/30 : 23:04:33
|
räven: Jag läste någonstans att den största delen av olivolja kommer från olivträd i just spanien och att mycket av denna importeras till italien där den får fina etiketter och säljs som italiensk olivolja |
/Jonas
|
|
|
Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare
8011 Posts |
Posted - 2007/12/30 : 23:18:12
|
Kvällens middag - en tomatröra till pasta. Underbar att bryta av med så här i julmats- och nyårssupétider. Den går att ha som den är till pasta med lite riven ost. Vi i lägger för det mesta i något som vi tycker är gott och som passar att äta tillsammans med tomater; paprika, skinka, räkor, salami, tonfisk, musslor, fårost, spenat... Vår favorit är finskuren grön och gul paprika.
Tomaterna får inte vara allt för smaklösa. Det vita vinet sätter emellertid rätt bra fart på tomatsmaken så ordinära kvisttomater från snabbköper duger bra. Och ja - det funkar även med burk- eller "tetra"-tomater.
TOMATRÖRA Grundrecept (ca 4 portioner)
Ingredienser: 1 morot 1 vitlöksklyfta 1 gul lök olivolja för varm matlagning 1/2 kg tomater 3/4 dl torrt vitt vin 1 msk fransk osötad senap 2 tsk råsocker eller honung (vitt socker funkar också) mald svartpeppar (något extra tillbehör, till exempel paprika, skinka, räkor, tonfisk, musslor, urkärnade calamataoliver, spenat eller något annat som man tycker om till tomat) salt
Gör så här: 1. Skala morötterna, vitlöken och löken. Riv eller hacka morötterna och vitlöken. Hacka löken. 2. Värm oljan i en rymlig gryta eller kastrull och fräs morot, vitlök och lök mjuka på måttlig värme
(3. Skålla eventuellt tomaterna och skala dem - inte alls nödvändigt men är man känslig mot tomatskal i maten så...) 4. Skär tomaterna i bitar 5. Lägg ned tomaterna tillsammans med vin, senap, svartpeppar och socker(honung) i grytan och koka upp 6. Dra ner värmen så att röran småkokar. Låt koka så under lock tills röran kokat ihop. Det brukar ta 1- 2 timmar tills jag blir nöjd.
(7. Lägg i eventuellt extra tillbehör ungefär samtidigt som pastan läggs i sitt kokande vatten) 8. smaka av - med eventuellt salt samt övriga smaker
9. Servera med pasta, riven ost och gärna vitt vin.
Tomatröran utan extra tillbehör kan med fördel göras i jättesats för infrysning av lagom stora satser för en middag eller lunch. Alla måttsatta ingredienser ökas propotionellt i så fall.
/ Jörgen G
edit: lite småkorr |
Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system. Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen. |
Edited by - Jörgen_G on 2007/12/30 23:34:46 |
|
|
Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare
8011 Posts |
Posted - 2008/01/20 : 16:08:23
|
GRAHAMSFORMFRANSKA (2-3 levar)
johan.björklund frågade vad jag bakade för bröd igår i Värdelöst vetande-tråden. Eftersom jag inte tycker att receptet är värdelöst så rafsar jag ner det här.
Jag brukar baka dubbel sats. Gör man det är det bara att utgå från att dubbla alla ingredienser utom saltet som kan ökas till en dryg matsked. Man bör då också vara uppmärksam med mjölet - det brukar inte alltid förändras linjärt när man ändrar storleken på satsen.
Ingredienser: 7,5 dl mjölk (av valfri styrka) 1 msk sirap (i valfri färg) 1 msk matolja med neutral smak
3/4 paket jäst 3/4 msk salt
2 hg grahamsmjöl cirka 7 hg vanligt siktat vetemjöl
vetemjöl för bakbordet under utbakningen
smör eller margarin
Gör så här: 1. Häll mjölk, sirap och olja i en kastrull och värm till ca 40 grader Celsius. 2. Smula ner jästen i en stor bunke och strö saltet över 3. Häll litet av degsapdet över jästen så att den löses upp 4. Häll resten av degspadet i bunken under omrörning
5. Blanda ner grahamsmjölet och en del av vetemjölet i bunken och berabeta till en smet 6. Blanda ner resten av mjölet peau om peau och bearbeta degen tills den är blank och smidig. Det brukar ta cirka 4-5 minuter med maskin. 7. Lägg en bakduk (eller ren tunn tduk av annat slag) över degen och låt jäsa till drygt dubbel storlek. Det brukar ta en dryg halvtimma.
8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Eventuellt behöver en liten mängd vetemjöl knådas in om degen känns allt för lös. Det är egentligen omöjligt att med ord beskriva hur det ska kännas - mjuk och smidig samtidigt som den ska ha lite spänst och motstånd i sig; degen ska varken kleta fast vid bakbordet eller kunna rullas på det. (9. låt degen vila cirka 10 minuter på bakbordet täckt av bakduk - inte nödvändigt men jag har märkt att brödet blir lite smidigare om man gör detta)
10. Smörj brödformarna - antingen 2 stycken om cirka 2l eller tre stycken om cirka 1,5l. Alla formarna bör vara av samma form och storlek för att bröden ska bli klara samtigt i ugnen.
11. Dela degen i två eller tre lika stora delar beroende på hur många levar man ska göra. 12. Knåda till och forma delarna så att de precis går ner på längden i formarna 13. Skär några skåror med en vass kniv i bröden 14. Täck med den vid det här laget välkända duken och låta jäsa i cirka 40 minuter
15. Grädda långt ner i ugnen i cirka 175 grader celsius i cirka 40 minuter. Använd både över- och undervärme. 16. Låt bröden svalna i formarna några minuter innan de stjälps upp på ett galler där de får svalna under den nu väl använda bakduken.
Brödet passar bra att äta som vanlig smörgås. Vi älskar dessutom att rosta det. Brödet fungerar utmärkt att frysa in, vilket är att föredra om man ska spara det. Brödet åldras rätt snabbt i rumstempratur.
En sak till: Det går att ersätta en del av mjölken med filmjölk. Det sätter lite extra fart på smaken. Men det bör inte vara mer än 1/3 filmjölk - då förändras degspadets egenskaper så att t ex lagom mjölmängd förändras.
/ Jörgen G
edit: kommentar om dubbel sats och filmjölk i degspadet samt lite småkorr |
Edited by - Jörgen_G on 2008/01/20 16:53:50 |
|
|
Claes_Ireland
Member
2146 Posts |
Posted - 2008/01/20 : 16:31:06
|
Jag är kass på att laga mat, men jag fiskar och lagar lite firre ibland. Måste säga att chilli med fisk, mmmmmmm. Inte så att det blir "drag" i firren, utan det skapar en fylligare, lite varmare smak bara.
Fick till min bästa gös någonsinn i sommras på lantstället, chilin var skillnaden.
Kör all fisk i folie i ugn, som sagt, värdelös på att laga käk. |
Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
|
|
|
huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben
10180 Posts |
Posted - 2008/01/20 : 18:15:03
|
Klyftpotatis med vitlök Känns nästan larvig att posta, men ibland kan det enklaste enkla glömmas bort.
Skrubba potatisen (den behöver sällan skalas) Skär den i klyftor Lägg i långpannan Pressa vitlök över (efter tycke och smak, det går att ha ganska mycket då vitlöken blir mild i smaken) Lite olivolja över härligheten In i ugnen runt 220 grader Rör om då och då Klart på 30-40 min eller när de fått önskad färg, går naturligtvis även att köra på "grill" på slutet om det önskas
Enkelt och snabbt tillbehör till många personer med minimal arbetsinsats |
|
|
Micke Y
100.000-klubben
7710 Posts |
Posted - 2008/01/21 : 15:28:02
|
Ok här är mitt brödrecept som jag brukar göra varannan helg ungefär:
Det kräver lite arbete men tar en del tid. Jag orkar inte hantera degen för hand så maskin gäller om du inte är typ kroppsbyggare.
DAG1 Koka upp en liter vatten och häll i hushållsassistenten. Lägg i aventuella kryddor (apelsinskal/anis etc) Riv 2 stora potatisar och häll i vattnet Blanda i c:a 2 L mjöl. Tag ganska grova saker och blanda efter behag, jag brukar köra grovt rågmjöl, något kli, havregryn, gramhamsmjöl etc. Låt degen stå 1-2 dagar. Tidsåtgång: 10 minuter
Dag 2 Lös upp 3 pkt jäst i lite vatten och häll på degen Häll i 2 dl mörk sirap eller 1-2 dl honung Blanda väl Blanda i c:a 8dl-1L rågsikt eller vetemjöl.
Fördela degen i 3 brödformar och låt jäsa till dubbel storlek. Jämna till ytan med en blöt sked. Ställ gärna degen i ugnen på jästempratur (50grader) Tidsåtgång 15 minuter
Grädda i 175 grader i 60 minuter.
Om du vill ha en mjuk ovansidan så lägg på en blöt handuk när du tagit bröden ur ugnen.
Du kan variera detta i oändlighet med olika kryddor och mjölsorter om du behåller proportionerna.
Micke |
When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her. "Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan. |
|
|
guy gadbois
Member
2415 Posts |
Posted - 2008/01/21 : 15:44:13
|
Ok, här kommer nåt alldeles extra för er med känsla för det goda i livet.
1. Gå ut i trädgården, skogen eller annan trevlig plats och starta en brasa. Låt brasan falna tills de sista lågorna övergår i glöd.
2. Tälj några pinnar med klyka så att de får två spetsar i ytteränden.
3. Trä på en korv. Var busig. Köp vilken korv som helst. Linda bacon runt en vanlig "fulhotdog" eller en banan. Falukorv. Chorizo. Kabanoss. Frukostkorv. Whatever. Isterband funkar också
4. Lägg hela härligheten i ett bröd. Applicera Ketchup och Senap.
5. Välj dryck med omsorg. Varm choklad, pucko, kaffe, eller en folkis.*
6. Känn hur ytterkläderna doftar rök och hur det biter i kinderna efter en dag "ute".
*Edit: Coca Cola eller Fanta har inget i dessa sammanhang att göra. Möjligtvis Trocadero eller en Pommac.
|
Min anläggningstråd |
Edited by - guy gadbois on 2008/01/21 15:46:27 |
|
|
alpinist
RödaTråden-vinnare
963 Posts |
Posted - 2008/01/21 : 15:59:33
|
Ahhh, grymt inspirerande! Saknar korvgrillande runt brasa en hel del... |
Tremolo junkie! |
|
|
Burmäster
Fd. Dan
2853 Posts |
Posted - 2008/01/21 : 16:19:46
|
guy: EXAKT detta gjorde vi förra veckan!! Fyra vuxna, fyra barn. Påse grillkol, tändvätska, påse med olika typer av korv. Rostad lök, stark och svag senap och ketchup. Ramlösa, folkis och kaffe på termos. Hur enkelt som helts. Hur trevligt som helst. Vi åkte in i Svaneholmsskogen och hade slottet i bakgrunden där vi satt. Klockrent, för en spottstyver. |
Artphotography |
|
|
guy gadbois
Member
2415 Posts |
Posted - 2008/01/21 : 16:34:15
|
Trevligt! Vi gjorde själva detta i söndags. Detta är också nåt jag minns från min egen barndom, blir ofta fina minnen till när man blir vuxen. Men man blir aldrig för vuxen för att kremera en korv över en eld... |
Min anläggningstråd |
|
|
MullBenkt
Member
1276 Posts |
Posted - 2008/01/21 : 18:20:58
|
Massor av saker på en plåt!
I skrivande stund står en plåt i min ugn med lite olika godsaker på. Jag har aldrig provat det tidigare men det känns som att det inte kan gå fel.
På plåten ligger:
2 stjälkar stjälkselleri 2 morötter 3 större potatisar #189; Zucchini 4 små gula lökar 2 större vitlöksklyftor 3 Chorizokorvar
Hacka allting grovt utom löken som delas i fyra klyftor och sen bryter man isär "lagren" bara. Släng allt utom korven på en plåt med lite solrosolja. Salta rikligt och peppra efter behag. Släng dit korven, rör runt lite så det blandas. In i mitten eller nedre mitten på 200grader tills morötterna/potatisen är färdiga.
Det blir säkert jättegott
Jag lovar att återkomma om ca 20min med en bild och ett omdöme.
Det här blev kanongott! Typ ugnspytt-i-panna!
|
Edited by - MullBenkt on 2008/01/21 19:00:11 |
|
|
Burmäster
Fd. Dan
2853 Posts |
Posted - 2008/01/26 : 21:27:20
|
Tänkte delge en klassiker (för mig) som jag gör alldeles för sällan, men som brukar bli väldigt gott och känns lyxigt.
Kalvfilégryta!
- Tärna fin kalvfilé i 3cm bitar. - Lägg i kastrul och täck med vatten och koka upp - Så fort det kokar, slå över köttet i durk och skölj av, låt stå - Rengör grytan, koka upp kalvbuljong - Rengör små champinjoner, skala charlottenlök - När buljongen kokar, häll i köttet, champisarna, charlottenlöken, färsk timjan (hela kvistar), färsk persilja (hela kvistar) & lagerblad - Låt sjuda i 25 min, sedan/nu lägger man i morötter i samma storlek som köttet - Låt det sjuda vidare i 20 minuter till - Använd hålspade för att lyfta allt till skål utom fonden - Ta bort timjankvistarna, persiljakvistarna och lagerbladen, täck med folie - Sila ner fonden i ren gryta och reducera, koka i c:a 10-15 min - Häll i 1 del mjölk i fonden, låt koka upp igen - Blanda maizena med en skvätt mjölk och häll i - Minska värmen, från och med nu får det inte koka mer - Ta en liten skål, häll i en äggula och pressa i en hel citron, blanda och häll i fonden - Först nu får du salta och enda kryddan är vitpeppar - Nu Hällar du i köttet, lökarna, champisarna, morötterna och låter det värmas långsamt på mellansvag värme i ungefär 15 minuter
Grytan är färdig att serveras.
Passar bra tillsammans med basmatiris och en enkel tomatsallad med hackad rödlök, grovsalt, svartpeppar och olivolja. Nybakt bröd. Ett lättare rödvin alternativt kall öl.
mmmmmmmmmmmmm
|
Artphotography |
|
|
Topic |
|