HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 posta dina matrecept här!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6797 Posts

Posted - 2007/12/29 :  19:43:55  Show Profile Send Bubbel a Private Message
Lyxfiskpinnar...

Då får jag slänga in ett av mina favoritrecept som är egenkomponerat då jag tröttnade på att alltid tillreda öringen/laxen likadant.

Man serverar klyftpotatis till detta och gör man dem själv så har man på olja, salt, peppar och timjan i lagom doser på 225-250gr värme med ett foile ovanpå.

Laxen skall vara utan skinn och gärna med sidorna lika stora men rektangulär. Fisken får simma en kort stund i ett vispat ägg därefter så lägger man över fisken i ett ströbröd som är blandat med salt peppar parmasanost och lite persilja gör detta två gånger, den blir så god då.

Efter att fisken har legat till sig under tiden stekjärnet blir varmt så skall den stekas långsamt i smör på alla sidorna tills den får en härlig färg.

Sallad består av välhackad tomat tillsammans med lite rödlök några stänk från en väldigt god balsamvinäger höjer smaken.

Antal av allt får du bestämma själv men gott är det.

Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

Roq
RödaTråden Vinnare

2892 Posts

Posted - 2007/12/29 :  22:11:30  Show Profile Send Roq a Private Message
OK, här finns ju fler bra förslag.
Bidrar med ett enkelt recept - 3 ingridienser.
Klart mycket roligare än andra tråkiga fiskblocksrecept.

Om du har fryst torskblock så ta det...

1 torskblock
1 matlagningsgrädde
citronpeppar

stek blocket lite lätt på bägge sidor
häll över all grädde 2,5dl
krydda rikligt m citronpeppar på fisken
låt puttra kanske 20 min. (vänd ev. och krydda på andra sidan)
servera med ris och se till att använda såsen!

Blir god vardagsmat och tillräckligt bra för att bjuda på i enklare sammanhang. Dock inte nyårsmiddag...

Edited by - Roq on 2007/12/29 22:12:34
Go to Top of Page

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2007/12/29 :  22:55:51  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
Euphonic: Bläckfisk går alldeles utmärkt att lägga i gambas pilpil. Hacka i ungefär samma storlek som räkorna så får de samma prioritering.
Annars är min favoriträtt med bläckfisk, Pulpo a la Gallega. Är en rätt som dock inte rekomenderas att tillredas om man inte vet exakt hur det ska göras. Jag gör den inte.
När det gäller olivoljor så är jag lite tråkig då jag av gammal vana nästan alltid köper kvalitetsolja som heter Hojiblanca Virgen Extra eller Carbonell Virgen Extra. Vet ej ifall dessa finns i Sverige, jag tar med mig femliters från Spanien.

Edit: stavis

Artphotography

Edited by - Burmäster on 2007/12/29 22:59:16
Go to Top of Page

Roq
RödaTråden Vinnare

2892 Posts

Posted - 2007/12/30 :  21:08:25  Show Profile Send Roq a Private Message
Dan: den där frukostbullen kommer jag definitiv att prova. Såg just Jamie Oliver göra en variant på den - ruggigt frestande.
Go to Top of Page

räven
Member

3653 Posts

Posted - 2007/12/30 :  22:42:25  Show Profile  Visit räven's Homepage Send räven a Private Message
Olivolja är fin grejor men köps med fördel från Italien då de spanska kan vara lite väl smöriga i smaken (tycker jag).
Och skippa de billigaste varianterna till fest, typ Zeta.

ombud för Intelligent Sound
Go to Top of Page

EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr

3091 Posts

Posted - 2007/12/30 :  23:03:12  Show Profile  Visit EuphoniC's Homepage Send EuphoniC a Private Message
Hittade som tur var färsk bläckis så det kommer att bli en kombi-tallrik med grönmusslor med hemgjord örtaioli, gambas al ajillo med tilllägget färska bläckfiskringar

För att det ska bli lite mindre kladd och mer serverbart så kommer jag att skära baguetter på sniskan så att det blir rätt långa bitar och sedan hälla rikligt med frityrolja på brödet och över resten på tallriken ist. för att man slabbar på direkt i krälet - vi är lite för många vid bordet för det tror jag.

Tack igen Dan för receptet, detta blir 3:e vändan och det känns lite som en ny favorit, inte minst för smaken utan också för den oslagbara enkelheten!

/Jonas


Hemma hos mig | Klubbmästare för HiFi Norr - Kontakta mig för mer information.
Go to Top of Page

EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr

3091 Posts

Posted - 2007/12/30 :  23:04:33  Show Profile  Visit EuphoniC's Homepage Send EuphoniC a Private Message
räven: Jag läste någonstans att den största delen av olivolja kommer från olivträd i just spanien och att mycket av denna importeras till italien där den får fina etiketter och säljs som italiensk olivolja

/Jonas


Hemma hos mig | Klubbmästare för HiFi Norr - Kontakta mig för mer information.
Go to Top of Page

Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare

8011 Posts

Posted - 2007/12/30 :  23:18:12  Show Profile  Visit Jörgen_G's Homepage Send Jörgen_G a Private Message
Kvällens middag - en tomatröra till pasta. Underbar att bryta av med så här i julmats- och nyårssupétider. Den går att ha som den är till pasta med lite riven ost. Vi i lägger för det mesta i något som vi tycker är gott och som passar att äta tillsammans med tomater; paprika, skinka, räkor, salami, tonfisk, musslor, fårost, spenat... Vår favorit är finskuren grön och gul paprika.

Tomaterna får inte vara allt för smaklösa. Det vita vinet sätter emellertid rätt bra fart på tomatsmaken så ordinära kvisttomater från snabbköper duger bra. Och ja - det funkar även med burk- eller "tetra"-tomater.

TOMATRÖRA Grundrecept (ca 4 portioner)

Ingredienser:
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
olivolja för varm matlagning
1/2 kg tomater
3/4 dl torrt vitt vin
1 msk fransk osötad senap
2 tsk råsocker eller honung (vitt socker funkar också)
mald svartpeppar
(något extra tillbehör, till exempel paprika, skinka, räkor, tonfisk, musslor, urkärnade calamataoliver, spenat eller något annat som man tycker om till tomat)
salt


Gör så här:
1. Skala morötterna, vitlöken och löken. Riv eller hacka morötterna och vitlöken. Hacka löken.
2. Värm oljan i en rymlig gryta eller kastrull och fräs morot, vitlök och lök mjuka på måttlig värme

(3. Skålla eventuellt tomaterna och skala dem - inte alls nödvändigt men är man känslig mot tomatskal i maten så...)
4. Skär tomaterna i bitar
5. Lägg ned tomaterna tillsammans med vin, senap, svartpeppar och socker(honung) i grytan och koka upp
6. Dra ner värmen så att röran småkokar. Låt koka så under lock tills röran kokat ihop. Det brukar ta 1- 2 timmar tills jag blir nöjd.

(7. Lägg i eventuellt extra tillbehör ungefär samtidigt som pastan läggs i sitt kokande vatten)
8. smaka av - med eventuellt salt samt övriga smaker

9. Servera med pasta, riven ost och gärna vitt vin.

Tomatröran utan extra tillbehör kan med fördel göras i jättesats för infrysning av lagom stora satser för en middag eller lunch. Alla måttsatta ingredienser ökas propotionellt i så fall.

/ Jörgen G

edit: lite småkorr

Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system.

Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen.

Edited by - Jörgen_G on 2007/12/30 23:34:46
Go to Top of Page

Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare

8011 Posts

Posted - 2008/01/20 :  16:08:23  Show Profile  Visit Jörgen_G's Homepage Send Jörgen_G a Private Message
GRAHAMSFORMFRANSKA (2-3 levar)

johan.björklund frågade vad jag bakade för bröd igår i Värdelöst vetande-tråden. Eftersom jag inte tycker att receptet är värdelöst så rafsar jag ner det här.

Jag brukar baka dubbel sats. Gör man det är det bara att utgå från att dubbla alla ingredienser utom saltet som kan ökas till en dryg matsked. Man bör då också vara uppmärksam med mjölet - det brukar inte alltid förändras linjärt när man ändrar storleken på satsen.

Ingredienser:
7,5 dl mjölk (av valfri styrka)
1 msk sirap (i valfri färg)
1 msk matolja med neutral smak

3/4 paket jäst
3/4 msk salt

2 hg grahamsmjöl
cirka 7 hg vanligt siktat vetemjöl

vetemjöl för bakbordet under utbakningen

smör eller margarin


Gör så här:
1. Häll mjölk, sirap och olja i en kastrull och värm till ca 40 grader Celsius.
2. Smula ner jästen i en stor bunke och strö saltet över
3. Häll litet av degsapdet över jästen så att den löses upp
4. Häll resten av degspadet i bunken under omrörning

5. Blanda ner grahamsmjölet och en del av vetemjölet i bunken och berabeta till en smet
6. Blanda ner resten av mjölet peau om peau och bearbeta degen tills den är blank och smidig. Det brukar ta cirka 4-5 minuter med maskin.
7. Lägg en bakduk (eller ren tunn tduk av annat slag) över degen och låt jäsa till drygt dubbel storlek. Det brukar ta en dryg halvtimma.

8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Eventuellt behöver en liten mängd vetemjöl knådas in om degen känns allt för lös. Det är egentligen omöjligt att med ord beskriva hur det ska kännas - mjuk och smidig samtidigt som den ska ha lite spänst och motstånd i sig; degen ska varken kleta fast vid bakbordet eller kunna rullas på det.
(9. låt degen vila cirka 10 minuter på bakbordet täckt av bakduk - inte nödvändigt men jag har märkt att brödet blir lite smidigare om man gör detta)

10. Smörj brödformarna - antingen 2 stycken om cirka 2l eller tre stycken om cirka 1,5l. Alla formarna bör vara av samma form och storlek för att bröden ska bli klara samtigt i ugnen.

11. Dela degen i två eller tre lika stora delar beroende på hur många levar man ska göra.
12. Knåda till och forma delarna så att de precis går ner på längden i formarna
13. Skär några skåror med en vass kniv i bröden
14. Täck med den vid det här laget välkända duken och låta jäsa i cirka 40 minuter

15. Grädda långt ner i ugnen i cirka 175 grader celsius i cirka 40 minuter. Använd både över- och undervärme.
16. Låt bröden svalna i formarna några minuter innan de stjälps upp på ett galler där de får svalna under den nu väl använda bakduken.

Brödet passar bra att äta som vanlig smörgås. Vi älskar dessutom att rosta det. Brödet fungerar utmärkt att frysa in, vilket är att föredra om man ska spara det. Brödet åldras rätt snabbt i rumstempratur.

En sak till:
Det går att ersätta en del av mjölken med filmjölk. Det sätter lite extra fart på smaken. Men det bör inte vara mer än 1/3 filmjölk - då förändras degspadets egenskaper så att t ex lagom mjölmängd förändras.

/ Jörgen G

edit: kommentar om dubbel sats och filmjölk i degspadet samt lite småkorr

Edited by - Jörgen_G on 2008/01/20 16:53:50
Go to Top of Page

Claes_Ireland
Member

2146 Posts

Posted - 2008/01/20 :  16:31:06  Show Profile Send Claes_Ireland a Private Message
Jag är kass på att laga mat, men jag fiskar och lagar lite firre ibland. Måste säga att chilli med fisk, mmmmmmm. Inte så att det blir "drag" i firren, utan det skapar en fylligare, lite varmare smak bara.

Fick till min bästa gös någonsinn i sommras på lantstället, chilin var skillnaden.

Kör all fisk i folie i ugn, som sagt, värdelös på att laga käk.

Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2008/01/20 :  18:15:03  Show Profile Send huzze a Private Message
Klyftpotatis med vitlök
Känns nästan larvig att posta, men ibland kan det enklaste enkla glömmas bort.

Skrubba potatisen (den behöver sällan skalas)
Skär den i klyftor
Lägg i långpannan
Pressa vitlök över (efter tycke och smak, det går att ha ganska mycket då vitlöken blir mild i smaken)
Lite olivolja över härligheten
In i ugnen runt 220 grader
Rör om då och då
Klart på 30-40 min eller när de fått önskad färg, går naturligtvis även att köra på "grill" på slutet om det önskas

Enkelt och snabbt tillbehör till många personer med minimal arbetsinsats
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7710 Posts

Posted - 2008/01/21 :  15:28:02  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Ok här är mitt brödrecept som jag brukar göra varannan helg ungefär:

Det kräver lite arbete men tar en del tid. Jag orkar inte hantera degen för hand så maskin gäller om du inte är typ kroppsbyggare.

DAG1
Koka upp en liter vatten och häll i hushållsassistenten.
Lägg i aventuella kryddor (apelsinskal/anis etc)
Riv 2 stora potatisar och häll i vattnet
Blanda i c:a 2 L mjöl. Tag ganska grova saker och blanda efter behag, jag brukar köra grovt rågmjöl, något kli, havregryn, gramhamsmjöl etc.
Låt degen stå 1-2 dagar.
Tidsåtgång: 10 minuter

Dag 2
Lös upp 3 pkt jäst i lite vatten och häll på degen
Häll i 2 dl mörk sirap eller 1-2 dl honung
Blanda väl
Blanda i c:a 8dl-1L rågsikt eller vetemjöl.

Fördela degen i 3 brödformar och låt jäsa till dubbel storlek. Jämna till ytan med en blöt sked. Ställ gärna degen i ugnen på jästempratur (50grader)
Tidsåtgång 15 minuter

Grädda i 175 grader i 60 minuter.

Om du vill ha en mjuk ovansidan så lägg på en blöt handuk när du tagit bröden ur ugnen.

Du kan variera detta i oändlighet med olika kryddor och mjölsorter om du behåller proportionerna.

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

guy gadbois
Member

2415 Posts

Posted - 2008/01/21 :  15:44:13  Show Profile Send guy gadbois a Private Message
Ok, här kommer nåt alldeles extra för er med känsla för det goda i livet.

1. Gå ut i trädgården, skogen eller annan trevlig plats och starta en brasa. Låt brasan falna tills de sista lågorna övergår i glöd.

2. Tälj några pinnar med klyka så att de får två spetsar i ytteränden.

3. Trä på en korv. Var busig. Köp vilken korv som helst. Linda bacon runt en vanlig "fulhotdog" eller en banan. Falukorv. Chorizo. Kabanoss. Frukostkorv. Whatever. Isterband funkar också

4. Lägg hela härligheten i ett bröd. Applicera Ketchup och Senap.

5. Välj dryck med omsorg. Varm choklad, pucko, kaffe, eller en folkis.*

6. Känn hur ytterkläderna doftar rök och hur det biter i kinderna efter en dag "ute".


*Edit: Coca Cola eller Fanta har inget i dessa sammanhang att göra. Möjligtvis Trocadero eller en Pommac.


Min anläggningstråd

Edited by - guy gadbois on 2008/01/21 15:46:27
Go to Top of Page

alpinist
RödaTråden-vinnare

963 Posts

Posted - 2008/01/21 :  15:59:33  Show Profile Send alpinist a Private Message
Ahhh, grymt inspirerande! Saknar korvgrillande runt brasa en hel del...

Tremolo junkie!
Go to Top of Page

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2008/01/21 :  16:19:46  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
guy: EXAKT detta gjorde vi förra veckan!! Fyra vuxna, fyra barn. Påse grillkol, tändvätska, påse med olika typer av korv. Rostad lök, stark och svag senap och ketchup. Ramlösa, folkis och kaffe på termos. Hur enkelt som helts. Hur trevligt som helst. Vi åkte in i Svaneholmsskogen och hade slottet i bakgrunden där vi satt. Klockrent, för en spottstyver.

Artphotography
Go to Top of Page

guy gadbois
Member

2415 Posts

Posted - 2008/01/21 :  16:34:15  Show Profile Send guy gadbois a Private Message
Trevligt! Vi gjorde själva detta i söndags. Detta är också nåt jag minns från min egen barndom, blir ofta fina minnen till när man blir vuxen. Men man blir aldrig för vuxen för att kremera en korv över en eld...

Min anläggningstråd
Go to Top of Page

MullBenkt
Member

1276 Posts

Posted - 2008/01/21 :  18:20:58  Show Profile Send MullBenkt a Private Message
Massor av saker på en plåt!

I skrivande stund står en plåt i min ugn med lite olika godsaker på. Jag har aldrig provat det tidigare men det känns som att det inte kan gå fel.

På plåten ligger:

2 stjälkar stjälkselleri
2 morötter
3 större potatisar
#189; Zucchini
4 små gula lökar
2 större vitlöksklyftor
3 Chorizokorvar


Hacka allting grovt utom löken som delas i fyra klyftor och sen bryter man isär "lagren" bara. Släng allt utom korven på en plåt med lite solrosolja. Salta rikligt och peppra efter behag. Släng dit korven, rör runt lite så det blandas. In i mitten eller nedre mitten på 200grader tills morötterna/potatisen är färdiga.

Det blir säkert jättegott

Jag lovar att återkomma om ca 20min med en bild och ett omdöme.



Det här blev kanongott! Typ ugnspytt-i-panna!


Edited by - MullBenkt on 2008/01/21 19:00:11
Go to Top of Page

Burmäster
Fd. Dan

2853 Posts

Posted - 2008/01/26 :  21:27:20  Show Profile  Visit Burmäster's Homepage Send Burmäster a Private Message
Tänkte delge en klassiker (för mig) som jag gör alldeles för sällan, men som brukar bli väldigt gott och känns lyxigt.

Kalvfilégryta!

- Tärna fin kalvfilé i 3cm bitar.
- Lägg i kastrul och täck med vatten och koka upp
- Så fort det kokar, slå över köttet i durk och skölj av, låt stå
- Rengör grytan, koka upp kalvbuljong
- Rengör små champinjoner, skala charlottenlök
- När buljongen kokar, häll i köttet, champisarna, charlottenlöken, färsk timjan (hela kvistar), färsk persilja (hela kvistar) & lagerblad
- Låt sjuda i 25 min, sedan/nu lägger man i morötter i samma storlek som köttet
- Låt det sjuda vidare i 20 minuter till
- Använd hålspade för att lyfta allt till skål utom fonden
- Ta bort timjankvistarna, persiljakvistarna och lagerbladen, täck med folie
- Sila ner fonden i ren gryta och reducera, koka i c:a 10-15 min
- Häll i 1 del mjölk i fonden, låt koka upp igen
- Blanda maizena med en skvätt mjölk och häll i
- Minska värmen, från och med nu får det inte koka mer
- Ta en liten skål, häll i en äggula och pressa i en hel citron, blanda och häll i fonden
- Först nu får du salta och enda kryddan är vitpeppar
- Nu Hällar du i köttet, lökarna, champisarna, morötterna och låter det värmas långsamt på mellansvag värme i ungefär 15 minuter

Grytan är färdig att serveras.

Passar bra tillsammans med basmatiris och en enkel tomatsallad med hackad rödlök, grovsalt, svartpeppar och olivolja. Nybakt bröd. Ett lättare rödvin alternativt kall öl.

mmmmmmmmmmmmm


Artphotography
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.39 sekunder. Snitz Forums 2000