Med den samlade kunskapen på forumet om veckning och dämpning samt rätt simulering verkar hoktunas bygge blivit väldigt lyckat, speciellt möjligheten att kunna dela högre upp i frekvens. Dock trivs det elementet inte bra i TH för lågt avstämda. Därför har en kompakt variant med ett 8" element tagits fram. Elementet i fråga är Precision Devices 8BM20.
Följande simulering ger 24 dB/oktav LR avrullning vid 28 Hz. Med rumsstödet kommer man ha full nivå ner till minst 25 Hz, ritning nedan.
Nu till den stora frågan...med eller utan Helmholtzkammare? I hoktunas tråd ser vi att om porten placeras framför elementet så blir dämpningen för effektiv, dock, med porten pluggad fanns en tonkurvehöjning med ca 3 dB över 125 Hz. Därför skulle den kunna placeras nedåtriktad istället, alltså närmast hornets mynning. En annan aspekt på HH-kammarens vara eller icke vara är att de interna längderna i hornet ändras om den tas bort, något som också kommer påverka utsläckning av oönskade resonanser. Nedan finns två horn beskrivna. Identisk utvidgning, men med och utan HH-kammare. Det skulle vara mycket lärorikt om någon ville bygga en av varje och utvärdera så vi vet inför inför framtiden hur en veckning ska gå till för bästa prestanda i ett så litet horn som möjligt.
Notera att man måste dra bort en materialtjocklek (22mm) från bottenmåttet för att få bottenskivans längd. Innerbredden är 250 mm plus eventuell stagning. Skulle vara intressant om det byggdes utan stag för att få reda på hur det går. Det gör det hela mycket mer lättbyggt. Många av skivorna bör ju vinkelkapas, men det är så pass lite att jag valt att måttge efter skivornas kortaste mått, så om man bara kapar 90-gradiga snitt och pusslar ihop det och fyller igen springor med fogmassa eller montagelim så ska måtten stämma ändå. Vill man vinkelkapa så får ni räkna ut vinklarna själv eller rita upp på fullskala och mäta. Tanken är att dessa horn ska vara lättbyggda.
Skillnaden mellan de båda är det lilla tomrummet? Är det alltså differensen i längd på hornet som blir skillnaden eller ska det vara en förbindelse mellan utrymmet och elementet som inte syns på bilden?
Hornen är lika långa, men eftersom tomrummet = HH-kammare tar plats kommer de interna längderna i hornet få olika proportioner relativt varandra. I hornet utan kammare är det 4 mått som är i princip lika långa. I den med kammare är fler mått olika långa, men summan av dem är samma, 425 cm långa är hornen.
Kul att du har möjligheten att placera resonatorn på fyra olika ställen i hornet, frågan är vilken påverkan dessa positioner medför, om det enbart handlar om hur brett eller effektivt resonatorn påverkar, eller om det händer andra saker också *que twilight theme song* :)
Att placera den som på bilden ovan är ju kanske bäst eftersom ingen eller endast mkt liten påverkan från hornet finns därefter.
Jonas, en sådan grunka går inte att tuna in till rätt frekvens som ett rör gör genom att ändra dess längd. Dock fungerar den på samma sätt som ett kort rör med mycket dämpning i.
Martinsson, Man vill placera resonatorn där resonansen finns. Man vet att det finns en i hornets början och hornets slut samt ett till inne längs horngången. Att ha porten i början fungerade för bra, den blev överstyrd av det höga trycket. Med porten i slutet riskerar man att dess effekt blir för liten, men detta behöver undersökas. För att utreda om det är någon idé att ha porten i horngången behöver man göra som Asto gjort, borra hål i låda och sticka in en mikrofon där porten är tänkt att vara.
quote:Martinsson, Man vill placera resonatorn där resonansen finns. Man vet att det finns en i hornets början och hornets slut samt ett till inne längs horngången. Att ha porten i början fungerade för bra, den blev överstyrd av det höga trycket. Med porten i slutet riskerar man att dess effekt blir för liten, men detta behöver undersökas. För att utreda om det är någon idé att ha porten i horngången behöver man göra som Asto gjort, borra hål i låda och sticka in en mikrofon där porten är tänkt att vara.
Resonansen finns med längs hela horngången utom på ett ställe (teoretiskt) nämligen vid ca halva våglängden av resonansen från hornöppningen sett, där släcks den ut. Varför det blir ca halva våglängden beror på att ljudet får olika hastighet beroende på hornets/pipans geometri.
Ok, om resonansen finns vid 100Hz, (344 x 1,3)/100/2 = 2,2 meter ifrån mynningen (som exempel räknar jag med 30% högre ljudhastighet)
Som jag då förstår saken så bör man alltså inte placera resonatorn där.
Edit: Resonansens amplitud variarar inte nämnvärt på de olika placeringarna i pipan
Jag har bestämt mig det blir någon av dessa lådor som får stå för basen här hemma vilken version är inte bestämt ännu om nu inte Petter får för sig att komma med något annat som lockar en i fördärvet .
anders
Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Nedan gäller för Audes 8"-hornet och inte för Precision-Devices. Prova med ett rör som är 5 cm i innerdiamater och 6 cm långt. Samma avstämningsfrekvens med mer smalbandig dämpning fås med 7.5 cm innerdiameter och 16 cm långt. Notera att detta är ungefärliga mått, så det kan vara god idé att se till att man lätt kommer åt att ta loss porten. Täta med modellera eller liknande under framprovningen. Börja med den smala porten då det är lättare att ta upp ett större hål än att förminska det befintliga...
Sitter och räknar på hur mycket skivmaterial det går åt och det räcker inte med en skiva som är 1200X2500 mm,fattas en bit. Synd,hade varit ett folk horn om det räckt med en skiva.