Sommar innebär värme som innebär värmeslag som innbär riktigt galna ideér. Sommar innebär också, som tur är för oss ljudfreaks eller tyvär för de ljudnivåkänsliga, tid att förvärkliga dessa galna idéer.
Lite bakgrund: Jag fick uppdraget av klubbmästarna i min sektion på KTH (Farkostteknik) att bygga en subwooferlåda till våra två 15" Beyma 15K200 som låg ock skräpade sedan något år tillbaka. http://www.tx3.be/verkoop/productfiche/15K200.pdf
Jag fick ovanstående info om elementen och en ritning genererad av Probox på en passande basreflexlåda. Tyckte direkt att det värkade lite torftigt och när jag träffade min vän, och tillika lite av mentor när det gäller Hifi högtalare, som är ganska bekant här på forumet under namnet PetterPersson så kom vi på (/jag lätt mig villigt övertalas till)att vi skulle bygga ett litet Horn. För att ni ska få lite mer förståelse för det hela så bör tilläggas att vi träffades i Uppsala under stadens blötaste helg, nämligen Valborg.
Alltså: Vi var först inne på ett par Jensen Imperial, men våra element har lite låg egenfrekvens och är lite tunga för att vara optimala för det så vi valde att ta fram ett helt eget horn. Efter mycket (Läs många många timmar) simulerande och moddellerande med HornResp och CAD-programet Autodesk Inventor tog vi fram ett horn som ger sjukt bra verkningsgrad, i princip linjärt frekvenssvar från 29-120Hz och riktigt bra fasgång och liten slagvolym.
Hornet är inkl lådan bakpå ca 4m långt, har en mynningsarea på nästan 5m^2 och en volym på 4m^3.
Är ni sugna på en byggdagbok med många byggbilder?
Bilder finns det många utav och är såklart på g men vi har haft problem att komma åt bildarkivet, så vi ska försöka lösa det på annan väg eller vänta tills bildarkivsservern kommer igång. (Ni får gärna PM:a tips på stabil bilduppladdningsplats.)
P.S Varför vi döpte henne till Beatrice kommer vi låta vara döljt i ett mytiskt dunkel för att försöka skapa en ödesmättad känsla av episkt djup i basen och dess historia som ljudskapare. D.S
Edit- Jag glömde ju nästan att presentera mig, mitt namn är Mårten Keijser och jag är ny här på forumet, har tagit mycket hjälp av forumet länge, förra sommaren byggde jag ett par HFSL1:or bla. men detta är mitt första inlägg, så hej på er allesammans!!!- Edit
Såklart ni skall få lite bilder. Bygget kickade igång ganska bra direkt men som blivande ingenjörer så började vi såklart med nogranna numeriska beräkningar och för ändamålets skull använde vi det eminenta programmet HornResp. Beräkningarna följdes av skapandet av ett antal fullskalemoddeller i CAD-programet Autodesk Inventor. I syfte att optimera så mycket av ljudet såväl som själva byggandet i förväg.
Här ser ni de data vi matade in i HornResp, (detta är alltså resultatet av åtskilliga timmars testande fram och tillbaka för att finna en så optimal lösning som möjligt.
Följt av den schematiska ritningen av själva hornet.
Resultatet rent ljudnivåmässigt med avsende på frekvens förväntar vi kommer se ut något i den här stilen.
Och elementens rörelse.
Den elektriska impedansen.
Samt fasgången.
En liten modell av härligheten, (människan som heter iMike mäter ca 1,8m från tå till keps).
I en annan vinkel.
Inom kort skall vi uppdatera med fler rena byggbilder, hoppas att ni kan hålla er till tåls.
Mvh Mårten och Petter
P.S iMike kom inte till skada under konstruerandet av datormoddelen. D.S
Det enda som skiljer är S1 som är 1400 cm2, S2 är 48909 cm2, längden är 309 cm vilket gör att Beatrice växer till 4380 liter netto. För den frågande är detta för att få en snyggare impedanskurva och mindre luftkompression i halsen samt maximalt utnyttjande av plywoodskivorna
Här kommer lite mer rena byggbilder. För att testa elementen och lådan så byggde vi en liten tratt att under tiden vi bygger på den stora. Bilderna får i övrigt tala för sig själva.
Förra sommarens hemmabygge får agera provisorisk drivningskälla. Ett stereoslutsteg byggt av Hypex UCD 180AD moduler.
Och förra sommarens andra projekt, ett par bekantingar här på Hififorum nämligen HFSL1:orna, får agera toppar.
Aha! Das bandpassubb!!!! Hur lät den???? Berätta mer! NU!
"Bilderna får i övrigt tala för sig själva" duger inte. Inga sådana fasoner på vårat fina forum. Här skall det vara LÅNGA UTFÖRLIGA beskrivningar tack.
blev tight med tid igår kväll för mig och Mårten...går upp 5 om mårnarna och jag hade ju lovat bilder till igår kväll... så förklaringen kommer nu istället...
Lådans innermått: 90 cm bred och 45 cm hög. Längden på bakkammare är ungefär 40* cm (37 enligt "input parameters" men khar justerats för stagen och eleementens volym men detta är av akademisk betydelse) Längden på frontkammaren är ungefär 23* cm med samma tvärsnitt som bakkammaren.
*dessa mått är ungefärliga, återkommer med exakta
Vilket medför att lådans frontkammare blev ca 105 liter netto och bakkammaren ca 150 liter netto
Baffeln är dubbel. Den är ihoplimmad med polyuretanlim och brickor har fått agera distanser så att det blivit ca 2 mm mellanrum mellan de 22 mm tjocka spånskivorna. Knackade man på enbart baffeln när den inte var fastlimmad märks det att den är sjukt stum. Inte en tillsymmelse till resonant. Jag provade detta på mina öppna bafflar hemma förra sommaren med mycket gott resultat, så jag tänkte, varför inte här också...? Ett par vibratione för mycket kan ju ge 110 dB ut vid fel frekvens...
Som ni kanske märkt är jag en vän av stag...hellre ett för mycket än ett för lite. Så även här. det ska f-n imej inte röra på sig! Det blir ju ett sju jäkla tryck i både front och bakkammmaren då elementen slår, så de vill till att det är stabilt byggt. Vi valde att bygga lådan i spån framför plywood då spån är hårdare och styvare vilket medför att resonansfrekvensen på varje delyta blir högre jämfört med om vi använt plywood.
Det är här vi kommer ha nytta av det akustiska lågpassfiltert hornets kraftiga tvärsnittsareaökning i kombination med den noga utvalda volymen på frontkammaren utgör. Det går alltså med minskad frontkammare och ett tvärsnitt vid munnen åstakomma ungefär samma lågfrekvensegenskaper men hornet kommer då ge full output upp till omkring 300-400 Hz. Hornet blir dock något längre. Vi ska inte använda hornet över 120 Hz, så för att minska på hornresonansernas inverkan (skallrande väggar) så är ett akustiskt lågpassfilter applicerat. Även om vi ska använda aktiv delning så hindrar ju inte det hornets väggar från att skallra vid högre frekvenser...och hornet ser ingen skillnad på om det är elementet som slår eller väggarna i hornet, de är ju bara vibrationer.
Minitratten har en hals på 210 cm2 och mun på 2400 cm2 och en längd av 40 cm. Enligt simuleringar ska det ge god verkningsgrad och i princip linjärt förlopp mellan ca 45 och 120 Hz vid väggplacering. Bilder på simuleringar kan komma upp senare. det är ju problem med bilddatabasen men Mårten har hittat ett annat, privat, ställe att lägga upp bilderna och länka till, så det är inte så att bara vi och inte ni andra kan lägga upp bilder...vi har också problem med knaak.
I denna line up var basarna parallellkopplade på högerkanalen och topparna parallellkopplade på vänsterkanalen samt att Beatrice kördes full range. Det lät sådär, potential hördes dock tydligt. Det märktes jättetydligt att lågpassfiltret fungerade som det skulle, över ca 120-150 Hz hördes inte mycket förutom 3:e och 5:e övertonen, så lite vasst lät det. Men lät gjorde det och det var det vi ville testa
Med filter:
Det lät faktiskt precis som väntat konstigt nog. Lite tråkigt (ur överaskningssynpunkt) men sant.
Jag la ju upp en tråd tidigare om hornladdad bandpass VS riktigt horn och det blev precis som du sa Johannes, lägre verkningsgrad än vad simuleringarna säger, bra bas upp till en viss volym därefter brööööölar det på som om någon sitter och pruttar med en mikrofon i (läs nära) baken pga luftkompression.
Nu har vi burit in Beatrice i skolsalen (~80 m2) i huset samt kopplat in aktiv delning i form av ett Behringer 3400 3vägs aktivt stereofilter. Med delning vid 100 Hz blir basen oerhört dynamisk. Baskaggar blir så oerhört mycket roligare att lyssna på med denna sub än hemma...De är tyst mellan anslagen, inte ett konstant muller som hos de flesta BR-lådor jag hört. Får kanske ta och fixa om hemma
Lyssnar man kritiskt (läs mycket kritiskt...dynamiken i lådan gör att man lätt förbiser visst missljud) hörs vissa vibrationer från lådan. Dessa hörs enbart då endast subben spelar. Så topparna är inkpplade hör inte jag iallafall missljuden. Kan dock vara tänkvärt då supermegabautajättehyperstora hornet ska pressas upp till 120 Hz. Om ni tittar på bilderna finns inget stag mellan halsen och mitt mellan elementen. Det är just den delen som vibrerar mest. får sätta i ett stag där om samma fenomen uppstår då supermegabautajättehyperstora tratten sitter på.
Jämfört med Times Imperial så hörs det att Beatrice inte har samma förmåga att koppla grepp om rummet (trycket...ååhhhh-vad-ballt-det- låter-känslan). Kan delvis ha och göra med den ringa munarean, 2400 cm2 jfr ca 8000 cm2 st för Imperial men även djupet. Imperial går ju ner till ca 25 Hz. Beatrice ca 40-45 Hz med nuvarande placering. Men då är ju hon också liten å söt i sammanhanget...vänta bara tills supermegabautajättehyperstora traten kommer på...då blir det dB-race . Snabbheten skiljer inte markant jfr Imperial...mer djupet.
Så där ja...tog nästan en timme å skriva ner Frågor? Ös på bara
Det är inte bara ni som är nyfikna på hur detta ska (ur)arta sig. Vi tycker det är hur kul som helst!!!!!!!!!!!!!!!! Och med forumets hjälp...delad glädje är dubbel glädje...måga so läser denna tråd...så det blir nog sjukt skoj
Alla bitar hade jag sågat till på brädgårn, ungefär som kockar förbereder...Så det var "bara" å sätta ihop. Visserligen var det en hel del mätande, limmande, fräsande, borrande och skruvande...men är man två så går det rätt smidigt. Allt passar ju inte exakt på första försöket, men nästan..det blev faktiskt bara ett par väldigt små justeringar som behövde göras.
Ja och sedan är det ju så att om man håller sig med den absolut mordenaste utrustningen så går det undan, ni kanske la märke till den helautomatiska tankestyrda borrmaskinen som visades på en av bilderna. Mycket smidigt att bara behöva tänka på hålen och sedan se borrmaskinen borra dem helt av sig självt.