HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Köp, Sälj & Byt på Sveriges största 2-kanalforum!
 Säljes
 Subbas XLS 12" + UCD700
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Enkie
Starting Member

31 Posts

Posted - 2011/09/20 :  21:44:08  Show Profile Send Enkie a Private Message
I princip ospelad då det kom andra planer i vägen. Det är 1st 12#8221; XLS element som är aktivt sedan en 425grams slavbas i 42L låda.
Lådan är byggd i 19mmMDF och det sitter en innervägg mellan slutstegsdelen och baslådan som ökar styvheten. Fronten har en extra 10mm skiva så att försänkningen av elementen inte orsakar en försvagad låda (front = 29mm). Ytfinishen är sådär med burkspray men passform och tillsågning/försänkning är bra, det finns potential med en riktig lack således.

Vad som kanske är lite extremare är att den drivs av ett HYPEX UCD700AD (700W 4ohm KlassD), sedan sitter det två gigantiska RIFA PEH169 22000uF/100V lytar visserligen är de äldre men de har mycket långt livslängd. Sedan har jag låtit tillverka en 800VA toroidtrafo som resulterar i de +/-85V som slutsteget önskar. Mycket tyst, tung och väldimensionerad trafo. För småsignal och gatedrivning sitter en extra 50VA transformator även den custom design. Totalt finns 5st separata matningar till slutsteget.

Vad som kan, men inte måste ges mer kärlek är spänningsregulatorerna. Sitter dock lite OS-CON m.m. För att spara på både likriktare och nätsäkringen så finns dessutom en softstart som helt deaktiveras med relä efter start för att inte riskera någon form av dynamisk begränsning. Sedan finns ett enklare nätfilter för att inte släppa ut onödig EMI.
Sitter lite kontakter för det aktiva filter som aldrig blev av. Hela slutsteget sitter på ett aluminiumchassi som är pulverlackerat.
Nätdel och slutsteg är således dimensionerat för att orka två element. Uteffekten bör ligga på cirka 350W 8ohm RMS.

Ingången är inte filtrerad så den måste matas vid x.1 utgången på en hemmabioförstärkare eller så får man köra via aktivt filter.

Som vanligt så beror ljudupplevelsen en hel del på vad man driver elementen med och här sitter ett mycket högklassigt slutsteg med ordentligt dimensionerad nätdel så det bidrar till gott resultat. Har som sagt knappt använt basen men det går djup, rent och subjektivt distorsionsfritt #8211; på fina gatan skulle det kosta mycket mer. Samtidigt som byggblocken är välrenommerade och ger en viss #8221;trygghet#8221; trots att det är ett hemmabygge.

Det är ett seriöst bygge så jag tänkte mig ungefär halva priset mot vad delarna kostat. 4900:- och jag är lite osäker på om den kan skickas då den väger en hel del. Bara slutstegsmodulen väger runt 10kg

Högtalaren finns i Kalmar
010-7173672
oscarpersson(at)me.com

Några bilder http://web.me.com/oscarpersson/Webbplats/XLS.html
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.39 sekunder. Snitz Forums 2000