HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Subwoofer Q ?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Zei
Member

826 Posts

Posted - 2008/09/12 :  13:18:32  Show Profile Send Zei a Private Message
Kan någon vänlig förklara för mig vad det innebär att man har en sluten låda med ett högre och ett respektive lägre värde på det som kallas (tror jag) Q ?

Optimalt verkar vara 0,707

Så vad betyder det för basljudet om man tex har 0,516 ?

Tacksam för svar.

/JZ

Signatur..

zix
Hifi-Barista

954 Posts

Posted - 2008/09/14 :  10:22:25  Show Profile  Visit zix's Homepage Send zix a Private Message
Det är flera saker som händer med frekvensgången beroende på Q-värdet. Q 0.7 ger i teorin en rak frekvenskurva ner till resonansfrekvensen, och en mjuk dykning neråt under resonansfrekvensen. Vid högre Q-värden får kurvan istället en puckel (kraftigare puckel ju högre Q-värdet är) vid resonansfrekvensen, och kurvan dyker istället brantare under resonansfrekvensen.
Vid Q=0.5 är puckeln helt borta och den mjuka avrundningen av kurvan börjar lite längre upp i frekvens än resonansen. Tittar man på kurvan brukar man kunna konstatera att F3 ( -3dB-punkten på kurvan) hamnar högre. Om det där är bra, dåligt eller bara annorlunda för basljudet beror väldigt mycket på hur ditt baselement spelar ihop med lådan. Och förstås hur viktigt det är för dig att ha rak frekvensgång ner till resonansfrekvensen.

En IEC-baffel är 135 cm bred och 165 cm hög, med högalarelementet monterat 15 cm i sidled och 22.5 cm upp från skivans mittpunkt.
Go to Top of Page

manw
Member

445 Posts

Posted - 2008/09/14 :  10:47:33  Show Profile  Visit manw's Homepage Send manw a Private Message
Dessutom kommer rummet ge en bashöjning mot lägre frekvenser, så med en låg resonansfrekvens så kan det vara bra om basen rullar av med ett lägre Q-värde än 0.7. Oftast måste man även ta hänsyn till rumsresonanser.

Av egen erfarenhet, så brukar det för frekvenser över ca 70 Hz sällan vara problem med rumsresonanser. Min erfarenhet är att i normalstora varadagsrumm ligger resonansproblemen mellan 30 - 50Hz.

Antar att vi talar om an färdigbyggd subwoofer med låda och allt? Stoppar man in ett löst högtalarelement i en låda, så ökar Q-värdet.

/Mats, född nyfiken
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.45 sekunder. Snitz Forums 2000