Author |
Topic |
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2008/04/24 : 19:56:35
|
Jag är så trött på alla olika åsikter om köksnivarnas vara eller inte vara i tvättmaskinen!!! Uj-uj Vad säger gramatikern om den meningen?
Om man bortser från knivar med trähandtag och icke-rostfria knivar så har vi kvar rostfria knivar med plast och/eller metallhandtag. Och jag förusätter att man inte ställer grytor och annat på knivseggen
Jag läst/hört följande:
Sanden i diskmedltet slipar ner eggen!
Men inte resten av maskinen, tallrikarna, glasen, vattenpumpen....?
De höga temperaturerna i en diskmaskin förstör härdningen/anlöpningen på kniven!
På de knivtillverkares hemsidor där härdning beskrivs så är temperaturerna 1000ºC - 1250ºC beroende på stålkvalité och anlöpningen sker vid 180ºC - 600ºC i flera timmar.
Vi har en jesdrans skräpdiskmaskin för den diskar i 70ºC som högsta temperatur. Var hittar man en som tvättar i runt 300ºC...
I lumpen använde vi autoklaver till skalpeller, bandage, kompresser med mera, där rumlar man runt vid över två bar och 120ºC+. Men det är klart, vi fick så klart slänga alla skalpeller när de var sterila, för de var ju slöa som moraklockor
Vattnet förstör eggen på mikroskopisk nivå.
Jaha!
Kan någon här komma med ett mer vetenskapligt baserat skäl?
Tjo! M
Personligen så tvättar jag knivarna i rinnande varmt vatten och diskmedel, torkar sedan av dem med handduk. Jag gillar att göra så, inget vetenskapligt där alltså
|
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
Edited by - mace on 2008/04/25 12:16:15 |
|
ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben
8776 Posts |
Posted - 2008/04/24 : 20:01:20
|
quote: Jag är så trött på alla olika åsikter om köksnivarnas vara eller inte vara i tvättmaskinen!!!
Hmm... Stoppar du dem i tvättmaskinen så är det nog risk att du får problem både med den och med knivarna... |
Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!HiFiForum.nu's Artikelregister | Regler |
|
|
PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben
5803 Posts |
Posted - 2008/04/24 : 20:22:28
|
Ta bara ut kläerna först så ska det nog gå bra
Näe, sanningen är den att för att repa något måste den repande partikeln/bit material vara lika hårt eller hårdare än det som repas.
Eorsion, det kniven utsätts för i diskmaskinen när slipmedelspartiklarna kan alltså nöta på eggen om de är hårdare än stålet. Vanligtvis ligger härdat stål på 500-900 HV och "sand" (SiO) mellan 1500 och 3000 HV. Alltså betydligt högre. Nu är det nog inte sand i slipmedlet utan något skonsammare för glasen. Vanliga glas ligger mellan 1000 HV och 2000 HV (HV = Hardness Vickers) och jag skulle tro de slipande patiklarna är något mjukare så de tar bort matresterna men inte repar glasen. De kan dock nöta på eggen.
Erosion är samma sak som t.ex. nöter på våra bergskedjor och pyramiderna...
Det är sant att vanligt härdat stål anlöper vid temperaturer över ca 180 grader. Så härdningen löps inte ur i diskmaskinen.
Det viktigaste är att slipa kniven noggrannt och ha den vass. Det är mycket svårare att omskärpa den än att ha den skarp hela tiden. |
|
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2008/04/24 : 21:52:37
|
quote: quote: -------------------------------------------------------------------------------- Jag är så trött på alla olika åsikter om köksnivarnas vara eller inte vara i tvättmaskinen!!! --------------------------------------------------------------------------------
Hmm... Stoppar du dem i tvättmaskinen så är det nog risk att du får problem både med den och med knivarna...
quote: Uj-uj Vad säger gramatikern om den meningen?
|
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
|
|
tober
Component.se
1318 Posts |
Posted - 2008/04/24 : 21:58:08
|
Kan bara hålla med att det galet mycket mytor om knivar etc etc. Håll dom rena och då torra om det är annat är rostfritt och främst underhåll med slipning regelbundet.
|
Driver sajten component.se. |
|
|
Mickeman
Member
688 Posts |
Posted - 2008/04/25 : 10:29:14
|
En anledning att inte tvätta knivar i diskmaskin är att lite finare knivar är ofta inte gjorda i rostfritt stål utan "rosttrögt" stål. Maskindiskmedel är jäkligt korrossivt och det är risk att det blir missfärgningar eller tillochmed rost. Så funkar iallafall mina Global-knivar, Global har en utläggning på sin hemsida.
http://www.yoshikin.co.jp/w/maintenance/maintenance_03.html
|
Think what's inside the box!
|
|
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2008/04/25 : 12:18:25
|
quote: En anledning att inte tvätta knivar i diskmaskin är att lite finare knivar är ofta inte gjorda i rostfritt stål utan "rosttrögt" stål.
Absolut!! Inte stoppa rostkänsliga saker i maskinen
quote: Om man bortser från knivar med trähandtag och icke-rostfria knivar så har vi kvar rostfria knivar med plast och/eller metallhandtag.
Våra Victorinox har klarat ett antal vändor i maskin under de 17 år vi använt dem, det är ju inte alltid jag som diskar Däremot har jag sett att det bildas ytliga rostfläckar när andra metallföremål ligger emot en kniv i torkstället. de är dock lätta att ta bort.
Himlans bra artikel!! Jag har då aldrig förstått eller tagit reda på vad det är som gör en kniv rostfri.
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
Edited by - mace on 2008/04/25 12:25:24 |
|
|
|
Topic |
|