Author |
Topic |
|
johmi
Member
215 Posts |
Posted - 2007/09/03 : 10:50:05
|
Nu har jag fått iväg min doktorsavhandling till trycknig. 4 dagaras semester är i antågande.
/Mikael
|
Edited by - johmi on 2007/09/10 22:08:45 |
|
Magils
Member
7061 Posts |
|
Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare
8011 Posts |
Posted - 2007/09/03 : 11:02:35
|
Magils - torde betyda att johmi och handledaren är överens om att avhandlingen duger att diputera på. Själva disputationen kommer så småningom...
Disputera väl johmi!
/Jörgen G
|
Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system. Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen. |
|
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2007/09/03 : 11:08:23
|
och vad handlar avhandlingen om ? |
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
|
|
guy gadbois
Member
2415 Posts |
Posted - 2007/09/03 : 11:49:27
|
Trevligt! Måste kännas som att släppa av sig en tung ryggsäck. Nu är det gjort. Hoppas disputationen går bra. Ska bli spännande att höra vad din avhandlig handlar om.
Själv sitter jag och filar på min mellanlägesavhandling, men arbetet störs av det mesta man kan tänka sig, finansieringsansökningar, möten, kurser osv osv... skulle behöva några veckor i isolering med bara skrivande på agendan... |
Min anläggningstråd |
|
|
Magils
Member
7061 Posts |
|
bliss
Member
681 Posts |
Posted - 2007/09/04 : 08:16:04
|
Grattis, jag kommer ihåg hur det kändes! Lycka till på disputationen! |
Oh by the way, which one's Pink? |
|
|
johmi
Member
215 Posts |
Posted - 2007/09/07 : 15:06:24
|
Efter några dagars semester...
Har fått den från tryckeriet och den ser helt ok ut. Avhandlingen försvaras 28 september sedan kan jag kalla mig herr doktor http://publications.lib.chalmers.se/cpl/record/index.xsql?pubid=46372
För er som inte är så bevandrade i biokemis värld så handlar den om jästens upptag av socker och vad som kontrollerar hastigheten av sockernedbrytning. Att förstå dessa mekanismer är viktigt för att öka försåelsen kring bl.a. diabetes.
/Mikael
|
|
|
Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben
7961 Posts |
Posted - 2007/09/08 : 00:11:51
|
quote: jästens upptag av socker
Låter som nåt som skulle kunna ha ett visst allmänintresse...! |
"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet" |
|
|
johmi
Member
215 Posts |
Posted - 2007/09/10 : 08:52:40
|
Japp, ju snabbare upptag desto mer av den goda varan, till en viss gränns. Teoretiskt kan man inte få ut mer än 50% (g/g) av sockret i den goda varan. Praktikt hamnar man alltid lägre. |
|
|
Ryssen
100.000-klubben
8641 Posts |
Posted - 2007/09/10 : 20:47:11
|
quote: Japp, ju snabbare upptag desto mer av den goda varan,
Förr i tiden kom jag (och fler)fram till att vid sk. snabbjäsning blev slutresulatet (alltså slutliga klara produkten)inte lika njutbar som när det jästes längre tid.. |
Learning by burning.. You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
|
Edited by - Ryssen on 2007/09/10 20:47:48 |
|
|
johmi
Member
215 Posts |
Posted - 2007/09/10 : 22:08:09
|
För att belysa vad avhandlingen handlar om kommer här en någotsånär populärvetenskaplig sammanfattning (finns även på baksidan av den tryckta avhandlingen)
-------------------------------- Jästen Saccharomyces cerevisiae, mer känd som vanlig bagerijäst, har utnyttjats under tusentals år av människan. Förutom klassiska applikationer såsom bakning och jäsning av alkoholhaltiga drycker är den en mycket omtyckt forskningsorganism. Den är lätt att odla, genetiskt manipulera och dess DNA finns sekvenserat. Till dess fördel kan man också nämna strukturella likheter med mänskliga celler vilket gör den till en utmärkt modellorganism.
Jäst lever primärt på socker och i den här avhandlingen studeras hur upptaget av socker påverkar och kontrollerar reaktionshastigheten i de första nedbrytningsstegen av socker. Även inverkan av stress på dessa reaktionssteg undersöks och en potentiell koppling mellan vissa stressenzym och andra centrala regleringsenzym föreslås.
Detta arbete har varit såväl experimentellt som teoretiskt inriktat. Rent praktiskt har jäst odlats under välkontrollerade former och ett flertal omfattande analyser av dessa har utförts för att, bland annat, mäta halter av ämnen både inuti cellerna och i den omgivande tillväxtlösningen. Vid studierna av stressinverkan användes socker med en speciell märkning så att nedbrytningsreaktionerna kunde spåras.
Flertalet av de experimentella resultaten har utnyttjats för att modellera de sockernedbrytande reaktionerna. I stress-studierna modellerades reaktionshastigheterna med hjälp av resultaten från odlingarna med det märkta sockret. Modeller där man följer ämnenas koncentrationer har också använts för att studera hur koncentrationerna skiljer sig åt vid olika upptagshastigheter av socker. Den typen av modell innehåller ofta komplicerade uttryck för att beskriva reaktionshastigheter. Dessa uttryck består av många parametrar som måste bestämmas och under vissa antaganden finns det fler parametrar än vad som går att bestämma. För att undvika dessa problem har vi utvecklat en metod för att förenkla dessa uttryck.
Resultaten från odlingarna och modellerandet visar på tydliga samband mellan sockerupptagningshastigheter och koncentrationer på ämnen i cellerna. Dessutom pekar stress-studierna på att vissa centrala enzym har en oväntad inverkan på reaktionshastigheterna under stressförhållanden.
Resultaten bidrar till en förbättrad modellering och förståelse av cellernas energiomsättning som är viktigt t. ex. i samband med forskning kring diabetes. Användandet och utvecklingen av modeller är också viktig för den nya inriktningen av biokemisk forskning som kallas systembiologi. ---------------------------------------------------
Hoppas att den klarnade något /Mikael |
|
|
Ryssen
100.000-klubben
8641 Posts |
Posted - 2007/09/10 : 22:16:04
|
quote: Hoppas att den klarnade något
quote: cellernas energiomsättning som är viktigt t. ex. i samband med forskning kring diabetes
Ja,nu för tiden har jag fått klart för mig att högt intag av den "klara" produkten kan ge upphov till diabetes,på ren svenska! |
Learning by burning.. You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
|
|
|
|
Topic |
|