Author |
Topic |
pick-me-up
Member
1382 Posts |
Posted - 2007/03/28 : 14:34:12
|
Jag skämtade bara *ler* Visst dricker jag pulverkaffe oftast, men det är ju kolossalt skillnad om man går sen på en riktig kaffebar, eller vad de kallas.
Jag har även kaffekvarn, så jag kan även mala kaffebönor om det skulle behövas. En sån billig elektronisk burk bara. Men det går ju att köpa kaffe färdigmalet i affären också. Nu menar jag alltså en affär som är specialiserad för kaffe och te.
Skulle vara intressant att få prova nån gång hur en äkta Jamaican Blue Mountain smakar! Det är ju en Rolls Royce bland kaffesorter, om jag har fattat saken rätt.
Tydligen finns det nånting som heter Kopi Luwak eller Civet coffee. Det är nog ännu finare och dyrare, om man kan lita på wikipedia.
Framställningen verkar nästan som ett aprilskämt, men det kanske är sant trots allt? |
Edited by - pick-me-up on 2007/03/28 14:48:16 |
|
|
Matrixen
Member
807 Posts |
Posted - 2007/03/28 : 16:40:00
|
Anledningen att jag har en kvarn är devlis för att kunna ha kontroll över bönor och malning, men framförallt för att alltid ha färskmalt kaffe. Det blir krångligt att gå till en kaffebutik varje gång man skall brygga en kopp. Malt kaffe försämras redan efter en dag. |
|
|
MullBenkt
Member
1276 Posts |
Posted - 2007/03/28 : 20:40:19
|
Jag som älskar arabicabönornas fruktiga smak rekommenderar verkligen Arvid Nordqvist (Classic) Colombia. 100% arabicabönor som blir jättegott i bistrobryggaren. Blir heller inte beskt vid försiktig överdosering (som mitt färskmalda kan bli).
Jamaican Blue Mountain skulle jag också vilja prova. Mest för att få reda på "what all the fuzz is about". |
|
|
plind
Member
1378 Posts |
Posted - 2007/03/29 : 11:30:08
|
quote: Jag som älskar arabicabönornas fruktiga smak rekommenderar verkligen Arvid Nordqvist (Classic) Colombia. 100% arabicabönor som blir jättegott i bistrobryggaren. Blir heller inte beskt vid försiktig överdosering (som mitt färskmalda kan bli).
Så gott som alla kaffesorter(brygg/kok) som finns att köpa i livsmedelsbutikerna är gjorda på 100% arabica. Det är bara i de renodlade espressoblandningarna som robusta blandas in för att ge lite mer "bett" i smaken.
Arabicorna kan variera väldigt i smak mellan typerna. Colombiakaffen är ofta friska och lite syrliga. Jag undrar bara vilken kvalite det är på bönorna i kaffen som Gevalia, Lövbergs, Zoegas etc. med tanke på det låga priset. Jämför runt 50 kronor/kilo för rostat och malet med det råkaffe(orostade bönor) som jag köper för 100-150 kronor/kilo |
|
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2007/03/29 : 12:11:08
|
Plind - Jag antar det skiljer LITE på storleken på inköpen oxå |
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
|
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2007/03/29 : 13:24:52
|
quote: Jamaican Blue Mountain skulle jag också vilja prova. Mest för att få reda på "what all the fuzz is about."
Inte så mycket i min mun Fick lära mig att en stor!!!! anledning till bönans aura är att tokiga japaner köper upp allt de kommer över = DYRT!!!
M
Men de där bönorna som skits ut av apor...... |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
|
|
Matrixen
Member
807 Posts |
Posted - 2007/03/29 : 14:12:37
|
Det är knepigt, faktiskt att omalda har högre kolipris än malt. Det gäller iallafall Zoegas som jag köper. |
|
|
MullBenkt
Member
1276 Posts |
Posted - 2007/03/29 : 15:09:40
|
quote: Så gott som alla kaffesorter(brygg/kok) som finns att köpa i livsmedelsbutikerna är gjorda på 100% arabica. Det är bara i de renodlade espressoblandningarna som robusta blandas in för att ge lite mer "bett" i smaken.
Arabicorna kan variera väldigt i smak mellan typerna. Colombiakaffen är ofta friska och lite syrliga. Jag undrar bara vilken kvalite det är på bönorna i kaffen som Gevalia, Lövbergs, Zoegas etc. med tanke på det låga priset. Jämför runt 50 kronor/kilo för rostat och malet med det råkaffe(orostade bönor) som jag köper för 100-150 kronor/kilo
Inte som jag förstått det. "Vanligt" kaffe är en blandning mellan robusto och arabica. Men det lär inte vara excelso-kvalitet i Gevalia, Löfbergs och/eller Zoegas. Jag tycker det är en natt-och-dag-skillnad mellan Classic Colombia och Gevalia Kok Mellanrost. |
|
|
pick-me-up
Member
1382 Posts |
|
Peg
Medlem i AÖ
536 Posts |
Posted - 2007/03/29 : 18:45:12
|
Krångel !
Jag hade en barnfamilj på besök för ett tag sen, då visade jag den 3 åriga sonen hur min Nespresso maskin funkar sen fixade han 4 koppar riktigt bra espresso utan problem |
|
|
rannagarden
Reportage-Harry 2006
4161 Posts |
Posted - 2007/03/29 : 22:23:43
|
Får erkänna att i morses var jag så väck när barnen jagade upp mig att jag gick till vanliga bryggaren och fick igång den innan jag vaknade såpass att pressobryggaren kom in in min tankevärld. Vanliga bryggaren är ju en del av ryggmärgen. Förlängning av armen... Pressar i morgon. |
|
|
Passerati
Member
3449 Posts |
Posted - 2007/03/30 : 02:17:31
|
quote: Kopi Luwak
Låter aningen långsökt, som att prova å göra kaffe på älgskit till tyskar ... |
|
|
pick-me-up
Member
1382 Posts |
Posted - 2007/03/30 : 12:18:32
|
Grattis till 1000 post, Passerati!
Kanske du skulle uppskatta en kopp gott kaffe? Men ta inte någon med pulver ... *lol* |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
|
Passerati
Member
3449 Posts |
Posted - 2007/03/30 : 14:16:11
|
quote: pick-me-up Grattis till 1000 post
Ojdå man tackar, får man pressa en kopp kaffe lite extra noga i eftermiddag då och såklart ha varm kopp |
|
|
rannagarden
Reportage-Harry 2006
4161 Posts |
Posted - 2007/03/31 : 17:57:08
|
Provade annan metod idag. Malde lite finare. Värmde vattnet till 'lagom' (tog av vattnet innan det kokade alltså). I med kaffe (doserade samma som bryggning) i pressaren, i med vattnet och pressade långsamt men direkt. Snabb bryggning alltså. Reslutatet blev inte alls illa. Mycket fruktigare(?) smak än vid långsammare brygging. Gillade det skarpt. Skall prova igen imorgon och se ifall smaklökarna gillar det då med.
/M |
|
|
rannagarden
Reportage-Harry 2006
4161 Posts |
Posted - 2007/03/31 : 17:58:08
|
Malda bönorna var Monsun Malabar. |
|
|
MullBenkt
Member
1276 Posts |
Posted - 2007/04/01 : 14:39:35
|
Glöm inte att röra om bara! |
|
|
HJ
Member
799 Posts |
Posted - 2007/04/18 : 23:10:18
|
Dags att forska lite ytterligare i temat presskaffe.
Jag fick en "French press" av mina föräldrar nyligen och den är på 1 liter. Eftersom tanken med den var att kunna använda den när jag vill ha en kopp eller två, dvs betydligt mindre mängd började jag fundera: Skall man ha en kanna som används upp till brädden så att säga eller är det OK med en kanna som man bara använder lite nertill. Tänker mest på yta kontra volym? |
"So here I am once more..."
|
|
|
MullBenkt
Member
1276 Posts |
Posted - 2007/04/19 : 00:23:03
|
Enda problemet jag ser med att inte använda 1l vatten åt gången är väl att ha kontinuitet i doseringen. Skall man börja halvera så kan det bli knas. Men det blir ju iofs rutin på det också eftersom. |
|
|
johmi
Member
215 Posts |
Posted - 2007/04/19 : 08:40:08
|
quote: en kaffehandlare påstod att det hände något dumt med syret i vattnet när det börjat koka och att det inte är samma sak att låta det svalna
En lite kemilektion: Alla gaser har en ganska låg löslighet i vatten. Det spelar ingen roll om det är syrgas, kvävgas, koldioxid eller någon annan mer exotisk variant. Vid 20 C kan man normalt lösa ca 10 mg O2/l vatten, om jag inte minns helt fel. Värdet varierar lite pga salthalt och likanande parametrar. Sänker man temperaturen så ökar lösligheten och vid noll grader ligger den på ca 14 mg/l. Ökar man temperaturern så sker det omvända, lösligheten minskar och vid vattnets kokpunkt är mängden syre löst i vattnet obefintlig. Strax under, vid ca 90 grader är halterna mycket mycket låga.
Om vattnet har kokat så är det mer eller mindre helt avgasat. När temperaturen sedan sjunker så ökar lösligheten igen. Kokar man vattnet i en vattenkokare eller i en gryta och låter det sedan stå däri och svalna, till t ex rumstemperatur, och sedan mäter gashalterna så finner man att det fortfarande endast finns mycket små halter gas, nästan obefintiliga, trots att gasernas teoretiska löslighet är lika stor som innan uppvärmingen påbörjades. Orsaken till detta fenomen stavas masstransport. Gaserna måste förflytta sig från den omgivande atmosfären, genom ytan mellan gas och vätska och sedan vidare i vätskan. Utsätter man inte vätskan och gasen ovanför vätskan för någon typ av omrörning kommer denna masstransport vara helt beroende av diffusion och diffusion mellan två faser (gas/vätska) är av naturen mycket långsam.
Detta är alltså grunden till vissa kaffehandlares uttalanden. Om den skillad i syrehalt ( yttepytte liten vs obefiintlig) spelar någon större roll kan man säkert tvista om i många år. Såvida ingen tänker pytsan in ett större antal miljoner för att forska i frågan.
/Mikael
|
|
|
Topic |
|