Hepp! Hur kollar/mäter jag om en elektrolytkonding är kass? Förutom rent visuellt asså... Det verkar som om någon (eller flera) kondingar är kassa i min norska DAC. LXV 27uf/35v 105c, står det på de där små elektolyterna. Ser ut som ELMA. Var kan jag finna 4-5 stycken nya sådana? Eller bättre varianter? Och i så fall vilka?
Tacksam för alla reflektioner och ideér!
PS. Har kollat på ELFA´s hemsida, men...?
"I am not young enough to know everything" - Oscar Wilde -
"Simplicity is the ultimate sophistication" - Leonardo da Vinci -
Sätter du en multimeter inställd på den maximala resistansinställningen så ska motståndet öka till oändligheten, du ska med andra ord till sist inte få något utslag. Detta ger ju inte kapacitansen MEN du får reda på om den är kass eller ej.
Så om kondingen är hel ska motståndet öka till oändlighet med maximal resistensinställning? Och motsatt, om kondingen är trasig, så ska motståndet inte öka alls? Har jag fattat rätt?
"I am not young enough to know everything" - Oscar Wilde -
"Simplicity is the ultimate sophistication" - Leonardo da Vinci -
Nästan, är den riktig så ökar den till oändligheten. Är den kass eller börjar bege sig så får du ett mer eller mindre stabilt motståndsvärde mellan polerna.
Nu har jag mätt och funnit att det var ett flertal kondingar placerade på bla uppsamlingskortet som gav "fasta" värden till skillnad från de som jag från början trodde var skadade...
4st. ELNA, RE2, CE85c, C122, 33uF/63v samt en 9844, 10uF, 100v och en 27uF/35v, 105c var de skyldiga... Hittade inte just dessa heller på ELFA, men hur hårt måste specar följas? Bara ladda på så länge rätt uF tillhandahålls? Eller?
En dum(?) fråga: Ger det säkrare resultat om jag löder loss resp. konding och mäter?
Ytterligare en dum(?) fråga: Är det skillnad att mäta/felsöka mellan "vanliga" kondingar och elektrolytkondingar?
"I am not young enough to know everything" - Oscar Wilde -
"Simplicity is the ultimate sophistication" - Leonardo da Vinci -
På den tiden man lagade TV apparater så gjorde man snabbt så att man lödde av ett ben och tog diodtestaren och testa om man höll en stund så att det börja pipa och sen polvände man igen och hörde om det pep. Men den verisionen av test du fått reda på redan funkar fint. Men då så bytte man oftast vissa kondensatorer av rutin ändå. Och hade alltid i lager.
Om kondensatorn du byter till har några uF mer gör inte så mycket, se doch till att den nya kondensatorn uppfyller spänningskravet! Och titta på avståndet mellan benen! Tråkigt att bocka om benen i onödan. Elektrolyter kan du alltid parallellkoppla med en mindre plast kondensator.
/esl
Innovare necesse est. Det är ännu häftigare utan baffel.