Author |
Topic |
|
Mahler
Member
1782 Posts |
Posted - 2006/05/23 : 15:16:13
|
Funderar över något kul att laga ikväll och kom på att det skulle vara kul att använda den där legrytan som står i köksskåpet och samlar damm sedan länge!!
Någon som har lite kul och trevliga recept att dela med sig??
Någon gryta typ eller nått med kyckling.
Öppen för förslag!! |
----------------------- Tabula Rasa! |
|
Ampalang
fd. drbob
1136 Posts |
Posted - 2006/05/23 : 15:27:46
|
1 Kyckling på ca 1 kg 1 msk Kinesisk soja 1 krm Svartpeppar 1 tsk Timjan 1 Gul lök 1 msk Margarin 1 tsk Salt 1 tsk Rosmarin 2 dl Grädde
Gör så här: Börja med att lägga lergrytan i blöt cirka tio minuter innan den ska användas. Under tiden sköljs kycklingen och skalas den gula löken. Stöt kryddorna lätt i mortel och smält smöret i en kastrull. Till det smälta smöret tillsätts soja och örtkryddor samt salt och krossad svartpeppar. Blanda ihop det hela. Dela löken på mitten och stoppa in bitarna i buken på kycklingen. Slå lite av örtsmöret i buken och knyt ihop fågeln. Lägg den på sidan i den fuktiga lergrytan och pensla över resterande örtsmör. Sätt in lergrytan med lock i kall ugn. Sätt sedan ugnen på 250 grader och låt kycklingen steka i cirka 50 minuter. Strax innan 50 minuter gått slås två deciliter grädde i en kastrull och värms till kokpunkten. Ta ut lergrytan och slå i grädden. Ställ sedan tillbaka lergrytan med kycklingen och stek den ytterligare 20 minuter, även nu under lock. Servera kycklingen med kokt potatis alternativt ris och en fräsch grönsallad. |
|
|
Mahler
Member
1782 Posts |
Posted - 2006/05/23 : 15:43:09
|
Va lustigt!!
Hitta just ett annat kul recept på kyckling i lergryta!!
1 färsk kyckling ca 6 potatisar 4 morötter 1 purjolök salt och peppar 1 knippe färsk timjan 1 citron
- Blötlägg lergrytan i kallt vatten en stund så den får suga till sig vatten
- Stycka kycklingen (eller köp kycklingdelar som jag tänker på) lägg dom i lergrytan
- Skala potatis och morötter och dela i mindre bitar. Ansa skölj och strimla purjon. Lägg altesammans i grytan
- Salta, peppra och smaksätt med timjan. Skär cittran i klyftor och lägg överst.
- På med locket och in i nedre delen av ugnen (kall ugn) ca 45-60 minuter beroende på storleken på 175-200 grader..
- Använd provsticka! Allt är klart när köttsaften är genomskinlig och potatisen mjuk!!
|
----------------------- Tabula Rasa! |
|
|
nahoj
Member
1542 Posts |
Posted - 2006/05/23 : 15:45:40
|
Jag kör alltid på impuls när det gäller mat, fick ett ryck förra helgen rörande lergryta o nu e jag frälst. Jag tog kycklingfile, zuchini, röd paprika, timjan, basilika, 2 kanelstänger, lite chilli, ett par klickar smör, salt o peppar o in i ugnen på ca: 250 grader tills det blev klart, tar sällan tid kock som man är. Glöm bara inte att blötlägga grytan först o ställa in den i kall ugn.
Blev nästan chockad av hur gott det blev - eftersom jag bara höftar.
Kanel är underskattat |
Min hemsida/Blogg http://johanstephan.com/
|
|
|
Mahler
Member
1782 Posts |
Posted - 2006/05/23 : 15:53:12
|
Intressant med kanelstång och chili i blandning Nahoj!!
Men det är så det skall vara med mat!!
Improvisation är kul och betalar sig ofta!!! |
----------------------- Tabula Rasa! |
|
|
rannagarden
Reportage-Harry 2006
4161 Posts |
Posted - 2006/05/24 : 21:41:44
|
quote: Improvisation är kul och betalar sig ofta!!!
Det kan du tro; Jag hitta ingen annan sås till kasslern än smögensås(?!) i skafferiet. Vad göra? Misstänkte att kasslern skulle ta överhanden över räksmaken om de bara fick lite tid på sig... Fräste tärnad kassler, äpple och två lökar. Hällde den gjorda smögensåsen över. Fick puttra en stund. Kokade ris. Slog ned "fräset" i en ugnsform. Riset över. Skiva massor med tomat tunt - täck. Riv ost och gratinera. Riset suger upp en del av såsen så man kan få "mjölka" på lite mera vätska. Kör full fräs tills det ser färdigt ut.
Smakerna gifte sig hur fint som helst.
M |
|
|
rannagarden
Reportage-Harry 2006
4161 Posts |
Posted - 2006/05/24 : 21:42:20
|
Fast det var ju iofs inget "lergryte-recept". M |
|
|
johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!
20859 Posts |
Posted - 2006/05/24 : 23:53:18
|
Prova gärna att blöta grytan i 2-3 tim , det gör skillnad |
>musik förmedlingen< Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
|
|
|
Boergars
Member
1641 Posts |
|
Hi Fi Consult
Member
2112 Posts |
Posted - 2006/05/25 : 11:38:48
|
Röhmertopz (tror den stammar från tyskland) användes med stor fördel till älg, lamm och nötstekar då den blötlagda grytan ger en fuktig försiktig tillagning i ugnen och man kan göra det där "perfekta" rosa köttet som smälter i munnen.
Gå på lammsadel med örter, finns massor av recept för blötlagda lergrytor.
mvh
. |
www.hificonsult.se http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/ |
|
|
|
Topic |
|