Author |
Topic |
|
reeltoreel
Member
3454 Posts |
Posted - 2006/05/11 : 18:53:44
|
Hur marinerar ni om ni marinerar? Önskar lite goda tips på marinad. Börjar tröttna på den samma hela tiden. Egna recept är roligast :-)
|
"We don't need no stinkin' robot-assembled, computer- controlled black plastic throw away stuff pretending to be audio gear." - Rick Stout, |
|
LarsTokyo
100.000-klubben
776 Posts |
|
Melker
Member
448 Posts |
Posted - 2006/05/12 : 12:37:45
|
Nummer ett är att INTE ha olja i marinaden. Det droppar bara ner på glöden och orsakar os och lågor som i sin tur gör att köttet lätt bränns.
Fläskkött brukar jag marinera på följande sätt:
Ta en plastpåse och lägg köttet i. Häll i cider så att det täcker köttet. Pressa i en lime. Finhacka en eller två vitlöksklyftor och släng i. Pressa INTE klyftorna det blir lätt en besk bismak då. Förslut påsen med så lite luft som möjligt kvar och låt ligga några timmar.
Grilla! |
Halmstad |
Edited by - Melker on 2006/05/12 12:38:14 |
|
|
reeltoreel
Member
3454 Posts |
Posted - 2006/05/12 : 13:24:17
|
quote: Häll i cider
Det var något nytt för min del. Ska provas vid nästa grillning, absolut. |
"We don't need no stinkin' robot-assembled, computer- controlled black plastic throw away stuff pretending to be audio gear." - Rick Stout, |
|
|
Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare
8011 Posts |
Posted - 2006/05/12 : 13:39:01
|
När det gäller cidern - någon speciell smak? Söt eller torr?
/Jörgen G |
Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system. Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen. |
|
|
Melker
Member
448 Posts |
Posted - 2006/05/12 : 13:44:35
|
Nä jag brykar bara dyka ner på närmsta affär och köpa en "Folkcider". Äpple är det jag brukar använda. Krönleins blir det ju oftast då jag bor i Halmstad :-)
Det blir helt suveränt om man marinerar fläskfile och grillar den hel. En härlig lite syrlig smak.
Kör helst i klotgrill med hög värme så att köttet får yta och sedan lägger man på locket och grillar på lägre tempratur tills filen har 65-70 grader innertempratur. Stick in en stektermometer och kolla. Jag tror inte att det är en bra ide att låta termometern sitta i hela tiden, min weber-termometer ska i alla fall inte sitta i under själva grillningen.
Ska man grilla kyckling så kan man marinera undertiden frysta fileer tinar. Jag brukar hälla på lite sweetchili sås. Det blir bäst om man grillar fileerna när de fortfarande är frysta i mitten. Då behåller man mycket av vätskan i och de blir inte torra utan saftiga och fina. Den överblivna sweetchilimarinaden kan man med fördel pensla på fileeerna under slutfasen av grillningen eller så kan jag rekomendera : http://www.santamaria.se/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.ProductServlet?a=0&p=p2c&c=2&s=5&id=112
Sweet Pinapple glaze från Santa Maria
Att pensla på då altså. Man kan bygga goda glaze med nästan vilka kryddor som helst och flytande honung och olja.
CajP har ju en fin Hickorysmoke i sortimenet numera och kan man hitta Spicy HP-sås så är de goda också men kanske mera till efter grillningen då.
Oj det blev visst ganska långt inlägg men jag gillar att grilla :-) Jag har redan passerat 10kilos vallen på briketter :-) |
Halmstad |
Edited by - Melker on 2006/05/12 14:07:09 |
|
|
Micke Y
100.000-klubben
7711 Posts |
Posted - 2006/05/12 : 13:54:43
|
Om det skall bli riktigt gott och för en lite finare köttbit föreslår jag minst ett dygns marinad i Guinness. Kärlek
Micke |
When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her. "Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan. |
|
|
Melker
Member
448 Posts |
Posted - 2006/05/12 : 14:08:22
|
Ja Guinness och Porter funkar ju kanon i grytor så det borde ju bli kanon på grillen också
hmm måste prova. |
Halmstad |
|
|
reeltoreel
Member
3454 Posts |
Posted - 2006/05/12 : 14:13:31
|
Nu börjar det vattnas i munnen. Vi får besök ikväll,men det blir inte kött utan grillspett av div fisk. Några ideèr om hur man gör goda fiskspett till grillen?
|
"We don't need no stinkin' robot-assembled, computer- controlled black plastic throw away stuff pretending to be audio gear." - Rick Stout, |
|
|
Frasseman
Member
279 Posts |
Posted - 2006/05/12 : 14:27:11
|
reeltoreel: Både lax och tonfisk fungerar ju alldeles utmärkt med Teriyakisås / marinad... Låt ligga någon timme... Servera med stekt basmatiris...
Tag de antal portioner basmatiris som du behöver och häll i en djup kastrull, tillsätt 1 - 2msk olja, och fräs på tills 15 - 20% av riset fått en ljusbrun ton. Koka upp vatten vid sidan om, salta och häll vattnet över riset. När du häller skall du vara mkt försiktig (inte med hällandet, men om dina händer mm.) då du blandar varm olja med kokande vatten... På med lock och låt det sjuda på svag värme i 10 - 15 min.
Jag skall själv grilla kycklingklubbor ikväll, har gjort en marinad på följande ingredienser...
1½ - 2 dl grillolja 0,75 - 1 dl tomatpuré 3 - 4 klyftor vitlök, finhackade. socker, salt, svartpeppar, oregano och div. chilipeppar.. Allt efter smak..
Så här det det ut innan det åker in i kylskåpet.... 4st stora kycklingklubbor
Hoppas det går bra..
Mvh Andreas |
Min anläggning |
Edited by - Frasseman on 2006/05/12 14:47:46 |
|
|
reeltoreel
Member
3454 Posts |
Posted - 2006/05/12 : 14:40:22
|
Tack Frasseman, Ska testa detta ikväll om jag får tag i marinaden hos den lokale handlarn. Havskatt och hällefile är med bland det som ska grillas "slurp" |
"We don't need no stinkin' robot-assembled, computer- controlled black plastic throw away stuff pretending to be audio gear." - Rick Stout, |
|
|
brewitz
SW-hantering
1624 Posts |
Posted - 2006/05/12 : 15:13:15
|
Hmm, jag marinerar hellre insidan av mig själv än slösar Guiness på kött. Hedningar!!! |
|
|
Burmäster
Fd. Dan
2853 Posts |
Posted - 2006/05/12 : 19:05:05
|
Nu ska jag ge er en riktig "dräpar-grill-hemighet". Ta en kvist från valfritt fruktträd, jag brukar köra päronträd. Tälj flisor med täljkniv. Gör 3-4 små foliepåsar med flisorna i. hacka hål i foliet. lägg på glödande kol precis innan du lägger på köttet. Det blir grillat och samtidigt rökt med lätt päronsmak. Mums. |
Artphotography |
|
|
PG Jeppsson
100.000-klubben
7768 Posts |
Posted - 2006/05/12 : 20:58:39
|
Så här gör jag i kväll
Kotlett utan ben, marinerad i vitt vin, vitlök, tabasco och salt.
Det beska hos vitlöken sitter i det gröna, bladanlaget, vilket går att avlägsna, och det blir en mildare "vitlökssmak".
Här ligger det på grillen
Och ett oumbärligt tillbehör, vitlökssmör, ett paket Bregott, åtta-tio vitlöksklyftor, salt och några droppar tabasco
Här sitter en frivillig avsmakare
Gott!
Gottigott. |
Är numera säljare av biostimulerande grejor.....
Är lagliga grejor.......
HiFiForum.nu det kloka forumet.
|
|
|
EAR
Rörfreak, QUADfan, ESL-fantast
3863 Posts |
Posted - 2006/05/12 : 23:17:50
|
Prova detta phillipinska förslag till grishals eller kotletter. Det blir otroligt gott En Öl Två fruksoda(sprite) 1.5 dl socker 2 msk salt En kapsyl ättika Soja En hel krossad vitlök Låt köttet ligga i över natten. Grilla och ät |
Nostalgi är kul och rören glöder Och en vevis är aldrig fel
|
|
|
|
Topic |
|