Author |
Topic |
|
LarsTokyo
100.000-klubben
776 Posts |
Posted - 2006/04/10 : 03:35:43
|
Jag har fått 1 kilo dinkelmjöl från Sverige, så nu ska det bakas. Jag trodde det skulle vara enkelt, lite mjöl, vatten och jäst sen får det jäsa en stund, in i ugnen och klart. Alla recept jag hittat i min väldigt snabba sökning på "dinkel recept" är med 1kg mjöl eller mer. Är det någon här som bakat med dinkelmjöl som har något recept som är enkelt och inte kräver mer än basingredienserna? Gärna något så man kan göra mindre portioner än 2 hela bröd. Jag hade tänkt göra bullar samt pizzabotten på detta mjölet.
-Lars |
Nu i North Carolina, USA. |
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2006/04/10 : 11:16:55
|
Sök gärna på "spelt" tror nog det är ett vanligare namn ute i stora världen
Tag bara ditt favoritrecept och ersätt vanligt vetemjöl med lika mängd spelt.
Jättesmarrigt mjöl med mera smak
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
Edited by - mace on 2006/04/10 11:18:40 |
|
|
Creative Audio
Member
2547 Posts |
Posted - 2006/04/10 : 11:31:40
|
LarsTokyo; om du går på "Allt om Mat" så finns de recept med Dinkelmjöl!! Jättegott bröd ... ! //W |
++ äger och driver Creative Audio++ ++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++
http://www.creative-audio.se |
|
|
Circlomanen
Semesterfirare
9880 Posts |
Posted - 2006/04/10 : 15:52:54
|
Spelt eller Dinkel fungerar i stora drag som vetemjöl, men man brukar behöva lite mindre mjöl än när man bakar med vetemjöl, då dinklet suger åt sig mer degvätska. Jättegott och mycket nyttigare. Mindre allergeniskt (heter det så?) och naturligt ekologiskt då man inte behöver eller kan konstgödsla eller bespruta det.
Mvh Johannes. Trogen dinkelanvändare sedan 2003.
|
|
|
lindvall
lite allmänt grå och tråkig....
1683 Posts |
Posted - 2006/04/10 : 18:27:15
|
Kul med lite bagare här! Jag och frugan fick en hushållsassistent i julklapp, sen dess har jag bakat rätt mycket, jag har börjat med enkla recept (tex det som står på de fiberberikade havregrynen från Axa), och sen har jag moddat recepten lite åt gången så det blir bättre och bättre. Riddarbageriets bakbok är en inspirationskälla, och jag har bakat lite med surdeg på vete, och snart känner jag mig mogen för lite grövre (svårare) bröd.
Ett bra mjöl är faktiskt rätt viktigt för att få gott och fluffigt bröd också. Ge gärna fler tips på bra mjölsorter. Jag har prövat Icas ekologiska vetemjöl och även Kungsörnens ekologiska. Lite mer smak i Kungsörnens tror jag bestämt. Och pizza blir det nästan varje fredag! :-) |
|
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2006/04/10 : 23:16:56
|
Kör gärna med vetemjöl med en hööög proteinhalt. Vetemjöl special är lätt attt hitta, finns med högre men de är svåra att hitta.
Fördelen är att man kan arbeta degen lääänge (20 minuter eller så) Tänk italien/spanien
Var aldrig rädd för att gå in på ett bageri och fråga om de har roliga mjöler, gå in före 10-fikat bara....så bagaren är kvar
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
|
|
edison
N.A.udiophile
2529 Posts |
Posted - 2006/04/10 : 23:30:42
|
Hehe, själv bakar jag i praktiken nada, trots att farsan är mjölnare (vars mjöl några av stans pizzerior och ett antal privatkunder inte klarar sej utan)
"Skomakarns barn har trasiga skor" typ, hehe...
|
SACD/DVD-Audio: Pioneer DV-575A / CD: Sony CDP-X3000ES / LP: H/K T60 & Ortofon OM40 > Vincent RIAA > ACURUS Line Pre L10 > slutsteg ACURUS A100 > > Högtalare: 'Projektbygge' "The Pretender", en stativare m Seas Excel 5" & SS 2905/9300 (Vilande: en fn trasig Edison60, samt högt.bygge med Seas Excel 8" (pappkon) & Scanspeak D9300) Nystartat bygge: SEAS 25F-EW bas + Scanspeak D2905/9300 diskant. Sluten låda på 33 liter, vilken skall bli aperiodiskt dämpad. |
|
|
gcs
Member
5273 Posts |
Posted - 2006/04/10 : 23:57:19
|
Här ett gott recept på matbröd men man måste ha en stor matberedare om det inte ska bli för tungt.
11 dl vatten som värms upp till 37gr. tillsätt sedan 50gr. jäst. Sedan brukar jag ta 14 dl special vete + 5 tsk. salt som man blandar med maskinens hjälp. Nu har det blivit en lös smet som man till sist tillsist tillsätter ungefär lika mycket vanligt vetemjöl och nu kan man också tillsätta 2dl. dinkel, lite skalade solrosfrönoch kanske lite linfrön. sedan är det bara att blanda tills degen blivit fast. Nu ska degen jäsa i matberedaren i c:a 50 min. När den tiden har gått så delar mandegen i två som man bakar/knådar tills man fått ur luften idegen. Nu ska degarna (två) jäsa i en inmjölad korg tills ugnen (c:a 20 min.)fått upp tempraturen till 275-300gr. Häll upp de två deglimporna på plåten (gärna på en teflonduk)Låt brödet grädda i ugnen i 7 min. gärna med fläkten på om ni har. Efter 7 min. brukar jag sänka temp. till 200 gr. och nu kan man sticka in en sån där digital ugnstermometer som man ställer på 96 gr. Nu kan man ta det lugnt när brödet är klart så piper temometern och ni har fått ett otroligt gott bröd som vi brukar äta med smör på som smälter av värmen. Man kan också tillsätta lite olja i badvattnet t.ex. olivolja och har man några överblivna kokta potatisar så kan man mosa dom grovt i vattnet... garanterat gott. |
Edited by - gcs on 2006/04/11 00:36:10 |
|
|
LarsTokyo
100.000-klubben
776 Posts |
Posted - 2006/04/11 : 05:31:24
|
På Spelt hittade jag en massa recept på nätet, nu ska jag bara sortera ut vad jag vill baka.
Här i Japan finns det inte färsk jäst att köpa, det finns bara torkad. Enligt en av damerna på kontoret blir det inte lika gott. Har någon erfarenhet av att baka med torkad jäst?
Jag kan tillägga, jag har ingen hushållsassistent. Behövs det, eller kan man baka lika bra utan en? Kanske baka mindre satser?
|
Nu i North Carolina, USA. |
|
|
Passerati
Member
3449 Posts |
Posted - 2006/04/11 : 10:18:39
|
Nog för att jag ögnade igenom texten... men vad sjutton är dinkelmjöl, är det ung som durumvete
// Passerati |
|
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2006/04/11 : 10:35:06
|
quote: Här i Japan finns det inte färsk jäst att köpa, det finns bara torkad. Enligt en av damerna på kontoret blir det inte lika gott. Har någon erfarenhet av att baka med torkad jäst
I England sålde de inte riktig jäst heller Man får gå in på bagerier och hämta. Torrjäst....näääää
quote: men vad sjutton är dinkelmjöl
Väldigt förenklat kan man säga att det är ur-vete
GammaltHängt med sedan urminnes tider, Tåligt, nyttigt och gott. Sök på Triticum Spelta.
M
|
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
Edited by - mace on 2006/04/11 11:57:50 |
|
|
Creative Audio
Member
2547 Posts |
Posted - 2006/04/11 : 11:39:42
|
Har du problem med torrjäst, tillsätt i så fall lite socker då blir det fräs på den jästen oxå !!
W |
++ äger och driver Creative Audio++ ++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++
http://www.creative-audio.se |
|
|
|
Topic |
|