HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 Baka med dinkelmjöl?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

LarsTokyo
100.000-klubben

776 Posts

Posted - 2006/04/10 :  03:35:43  Show Profile Send LarsTokyo a Private Message
Jag har fått 1 kilo dinkelmjöl från Sverige, så nu ska det bakas. Jag trodde det skulle vara enkelt, lite mjöl, vatten och jäst sen får det jäsa en stund, in i ugnen och klart. Alla recept jag hittat i min väldigt snabba sökning på "dinkel recept" är med 1kg mjöl eller mer. Är det någon här som bakat med dinkelmjöl som har något recept som är enkelt och inte kräver mer än basingredienserna? Gärna något så man kan göra mindre portioner än 2 hela bröd. Jag hade tänkt göra bullar samt pizzabotten på detta mjölet.

-Lars

Nu i North Carolina, USA.

mace
London calling

5296 Posts

Posted - 2006/04/10 :  11:16:55  Show Profile Send mace a Private Message
Sök gärna på "spelt" tror nog det är ett vanligare namn ute i stora världen

Tag bara ditt favoritrecept och ersätt vanligt vetemjöl med lika mängd spelt.

Jättesmarrigt mjöl med mera smak

M

mera quad ESL = mera välljud.

"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.

Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(

"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.


Mr 500!

Edited by - mace on 2006/04/10 11:18:40
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2006/04/10 :  11:31:40  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message
LarsTokyo; om du går på "Allt om Mat" så finns de recept med Dinkelmjöl!!
Jättegott bröd ... !
//W

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2006/04/10 :  15:52:54  Show Profile Send Circlomanen a Private Message
Spelt eller Dinkel fungerar i stora drag som vetemjöl, men man brukar behöva lite mindre mjöl än när man bakar med vetemjöl, då dinklet suger åt sig mer degvätska.
Jättegott och mycket nyttigare. Mindre allergeniskt (heter det så?) och naturligt ekologiskt då man inte behöver eller kan konstgödsla eller bespruta det.

Mvh Johannes. Trogen dinkelanvändare sedan 2003.
Go to Top of Page

lindvall
lite allmänt grå och tråkig....

1683 Posts

Posted - 2006/04/10 :  18:27:15  Show Profile Send lindvall a Private Message
Kul med lite bagare här! Jag och frugan fick en hushållsassistent i julklapp, sen dess har jag bakat rätt mycket, jag har börjat med enkla recept (tex det som står på de fiberberikade havregrynen från Axa), och sen har jag moddat recepten lite åt gången så det blir bättre och bättre. Riddarbageriets bakbok är en inspirationskälla, och jag har bakat lite med surdeg på vete, och snart känner jag mig mogen för lite grövre (svårare) bröd.

Ett bra mjöl är faktiskt rätt viktigt för att få gott och fluffigt bröd också. Ge gärna fler tips på bra mjölsorter. Jag har prövat Icas ekologiska vetemjöl och även Kungsörnens ekologiska. Lite mer smak i Kungsörnens tror jag bestämt. Och pizza blir det nästan varje fredag! :-)
Go to Top of Page

mace
London calling

5296 Posts

Posted - 2006/04/10 :  23:16:56  Show Profile Send mace a Private Message
Kör gärna med vetemjöl med en hööög proteinhalt. Vetemjöl special är lätt attt hitta, finns med högre men de är svåra att hitta.

Fördelen är att man kan arbeta degen lääänge (20 minuter eller så) Tänk italien/spanien

Var aldrig rädd för att gå in på ett bageri och fråga om de har roliga mjöler, gå in före 10-fikat bara....så bagaren är kvar

M

mera quad ESL = mera välljud.

"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.

Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(

"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.


Mr 500!
Go to Top of Page

edison
N.A.udiophile

2529 Posts

Posted - 2006/04/10 :  23:30:42  Show Profile Send edison a Private Message
Hehe, själv bakar jag i praktiken nada, trots att farsan är mjölnare (vars mjöl några av stans pizzerior och ett antal privatkunder inte klarar sej utan)

"Skomakarns barn har trasiga skor" typ, hehe...




SACD/DVD-Audio: Pioneer DV-575A / CD: Sony CDP-X3000ES / LP: H/K T60 & Ortofon OM40 > Vincent RIAA > ACURUS Line Pre L10 > slutsteg ACURUS A100 > > Högtalare: 'Projektbygge' "The Pretender", en stativare m Seas Excel 5" & SS 2905/9300
(Vilande: en fn trasig Edison60, samt högt.bygge med Seas Excel 8" (pappkon) & Scanspeak D9300) Nystartat bygge: SEAS 25F-EW bas + Scanspeak D2905/9300 diskant. Sluten låda på 33 liter, vilken skall bli aperiodiskt dämpad.
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2006/04/10 :  23:57:19  Show Profile Send gcs a Private Message
Här ett gott recept på matbröd men man måste ha en stor matberedare om det inte ska bli för tungt.

11 dl vatten som värms upp till 37gr. tillsätt sedan 50gr. jäst. Sedan brukar jag ta 14 dl special vete + 5 tsk. salt som man blandar med maskinens hjälp. Nu har det blivit en lös smet som man till sist tillsist tillsätter ungefär lika mycket vanligt vetemjöl och nu kan man också tillsätta 2dl. dinkel, lite skalade solrosfrönoch kanske lite linfrön. sedan är det bara att blanda tills degen blivit fast. Nu ska degen jäsa i matberedaren i c:a 50 min. När den tiden har gått så delar mandegen i två som man bakar/knådar tills man fått ur luften idegen. Nu ska degarna (två) jäsa i en inmjölad korg tills ugnen (c:a 20 min.)fått upp tempraturen till 275-300gr. Häll upp de två deglimporna på plåten (gärna på en teflonduk)Låt brödet grädda i ugnen i 7 min. gärna med fläkten på om ni har. Efter 7 min. brukar jag sänka temp. till 200 gr. och nu kan man sticka in en sån där digital ugnstermometer som man ställer på 96 gr. Nu kan man ta det lugnt när brödet är klart så piper temometern och ni har fått ett otroligt gott bröd som vi brukar äta med smör på som smälter av värmen.
Man kan också tillsätta lite olja i badvattnet t.ex. olivolja och har man några överblivna kokta potatisar så kan man mosa dom grovt i vattnet... garanterat gott.

Edited by - gcs on 2006/04/11 00:36:10
Go to Top of Page

LarsTokyo
100.000-klubben

776 Posts

Posted - 2006/04/11 :  05:31:24  Show Profile Send LarsTokyo a Private Message
På Spelt hittade jag en massa recept på nätet, nu ska jag bara sortera ut vad jag vill baka.

Här i Japan finns det inte färsk jäst att köpa, det finns bara torkad. Enligt en av damerna på kontoret blir det inte lika gott. Har någon erfarenhet av att baka med torkad jäst?

Jag kan tillägga, jag har ingen hushållsassistent. Behövs det, eller kan man baka lika bra utan en? Kanske baka mindre satser?

Nu i North Carolina, USA.
Go to Top of Page

Passerati
Member

3448 Posts

Posted - 2006/04/11 :  10:18:39  Show Profile Send Passerati a Private Message
Nog för att jag ögnade igenom texten... men vad sjutton är dinkelmjöl, är det ung som durumvete

// Passerati
Go to Top of Page

mace
London calling

5296 Posts

Posted - 2006/04/11 :  10:35:06  Show Profile Send mace a Private Message
quote:
Här i Japan finns det inte färsk jäst att köpa, det finns bara torkad. Enligt en av damerna på kontoret blir det inte lika gott. Har någon erfarenhet av att baka med torkad jäst


I England sålde de inte riktig jäst heller Man får gå in på bagerier och hämta.
Torrjäst....näääää

quote:
men vad sjutton är dinkelmjöl

Väldigt förenklat kan man säga att det är ur-vete
GammaltHängt med sedan urminnes tider, Tåligt, nyttigt och gott.
Sök på Triticum Spelta.

M


mera quad ESL = mera välljud.

"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.

Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(

"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.


Mr 500!

Edited by - mace on 2006/04/11 11:57:50
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2006/04/11 :  11:39:42  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message
Har du problem med torrjäst, tillsätt i så fall lite socker då blir det fräs på den jästen oxå !!

W

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.42 sekunder. Snitz Forums 2000