Jag har oklart för mig hur val av RIAA påverkar ljudet. Är det lika väsentligt att ha en "rätt" eller "bra" RIAA som PU? Finns det synergieffekter att hämta i kombinationen RIAA och PU/skivspelare? Jag har upplevs jättelyft för ljudet med uppgradering av PU. Gäller detta även RIAA?
Idag har jag en Rega P25 med Ortofon MC Bronce och MF X-LPS v3 med X-PSU. Finns det mer att hämta med en annan RIAA lösning? Jag kan ju inte ställa in gain mm med nuvarande lösning. Jag tror att RIAA fixar alla inställningar själv men det kanske går att optimera med manuell inställning. Många frågor blev det, men så är det när man inte är så insatt.
RIAA:t har större betydelse än man skulle kunna tro, jag har testat flera stycken på sistone och kommit fram till denna slutsats...
Men, du har ett bra RIAA, och om inte din PU har ovanliga specifikationer, så vete katten om det låter så meningsfullt att byta ut det... Har du koll på vad PU:n har för laddning och utnivå?
Rent allmänt om kvalitén på RIAA så tycker jag inte att man kan ha för bra. Jag väljer mycket hellre bra (och förmodligen dyr) RIAA med billig pickup än tvärtom. Så näst efter kvalitén på själva skivspelaren ...
Sedan är det inte direkt för att komma åt en massa inställningar även om det kan vara aktuellt för tex MC. Mer för att det kan låta så mycket bättre.
Säljer ny och begagnad vinyl i butik och på nätet: www.vinylium.se
Riaa-steget är den viktigaste förstärkarenheten i ett avspelningssystem för LP. Det ställer höga krav på begåvade lösningar för att:
Uppnå nära 60 dB förstärkning. Korrektionsnät som uppför sig väl i dynamiska förlopp. En kretstopologi som i möjligaste mån "maskerar" tillfällig överstyrning (skivknäppar).
Ska det bli bra blir det inte billigt - tyvärr. Kerr Mc Cosh var en föregångare, med rörförstärkare och passivt korrektionsnät. Det var på 60 talet det!
OK. Jag vet inte hur jag skall tolka detta. Skulle jag få ett ljudlyft om jag uppdraderar och i sådana fall vad är lämpligt? Det finns ju hur mycket olika RIAA som helst där ute.