Author |
Topic |
|
datar
Member
657 Posts |
Posted - 2005/11/04 : 12:47:05
|
Hej!
Kan ryggbiff stekas blodig eller måste den stekas "well done" dvs ej blodig
Tack för hjälpen |
Vänligen Johan Linnarsson |
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2005/11/04 : 12:52:41
|
Muuuuummmms
quote: En mager, mör och fin del av nötkött, från bakre delen av ryggen. Inte en lika mör och ädel del som filén, men en bit som passar bra som biff, helstekt eller grillad eller stekt i skivor. Serverad som plankstek är den en klassiker på svenska krogar. Den bör inte stekas för länge, då förlorar den både smak och saftighet.
Precis, desto kortare desto bättre tycker jag, stek HETT och låt vila en minut eller 3.
AvisM |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
|
|
MikaF
Member
146 Posts |
Posted - 2005/11/04 : 12:53:03
|
Blodig funkar alldeles utmärkt
MVH/Mikael |
Driver Top HiFi |
|
|
datar
Member
657 Posts |
Posted - 2005/11/04 : 12:55:43
|
Tackar tackar!! Här ska stekas på hög värme!! |
Vänligen Johan Linnarsson |
|
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2005/11/04 : 13:07:00
|
Godaste ryggbiff jag ätit lagade vi till när 40 pers skulle käka på min 30-årsfest.
Ett halvt oljefat fylls till hälften med träkol från Agunnaryds kolmila (strong stuff !!) Med en meterlång tång mer eller mindre daskas de marinerade bitarna på grillen - dask-fräääs-vänd-dask-fräääs-färdigt
tillagningstid per biff....tja 20 sekunder. Men oj vilken värme
Med stekpanna skulle man nog bränna sönder köttet, om det ens gick att få en åanna så varm.
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
|
|
Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben
6799 Posts |
Posted - 2005/11/04 : 13:41:49
|
Köp ett stekjärn som är ribbat dvs med upphöjningar så att det liknar grillränder när du vänder köttbiten så kommer du nära det mace beskriver.
/Anders |
Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge. |
|
|
johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!
20859 Posts |
Posted - 2005/11/04 : 15:33:49
|
Tjockt gjutgärns gryta/stekjärn är det ända som duger
Är köttet riktigt mört så behöver du inte banka det annar kan det behövas lite. Sen får man steka på känn vilket är ganska lätt. Snåla inte med svartpeppar men inget salt !! Ryggbiff ska vara rå i mitten då är den som bäst , det ska allt nötkött tycker jag
Smaklig spis |
>musik förmedlingen< Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
|
|
|
kris69
Member
538 Posts |
Posted - 2005/11/04 : 15:59:58
|
Bästa sättet att få upp värmen vid stekningen är att använda kallpressad rapsolja som tål hög värme bättre än olivolja. Ha ockå i en klick riktigt smör då det ger bäst smak åt köttet.
Det finns absolut ingen generell regel hur blodigt/genomstekt det skall vara när det handlar om oxkött, det handlar bara om tycke och smak. Däremot är det bra att bara låta köttet stekas med en vändning per sida, då det bättre bibehåller sin saftighet. Peppra under eller innan stekningen, men strö över havssaltet först då köttbiten vilar på ett fat innan serveringen.
Bon Apetit. |
" Vi borde prata mera om våra öron" |
|
|
ulfsan
Member
921 Posts |
Posted - 2005/11/04 : 21:35:54
|
kris69: Just så!
Jag tar min blodig... Tack!
(...men du få rekommendera rödvinet...)
/ Ulf |
Lyra Argo i -> Continuo/Cantus -> EAR834P -> Lavardin IT <- Auralic Vega <- SqueezeBox Touch <- Mac med Roon/Tidal JMLab MiniUtopior/2 st Rel Storm III Ihopkablat med Nordost Valhalla/Thor Integrerat med Denon AVR-X4100W/JMLab Electra hemmabiosystem |
Edited by - ulfsan on 2005/11/04 21:37:20 |
|
|
Frasseman
Member
279 Posts |
Posted - 2005/11/04 : 21:38:32
|
Ett forskarteam (fråga mig ej vilka) har tillsammans med kockar testat fram stekmetoden för att få godast kött...
Det de kom fram till, och det sättet som jag och numera de allra flesta av mina bekanta använder sig utav....
Stek köttet på medelvärme och vänd köttet var 20 - 30 sekund, var inte orolig, - köttet kommer att få färg, och det kommer att vara extremt mört, samtidigt som det är väldigt saftigt..
Det tar rätt lång tid att steka köttet, 2 - 4 ggr längre tid än normalt.
Oavsett om du vill ha en riktigt blodig eller en "well done", så kommer du få en riktigt saftig, och inte minst god biff..
Lycka till i köket! Andreas
(Korrigerade språket lite) |
Min anläggning |
Edited by - Frasseman on 2005/11/06 19:50:14 |
|
|
Frasseman
Member
279 Posts |
Posted - 2005/11/04 : 21:49:15
|
Vill bara tillägga att de allra flesta har motsatt sig medtoden... Tills de smakat på resultatet... Efter detta så konverterar alla!
Rödvin... Tja hur kraftigt vill du ha... Köpte själv hem en av mina stora favoriter idag. Penfolds Kalimna Bin 28 (shiraz) 159kr... Såhär beskriver systembolaget vinet i fråga
Andreas |
Min anläggning |
Edited by - Frasseman on 2005/11/04 21:53:13 |
|
|
Larsho
Member
5340 Posts |
Posted - 2005/11/04 : 23:11:18
|
Johan
Vi är helt överens om hur vi vill ha köttet |
Livet är alldeles för kort, jämfört med hur länge man ska vara död |
|
|
molsson
Member
1646 Posts |
Posted - 2005/11/05 : 17:07:29
|
Klart att du skall salta köttet, att saltet skulle dra ut vätskan är snicksnack. |
No hay banda!! |
|
|
johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!
20859 Posts |
Posted - 2005/11/05 : 23:42:40
|
För mig har det inget med att dra ut vätskan utan smaken. Saltet dödar köttsmaken tycker jag.
Jag ska banne mig ta o testa Frassemans x-empel |
>musik förmedlingen< Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
|
|
|
Creative Audio
Member
2547 Posts |
Posted - 2005/11/06 : 00:19:28
|
Salta efteråt ...... ! Men peppra innan !! // W |
++ äger och driver Creative Audio++ ++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++
http://www.creative-audio.se |
|
|
matså
Semesterfirare
2705 Posts |
Posted - 2005/11/06 : 13:04:35
|
smaksak. Jag och min mamma gillar det att det är lite rött och pappa vill att det skall vara genomstekt (den gamle konservative restaurantmänniskan) |
Min fotosida på flickr
|
|
|
nahoj
Member
1542 Posts |
Posted - 2005/11/06 : 14:10:24
|
Åk till Brasilien, där skall ni se på salta köttet. Så in i h..... gott där, de gnider in det med massor av grovsalt sedan smack på grillen ganska hårdstekt på utsidan o innsidan som man själv önskar inga andra kryddor behövs där köttet smakar så gott i sig själv. Nu längtar jag ju ännu mer till jul då jag skall dit igen.
// Johan |
Min hemsida/Blogg http://johanstephan.com/
|
|
|
Aton
Member
2048 Posts |
Posted - 2005/11/07 : 22:45:01
|
Jag ser att Frasseman handlar sitt vin i Gränby centrum i Uppsala. |
|
|
LarsTokyo
100.000-klubben
776 Posts |
Posted - 2005/11/08 : 10:50:06
|
Om jag inte missförstår datar frågar han om nöt måste stekas well done. Nej, men gris måste stekas well done, det får inte vara blodigt.
Själv tycker jag om Kobe stek. Tjurar som får massage och massvis med öl varje dag innan slakten. |
Nu i North Carolina, USA. |
|
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2005/11/08 : 12:00:50
|
quote: Själv tycker jag om Kobe stek. Tjurar som får massage och massvis med öl varje dag innan slakten.
Lyllo +++++++++++++++++
Fick äran att äta kobekött med min (härligt rika) morbror i Hong Kong, det var nog 22-23 år sedan men inte en chans att jag glömmer det Munorgasm
Skicka nu genast ett kilo vaccum packad kobebiff mot postförskott
M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
|
|
Frasseman
Member
279 Posts |
Posted - 2005/11/08 : 12:58:42
|
Aton: Tja det kan bli så ibland om man bor i Uppsala, men det beror mest på att systembolagetshemsida är så mysko upplagd.
Jag fattar inte varför man inte kan få söka på en dryck, och sedan få veta om den tex. Finns att köpa i någon av Uppsalas butiker...
Men nej!
Man skall först välja butik, sedan dryck... Finns inte den i butiken, får man välja nästa butik och söka igen... Uruselt!
Andreas |
Min anläggning |
|
|
matså
Semesterfirare
2705 Posts |
Posted - 2005/11/08 : 13:13:59
|
Precis en ryggbiff skall bara ha de kryddor (de kryddor som en restaurant endast behöver om man skall driva en matkrog, andra kryddor är ok men dessa måsta man ha) salt och peppar. |
Min fotosida på flickr
|
|
|
mace
London calling
5296 Posts |
|
Claes_Ireland
Member
2146 Posts |
Posted - 2005/11/11 : 01:53:43
|
He he Frasseman, det där vinet får jag under hundringen här. :) Gillar 389 och 407 med, men den sista behöver luftas vansinnigt länge innan den är god. Har fått upp ögonen för Grenache medans jag varit här i Oz, det finns ju inte riktigt några Riojor här, vilket jag annars gillar, så efter att ha druckit Shiraz och annat, har Grenachen blivit en favorit. Tyvärr är utbudet lite klent, men det går att hitta. |
Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
|
|
|
|
Topic |
|