Author |
Topic |
10
Member
732 Posts |
Posted - 2005/09/06 : 23:23:01
|
quote: Den skall till största delen användas till espresso (1 av 5 gånger kanske något med mjölk). I huvudsak skall bara jag använda den men vill kunna fixa fram ett gäng espressos utan att behöva vänta alltför länge på att värmen och trycket skall byggas upp på nytt. Det är såklart viktigt att det som den producerar blir bra.
Ska du dra espresso efter espresso och bara undantagsvis skumma mjölk, är inte en värmeväxlarmaskin det optimala. Om det var mina pengar skulle jag i så fall titta på Rancilio Silvia, eller, om ekonomin tillåter, en Isomac Zaffiro (eller en Amica som jag tror har ersatt Zaffiron). Dock får du nog svårt att hitta en Zaffiro för 6000, så mitt tips är Rancilio Silvia. Kika gärna in på http://www.coffeegeek.com där det finns ungefär hur mycket som helst att läsa! :) |
Edited by - 10 on 2005/09/06 23:24:24 |
|
|
10
Member
732 Posts |
Posted - 2005/09/06 : 23:25:39
|
Just ja, om du inte visste det är en bra kvarn a och o när det gäller kaffe. Om din budget är stenhårt 6000 och du inte kommer få loss pengar senare, är det vettigare att köpa en bra kvarn och en billigare maskin än tvärtom. Färdigmalt kaffe ska du hålla dig ifrån helt! |
|
|
joakim99
Member
468 Posts |
|
Knoppen
Member
3244 Posts |
Posted - 2005/09/09 : 17:59:45
|
Hej Tobbe L!
Jag ser att du är ute efter en maskin som är lite mer åt det manuella hållet (halvautomatisk, d.v.s. med inbyggd pump). Det tycker jag är bra, för jag anser att. Åtminstone alla* de helautomatiska jag har provat så var det bara en** som kunde skapa en espresso som subjektivt nådde upp till cirka 20% av vad man KAN uppnå med en mer manuell maskin.
* I prisklasser från c:a 6000 - 120 000 kr. ** Proffs Nouva Simonelli för restaurangbruk
Grovt sett finns det sedan tre typer av halvautomatiska maskiner:
1. En kokare med två termostater för olika temperaturer. Samma kokare gör både vatten till espresson och ånga. Detta kräver väntetid mellan de olika momenten för att temperaturen ska öka/sjunka till önskat värde. Jobbigt tycker jag. Man kan inte ånga mjölk direkt efter man gjort espresso.
2. Värmeväxlarmaskin. Man har en stor kokare för ånga. Vattnet som ska till espresso passerar genom rör genom ångkokaren, och värms därmed "blixtsnabbt". Man kan göra espresso kontinuerligt så mycket man orkar. Man kan ånga precis när man vill. Så här fungerar de allra flesta kommersialla proffsmaskiner, även mycket stora sådana. En nackdel med värmeväxlarmetoden är att vattentemperaturen blir för hög om maskinen står oanvänd en stund. Då kan man därför "pulsa gruppen" innan man sätter dit filterhandtaget och spruta ut vatten till det slutar att bubbla och fräsa. Är man riktigt seriös så kan man mäta upp en s.k. temperaturprofil och se hur den varierar med tiden (tillhör överkursen!). En nackdel är också att vattentemperaturen IN i värmeväxlaren har betydelse, och även hur snabbt flödet är (fast flödet är förstås tämligen lika om man har koll på malningen/tampningen/pumptrycket).
Värmeväxlarmaskiner fungerar alltså INTE som "10" skrev.
3. Maskiner med dubbla kokare, en för vattentemperatur, och en för ånga. Vissa sådana maskiner är programmerbara för en exakt vattentemperatur på graden när. Kan vara intressant att laborera med och ger faktiskt en liten liten skillnad i smak. Dessa maskiner ses som det bästa.
Sedan är det andra saker man bör kika efter också:
T.ex.:
1. Förinfusion eller inte? (kaffepucken blöts lite innan trycket kommer för fullt)
2. Backventil (ger torr puck. Inget slabb med övertryck som kan spränga ut kaffesump). Man kan även köra blindfilter också för att lättare göra rent ovanför "gallret" där vattnet kommer ut upptill.
3. Vattenanslutning (bekvämt!)
4. Avloppsanslutning (bekvämt!)
5. Pumpen: "vibrations-" eller s.k. "rotations"-pump. Vibrationspump låter en massa och man kan heller inte ställa vattentrycket exakt.
6. Viss tids, &/eller mängdautomatik. Lite lyxiga finesser som man knappt använder. Mest för kafé där de inte är så duktiga. Har man koll så ser man när man ska stänga av.
7. Stor yta för koppvärmning. Praktiskt.
8. Reservdelar?
9. Allmänt rejäl konstruktion är bra. Vissa maskiner vågar man inte lyfta locket på, då blir man nästan mörkrädd.
10. Filterhållaren, finns delar till den? Är den rejäl? Sluter den tätt oavsett om malningen ger "stopp"?
Jag föreslår att du kikar efter en maskin med minst värmeväxlarteknik om det är viktigt att kunna skumma mjölk i snabb anslutning till gjord espresso. Apparater mer för hembruk är jobbigare att hålla rena, samt måste "luras" lite för att kunna hålla hög och jämn kvalitet. Tycker man att det duger med en sådan espresso man får ute på café så kan en sådan maskin ändå räcka.
Sedan är det egentligen mest viktigt att man har en bra kvarn och nyrostat kaffe också. Annars är det bortkastat med även världens finaste espressomaskin. Jag kan rekommendera att man köper en begagnad kvarn för kafébruk som man bytter kvarnskivorna på. Man kan hitta beggade kvarnar för 1500 och uppåt, samt malskivor för runt 500 - 700 kr. Stor malskivediameter och lågvarvig är bra.
Sedan har vi även detta med ångan, och ångmunstyckets utformning. Alla maskiner fungerar lite olika så man måste helt enkelt "tuna in sig" på sin egen maskin och öva. Även här gäller att ångan inte är bra alls med maskiner med enbart en kokare. Ångan brukar vara vattnig och ha för lågt ångtryck för att vara en njutning att använda. |
Mäter det dåligt så är det iaf inte bra.. |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2005/09/09 : 22:56:09
|
Aaaa tackar för ett bra inlägg. Du verkar ha koll på det här
Har du något bra förslag på maskin??
Då kanske man ska satsa på en Kitchenaid, om jag har läst rätt så har den dubbla kokare. O så gillar jag designen på den |
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
|
Bravo
Member
5320 Posts |
Posted - 2005/09/10 : 02:42:37
|
Jag blir också intresserad, vad rekommenderar du Knoppen?
Planerar inom kort att köpa en bra espressomaskin. |
Bravo |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2005/09/13 : 16:41:15
|
Nu har jag gjort en o annan sökning på nätet o läst massa reviews på Coffeegeek.
Följande maskiner tycker jag verkar rätt intressanta. La Scala Butterfly 819 euro Bezzera BZ99 798 euro
vad tror ni om dessa mskiner o vilken sklle ni välja??
|
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
|
joakim99
Member
468 Posts |
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2005/09/13 : 21:06:55
|
Råkade springa på denna sida under alla mina sökningar www.yatego.com Hur det funkar o betälla ifrån dem vet jag inte. Är tyvärr inte någon hejare på tyska Men om jag har fattat rätt så är det en sälj sajt för div olika firmor.
|
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
|
Knoppen
Member
3244 Posts |
Posted - 2005/09/15 : 13:18:51
|
Grrr, jag hade skrivit ett långt inlägg som försvann p.g.a. att jag tydligen inte var inloggad!!!
Får se om jag orkar repetera mig... |
Mäter det dåligt så är det iaf inte bra.. |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2005/09/15 : 14:31:40
|
Om jag ber snällt orkar du skriva det igen då Snälla snälla snälla
|
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
Edited by - Tobbe_L on 2005/09/15 14:32:22 |
|
|
mats31
Member
319 Posts |
Posted - 2005/09/15 : 21:20:29
|
En till röst på ECM Giotto. Lite dyrare än gränsen 10000, men designen är värd vartenda öre, och gott mjölkskum producerar den som en varm kossa.
/M |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2005/09/15 : 22:07:43
|
Nu är ju Giotton o La Scala Butterfly nästan identiska.
Buttefly
Giotto Åtmindstonde är de väldigt lika. Typ sidorna som skiljer, Butterflyn går att få med sidor i rostfritt om man vill ha det. Det är samma typ av brygggrupp mm. Rent designmässigt så är Giotton snyggare, men tycker inte den är värd de extra 300-400 euro som man får betala för den.. La Scala Butterflty pris 819 euro ECM Giotto pris 1179 euro (det billigaste som jag har hittat än så länge)
Den maskin som jag är mest sugen på just nu är denna.
Bezzera BZ99 pris 799 euro Kanske inte lika hipp som de andra men jag tror att det är en attans bra maskin
|
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
Edited by - Tobbe_L on 2005/09/15 22:13:52 |
|
|
Bravo
Member
5320 Posts |
Posted - 2005/09/16 : 05:21:34
|
Jag får också be Knoppen repetera sig, jag är väldigt intresserad. |
Bravo |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2005/09/17 : 19:04:48
|
Morr nu har de höjt priset på La scala Butterfly till 899 euro |
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
|
joakim99
Member
468 Posts |
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2005/09/17 : 22:46:36
|
Jo jag vet.. Men o andra sidan så har de sänkt priset på Kitchenaid maskinen till 589 o kvarnen 158 euro Då landar man på ca 7200 med frakt till Sverige. O det tror jag är en svårslagen combo för det priset. Dden har ju fått rätt ok i reviewsen på Coffeegeek |
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
|
Bravo
Member
5320 Posts |
Posted - 2005/09/19 : 17:13:29
|
Återigen!
Jag får också be Knoppen repetera sig, jag är väldigt intresserad. Snääääälllllllla!!!!!!!!! |
Bravo |
|
|
joakim99
Member
468 Posts |
Posted - 2005/09/24 : 10:08:04
|
Efter en massa letande och läsande blev det till slut en lite mindre kostsam lösning för min del. Det blev en Isomac Venus och efter att ha haft den i min ägo i ungefär ett halvt dygn är jag fortfarande riktigt nöjd.
Nu fattas bara en bra kvarn då min nuvarande kvarn inte klarar av att leverera tillräckligt fin malning.
Tobbe_L: Kitchenaid kvarnen har jag läst en hel del dåliga reviews om också. Jag var själv helt inne på den kombon men jag blev efterhand mer och mer tveksam.
|
SB3 -> Benchmark DAC-1 -> Harmony Design Pre906 -> Bryston 4B SST -> B&W N802 |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2005/09/24 : 10:13:20
|
Jag har nog också övergivit Kitchenaid combon. Just nu så lutar det åt en La scala Butterfly.
|
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2005/09/25 : 16:30:15
|
Nu har man handlat sig en kvarn
Det blev en Cunill Brasil fast under namnet Gaggia CT-1.
|
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
|
joakim99
Member
468 Posts |
|
molsson
Member
1646 Posts |
Posted - 2005/09/25 : 21:29:19
|
Är det någon som har koll på vart man köper dessa maskiner från något europeisk site, till bra pris? |
No hay banda!! |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2005/09/25 : 22:04:26
|
Köpte kvarnen på ebay. Engelsk firma som sålde den.
Jag har spanat runt på nätet en del. O www.yatego.com har en hel del. Söker man på espresso så får man en hel del trevliga träffar
|
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
|
Bravo
Member
5320 Posts |
Posted - 2005/09/25 : 22:33:41
|
joakim99 du får berätta lite mera om din nya bryggare när du använt den några dagar. Det vore intressant med lite omdömen om fördelar och nackdelar. |
Bravo |
|
|
Topic |
|