Ingen liten pryl...å rejäla kondingar till nätdelen må jag säga
Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker" Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor
Jag är imponerad, såvitt jag kan bedöma klart intressant konstruktion. Har ju inte detaljgranskat (samt inte kompetent att göra det ordentligt) men 'ren matningsspänning' tycks iallafall få nya dimensioner... Tyvärr är jag dock värdelös på att löda ytmonterat. Nåja. Man kan ju inte få allt.
Själva förstärkaren är QRV-06 som har byggts i några exemplar och funkar bra, ultralåg dist och >10 MHz bandbredd. Nätdelen är påkostad, levererar kräm i uV-klassen när det gäller brum och brus.
Jag tänkte inte på den fysiska storleken på layouten - utan på kondensatorerna i nätdelen och den avancerade spänningsregleringen...det tycker jag inte är felaktigt på nåt sätt att påstå.
Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker" Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor
Hahaha, du är rolig du peranders! Folk i diy-världen brukar ju ofta ha störst kunskap och intresse inom ett specifikt område, ofta rör, horn eller något annat som av allmänheten betraktas som obskyrt. Men just ytmonterade hörlursförstärkare är du nog ganska ensam om. Vilken är det i ordningen? Jag menar absolut inget illa, så du får inte tolka mitt inlägg så.
Som vanligt mycket prydlig layout som ser rakt igenom professionell och genomtänkt ut (vilket det ju på sätt och vis också är) och som vanligt begriper jag ungefär en tredjedel av kretsens funktioner.
OT-fråga angående ytmonterat. Vilken av dina kretsar anser du vara den mest nybörjarvänliga. Alltså, vilken skulle du i första hand rekommendera som lödövning för någon som aldrig tidigare testat ytmonterat, men gärna vill lära sig utan att riskera att ta sig vatten över huvudet. Jag tänker mig att det skulle vara någon ganska gles med relativt få och jämförelsevis stora komponenter. Förslag?
Jag är faktiskt inte ensam om det och det är skitkul samt inte så vansinnigt svårt heller. En australisk student har pillat ihop ett TPA6120 bygge "Daki][er" på head-fi.org.... så helt ensam är jag inte.
Alla mina konstruktioner är lika lätta faktiskt! Jag kör bara med 0805 komponenter som minst och för IC med 25 mil delning. Det är grovsmide för att tala klarspråk. Komponenter som t ex 0201 (= 0,02 x 0,01 tum) och IC-kretsar med 0,5 mm delning är inget för novisen.
Snabbast att få ihop är QRV-04 och QRV-07, där den senare är på något sätt fräckast och minst vanlig. Ljudmässigt är det inga dramatiska skillnader, inte i mina öron i alla fall måste tilläggas.
Det svåra med ytmonterat är att hålla en strikt ordning på komponenterna. Löd en typ, stoppa tillbaka allt i påsen, försluta den. Tag nästa typ, osv. Hur många orkar med detta när det gäller hålmonterat. Grejen är också att bocka av noggrant i schema och komponentlista när komponenten i fråga är ditsatt. Kondingar t ex är omärkta och halvledare är kryptiskt märkta så det gäller att hålla ordning på komponenterna. Ordning och reda är det som gäller. Tänk också på att felsökning kan vara betydning marigare.
Det jag tycker är trevligt med ytmonterat är att det känns mindre meckigt. Man slipper bocka och klippa ben mindre mängd tenn behövs, ibland är det bara att fukta padden med tenn och sedan trycka dit benet med lödkolven, se till att använda fluss.
Bocka motstånd är en smal sak om man har en mall (som jag har) så detta är inget meckigt. För egen del är det betydligt jobbigare med ytmonterat just därför man inte an hälla ut alla komponenterna på bordet utan måste ta allt typvis, därför ar det en fördel att inte ha så många olika komponenter, om man handlöder åtminstone.
Skillnaden i själva förstärkaren är DC-servo och basströmstrimning, inget stort alltså. För övrigt är jag väldigt nöjd med konstruktionen som åstadkommer ett väldigt bra resultat med 25-örestransistorer.
För den som vill testa SMD så kan jag rekommedera 41hz.com, (svensk sajt) byggsatsen Amp 3, satte ihop en sådan utan problem och den låter riktigt bra också. :)
Nu har kort dykt upp. Vad tycks? Ett litet skrivfel dock. Det står "snubberized" men det blev inte så, glömde eller förkastade detta, minns inte riktigt faktiskt. Däremot mitt nya super regulator agg är "snubberiserat" mer som en test än av ren nödvändighet.
Ibland önskar man att man lyssnade med hörlurar. Detta är sånt tillfälle.
Du kan väl snubbra på undersidan lite snyggt? Som du vet från din spanska kretsforskarfavorit så är det ju som natt och dag i skillnad när man sänker impedansen på nätdelen ett par Ohm nånstans vid 20 MHz. ;)
Na, snarare 6 dB with några MHz och detta skapar en fyrdimensionell stimulens med inslag av parabolisk fekans. Nej, inget pill på undersidan, helt jordpplan...
quote:Som du vet från din spanska kretsforskarfavorit så är det ju som natt och dag i skillnad när man sänker impedansen på nätdelen ett par Ohm nånstans vid 20 MHz
Först tänkte jag nästan kosta på mig en smiley, men av ren princip så använder jag dem inte.
Carlos är från Portugal. Rätt ska vara rätt. Ludo, jag är inte helt nöjd med den partiella kompaktheten. Det hade varit coolt att få hela konstruktionen lika tät som QRV-06 som det hela utgår ifrån. Det stora problemet är lytar och SOT223 transistorer som bökar till det. Dessutom vill jag ha likhet mellan schema och layout, därför sprider jag inte omkring komponenterna i onödan utan försöker placera där de hör hemma.
Taiwanesen (kompis till "Coffin" som tyvärr inte kan någon engelska) som har gjort en superregulator men missat kraftigt (och underskattat) hur jordplanet ska vara funtat. Korten är snygga men prestandan är långt ifrån vad som tekniskt är möjligt, synd, men spelar säkert ingen stor roll i praktiken.
Ajdå, var han portugis. Det var inte meningen att komma med fel uppgifter. Konstigt att så många visste vem det var...
P-A, Tätt? Visst kunde skogen varit lite tätare men det gör inte så mycket med en och annan glänta heller. Det är ju trots allt ett litet egenvärde i att separera nätdel och lursteg tycker jag.
Det var nog det jag menade - bra att samla ihop komponenterna som hör ihop med en viss funktionalitet och separera från en annan. Att bara trycka ihop alla komponenterna på så liten yta som möjligt (kostnadsoptimera=mindre kretskort) är inte alltid det mest optimala ur störsynpunkt exempelvis.
OT: Dina adpatorkort är Spitzenklasse, jag tror faktiskt det är världsklass, synnerligen säljbart. Ditt RIAA-steg är högt upp på skalan, väldigt säljbart det också även om vinylgrejor klingar av med tiden.