HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Mätningar mm
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2005/07/23 :  15:00:29  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Jag tycker det ofta går att direkt koppla en "vattenfallsmätning" till hur en högtalare låter. Renhet, klang, lådproblem etc stämmer mycket bra med vad som syns i mätningen.
Andra mätningar har jag lite svårt att översätta till ljud, t.ex. frekvensgången påverkas kraftigt beroende på hur mätningen är gjord. Vilket avstånd, vinkeln, volym, mätfönster etc. etc påverkar så mycket att den kan lura mer än förklara.

Distmätning brukar oftast saknas, är det någon som vet varför?

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2005/07/23 :  15:08:42  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
quote:
Distmätning brukar oftast saknas, är det någon som vet varför?
Inte lika lätt att göra mätningen ner till låga frekvenser.

Inte lika lätt att få bra "mätresultat" på längre avstånd.

Alla tidningar mäter "nära" högtalarna varför vissa företag kanske prioriterar det.


Ps. Tack Marens och Pac!

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

Dimitri
Member

1050 Posts

Posted - 2005/07/23 :  16:30:49  Show Profile Send Dimitri a Private Message
citat:
"Vissa personer verkar inte bry sig så mycket om just hur högtalaren låter, utan så länge han mäter bra då är det en jätte bra högtalare."
Jag tror att frågan är felställd.
Jag undrar istället varför det är så störande för personer vars högtalare mäter "mindre" bra, men i deras öron låter bra, att det finns andra personer som vill ha högtalare som mäter bra och dessutom låter bra.
Vem vill pracka på sin ståndpunkt på den andre? Egentligen?
Det vore välgörande för alla att läsa diytrådar.
Dimitri


Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/07/23 :  23:05:44  Show Profile Send marens a Private Message
Nu har jag ett roligt exempel. Det gäller B&W:s modeller 705 och 805.

Först tittar vi på genomsnittliga responsen från on axis ut till 30 grader off axis med basen inklippt från närfältsmätningar. Så långt ser det ju fint ut de bägge mäter hyffsat rakt förutom kanske mellan-/övre basen där 805:an träder fram lite extra.

705:

805:


Nu tittar vi i stället på horisontella spridningen (hela familjen) ut till 90 grader off axis normaliserat till "on axis"-responsen.
Här ser man tydligt en stor svacka i mellanregistret off axis på 805:an som 705:an inte har, eller en puckel i precense-regionen om man så vill. 705:ans respons lutar mera linjärt off axis (sannolikt pga den smarta avrundningen av lådans topp, bakom diskanten). Detta syns såklart inte på "on axis"-mätningarna varför man troligtvis kommer bli förvånad över att högtalarna har så pass olika klangfärg och ljudbild om man bara tittar på dessa. Jag gissar utifrån mätningarna att 705:an har något mer neutral klangfärg och en mer proportionerlig sammanhållen ljudbild (trots att det är den billigare modellen). Detta verka stämma med John Atkinsons lyssningintryck av högtalaren att det är på dessa punkter 705:orna briljerar.

705:

805:

Edited by - marens on 2005/07/23 23:08:13
Go to Top of Page

nl
Member

324 Posts

Posted - 2005/07/23 :  23:26:59  Show Profile Send nl a Private Message
marens: Finns det distmätningar mellan högtalrarna att kolla på också?
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/07/24 :  00:05:53  Show Profile Send marens a Private Message
Inte vad jag vet. Men det finns som sagt många problem med distmätningar. Bland annat att den värsta disten ofta bara uppkommer "lavinartat" vid vissa ljudtryck och frekvenser. Det behöver inte märkas på traditionella distmätningar. Dessutom är det ju detta med avstånd, låga frekvenser osv som EA redan pekat på.
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/07/24 :  04:33:59  Show Profile Send Bravo a Private Message
Helt riktigt, det gäller att veta vad man mäter och varför.
Sedan kommer ju frågan vad som är en relevant mätning, konstruktionssal eller vardagsrum. Att utrustning som uppmäts under optimala förhållanden säger väldigt lite om hur de låter i en verklig lyssningsituation i ett vardagsrum borde vara självklart, men så är bevisligen inte fallet.
Dessutom måste man ju fråga sig om vi kan mäta alla aspekter av ljudet eller om vi måste överlåta en del till det skarpa mätverktyget örat.
Slutligen är det ju lyssnarens hörsel och förmåga som avgör hur verkligt det uppfattas.

Bravo
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2005/07/24 :  08:58:58  Show Profile Send MatsT a Private Message
Det är enkelt att mäta distortion på högtalare med rätt dataprogram, att det inte görs beror nog på att resultatet normalt inte blir speciellt bra.

Den harmoniska distortionen kan ligga runt -60dB i en bra konventionell högtalare vid måttlig utnivå men det finns en massa andra biljud i högtalare som ligger på betydligt högre nivåer, t.ex från låda och koner. Dessa biljud syns inte i THD-mätningar och gör att THD-mätningen ofta saknar relevans när det gäller högtalare.

Om man har vettiga kurvor och kan tolka resultaten så är mätningar mycket intressanta men det är lätt att misstolka. Marens tolkningar verkar rätt så rimliga och jag tycker också att 705'an mäter betydligt bättre men vi känner inte riktigt till mätuppsättningen och kanske skall vara lite försiktiga ändå? Min gissning är att det är MLS-mätningar med kompletterande närfältsmätning i basen, en rätt bra metod men inte helt komplikationsfri när det gäller sammanvägningen eftersom resultat och mikrofonposition kan påverka rätt mycket. Skillnaden i ljudbild kan mycket väl också bero på olika presentation av basregistret men spridningen har rätt stor betydelse också.
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/07/24 :  11:49:29  Show Profile Send marens a Private Message
quote:
Skillnaden i ljudbild kan mycket väl också bero på olika presentation av basregistret men spridningen har rätt stor betydelse också.
Då får du förklara hur mängden bas kan påverka ljudbildens definition. För det första så är basen så gott som rundstrålande i en konventionell högtalare sedan borde inte mänden bas påverka storlek och placering av ljud i ljudbilden om inte det är mer bas i ena högtalaren tex. Spridningen är rimligtvis det som påverkar överlägset mest hur ljudbilden projiceras.
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2005/07/24 :  16:45:30  Show Profile Send MatsT a Private Message
Jag har inte lusläst artikeln så jag vet inte vilka skillnader i ljudbilden som JA (?) uppfattade. Mängden bas kan påverka storleken på ljudbilden och olycklig betoning av vissa frekvenser kan också störa ljudbilden en hel del. Om det är fråga om fokus så är nog spridningskarakteristiken viktigare men även här kan utnivån från baselementet påverka eftersom detta också spelar en del vid högre frekvenser.

Våran minidebatt visar väl för övrigt lite på svårigheterna med tolkning...
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.55 sekunder. Snitz Forums 2000