HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Kondensator och Spolar.... Nybörjarfråga..
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Fimax
Member

530 Posts

Posted - 2004/12/21 :  23:32:03  Show Profile Send Fimax a Private Message

har börjat meka ihop och provat lite olika delningsfilter, har köpt några biliga spolar och kondensatorer.

Har insett att jag behöver lite mer spolar och kondingar, men det känns ju tråkigt att köpa "skräp" som man inte vill ha i sitt slutliga filter.

Frågan är:
är det en nackdel att parallellkoppla/seriekoppla komponenter för att uppnå ett visst värde? Då kan man ju med gott samvete köpa lite bättre komponenter och kombinera dessa i slutändan om det skulle vara nödnändigt?

/filip




f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2004/12/21 :  23:44:32  Show Profile Send f95toli a Private Message
Att pararellkoppla kondensatorer är ofta en mycket bra idé, ofta blir det faktiskt bättre än med en enda konsensator (lägre ESR); det är en anledning till varför man brukar ha flera parallellkopplade kondensatorer i nätaggregat. Det är också vanligt att man parellellkopplar kondensatorer av olika typ (med olika storlek).

Så kondensatorer kan du nog parallellkoppla med gott samvete i de flesta fall (ibland är det ju dessutom nödvändigt för att få ett visst värde till ett filter).

Vad gäller spolar så finns det såvitt jag vet ingen fördel med att seriekoppladem, resistansen blir högre och har man många spolar måste man vara försiktig så att de inte börjar "prata" med varandra (ömsesidiga induktansen).

En variant är att att helt enkelt linda av några varv på en spole vars indukstans är högre än den man behöver i sitt slutgiltiga filter, för att det ska funka måste man dock ha möjligthet att mäta induktansen på något sätt.
Go to Top of Page

esl
Upptäckare! Mästar-Harry 2007, 200.000-klubben

2578 Posts

Posted - 2004/12/22 :  00:14:52  Show Profile Send esl a Private Message
man kan "linda på" också om man vill ha den större.. självklart.. men inte alla tänker på det alltid.
Tänk på att induktansen ändras med kvadraten på antalet varv. Vilket innebär att om du vill ha en hälften så stor spole skall du ta bort 30% och om du vill dubbla induktansen skall du linda på 41%

Precis som f95toli säger så är det bättre att parallellkoppla kondensatorer
än att ha en enda stor.

Eftersom kondensatorer p.g.a sin uppbyggnad har en egeninduktans så ökar impedansen med ökad frekvens istället för tvärt om... då slänger man dit en liten konding parallellt som "kortsluter"

Naturligtvis är det bra att utgå från bra kondensatorer men det utesluter absolut inte att bättre på. Den minsta "snabbaste" kondingen skall sitta närmast förbrukaren.

/esl


Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.34 sekunder. Snitz Forums 2000