HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Hifi råttan
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2004/10/07 :  10:45:47  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Splinx

Va bra för dig att du inte behöver dom men nu är det så att forumet har 4500 medlemmar och det KAN finnas de som faktiskt har behov av något liknande. Speciellt som man kan göra det gratis.

Det är viktigt att inte glömma bort vilken bredd som finns bland medlemmarna och inte bara tänka på sig själv.

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2004/10/07 :  16:37:50  Show Profile Send MartinH a Private Message
Ja vad vi pratar om är massdämpning, och det är ganska väll dokumenterat om dess verkan på vibrationer...
Men sen om man vill ha en råtta på sina högtalare, ja det får man nog helst fråga frugan om.-...

Go to Top of Page

zie
Member

208 Posts

Posted - 2004/10/08 :  00:16:28  Show Profile  Visit zie's Homepage Send zie a Private Message
Hifiråttorna är väl vad jag sett gjorda för att ställas på högtalare (säljs i par bla), men visst självklart får kunden själv välja om dom ska stå på en cdspelare.

Men 1200? 1400? för ett par skinnbitar med lite stoppning i. Knappast bättre än ett par telefonkataloger. Dock talade vi om hurvida vibrationsdämpning har någon inverkan.

Visst kan det säkert ha det, men vid normala ljudnivåer har det knappast någon inverkan. Personligen tror jag att dina iaktagelser till det mesta är placebo (ta detta på rätt sätt). Jag har själv kommit på att anläggningen låter väldigt mycket bättre sen senaste gången bara för att man har dragit om kablarna i en snyggare härva. Men jag är inte den som är den. Jag ändrar gärna ståndpunkt om jag får detta bevisat för mig nån gång i framtiden. Jag har själv inte hört några skillnader.

Jag hänvisar också till den väldigt aktuella tråden där någon på forumet hade gjort en krets för felavläsningen i en cd-spelare. Denne hade inte sätt några större skillnader när han skakade på cd-spelaren (vilket får sägas är väldigt extremt).
Go to Top of Page

Niclas
Member

587 Posts

Posted - 2004/10/08 :  08:21:57  Show Profile Send Niclas a Private Message
Ja, zie... Du TROR saker samtidigt som Du lämnar dörren öppen för att ändra ståndpunkt om Du blir överbevisad .

Vem skall överbevisa dig ? Jag har inga barn med hifihandlare & förmodligen inte dom andra som skrivit positivt om mössen tidigare i tråden heller.

Tråden handlar från början om var den finns att köpa. Klart att diskussioner blommar upp om hur dom fungerar i anläggningen, men att saker blir sågade utan att vara provade är lite trist.
Jag har aldrig provat Bybees, Shakti, dot´s eller liknande produkter men jag har aldrig öppet iheller frågasatt dess funktion. ( Nja, ifrågasatt funktionen har jag nog gjort för mig själv några gånger, men aldrig ifrågasatt dess användare som är positiva till resultatet. )

En anekdot:
En kul grej hände i somras då jag kom över en flaska Nodost ECO-3 svinbilligt. Jag hade, sedan länge, full koll på vad ECO-3 var, men hade inte haft en tanke på att köpa & prova för en femhundring.
Sagt & gjort, med skepsisen för att blivit blåst på ett par hundringar, sprayade jag hela anläggningen, inklusive cdskivor, kablar, cdsläde -you name it.
Döm av min förvåning att det fungerade. Jag uppfattade det som en ökad klarhet i ljudet & jag sprayar nu regelbundet cdsläden, skivor & kablar men jag har inte berättat det för någon för att slippa bli skrattad åt. Många är snabba att peka "PeterBält-fingret" åt något som kanske inte står i läroböckerna men som dock har en funktion.

Men jag är nöjd & jag kommer att köpa ECO-3 igen när flaskan är slut.
Om folk skrattar åt mig är deras loss om dom inte provar själv & därmed kanske gått miste om en enkel ljudförbättring till kostnad av några hundringar.

Kontentan är, prova själv, särkillt när det inte kostar något ( ja, frakt eller bilresa ) eller be att få en demo i affären nästa gång Du är där.
-Funkar det så köp eller plasta in några telefonkataloger i Gladpack, -funkar det inte så skriv.

Mvh



Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2004/10/08 :  14:56:30  Show Profile Send Bravo a Private Message
Det är det jag menar, man kan väl köpa de snyggare mössen eller vad det nu är, bara man är säker på att de fungerar, och detta måste man givetvis prova först.

Bravo
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2004/10/09 :  01:02:51  Show Profile Send Bravo a Private Message
Jag provade att lägga åtta band av "Wings of Fame", (hyfsat tunga volymer, gissningsvis ca 3-4 kg per trave), per stativare och märker en stramare och bättre bas och mer rymd runt instrument och röster. Förmodligen kan väl en större tyngd ge ökad stabilitet åt högtalarna i en del fall och då bör ju mössen fungera med rimligen.
Om det är värda priset eller man söker en billigare lösning må ju var och en bedöma.

Bravo
Go to Top of Page

edison
N.A.udiophile

2529 Posts

Posted - 2004/10/25 :  23:21:26  Show Profile Send edison a Private Message
En sak borde kanske uppmärksammas ang. dessa sandfyllda möss (vilka jag själv nu inte har provat):

Det är inte bara tyngden av råttorna som (kan antas) gör(a) susen.
Det är ju att sandens korn "suger upp" vibrationsenergin och gör om den till värme.
Av samma orsak har man sen decennier (mest i hembyggsvängen) använt metoden att fylla sand mellan högtalarväggar för att minska vibrationers elaka verkningar.
Blir ofta dyrt mm vid fabriksbyggda högtalare så det är inte särdeles vanligt där, men är löjligt enkelt att implementera när man bygger själv!

En del högtalare har tex en volym i toppen också där man fyllt sand, både som upptagare (= eliminerare, iaf nästan) av vibrationer samt för att det gör toppen tyngre så baselementets vibrationer inte lika lätt sätter toppen i rörelse.Basen sitter ju ofta i lådans övre halva så den accelerationskraft den avger kan ju antas behöva "dödas vid källan" så att säga.
Botten rör sej ju mindre lätt då den är mer kopplad till golvet, men där är det ju rätt vanligt att ett tomrum finns för valbar sandfyllning.Det brukar ju också beskrivas som något som förbättrar, även om jag inte provat eller hört såna högtalare.
(Mina egenbyggda golvare har sand i baffeln och i tre olika stora "boxar" på sidor resp. på bakväggen, men jag har aldrig provat hur det lät med/utan då detta var intänkt i bygget från början)

Jag uppfattar det som att sandmöss gör ungefär samma jobb som en "sandlåda" i högtalarens översta del skulle ha kunnat göra...

En kruka el. liknande som föreslagits av någon skulle nog också funka OM den placerades med nåt mjukt emellan sej och högtalaren.

Hårda saker lagda direkt ovanpå utan nåt alls emellan sej och högtalaren borde (vad jag kan fatta) kunna antas skallra med eller råka i en egen resonans om dom placeras på en dåligt vibrationsdämpad låda, men kanske kan låta "bättre" det också, bara att prova...har jag inte gjort (heller ;-)

För min del tror jag iaf att "sandpåsar" är bättre om nu nåt skall läggas ovanpå - just för sin egenskap att ta upp vibrationsenergin och göra värme istället för att råka i egna resonanser.

Har inte provat som sagt, men det verkar ju intresant att lura ut vad som skulle hända...

SACD/DVD-Audio: Pioneer DV-575A / CD: Sony CDP-X3000ES / LP: H/K T60 & Ortofon OM40 > Vincent RIAA > ACURUS Line Pre L10 > slutsteg ACURUS A100 > > Högtalare: 'Projektbygge' "The Pretender", en stativare m Seas Excel 5" & SS 2905/9300
(Vilande: en fn trasig Edison60, samt högt.bygge med Seas Excel 8" (pappkon) & Scanspeak D9300) Nystartat bygge: SEAS 25F-EW bas + Scanspeak D2905/9300 diskant. Sluten låda på 33 liter, vilken skall bli aperiodiskt dämpad.

Edited by - edison on 2004/10/25 23:33:48
Go to Top of Page

mats31
Member

319 Posts

Posted - 2004/10/26 :  13:56:59  Show Profile Send mats31 a Private Message
Instämmer med Edisons kommentarer.

zie skriver:

quote:
Visst kan det säkert ha det, men vid normala ljudnivåer har det knappast någon inverkan. Personligen tror jag att dina iaktagelser till det mesta är placebo (ta detta på rätt sätt). Jag har själv kommit på att anläggningen låter väldigt mycket bättre sen senaste gången bara för att man har dragit om kablarna i en snyggare härva. Men jag är inte den som är den. Jag ändrar gärna ståndpunkt om jag får detta bevisat för mig nån gång i framtiden. Jag har själv inte hört några skillnader.


Till skillnad från bybees och esoteriska kablar är väl detta ett tweak som går att förklara vetenskapligt och dessutom borde kunna ge en del ljudförbättringar. Hur mycket? Givetvis beroende på högtalarkonstruktion/kvalitet, typ av stativ, typ av golv och en mängd andra faktorer. Gör knacktestet på din låda..låter det massivt som sten (ex. B&W-lådor med "matrix"-stagning) eller ihåligt som 12 mm ostagad spånskiva (inga namn ). Har du det senare så kan nog kanske sanddämpning bara på toppen vara hörbart.

Finns mätningar på (dåliga)lådor som visar att vid vissa frekvenser kan baffel och sidor avge mer ljudenergi än konen (både fas och transientförstörande) -- oberoende av ljudvolymen...problemet finns oavsett ljudnivå.

Lite sand i en påse på toppen fixar nog bara en lite del av problemet, bättre vore en rejäl sandinbyggnad (med minimal WAF) eller att köpa riktigt bra högtalare med väldesignade kabinett på en gång istället för onödigt dyra kablar

//M
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2004/10/26 :  14:25:19  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Det var rätt kul när vi placerade mössen på en liten stativare. Plötsligt kom det fram en bas som gjorde att vi tappade hakan. Placebo? När fem personer kryper omkring på golvet och letar efter sina tappade hakor?

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.61 sekunder. Snitz Forums 2000