Jag funderar vidare på det här med strömförsörjning. Har hittat en del kretsar för mjukstart av transformatorer ( http://sound.westhost.com/project39.htm ) som jag funderar på att ta inspiration av. Men det jag undrar är vad som händer när man slår av den? Antag att man slår av den när strömmen är maximal under en period. En vanlig spole skulle generera en rejäl spänningsspik och eventuellt generera gnistor i kontakter. Är det samma sak för en trafo? Behövs det skyddskretsar även för det? Någon form av motkopplade zenerdioder på 400V? Gärna länkar till trafoteori och förslag på koppling. Jag kommer att ha två stycken 160VA tranformatorer som jag bryter med en 2-pol 10A switch.
--- Mikael R
Hellre ett välljudande skatbo än en förgylld tegelsten.
Inte mycket att begrunda. De där VDR motstånden verkar vara praktiska små tingestar. Det blir ytterligare en tur till ELFA men det kan det nog vara värt. De nämner något om att koppla varistorn över strömbrytaren men jag tycker det verkar effektivare att koppla den över primärlindningen på transformatorn. Är jag helt galet ute? Mycket bra länk gammelnalle, tack för den!
--- Mikael R
Hellre ett välljudande skatbo än en förgylld tegelsten.
Stör/gnist skydd är ju inte samma sak som mjukstart. Mjukstart är väl ämnad för att ta hand om den strömrusning som uppstår när tex. en ringkärna har mycket låg impedans innan des mot-EMK byggs upp eller laddning av tomma, stora kondingar.
Fixas mao inte av en varistor etc men är kanske OK att ha vid avslag - men en liten varning - dessa typer av komponenter kan ge störningar/brus som kan påverka ljudet negativt. Jag tror inte att den storlek på trafo du nämner kräver en mjukstart. Detta brukar inte behövas förrän man har hamnat i >500VA / > 10000uF divisionen! Men se upp med likriktarna - de är de som får ta stryk vi påslag!
Har 800VA och 0.12F i en nätdel, och det har aldrig behövts någon mjukstat till det... (Jag kanske inte är så känslig helt enkelt ) När man kopplar in steget så blinkar det till lite i lamporna, men inte värre än en hårtork/dammsugare...
"...Fixas mao inte av en varistor etc men är kanske OK att ha vid avslag - men en liten varning - dessa typer av komponenter kan ge störningar/brus som kan påverka ljudet negativt... "
Du skriver "kan". Hur mycket brustillskott pratar vi om och hur stor är risken? Vad är det som bestämmer om det "kan" ge ökat brus? Är det någon skillnad om Varistorn ligger över kontaktblecken på str.br. eller om den ligger över L/0, eller bådeoch?
Nej givetvis inte som mjukstart , men det var inte det han frågade om, som jag ser det iallafall
quote:Men det jag undrar är vad som händer när man slår av den? Antag att man slår av den när strömmen är maximal under en period. En vanlig spole skulle generera en rejäl spänningsspik och eventuellt generera gnistor i kontakter. Är det samma sak för en trafo?
Det var framför allt vid avslag jag undrade. Däremot har jag en hyfsat stor kondensatorbank på 80mF. Om det hjälper till att öka startströmmen så kan det nog vara idé med någon form av startbegränsning. Som det ser ut nu så blir det i del II av bygget då den är lite mer komplicerad än avslagsskyddet.
--- Mikael R
Hellre ett välljudande skatbo än en förgylld tegelsten.
Min lilla Dynaco SCA-35 med EI-trafo hade tvåpolig nätströmbrytare med en keramisk skivkonding över vardera polen. När skjutomkopplaren havererade bytte jag till vippa men brydde mig inte om kondingarna. Beroende på när i nätspänningens halvperiod jag bryter strömmen så blir det allt mellan en ljudlös avstängning till ett rejält "POPP!" i högtalarna. Uppenbarligen gör de små kondingarna stor nytta. Kanske rent av de är varistorer.