HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Breddning av hifimarknaden?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Gustaf
Member

398 Posts

Posted - 2004/05/13 :  19:11:55  Show Profile Send Gustaf a Private Message
I princip alla som medverkar på detta forum vet att kvalitativ musikutrustning i regel höjer den musikaliska upplevelsen. Detta är välkänt för oss. Men för "den vanliga människan" är detta knappast något självklart. Det jag funderar på är varför hifi-handlarna inte satsar på att bredda sin marknad. Ok, visst finns det försök att bredda, det främsta exemplet är förmodligen de mässor som arrangeras med jämna mellanrum. Men dessa brukar ofta kännas som mer eller mindre "interna" arrangemang för de redan invigda.

Det svar jag spontant kommer på är att det kanske finns dålig likviditet hos handlarna: man har helt enkelt inte råd med någon större marknadsföring.

Vore kul att höra några kommentarer (kanske främst från branschmänniskor men även andra är naturligtvis välkomna )

Johnny_Fiasco
Member

284 Posts

Posted - 2004/05/13 :  22:04:23  Show Profile Send Johnny_Fiasco a Private Message
Jag tror "vanligt folk" tycker det är för mycket hybris i HiFi-branchen.

Folk är inte intresserade av dyra grejjor och en massa mumbo-jumbo. Dom vill eventuellt lyssna på musik, inte lägga 200kkr på ljudprylar.
Go to Top of Page

Fyhr
Member

236 Posts

Posted - 2004/05/13 :  22:13:20  Show Profile Send Fyhr a Private Message
njaeee?!

om du hittar hybris någonstans så är det ju på onoff som säljer superhemmabio för 5000 kr?
5 kanaler á 100W, jaha nätdelen drar maximalt 400W (allt enligt manualen till en polares pioneer hemmabioreciever)

problemet tror jag är att folk inte vet att det finns bra grejjer till vettigt pris i hifiaffärerna också och om de vet om att det finns hifibutiker så går de till hifiklubben och missar, enligt mig lite av poängen, det finns mycket fina apparater där också, men som jag upplever det blir man ganska matad med vad man ska ha till vilka pengar. Många är också rädda för att ställa sina högtalare på en vettig plats i rummet, antingen ska de fästas på väggen, eller stå inklämda brevid någon bokhylla eller bakom en soffa och så låter inte de fina dyra högtalarna alls så bra. Jag tror det råder en brist på information.
Go to Top of Page

Gustaf
Member

398 Posts

Posted - 2004/05/13 :  22:42:00  Show Profile Send Gustaf a Private Message
Fyhr: jag håller med. Folk vet inte om att man för ganska beskedliga summor kan få betydligt mycket bättre än OnOff. Det är här som problemet ligger: hur skall "vanligt folk" få upp ögonen/introduceras?
Go to Top of Page

krippe
Member

292 Posts

Posted - 2004/05/13 :  23:11:25  Show Profile Send krippe a Private Message
Tror det handlar enbart om att prioritera samt om intresse. Det finns folk som köper dyr hifi, dyr bil, dyr motorcykel, dyr segelbåt osv beroende på att de är intresserad av just det. De som inte är intresserad av det bryr sig inte om att ta reda på var man t ex kan få en jättfin motorcykel till ett bra pris. Det är förmodligen ändå mer pengar än de vill lägga. De kanske dessutom inte har vare sig tid eller lust att leta rätt på var man får bästa hifi för pengarna. Det betyder inte att de är dumma, korkade eller inskränkta. Att handla på onoff är väl ungefär som att äta på mcdonalds, det går hyfsat fort och man får vettiga grejer till ok pris. Det är väl inte så konstigt att vi på detta forum är så otroligt upplysta om vilka grejer som är bra och till vilket pris när vi ägnar så stor del av vår fritid till att kolla upp såna grejer, just därför att det är vår hobby. Man får helt enkelt acceptera att alla inte delar det intresset.
Go to Top of Page

Sanoj
Mannen med bilderna

2475 Posts

Posted - 2004/05/13 :  23:12:04  Show Profile Send Sanoj a Private Message
Johnny_Fiasco dvs Max_Headroom har inte du hamnat på fel forum...?




mvh Jonas

Konsult hos Consulterna
Go to Top of Page

krippe
Member

292 Posts

Posted - 2004/05/13 :  23:15:04  Show Profile Send krippe a Private Message
Förövrigt en annan fråga som jag länge velat ställa på detta forum:

Var är brudarna
Go to Top of Page

marbrink
Member

2873 Posts

Posted - 2004/05/14 :  00:35:08  Show Profile Send marbrink a Private Message
krippe: Hos den snubben med OLW chipsen...=)
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2004/05/14 :  04:12:46  Show Profile Send Bravo a Private Message
Problemet är nog att "svenssons" inte är så intresserade, de lyssnar på musik som en bakgrundstapet och då blir ljudkvaliteten mindre viktig. Det spelar inte så stor roll om du spelar på anläggningen i vardagsrummet medan du är i köket t.ex.
Snarare blir då vissa effeker viktigare t.ex. som att musiken inte får bli för svag, ja ni vet vad jag pratar om , och att basen gärna får kännas mera osv.
För att ha behållning av en bättre anläggning krävs det intresse av att djuplyssna påp musiken och nyanserna och där tror jag inte att de flesta anser sig ha tid eller intresse tillräckligt.
Däremot lyssnar nog folk rent generellt mycket på musik, men på olka sätt så att säga.

Bravo
Go to Top of Page

qsecofr
Member

615 Posts

Posted - 2004/05/14 :  08:52:23  Show Profile Send qsecofr a Private Message
Nu är det ju milsvis skillnad mellan 2000 kr och 200 000 kr
Go to Top of Page

micke76
Member

454 Posts

Posted - 2004/05/14 :  09:23:20  Show Profile  Visit micke76's Homepage Send micke76 a Private Message
Hej, håller med fyhr att det nog beror mycket på bristande information. Många av de som ska köpa en anläggning under tex 10 000 går till on off eller liknande där de får en kort demo och det låter häftigt med mullrande bas etc. Tror att många drar sig för att ens besöka de tyngre HiFi affärerna för att man tror att det är bara för de invigda experterna (läs: oss HiFi nördar).

Sen kanske många faller för ett flashigt yttre på grejorna vilket lågpriskedjorna ofta har.

Tycker själv det är sorgligt att så många går i denna fälla. En anläggning med en shysst CD, liten rotel eller nad förstärkare, stativare för 3-4 000 samt vettiga kablar kan ju faktiskt prestera ett ljud som gör många blinkeblink anläggningar avundsjuka.

Sen är det ju inte säkert de tyngre handlarna vill bredda till billiga saker, man får ju inte tappa fokus som handlare heller. Beror ju också en del på vilken marknad man arbetar på. Tex takt och Ton i luleå har ju breddat sitt sortiment kraftigt på senare år från att nästan bara sålt linn till att numer även sälja bilstereoprylar. Verkar man i en större stad kan man nog nishca sig mer.

En utmaning för handlarna är nog att omvända alla de som på fullaste allvar att de inte hör någon skillnad mellan bra och dåliga anläggningar, men som ändå är musikintresserad och lyssnar mycket på musik. Där borde finnas en enorm marknad. eller de som säger jag hör så dåligt ändå... Kanske just då man behöver lite bättre grejer ung som, jag ser ändå så dåligt så jag klarar mig bra med min 14 tums TV, behöver ingen projektor.....

lite tankar bara

mvh
micke
Go to Top of Page

Ledzepp
300.000-klubben

2640 Posts

Posted - 2004/05/14 :  09:48:03  Show Profile Send Ledzepp a Private Message
Men om allt "vanligt folk" skulle köpa kvalitets hifi hur skulle
vi då "invigda" kunna showa med våra utomordentliga prylar!

Dont look back. Something might be gaining on you...
Go to Top of Page

micke76
Member

454 Posts

Posted - 2004/05/14 :  09:59:45  Show Profile  Visit micke76's Homepage Send micke76 a Private Message
Ledzepp, det du just beskrev är väl inget annat än en utomordentlig anledning till ännu en uppgradering. Allt för att skilja sig från kreti och pleti

h
micke
Go to Top of Page

krippe
Member

292 Posts

Posted - 2004/05/14 :  11:03:28  Show Profile Send krippe a Private Message
Micke:

Jag förstår faktiskt inte varför det skulle vara en fälla att handla på onoff. De säljer etablerade märken som Sony, Philips, JVC, Panasonic, Yamaha mfl till priser som passar de flestas plånböcker. Går man in hos en mer prententiös hifi-handlare så blir prislappen genast mycket dyrare, så är det bara, om inte annat så därför att en sådan handlare helt enkelt inte kan konkurrera mot en stormarknad på samma villkor. Det kanske finns några få av de lite "finare" connaisseursmärkena som erbjuder budget-hifi (Cambridge och Nad t ex) men vad är det som säger att 10 000 investerade kronor på sådana prylar ger så oerhört mycket mer valuta för pengarna än motsvarande på onoff? Att dessa små hifi-företag i jämförelse med t ex Sony på allvar skulle kunna konkurrera avseende pris/prestanda håller jag för ganska osannolikt, med tanke på volymer och R&D-resurser. Är det inte snarare så att det mer beror på att det känns finare och bättre att handla i en "riktig" hifi-affär än hos t ex onoff och att det mest är där problemet ligger. Onoff är inte tillräckligt fint helt enkelt.

Sedan denna myt om att folk, som inte är det minsta intresserade eller kunniga av och om hifi, skulle tycka att det är helt galet att lägga ner så mycket pengar när det ändå inte är någon skillnad mellan en 2000 kr anläggning och en 200 kkr dito. Jag tror faktiskt inte på den för fem öre. Jag är övertygad om att varje normalt begåvad människa inser att en en bil för 400 000 kr är bättre på något sätt än en bil för 40 000 kr, även om personen är helt okunnig om bilar. På samma sätt vad gäller hifi. Om nu någon har fällt en liknande kommentar så måste det ha varit i skämtsamt syfte, eller som en pik till någon som verkligen betalat 200 000 kr för sin anläggning. Det står ju var och en fritt att ha åsikten att en hifi-anläggning aldrig kan vara subjektivt värd så mycket, men därifrån till att mena att det inte skulle finnas någon skillnad alls är ju steget avsevärt mycket längre.
Go to Top of Page

micke76
Member

454 Posts

Posted - 2004/05/14 :  13:40:45  Show Profile  Visit micke76's Homepage Send micke76 a Private Message
Hej Krippe, hej krippe, vad jag avsåg med blinkeblink anläggningar var inte separata enheter från sony, yamaha etc. Jag menade mer allti i ett anläggningar där man lagt mer krut på häftigt utseende än ljudkvalitet. Vissa av dessa skapelser passar bättre som neonskyltar på något kasino i las vegas.

Att sedan Sony, jvc etc (de riktigt sora märkena) skulle vara mer prisvärda för att de har mer resurser och högre tillverkningsvolymer håller jag inte med om. Dessa märken har investerat oerhörda pengar i varumärkesbyggande, image etc för att just deras märke skall vara det första gemena man tänker på om de skall köpa ljudanläggning. Dessa summor skall betalas av någon och det kan ju alla lista ut vem det blir. (med detta vill inte påstå att dessa märken gör dåliga grejer, aboslut inte men det är inte riktigt så enkelt att stora företag gör mer prisvärda produkter per automatik)

Sen skulle jag vilja hävda att kunnandet och servicenivån på lågpriskedjebutiker inte är i paritet med mer specialinriktade affärer. Detta kan man inte klandra dem för, de skall ju sälja allt från brödrostar, kylskåp, datorer etc till hifi.

Sen är ju provlyssningsmöjligheterna ofta mycket bättre hos specialaffärer, man kan sitta i något som i alla fall liknar hem-miljö, jämföra olika komponenter etc. Service och kunnande får man väl vara beredd att betala en slant för, tror det blir billigare i längden

mvh
micke

Go to Top of Page

Roq
RödaTråden Vinnare

2892 Posts

Posted - 2004/05/14 :  15:53:35  Show Profile Send Roq a Private Message
Bravo: "...Det spelar inte så stor roll om du spelar på anläggningen i vardagsrummet medan du är i köket t.ex...."

Just så tycker nog "Svensson" men om de bara visste...
Jag hävdar att hifi är, när man även i rummet bredvid hör musiken tydligt!
Go to Top of Page

MasterChief
Member

259 Posts

Posted - 2004/05/14 :  16:39:16  Show Profile Send MasterChief a Private Message
"Problemet" är väl snarast att människor i allmänhet har ett ytterst sporadiskt musikintresse...För mig är Hifi framförallt ett sätt att få bättre musikupplevelse. Utan musik inget intresse för HiFi. I min normalstora umgängeskrets är det bara jag som är seriöst intresserad av musik. De flesta hör på musik men ingen lyssnar på musik!
Go to Top of Page

edison
N.A.udiophile

2529 Posts

Posted - 2004/05/14 :  19:47:52  Show Profile Send edison a Private Message
MasterChief:
You nailed it!!!

Ja, förresten...jag känner nog två, eller tre, som faktiskt bryr sej, lite i alla fall..hehe

SACD/DVD-Audio: Pioneer DV-575A / CD: Sony CDP-X3000ES / LP: H/K T60 & Ortofon OM40 > Vincent RIAA > ACURUS Line Pre L10 > slutsteg ACURUS A100 > > Högtalare: 'Projektbygge' "The Pretender", en stativare m Seas Excel 5" & SS 2905/9300
(Vilande: en fn trasig Edison60, samt högt.bygge med Seas Excel 8" (pappkon) & Scanspeak D9300) Nystartat bygge: SEAS 25F-EW bas + Scanspeak D2905/9300 diskant. Sluten låda på 33 liter, vilken skall bli aperiodiskt dämpad.
Go to Top of Page

bing
Member

130 Posts

Posted - 2004/05/14 :  21:51:13  Show Profile Send bing a Private Message
Måste bara säga att sony yamaha pioneer med fler också kan bygga rigtigt bra saker men då sitter det en helt annan prislapp på och dom säljs knappast på onof. o liknande mvh Bing.

alla öron är olika
Go to Top of Page

Olsson
Starting Member

34 Posts

Posted - 2004/05/14 :  23:36:50  Show Profile Send Olsson a Private Message
Jag håller givetvis med om att hur mycket pengar man vill lägga på Hifi till stor del handlar om intresse för musik, kunskap och vad man vill prioritera att lägga pengar på. Att Svensson inte skulle höra skillnad på en anläggning för 2ook och en för 5k är bara dumt att påstå.

Med risk för att kasta sten i glashus vill jag dock ge vissa av de specialiserade Hifibutikerna en känga. Det finns ett jättestort segment med potentiella kunder för Hifibutikerna som är mycket intresserade av musik, men som inte lagt något krut på hur anläggningen man lyssnar på är.
Detta segment handlar mycket skivor, besöker många konserter och är allmänt musikintresserade. Pengarna lägger man på skivor och inte på Hifigrejer.
Jag själv har tillhört detta segment fram till nu. CD-samlingen passerade fyrsiffrigt för ett bra tag sedan, men jag har fram till för en månad sedan nöjt mig med att spela mina skivor på min gamla Yamahaanläggning och inte funderat så mycket på det.

Nu till stenkastnngen: för någon månad sedan bestämde jag mig för att även skaffa mig en "bättre" anläggning. Har sedan dess besökt en mängd etablerade Hifibutiker och bemötandet har varit minst sagt varierande. Har lämnat flera butiker med en känsla av att jag måste läsa på en hel del innan jag återvänder dit då jag mer kännt mig som en belastning för biträdet än en potentiell kund. Jag tror inte det räcker framtidsmässigt för Hifibutikerna att serva redan invigda utan det krävs även att man kan anpassa språk, service och bemötande till de som inte är lika pålästa, initierade och inom området kunniga då jag är övertygad om att det är i det senare segmentet som möjligheterna till tillväxt ligger. Om man som säljare ser en potentiell kunds bristande kunskap och erfarenheter inom det man säljer som en anlednng till att bemöta den med
ett nonchalant och överlägset sätt då är man ingen vidare säljare. Tänk om man istället tagit till var på chansen och hittat en bra lösning istället. Då hade man kanske klistrat en kund som kommit tillbaka många år framåt.

Vill även poängtera att flera av butikerna jag besökt har varit exemplariska. Köpte högtalare för några veckor sedan och säljaren ringde veckan efter och frågade hur jag trivdes med dem.
Ett telefonsamtal som är en starkt bidragande anledning till att han kommer sälja en förstärkare för 15k om någon vecka.






Edited by - Olsson on 2004/05/14 23:40:19
Go to Top of Page

Gemeni
Member

1162 Posts

Posted - 2004/05/15 :  00:09:51  Show Profile  Visit Gemeni's Homepage Send Gemeni a Private Message
MasterChief
quote:
"Problemet" är väl snarast att människor i allmänhet har ett ytterst sporadiskt musikintresse...För mig är Hifi framförallt ett sätt att få bättre musikupplevelse. Utan musik inget intresse för HiFi. I min normalstora umgängeskrets är det bara jag som är seriöst intresserad av musik. De flesta hör på musik men ingen lyssnar på musik!


"Problemet är nog oxså att de som spelar in/producerar musik inte är så intresserade i "ljudkvalité" läs Hi-Fi.
Har några "polare" som har en inspelningsstudio, men de är inte i första hand intreserade i Hi-Fi kvalité på ljudet, utan diskuterar i termer som, hur skall detta låta på en transistorradio osv...
Håller annars med dig om att det måste vara musikintresset som styr Hi-Fi utvecklingen (investeringen). Har sett (enligt mig) för många exempel på att "prylarna"/tekniken tar överhand, och syftet med en Hi-Fi anäggning glömms bort, att förmedla musik. Och i förlängningen skapa ett utökat musikintresse.
Investeringen borde aldrig översiga 50/50, dvs hälften på tekniken/prylarna och hälften på CD/LP skivor.
Har jag hammnat off topic nu eller...


Musik låter bäst på vinyl och i stereo

Go to Top of Page

Gustaf
Member

398 Posts

Posted - 2004/05/15 :  13:48:26  Show Profile Send Gustaf a Private Message
Olsson: mycket bra åsikter och det är i princip detta jag är ute efter: varför rädslan hos många (handlare) att inviga nya människor i branschen?
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.67 sekunder. Snitz Forums 2000