Jag har funderat en del över ett akustiskt fenomen i min lägenhet.
Det är så att jag har byggt ett par "hallhögtalare" som hänger uppe i taket, dom är bstyckade med audax 5" som bas. är mycket nöjd med dem, låter tokbra för att ha kostat mig ca 500 pix paret..
När ag spelar mysik på den och sätter mig i mitt vardagsrum (lyssnings position) blir basen helt enormt bra! djup hyfsat tajt osv.. Jag lägger in en liten illustration så man lättare förstår hur det ser ut:
När jag använder mina fråntar blir det "normal" bas men inget man höjer ögonen för och drar man igång baslådan så är det samma sak, dvs inget märkvärdigt.
Till frågan som är simpel: varför är det så??
Vist det blir viss förstärkning när man placerar i hörn (som baslådan är) men det måste finnas fler orsaker, eller?
Jag kanske inte är rätt man att svara - men jag tycker det finns en självklar förklaring.
För det första så har dina hallhögtalare "bas stöd" från tre ytor Tak-bakvägg-sidoägg vilket ger maximal rumsförstärkning av bas under 100Hz och när du sedan sätter dig i det angränsande rummet så försvinner en del av de högre frekvenserna och du upplever en ytterligare basförstärkning. Jag kan mycket väl tänka mig att basen känns mycket "djup" vid din lyssningsposition.
Tack för svaren! Andeas A --> ja precis. med dom små konerna är det en högst förvånansvärd bas i vardagsrummet (inte allt licka mycket i rummet dom spelar i)
LageB --> Kan det vara så att man bara upplever det som mer bara för att det övriga registret är mer dempat? kanske det.. Blir det med rummsförstärkning om dom är placerade i taket än i ett hörn? (min ordinarie är ju placerad i ett hörn)
Generellt är det så att strålningsvinkeln avgör hur mycket bas du får ut av högtalaren och om du dessutom om du har örat nära en vägg så får du högre ljudtryck där.
Tänk dig detta:
Högtalaren placerad i:
1 fri rymd (klot i strålningsvinkel) 2 mitt på ett golv (halvklot i strålningsvinkel) 3 mitt på en vägg på golvet(kvartsklot i strålningsvinkel) 4 i ett hörn (åttondelsklot i strålningsvinkel)