HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Skillnaden mellan Infinity Ren-90 och Ren-90LE
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Larsho
Member

5340 Posts

Posted - 2004/04/07 :  12:16:44  Show Profile Send Larsho a Private Message
Det ställdes en fråga om vad skillnaden mellan dessa två
högtalare är, här kommer ett klargörande från Alex K om hur
det egentligen ligger till, så slipper vi spekulera.


Infinity Renaissance-90LE

Jo, jag glömde att kommentera priset på den specialutgåvan av Renaissance-90 med suffixen LE ( = Limited Edition).
Det handlar om en begränsad utgåva som tillverkades i en liten serie.
Dessa högtalare, när de kom, kostade cca 40% mer än vanliga Renaissance-90 trots att de ej låtit proportionellt mycket bättre. Men bättre lät dem i alla fall. Anledningen till det betydligt högre uppsatta priset var följande:
1. Renaissance-90LE tillverkades som sagt i ett litet antal exemplar vilket gör att förberedelser för produktionen samt de övriga produktionskostnaderna, då dessa fördelas på färre producerande enheter, belastar varje produkt ännu mer.
2. De begagnade högtalarelementen hos LE utgåvan är identiska som hos ekversionen. Även det elektriska kopplingsschema till delningsfiltret är oförändrat. Det som, dock, karakteriserar Renaissance-90LE är att de använda diskreta komponenterna (kondensatorer, resistorer och spolar…) och även internt kablage, är av högre kvalitet samt med en lägre tolerans. Även kretskortet som är värd för delningsfiltret är, istället för det sedvanliga fenolpapplaminat, gjort i teflonlaminat. Teflon är känt för sitt låga dielektriska minnet och återfinns i vissa lyx hi-fi produkter. (Vem kan bara glömma det legendariska Mark Levinson försteget ML26S och dess separata phonomodul ML25S ?!)
3. Infinity valde här att, istället för den traditionella designen (lackad eller svartbetsad ek) eller fanerad MDF, använda svart högblank pianolack av japansk märke ”Uru-shi” Den lacken används annars för flyglar (YAMAHA m.fl.). Vad jag vet så har Infinity hos sina högtalare aldrig tidigare använt sig av denna lack vilket får mig att tro att de bland sina anställda ej heller haft experter på pianolack. Det förefaller logiskt att tro att Infinity här blivit tvungna att anlita någon pianolackexpert utifrån vilket då kanske ytterliggare bidrog till det höga priset på LE utgåvan. Visserligen har man hos andra högtalartillverkare redan sett högtalare i svartpianolack (bl. a. NHT-2.5, eller vissa Audio Pro modeller) men ställer man dessa bredvid Renaissance-90LE då ser man också vad prisskillnaden också beror på. Det är inte bara pianolack i sig som är dyr utan framförallt kunskap om appliceringen, finslipningen mellan lackningarna, samt slutpoleringen som bidrar till det slutliga utseendet. På LE modellen saknas även gavlar och hatten i massiv ek. Kabinettet har inga kanter på fronten där man ”lägger i” frontgrillen. Pianolacken har applicerats direkt på den inre lådan som är gjord i högdensitets MDF. Lacken, som här finns i fler skikt, bildar ett hårt skal, betydligt hårdare än detsamma i ek hos de ordinära Renaissance-90. På grund av det, samt den väldigt blanka polerade ytan, upplever man som om ljudet ”släpper” lättare från högtalarens baffel. Även hatten och gavlar i massiv ek gör ett bra jobb men det fenomenet (att ljudet ”släpper” från kabinettet, alltså) hör man så tydligt först med hjälp av det hårda skalet i pianolack. Någonting som, liksom difraktionsproblem, hos ekutgåvan kompenserades genom att behålla frontgrillen på högtalaren. LE utgåvan ska åtnjutas utan frontgrillen. Den tål också att ses ”naken” #61514;. (Här kan man tala om hi-fi porr i ordets största bemärkelse #61514;). De ljudmässiga fördelarna med frontgrillens frånvaro behöver man väl inte nämna här. Tyget på frontgrillen hos alla Renaissance-90 är detsamma som hos de billigare Kappa modellerna ur den första och andra serie (t.ex. Kappa-8, samt Kappa-8.1 och 8.2). Det är inte dåligt men det vävda tyget är lite väl tät för att upplevas som riktigt transparant. Det problemet löste man senare hos IRS Epsilon och IRS Sigma där tyget på frontgrillen ej är vävt utan virkat.

Ni alla som har ett par av dessa vackra IRS högtalare (Sigma & Epsilon) håller säkert med om att det virkade tyget på fronten höjer ytterliggare det allmänna intrycket. Det ser riktigt lyxigt ut. Och transparansen i det är hittills oöverträffad. Så håll tygen på era IRS juveler och försök ej pianolacka fronten på IRS Sigma #61514;.
På IRS Epsilon ska man inte ens försöka ta av frontgrillen ty det finns en risk att man bara förstör den. Där har högtalarkonstruktören en gång för alla bestämt sig för att få slut på alla dillemmor, om frontgrillens vara eller icke vara, genom att skruva fast frontgrillen.

Bästa Infinity hälsningar

Alex K

Livet är alldeles för kort, jämfört med hur länge man ska vara död

Edited by - Larsho on 2004/04/08 12:41:24

Soulman
Member

441 Posts

Posted - 2004/04/08 :  13:16:37  Show Profile Send Soulman a Private Message
Nyfiken fråga; varför håller du på och bumpar upp den här tråden ett par gånger om dagen?? Jag hittar inget nytt skrivit i den. Och såååå intressant är den knappast... Eller??

/Stefan

-- Creativity is thinking up new things, innovation is doing new things --
Go to Top of Page

Larsho
Member

5340 Posts

Posted - 2004/04/08 :  13:17:30  Show Profile Send Larsho a Private Message
Det får stå för dig,, du svarade ju

Livet är alldeles för kort, jämfört med hur länge man ska vara död
Go to Top of Page

Soulman
Member

441 Posts

Posted - 2004/04/08 :  13:19:17  Show Profile Send Soulman a Private Message
Och det skall jag då tolka som att du bumpar upp den för att du anser att den är väldigt intressant??

/Stefan

-- Creativity is thinking up new things, innovation is doing new things --
Go to Top of Page

JAWEN
Member

310 Posts

Posted - 2004/04/08 :  15:09:00  Show Profile Send JAWEN a Private Message
Hej Soulman

Eftersom det har diskuterats mycket om Infinity, är det väl inte så konstigt ?.
Speciellt när LE-versionen är dyrare som beg än vanliga Ren 90's.

Se det som Hifi-litteratur.

Tack för upplysningen Larsho ;-)

Jawen
Go to Top of Page

Larsho
Member

5340 Posts

Posted - 2004/04/08 :  15:21:17  Show Profile Send Larsho a Private Message
JAWEN

Väl bekommet och en glad påsk på dig

Livet är alldeles för kort, jämfört med hur länge man ska vara död
Go to Top of Page

Soulman
Member

441 Posts

Posted - 2004/04/08 :  15:46:41  Show Profile Send Soulman a Private Message
Hej Jawen,

Jag tänkte mest att eftersom Infinity-debatten rasade rätt friskt i några dagar och de som ingick i den förmodligen redan har läst det här så kanske det är onödigt att bumpa den. Iaf att bumpa den så ofta. Skulle alla bumpa allt de tyckte var intressant ett par gånger om dagen skulle det efter ett tag bli omöjligt att hålla reda på de trådar där det faktiskt har hänt något...

/Stefan

-- Creativity is thinking up new things, innovation is doing new things --
Go to Top of Page

Larsho
Member

5340 Posts

Posted - 2004/04/08 :  20:41:19  Show Profile Send Larsho a Private Message
Soulman

Precis, läs och lär

Livet är alldeles för kort, jämfört med hur länge man ska vara död
Go to Top of Page

JAWEN
Member

310 Posts

Posted - 2004/04/08 :  23:15:51  Show Profile Send JAWEN a Private Message
Jag förstår vad du menar Soulman, man ska inte missbruka det ;-).

J
Go to Top of Page

CH
Member

1474 Posts

Posted - 2004/04/09 :  00:43:27  Show Profile  Visit CH's Homepage Send CH a Private Message
Soulman får vääldigt många poäng i sina inlägg i denna tråd..så jag hoppas nu att min "BUMP" blir den sista som saknar något vettigt att tillföra..
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.59 sekunder. Snitz Forums 2000